firmer 17.12.2022 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 No proszę główny piewca świetności kabli i krytyk PV nagle myśli o założeniu fotowoltaiki:D przyjdzie mu teraz zakładać na tych złodziejskich nowych zasadach. Jak pisałem 2 lata temu że kończą się czasy taniej energii to były śmiechy. Tylko czekać postu, że Kaizen'owej żonce gres na podłodze przestał się podobać, więc zmienia, a przy okazji to już i beton pod wodną podłogówkę pofrezuje... ile można chrustem w kozie palić... ps. a moja PC do tej pory w grudniu "przepaliła" 360kWh na CO + CWU. 2x w kominku było palone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.12.2022 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Pytanie nasuwa się takie ze NIE WIADOMO CZY GO PODŁĄCZĄ do OSD--bo zaczynają odmawiać ( stan linii) A normalny licznik nie idzie do tyłu, tak jak te z prl-u, tylko kreci szybciej, energia wytwarzana przez panele i przekazywana do sieci, przy liczniku jednokierunkowym byłaby zliczana jako pobrana. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.12.2022 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Też tak zinterpretowałem. Z tego co się orientuję to sprzedawcy będą mieli rekompensaty w wysokości różnicy pomiędzy ceną z cennika a 0.6930zł więc dawanie ceny niższej w jakiejkolwiek taryfie to byłaby dla nich strata kasy: W każdym razie wszelkie spory o opłacalności PV i grzaniu w taniej strefie należy uznać za zakończone. Co ciekawe cena gazu na 2023 wychodzi poniżej 1/3 ceny prądu w "taniej" strefie. Przejście z gazu na prąd przy obecnych cenach pomp chyba nie było najlepszą inwestycja w tym momencie. Delikatnie powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 18.12.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Witam jestem od 2 tygodni użytkownikiem dwóch klimatyzatorów Gree Amber prestige 5kw każda, do ogrzenia dom z poddaszem użytkowym, standardowo docieplony (ściany suporex 24cm+ 15 cm elewacja styropian, poddasze 25cm wełna isover) rok budowy 2012 powierzchnia 225 m z garażem w bryle, więc do ogrzania około 190m. Parter to większości otwarta przestrzeń salon kuchnia jadalnia+ łazienka i sypialnia około 90 m jest ciepło 21.5° na piętrze gdzie jednostka jest na przedpokoju w 3 sypialniach utrzymuje się temperatura 20°, temperatura zadana na obydwu jednostkach 21. Zużycie z ostatnich kilku dni przy temperaturze w dzień około - 4 w nocy - 10 to 52kw na dobę, region centrum dotychczas ogrzewalem się ekogroszekiem zużycie 20kg/ doba. Jakie macie zużycie w swoich domach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 18.12.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nie odmawiają (bo nie mogą) podłączeń mikroinstalacji (czyli do 50kWp) jeśli jej moc nie jest większa, niż moc przyłącza do domu. Ja z tego powodu zwiększałem moc przyłączoną, choć takiej pewnie nigdy nie będę potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 18.12.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Do zużycia rocznego 2MW obowiązują ceny z punktu 5.1 (takie jak były w 2022) Między zużyciem 2MW a 90% zużycia z 2022r obowiązuje cena z punktu 5.3. Po przekroczeniu 90% obowiązują ceny z punktu 5.2 To są tylko ceny prądu, bez opłat za przesył, OZE, stałych no i VAT. Faktycznie zużycie między 2MW a 90% zużycia z 2022r nie ma określonej ceny, jest tylko maksymalna - nie wiemy, czy PGE będzie w nocy i w weekendy ją obniżać. Obniżana będzie pewnie opłata za przesył. Poniżej moje obliczenia cen w różnych taryfach PGE. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.12.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Między zużyciem 2MW a 90% zużycia z 2022r obowiązuje cena z punktu 5.3. Po przekroczeniu 90% obowiązują ceny z punktu 5.2 A gdzie tak jest napisane? Ustawa mówi o 10% upuście a nie o zmianie ceny: Art. 20. 1. W przypadku gdy poziom zużycia energii elektrycznej przez odbiorcę uprawnionego, o którym mowa w art. 2 pkt 2 lit. b, w okresie od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r. w punkcie poboru energii wynosił nie więcej niż 90%średniego rocznego zużycia energii elektrycznej tego odbiorcy z okresu od dnia 1 stycznia 2018 r. do dnia 31 grudnia 2022 r., podmiot uprawniony w rozliczeniach z tym odbiorcą w 2024 r. stosuje upust. 2. Kwotę upustu stanowi równowartość 10% łącznej kwoty rozliczenia sprzedaży energii elektrycznej poniesionej przez odbiorcę uprawnionego w okresie od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r. Poniżej moje obliczenia (za przesył podniosłem o 48%, takie info znalazłem w tabeli z cytowanej wcześniej strony Interii Stawki za przesył dla PGE są podane tutaj, str. 65-67. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 18.12.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 I gówno daje ten zasrany limitW zależności od zużycia zapłacimy 100% więcejhttps://youtu.be/lNkWoyCXfDshttps://youtu.be/lNkWoyCXfDs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 18.12.2022 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Hmm... info o cenie gwarantowanej (punkt 5.3) obowiązującej do limitu 90% zużycia z 2022r widziałem w wielu miejscach, ale teraz nie pamiętam gdzie... Możliwe, że to się zmieniło, ale wtedy po co byłyby ceny z punktu 5.2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 18.12.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nierząd spowodował że ci co mają PC bez fotowoltaiki będą płacić więcej niż ci od śmieciuchów i ekogrochu . Naprawdę zachęcili do wymiany . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Witam jestem od 2 tygodni użytkownikiem dwóch klimatyzatorów Gree Amber prestige 5kw każda, do ogrzenia dom z poddaszem użytkowymNie będę oszczędzać kosztem zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.12.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Możliwe, że to się zmieniło, ale wtedy po co byłyby ceny z punktu 5.2? Po to żeby ustalić wartość rekompensat wypłacanych przez rzad dla sprzedawców. Podawałem we wcześniejszym komentarzu konkretny zapis ustawy. Sprzedawca sprzedaje po cenie z taryfy URE (5.2), klient płaci cenę maksymalną (5.3) a rząd wypłaca różnice dla sprzedawcy. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 A normalny licznik nie idzie do tyłu, tak jak te z prl-u, tylko kreci szybciej, energia wytwarzana przez panele i przekazywana do sieci, przy liczniku jednokierunkowym byłaby zliczana jako pobrana. Właśnie tak jak napisałeś. Lecz nie zrozumiałeś mego wpisu. Zdarza się że odmawiają podłączenia do OSD i jesteś pan w czarnej D. Ponieważ nikt jak do tej pory nie pytał OSD czy może się podłączyć jak i jakie są napięcia na linii NN I tak Kowalski robi PV i zasuwa do OSD aby go podłączyli a tam ZONK- panie za dużo w tym rejonie jest PV a linie są stare i przeciążone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Do zużycia rocznego 2MW obowiązują ceny z punktu 5.1 (takie jak były w 2022) Między zużyciem 2MW a 90% zużycia z 2022r obowiązuje cena z punktu 5.3. Po przekroczeniu 90% obowiązują ceny z punktu 5.2 To są tylko ceny prądu, bez opłat za przesył, OZE, stałych no i VAT. Faktycznie zużycie między 2MW a 90% zużycia z 2022r nie ma określonej ceny, jest tylko maksymalna - nie wiemy, czy PGE będzie w nocy i w weekendy ją obniżać. Obniżana będzie pewnie opłata za przesył. Poniżej moje obliczenia cen w różnych taryfach PGE. [ATTACH=CONFIG]462856[/ATTACH] Te ceny są tylko na 23r. Po 23r stawki będą takie jaka jest cena rynkowa. Tak że małe pocieszenie bo rok szybko minie a jakoś malo mnie obchodzi oszczędność parę PLN na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.12.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) OSD nie może (zgodnie z prawem) odmówić przyłączenia do sieci prosumenta chyba że to jego instalacja nie spełnia wymogów technicznych a nie stan sieci. Odmowy dotyczą instalacji komercyjnych, farm, itp. Te ceny są tylko na 23r. Po 23r stawki będą takie jaka jest cena rynkowa. Tak że małe pocieszenie bo rok szybko minie a jakoś malo mnie obchodzi oszczędność parę PLN na rok. Kogoś jednak obchodzi bo wydaje się na te tymczasowe obnizki prądu i gazu wartość elektrowni atomowej . No cóż idą wybory... Edytowane 18 Grudnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nierząd spowodował że ci co mają PC bez fotowoltaiki będą płacić więcej niż ci od śmieciuchów i ekogrochu . Naprawdę zachęcili do wymiany . Na pewno zapłacą mniej tak jak było do tej pory i będą miełi czyste ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 OSD nie może (zgodnie z prawem) odmówić przyłączenia do sieci prosumenta chyba że to jego instalacja nie spełnia wymogów technicznych a nie stan sieci. Odmowy dotyczą instalacji komercyjnych, farm, itp. Kogoś jednak obchodzi bo wydaje się na te tymczasowe obnizki prądu i gazu wartość elektrowni atomowej Wiesz ja mam PV od -ho ho które już jest na ( +) tak że nie zamierzam się z tobą kopać. Zrób PV zapłać naście tyś. i patrz jak słońce swieci a twoja PV wyświetla BŁĄD i nic tu rejon nie poradzi. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 OSD nie może (zgodnie z prawem) odmówić przyłączenia do sieci prosumenta chyba że to jego instalacja nie spełnia wymogów technicznych a nie stan sieci. Odmowy dotyczą instalacji komercyjnych, farm, itp. Kogoś jednak obchodzi bo wydaje się na te tymczasowe obnizki prądu i gazu wartość elektrowni atomowej . No cóż idą wybory... No z tymi wyborami akurat trafiłeś- Tylko myślący Kowalski się nie podkręca ta ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.12.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Mam już 2 instalacje PV. Akurat w mojej okolicy napięcia są w normie (na jednej instalacji to nawet 230V nie dochodzi) natomiast zgadzam się że w terenach mniej zabudowanych są problemy z napięciami i jakością sieci. Nie zmienia jednak to faktu że OSD nie może z tego powodu kogoś nie podłączyć (jeśli jest prosumentem) i takie działanie jest bez żadnego trybu. To że będzie sie falownik wyłączał to inna sprawa, chodzi o fakt przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Właśnie tak jak napisałeś. Lecz nie zrozumiałeś mego wpisu. Zrozumiałem i potwierdzam, dlatego właśnie wyhamowali fotowoltaikę, ale podłączyć chyba nie odmówią, choć możesz mieć niewiele pożytku z paneli jak w rejonie są problemy z napięciami to falownik będzie się często wyłączał. Wiem, że odmawiają dla firm. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts