Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompy ciepła to teraz wymuszane przez unię źródło ciepła.

Bardzo często dotowane w sporej części.

Pogoogluj np. KONCEPTUS.

Gruntowa z montażem i wszystkimi pierdołami.

Są też inne, jak poszukasz w sieci.

Adam M.

myślałem ze pompy ciepła to nowoczesne źródło ogrzewania. to w co twoim zdaniem powinienem się pakować?? chętnie wysłucham za i przeciw różnych rozwiązań bo zdecydowany na 100% nie jestem na pompę ze względu na wysokie koszty instalacji.

Dom o racjonalnej powierzchni od 60 do 100m2 (duży dom nigdy nie jest tani w utrzymaniu pomijając ogrzewanie są jeszcze inne koszty (obecne i przyszłe) No i standard dom pasywny 15 kWh/(m2·rok) albo zbliżonej, jedyne co to zmniejszyłbym ilość przeszkleń bo zyski energetyczne w zimie są wątpliwe ponieważ jest pochmurno. W domu pasywnym stosuje się jako uzupełninie ogrzewaniem elektryczne ale jest ono bardzo małej mocy i używane sporadycznie)

Jak przeniesiesz 60-70 tysięcy z ogrzewania PC i kolejne 100 tys ze zmniejszenia powierzchni to okaże się że dom pasywny jest w zasięgu i masz gwarancję że nie będziesz płacił prawie nic za ogrzewanie.

Dom o racjonalnej powierzchni od 60 do 100m2 (duży dom nigdy nie jest tani w utrzymaniu pomijając ogrzewanie są jeszcze inne koszty (obecne i przyszłe) No i standard dom pasywny 15 kWh/(m2·rok) albo zbliżonej, jedyne co to zmniejszyłbym ilość przeszkleń bo zyski energetyczne w zimie są wątpliwe ponieważ jest pochmurno. W domu pasywnym stosuje się jako uzupełninie ogrzewaniem elektryczne ale jest ono bardzo małej mocy i używane sporadycznie)

Jak przeniesiesz 60-70 tysięcy z ogrzewania PC i kolejne 100 tys ze zmniejszenia powierzchni to okaże się że dom pasywny jest w zasięgu i masz gwarancję że nie będziesz płacił prawie nic za ogrzewanie.

teraz już na takie rzeczy i przemyślenie za późno z tego względu ze dom już stoi dach zrobiony okna 3szybowe w miarę dobre. nie jest jeszcze ocieplony narazie przed instalacjami jesteśmy. zamiast chudziaka wylaliśmy styrobeton 10 cm . wiec jeszcze wszystko przed nami.

.... Roczny rachunek za ogrzewanie ok 7 tys.

Przypuszczenia czy dokladne obliczenia tego budynku. A moze srednia która nie wiadomo skąd sie wzięła? Ja przy tak małej ilosci danych nie podejmuje sie szacowania, Ty wies na pewno. Pytałem czy jestes jasnowidze, zaprzeczyłes, ale ciągotki do tego masz.

Nie ma czegoś takiego jak "racjonalna powierzchnia".

Każdy potrzebuje czegoś innego, spójrz trochę szerzej niż twoje potrzeby.

Poza tym, dom o powierzchni 60 m2 to nie jest dom, to kurnik...

Dlaczego dla 1 lub 2 osób jest wystarczajacy i zawsze go utrzymasz , Jak dowalą podatki od nadmetrażu to się państwo od niekurników osrają w biegu to kwestia kilku lat.

teraz już na takie rzeczy i przemyślenie za późno z tego względu ze dom już stoi dach zrobiony okna 3szybowe w miarę dobre. nie jest jeszcze ocieplony narazie przed instalacjami jesteśmy. zamiast chudziaka wylaliśmy styrobeton 10 cm . wiec jeszcze wszystko przed nami.

No nie do końca , jak dobrze ocieplisz to pc będzie zbyteczna. To można spróbować wyliczyć poproś asolta on to robi profesjonalnie z tym ze wciskanie buforów i pc sobie daruj

No nie do końca , jak dobrze ocieplisz to pc będzie zbyteczna. To można spróbować wyliczyć poproś asolta on to robi profesjonalnie z tym ze wciskanie buforów i pc sobie daruj

Daruj sobie uwagi o moim wciskaniu buforów(???) i PC. A przy okazji to poradz jak obnizyc zuzycie na cwu, ale nie próbuj mu wciskac pc do cwu. Przeciez PC to czyste zło, prosty bojler tez zagrzej cwu, ze drogo to trudno, ma byc bez PC

Daruj sobie uwagi o moim wciskaniu buforów(???) i PC. A przy okazji to poradz jak obnizyc zuzycie na cwu, ale nie próbuj mu wciskac pc do cwu. Przeciez PC to czyste zło, prosty bojler tez zagrzej cwu, ze drogo to trudno, ma byc bez PC

akurat autor tematu o bojlerze ma miejsce na ten bojler w sypialni i PC cwu odpada tam to zło konieczne. PC dla nowo budowanych domów to głupota dla istniejących jakiś alternatywa przy wykorzystaniu dotacji ale kosztowo w eksploatacji porażka jednak zło konieczne. Co do reszty to jesteś wyciskaczem kitu=buforów i czego się wstydzisz , masz klientów to ok powodzenia.

akurat autor tematu o bojlerze ma miejsce na ten bojler w sypialni i PC cwu odpada tam to zło konieczne. PC dla nowo budowanych domów to głupota dla istniejących jakiś alternatywa przy wykorzystaniu dotacji ale kosztowo w eksploatacji porażka jednak zło konieczne. Co do reszty to jesteś wyciskaczem kitu=buforów i czego się wstydzisz , masz klientów to ok powodzenia.

Nikomu nie wciskam buforów, owszem pare ładnych lat temu montowałem takie bufory z grzałkami zalaczanymi w II, III taryfie. Ale to było kiedys, czasy sie zmieniły, nie opłaca sie tak grzac i nikomu tego nie proponuje i nie wykonuję. Ty twierdzisz ze dalej to robie, a to oczywista nieprawda. Wiem ze czasem trzeba klamac zeby wyszło na swoje.

Nie ma czegoś takiego jak "racjonalna powierzchnia".

Każdy potrzebuje czegoś innego, spójrz trochę szerzej niż twoje potrzeby.

Poza tym, dom o powierzchni 60 m2 to nie jest dom, to kurnik...

Ja planowałem dom 70m ale jednak moja pani namówiła mnie na 86m . Przyznała mi jednak rację że jak dzieciok wyfrunie z domu to te 70 byłoby ideolo .

Jak taki powiedzmy Messi spojrzy na dom 150-200mkw to też powie że kurnik... A Sułtan powie że domy zaczynają się od pałacu z garażem na kilkadziesiąt samochodów

Nikomu nie wciskam buforów, owszem pare ładnych lat temu montowałem takie bufory z grzałkami zalaczanymi w II, III taryfie. Ale to było kiedys, czasy sie zmieniły, nie opłaca sie tak grzac i nikomu tego nie proponuje i nie wykonuję. Ty twierdzisz ze dalej to robie, a to oczywista nieprawda. Wiem ze czasem trzeba klamac zeby wyszło na swoje.

Przepraszam nie wiedziałem że się tym nie zajmujesz natomiast to wraz z OZC tak często było przez ciebie wałkowane że po prostu kojarzy mi się z twoją osobą,

Po kilku latach nieobecności wracam z pytaniem:

czy będąc na taryfie weekendowej G12W też dostaliście fakturę na której cena 1 kWh w strefie nocnej i dziennej jest taka sama?

[ATTACH=CONFIG]464928[/ATTACH]

O co tu chodzi?

O limit ustawowy. W zatwierdzonych taryfach masz 2-3x wyższą cenę, ale różnicę dopłacasz w podatkach.

Dystrybucja ciągle robi różnicę.

O limit ustawowy. W zatwierdzonych taryfach masz 2-3x wyższą cenę, ale różnicę dopłacasz w podatkach.

Dystrybucja ciągle robi różnicę.

OK, ale gdzie jest napisane, że cena 1 kWh w G12w robi się jednakowa w strefie dziennej i nocnej po przekroczeniu limitu?

G12w przestaje mieć sens.

Myślę, że użytkownicy pomp ciepła w większości byli właśnie na taryfie G12 i stanowiliśmy stabilizator produkcji energii - w nocnych godzinach mniejszego zapotrzebowania "zdejmowaliśmy" z systemu moc wyprodukowaną.

Ja w takiej sytuacji przechodzę na G11 - po uj mi G12w.

PiSowscy wykonawcy Szwaba po całości realizują credo tego zwyrola: "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy"

Brawo Polacy.

Po kilku latach nieobecności wracam z pytaniem:

czy będąc na taryfie weekendowej G12W też dostaliście fakturę na której cena 1 kWh w strefie nocnej i dziennej jest taka sama?

[ATTACH=CONFIG]464928[/ATTACH]

O co tu chodzi?

Po przekroczeniu 2000 kWh stawka w szczycie i poza szczytem jest taka sama. Czyli tak jak byś miał G11.

Ogólnie chyba molochy energetyczne są bardzo obrażone na Mateuszowe 0,69 zł/kWh netto. Już dawno planowali pewnie dwa razy większą stawkę.

Właśnie wczoraj dostałem fakturę. Energa, taryfa G11. zużycie 1369 kWh - kwota brutto do zapłaty za fakturę 1572,70 zł. Łatwo policzyć 1,12 zł/kWh. A następna będzie jeszcze droższa bo już zużyłem swoje 2000 kWh.

Opłata sieciowa zmienna 0,353 zł/kWh.

OK, ale gdzie jest napisane, że cena 1 kWh w G12w robi się jednakowa w strefie dziennej i nocnej po przekroczeniu limitu?

Ustawa z dnia 27.10.2022 r. o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w 2023 roku:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) cena maksymalna - cenę energii elektrycznej wynoszącą:

a) 693 zł/MWh - w przypadku odbiorców uprawnionych, o których mowa w pkt 2 lit. a,

Zajrzyj na stronę URE to zobaczysz, że w zatwierdzonych taryfach cena jest znacznie wyższa (nawet tania strefa w najtańszej taryfie). Co powoduje, że na fakturze dostajesz tę samą cenę za energię czynną - tę z powyższego przepisu. Ale resztę też dopłacasz, bo dalej w tej ustawie stoi:

Art. 8. 1. Podmiotowi uprawnionemu przysługuje rekompensata z tytułu stosowania ceny maksymalnej, zwana dalej "rekompensatą".

2. Podmiotom uprawnionym stosującym cenę maksymalną w rozliczeniach z odbiorcami uprawnionymi, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1, rekompensata przysługuje w kwocie stanowiącej iloczyn ilości energii elektrycznej zużytej w danym miesiącu i różnicy między ceną odniesienia, o której mowa w ust. 3, a ceną maksymalną, dla każdego punktu poboru energii.

Tyle, że nie widzisz tego na fakturze, bo przelew robi państwo z Twoich podatków.

Powtórzę też - ciągle różnicę robi dystrybucja. U mnie, w PGE w G12 całkowity koszt liczony od kWh wynosi 1,38/0,98 zł brutto (czyli droga jest 41% droższa od taniej).

A z uwzględnieniem rekompensaty 2,01/1,06zł/kWh.

W G11 dystrybucja kosztuje niewiele mniej, niż w drogiej strefie G12 - u mnie wychodzi 1,32zł/kWh (zaledwie 6gr drożej od drogiej w G12 - a tania jest od niej tańsza o 34gr) - więc to G11 traci na atrakcyjności (która zawsze była co najmniej wątpliwa).

Edytowane przez Kaizen