Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

COP CO miesięczne: 5.0

COP CWU miesięczne: 3.64

COP całkowite miesięczne: 4.68

Pobrana CO: 339.88 kWh

Pobrana CWU: 105.19 kWh

Pobrana 1 tar: 68.1 kWh

Pobrana 2 tar: 376.98 kWh

Pobrana total: 445.07 kWh

Wyprodukowana CO: 1697.83 kWh

Wyprodukowana CWU: 383.3 kWh

Podsumowanie od początku roku:

COP CO rocznie: 4.82

COP CWU rocznie: 3.72

COP całkowite rocznie: 4.39

Pobrana CO: 1563.73 kWh

Pobrana CWU: 1011.84 kWh

Pobrana 1 tar: 454.33 kWh

Pobrana 2 tar: 2225.92 kWh

Pobrana total: 2680.25 kWh (w tym chłodzenie)

Wyprodukowana CO: 7540.38 kWh

Wyprodukowana CWU: 3768.22 kWh

Chłodzenie:

COP chlodzenie rocznie: 26.62

Energia pobrana z gruntu miesiecznie: 0.0 kWh

Energia pobrana z gruntu rocznie: 4538.74 kWh

Energia pobrana miesięcznie: 0.0 kWh

Energia pobrana rocznie: 170.49 kWh

Wynik mogę podać za ostatni kwartał tego roku.

Od 14.10 PC zużyła łącznie 910kWh (CO+CWU)

Sam grudzień to 460kWh. Dane domu jak w stopce.

Obstawiam że jednak zużycie większe bo pomimo zamieszkania, wciąż trwały prace wykończeniowe i często było wietrzone wewnątrz, w grudniu zwłaszcza.

Druga hipoteza stawiam na to że z racji niskich temperatur DZ pompa pracuje z niższą mocą, więc musi pracować dłużej.

Dopiero rok 2023 będzie miarodajny

Grudzień:

C.O. - 249 kWh

C.W.U. - 48 kWh

Razem - 297 kWh

Rok 2022:

C.O. - 1003 kWh

C.W.U. - 393 kWh

Chłodzenie: 191kWh

Razem - 1588 kWh

Jako, że jest to Panasonic, myślę, że można doliczyć 20%.

Dom szkieletowy, parterowy. 176m2 powierzchni ogrzewanej.

100% ogrzewanie podłogowe w rozstawie 10cm.

Izolacja: podłoga 31cm styropian, ściany 35cm (15cm wełna + 20cm styropian), strop 30cm wełna.

Panasonic All in One 7kW, gen. J.

Edytowane przez Awinion

Grudzień:

C.O. - 249 kWh

C.W.U. - 48 kWh

Razem - 297 kWh

Rok 2022:

C.O. - 1003 kWh

C.W.U. - 393 kWh

Razem - 1588 kWh

Do jakiej temperatury grzejesz cwu, do 30 st. C? To jest niemożliwe mieć w grudniu niecałe 50kWh, ze średnią roczną 30kWh/miesiąc. Nawet doliczając 20-30% do wartości podawanych przez pompę jest to raczej nierealne.

Do jakiej temperatury grzejesz cwu, do 30 st. C? To jest niemożliwe mieć w grudniu niecałe 50kWh, ze średnią roczną 30kWh/miesiąc. Nawet doliczając 20-30% do wartości podawanych przez pompę jest to raczej nierealne.

Zadana jest 49C. Nie korzystam w domu z cyrkulacji ciepłej wody użytkowej, bo jest mi nie potrzebna. To może mieć wpływ na zużycie energii, bo cyrkulacja wychładza wodę w zbiorniku.

20230101-165615.jpg

Panowie, powiedzcie czy wasze PC chodzą na krzywej grzewczej czy macie sterowniki w domach? Pytam, bo szukam przyczyny dość dużego zużycia energii mojej pompy i nie wiem od czego zacząć...

Dodam, że mam powietrzną PC Atlantic Alfea Extensa Duo 8 kw, chodzi na krzywej grzewczej. Dom to 136mkw, Protherm + 15cm grafitu, 15cm styro na posadzce i 30cm wełny w stropie, 4 osoby, w domu zawsz 22-23st.

Edytowane przez Viniu

Zadana jest 49C. Nie korzystam w domu z cyrkulacji ciepłej wody użytkowej, bo jest mi nie potrzebna. To może mieć wpływ na zużycie energii, bo cyrkulacja wychładza wodę w zbiorniku.

20230101-165615.jpg

A masz jakiś zewnętrzny licznik energii elektrycznej podłączony do pompy? Nawet bez cyrkulacji nie chce mi się wierzyć w takie wartości.

• Like 1

Panowie, powiedzcie czy wasze PC chodzą na krzywej grzewczej czy macie sterowniki w domach? Pytam, bo szukam przyczyny dość dużego zużycia energii mojej pompy i nie wiem od czego zacząć...

Dodam, że mam powietrzną PC Atlantic Alfea Extensa Duo 8 kw, chodzi na krzywej grzewczej. Dom to 136mkw, Protherm + 15cm grafitu, 15cm styro na posadzce i 30cm wełny w stropie, 4 osoby, w domu zawsz 22-23st.

Mam krzywą grzewczą i termostat pokojowy. Termostat to działa raczej tylko po to, że jak słońce świeci i są duże zyski słoneczne to w okienku dziennym/wieczorami nie załącza pompy. Przez część pierwszego sezonu grzewczego nie miałem termostatu i przez to widziałem zwiększone zużycie energii i przegrzewanie domu.

A masz jakiś zewnętrzny licznik energii elektrycznej podłączony do pompy? Nawet bez cyrkulacji nie chce mi się wierzyć w takie wartości.

Mam, ale raczej nie da się z niego wyciągnąć ile energii idzie na C.O. a ile na C.W.U. chyba, że bym czekał na grzanie cwu, ale nie mam na to czasu. Poza tym wygrzewanie zbiornika ustawione jest tylko od delty, bez harmonogramu. Raz wygrzewa się w południe, raz wieczorem a czasem o 3 w nocy. Pompa to wersja All in one, zbiornik ma 185. Zbiornik 300L + cyrkulacja napewno pociągnie więcej. Ja założyłem, że lepszy będzie mniejszy zbiornik, najwyżej będzie się częściej wygrzewał.

Mam, ale raczej nie da się z niego wyciągnąć ile energii idzie na C.O. a ile na C.W.U. chyba, że bym czekał na grzanie cwu, ale nie mam na to czasu. Poza tym wygrzewanie zbiornika ustawione jest tylko od delty, bez harmonogramu. Raz wygrzewa się w południe, raz wieczorem a czasem o 3 w nocy. Pompa to wersja All in one, zbiornik ma 185. Zbiornik 300L + cyrkulacja napewno pociągnie więcej. Ja założyłem, że lepszy będzie mniejszy zbiornik, najwyżej będzie się częściej wygrzewał.

A jaki był rozrzut względem zewnętrznego podlicznika łącznie dla co i cwu? Tak jak pisałeś 20%?

Grudzień:

C.O. - 249 kWh

C.W.U. - 48 kWh

Razem - 297 kWh

Rok 2022:

C.O. - 1003 kWh

C.W.U. - 393 kWh

Razem - 1588 kWh

Jako, że jest to Panasonic, myślę, że można doliczyć 20%.

Dom szkieletowy, parterowy. 176m2 powierzchni ogrzewanej.

100% ogrzewanie podłogowe w rozstawie 10cm.

Izolacja: podłoga 31cm styropian, ściany 35cm (15cm wełna + 20cm styropian), strop 30cm wełna.

Panasonic All in One 7kW, gen. J.

U syna jest podobny metraż ( z garażem ) i ma tę samą pompę, podłogówka też gęsto ułożona, dom w trakcie wykańczanie ( ale ocieplony )

Może grzać na bardzo niskich temperaturach.

Czy mógł byś podać jak to u ciebie wygląda:

Jaką temperaturą grzejesz, czy wg. krzywej grzewczej, jak tak to jak masz ją ustawioną?

Grzejesz cało dobowo czy w harmonogramie?

I jak u ciebie wygląda defrost czy przy zładzie wody, czy przy użyciu grzałki, jeśli przy grzałce to ile jest godzin pracy grzałki na defrost?

Podsumowanie grudnia 2022r CO + CWU - 681kWh.

Podsumowanie całego roku CO + CWU - 4430kWh.

Dużo... i muszę coś z tym zrobić. Nie wiem czy to kwestia chodzenia na krzywej grzewczej czy jak? W domu 4 osoby, temperatura zawsze 22-23st.

Ale wiesz..w przyrodzie musi być równowaga ! PC żre ,ale za to masz najwyższą produkcję z PV w naszym rejonie.;)

To rodzi pytanie czy nie mieszkasz gdzieś w otwartym terenie co z kolei nasuwa następne - jak fachowcy murowali ściany.Widziałem wielu magików, którzy dla oszczędności zaprawy, dają ją tylko na krawędziach pustaków, co przy porothermie ma nieciekawy efekt.

Ile PC wciąga po sezonie grzewczym, na samą CWU?

Znalazłem Twój post #12841 gdzie napisałeś, że PC pracuje w nocnych taryfach...czyli wtedy, kiedy jest zimniej. Czy warto przy PV?

Edytowane przez Pytajnick