Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

396 kWh - tyle mi w styczniu wszamało na CO i CWU.

W zeszłym roku styczeń wszamał 307 kWh. Ach to globalne ocieplenie :D

Sprawdź od początku sezonu grzewczego tego.

Porównaj dane do poprzedniego sezonu do stycznia.

I to nie jest tak, że wielu tu na forum biorą sezon od 1 stycznia do 31 grudnia.

Wtedy wychodzą dziwne wyniki.

Także sprawdź sezon grzewczy i podaj.

A na końcu, porównaj to do wcześniejszych sezonów grzewczych.

Sprawdź od początku sezonu grzewczego tego.

Porównaj dane do poprzedniego sezonu do stycznia.

I to nie jest tak, że wielu tu na forum biorą sezon od 1 stycznia do 31 grudnia.

Wtedy wychodzą dziwne wyniki.

Także sprawdź sezon grzewczy i podaj.

A na końcu, porównaj to do wcześniejszych sezonów grzewczych.

W tym sezonie zacząłem zaglądać do PC od początku grudnia który zjadł 329 kWh + styczeń 397 kWh = 726 kWh

W zeszłym sezonie grudzień 366 + styczeń 307 kWh = 673 kWh

Podejrzewam, na podstawie wyników PV ostatni ten listopad (182 kWh) był również zimniejszy od poprzedniego (267 kWh)

Więc...jak dotychczas, pizgawa :D

W tym sezonie zacząłem zaglądać do PC od początku grudnia który zjadł 329 kWh + styczeń 397 kWh = 726 kWh

W zeszłym sezonie grudzień 366 + styczeń 307 kWh = 673 kWh

Podejrzewam, na podstawie wyników PV ostatni ten listopad (182 kWh) był również zimniejszy od poprzedniego (267 kWh)

Więc...jak dotychczas, pizgawa :D

Eee.

U mnie od początku sezonu grzewczego,.minimalnie ten jest cieplejszy do końca stycznia, porównując do poprzedniego.

Różnica minimalma.

Nie masz danych od początku sezonu grzewczego.

Ja tam mieszkam w cieplejszym regionie.

Jednak dla mnie wyznacznikiem jest cały sezon grzewczy, a nie wybrane miesiące.

A skoro mowa o grudniu, to ostatni był znacznie cieplejszy, niż w 22r.

Także dużo zależy pewnie od lokalizacji.

Edit.

Za grudzień i styczeń.tego sezonu grzewczego, wyszło więcej, niż analogicznie wcześniej.

Edytowane przez klaudiusz_x

Eee.

U mnie od początku sezonu grzewczego,.minimalnie ten jest cieplejszy do końca stycznia, porównując do poprzedniego.

Różnica minimalma.

Nie masz danych od początku sezonu grzewczego.

Ja tam mieszkam w cieplejszym regionie.

Jednak dla mnie wyznacznikiem jest cały sezon grzewczy, a nie wybrane miesiące.

A skoro mowa o grudniu, to ostatni był znacznie cieplejszy, niż w 22r.

Także dużo zależy pewnie od lokalizacji.

Edit.

Za grudzień i styczeń.tego sezonu grzewczego, wyszło więcej, niż analogicznie wcześniej.

Od połowy listopada jest mało słońca i to się daje odczuć. Moja PC chodząca w trybie komfort i sterowana głównie czujnikiem temp. zewnętrznej, nawet przy minusowych temperaturach potrafiła "milczeć" cały dzień jak było słońce, które dogrzewało dom.

Elitarna elita pompiarzy przerzuca się jak to tanio wychodzi. A ludzie piszą, płacą i płaczą - Postawili na pompy ciepła. Teraz jest płacz

Kto bogatemu zabroni.

Tu nawet nie o to chodzi bo ja mam robioną pompę ciepła ale nią nie grzeję choć mało pali max 20kwh doba na ok 120m2 podłogówki tylko sęk w tych debilnych idiotycznych durnych przeklętych jebniętych pogiętych limitach prądu , to chora sytuacja walka ze smogiem ale limity na prad , chyba Ślązacy powinni rządzić a nie jakies Tuski czy Kaczyńskie bo ani kupy ani dupy się to nie trzyma.

ps dlatego grzeję węglem po 900 /tona , 10kg/doba to ok 10 zł dziennie a pompa w takie dni jak teraz to ok 15kwh x0,8 chm a potem ten sto razy przeklęty limit i dupa blada .

Edytowane przez goguś

Elitarna elita pompiarzy przerzuca się jak to tanio wychodzi. A ludzie piszą, płacą i płaczą - Postawili na pompy ciepła. Teraz jest płacz

Kto bogatemu zabroni.

Jak sie za młodu rzucało kamieniami w szkołę to tak się to kończy, troche zaufania do nauki by sie przydało. A wystarczyło zamówic niezalezne rzetelne obliczenia OZC (nie jakies tam CW) i wtedy by wyszło ze pompa w takim konkretnym przypadku jest nieopłacalna lub mało opłacalna. Jak sie samemu na tym nie zna to trzeba to zlecic tym którzy sie na tym znają. To ze sie znają instalatorzy jest mało prawdopodobne, a jezeli nawet, to nie szkodzi wyniki troche sfałszowac aby pompe sprzedac. Zawsze to szkoda wydac na niezalezne obliczenia których koszt jest procentem całej inwestycji. Wszystkie te przypadki tak szeroko nagłasniane w mediach i ochoczo linkowane przez Ciebie mają jeden wspolny mianownik, tam dokladnych i rzetelnych obliczen nie było. Dla równwagi podaj linki do wypowiedzi zadowolonych klientów którzy płacą mniej niz płacili przed wymianą zródła ciepłą na pompę.

• Like 1

Jak sie za młodu rzucało kamieniami w szkołę to tak się to kończy, troche zaufania do nauki by sie przydało. A wystarczyło zamówic niezalezne rzetelne obliczenia OZC (nie jakies tam CW) i wtedy by wyszło ze pompa w takim konkretnym przypadku jest nieopłacalna lub mało opłacalna.

CW opiera się o obliczenia, które zapewniają całkiem niezłe oszacowanie zapotrzebowania budynku na energię. Cena prądu, to jedyny czynnik, który wpłynął na zmniejszenie opłacalności ogrzewania pompą względem innych nośników. Możesz podać, kaich naukowych metod używasz, że obliczeniowo potrafisz przewidzieć cenę danego nośnika energii w przyszłości, a już tym bardziej "politycznych" kombinacji z limitami, progami, zmianami zasad rozlicnia FV, etc.?

J. A takich jak ty audytorów OZE nazwała "Oszuści żerowali na rynku pomp ciepła".

Człowieku nikogo nie oszukalem, podaj jeden przykład mojego oszustwa. Jezeli pompy Daikin uwazasz za zerowanie na beneficjentach czystego powietrza to jestes typowym przykładem takich własnie rzucających w szkołe. Skoro jednak zarzucasz mi oszukiwanie klientów to masz na to dowody, mozesz je tu publicznie zacytowć. Masz te dowody i odwagę, czy tylko pomawiac na forum korzystając z anonimowosci. Podaj te badziewia i brak rzetelnych moich obliczen. Poza tym nie pisz o grach, nie grywam w nie, a w wieku 60 lat nie preferuje takiej rozrywki. Dlaczego rajem nazywasz montaż 2 (słownie dwóch) pomp. Dla mnie to zupełny margines ale skoro rodzina chciała to dlaczego mają montować obcy instalatorzy moim rodzicom czy siostrze?

Zglosiłem post do moderatora, jezeli publicznie mnie pomawiasz podaj dowody moich oszustw, inaczej jesteś bezczelnym kłamcą. Czekam

Edytowane przez asolt

CW opiera się o obliczenia, które zapewniają całkiem niezłe oszacowanie zapotrzebowania budynku na energię. Cena prądu, to jedyny czynnik, który wpłynął na zmniejszenie opłacalności ogrzewania pompą względem innych nośników. Możesz podać, kaich naukowych metod używasz, że obliczeniowo potrafisz przewidzieć cenę danego nośnika energii w przyszłości, a już tym bardziej "politycznych" kombinacji z limitami, progami, zmianami zasad rozlicnia FV, etc.?

Cen pradu nie da sie przewidziec, ale zuzycie energii przez pompę mozna w miarę dokladnie oszacowac, tak samo jak i produkcję energii z PV i czesciowo mozna oszacowac poziom autokonsumpcji. Te dane powinny dac do myslenia, owszem gdyby znac ceny energii w przyszłosci to by było juz calkiem dobrze. Poki co nie ma co liczyc na obnizki cen energii a raczej na podwyżki. Nawet zakladając stałe ceny mamy dosc dokladny obraz. Temat CW juz był wiele razy wałkowany, problem jest dla domów słabo i srednio ocieplonych gdzie te obliczenia są mniej dokladne dla CW. Oczywiscie nikt nikomu nie zabrania korzystania z CW ale przypadki ktore nagłasnia Dunia który nazywa mnie oszustem, wskazuja na brak jakichkolwiek obliczen. Wracajac do CW to jak sie liczy korzystając z niego moce grzejników dla poszczegolnych pomieszczen tak aby je przewymiarowac? o ile wiem CW nie liczy obciązen cieplnych dla poszczegolnych pomieszczen a to jest kluczowe do zamiany grzejników. Ok, dla niektórych jest lepiej zgadywac, to nie kosztuje. Oszczednosci powinny miec jakies granice. Niektórzy o nich zapomnieli i wylewają żale co skrzetnie wykorzystują osobnicy pokoroju Duni do własciwie nie wiadomo czego czy do samych pomp czy do władzy czy do oczerniania i pomawiania innych.

Jezeli ktos pisze ze pompa mu zuzywa 7000 kWh, do tego załozyl 2,5 KW PV, wczesniej grzał weglem to czy obliczenia nie zastanowiły go co do wyboru pompy a nie gazu, czy nie warto by pomyslec o dociepleniu. To jeden z przykładów tych rzekomo nabitych w pompę. Zabrakło obliczen, takich przykladów jest wiele

Edytowane przez asolt

Szkoda strzępić języki bo zadupcyli rządy poprzedni i ten jeszcze pewnie gorszy , jak mają ludzie grzać prądem jak idioci limity wprowadzili ? ich trzeba jebać a nie my wzajemnie ,to oni .

Wladza władzą, kazda mysli tylko o sobie, ale co bys powiedział jakby ktos nazwał Ciebie oszustem bez zadnych podstaw?

Kto bogatemu zabroni.

Tanio mają ci co wiedzą jak działa pompa ciepła i z głową - dobrze dobrali do OZC budynku.

Płaczą ci co w ślepo zaufali domokrążcom.

Lub naciągaczom z telemarketingu.

I zamontowali pompy do domów bez termomodernizacji z grzejnikami wysokotemperaturowymi +50°C / +70°C.

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Tanio mają ci co wiedzą jak działa pompa ciepła i z głową - dobrze dobrali do OZC budynku.

Płaczą ci co w ślepo zaufali domokrążcom.

Lub naciągaczom z telemarketingu.

I zamontowali pompy do domów bez termomodernizacji z grzejnikami wysokotemperaturowymi +50°C / +70°C.

Mam kilku klientów którzy mają netmetering i pompę i mają rachunki w wysokości opłat stałych. Przez te 12-13 lat które pozostały do końca tego sposobu rozliczania koszty to oprócz tych opłat stałych to koszty corocznego serwisu i ubezpieczenie domu uwzgledniajace PC i PV. Niektórzy mieli dotacje inni nie, ale wszyscy są zadowolenie z takich kosztów, bo kto by nie był. Oczywiscie domy ocieplone, nie wszystkie nowe, ale na tyle ocieplone zeby pompa zuzyła 4000-6000 kW, nawet przy grzejnikach. Przy instalacji 10 kW energii z magazynu zostaje na tzw. styk albo i wiecej. Czasem braknie ale są to niewielkie ilosci i koszty niewielkie.

• Like 1

Mam kilku klientów którzy mają netmetering

ale co bys powiedział jakby ktos nazwał Ciebie oszustem bez zadnych podstaw?

Człowieku nikogo nie oszukalem, podaj jeden przykład mojego oszustwa. Jezeli pompy Daikin uwazasz za zerowanie

A co ma jakość pompy do tego, że się ją wciska tam, gdzie nigdy nie powinna być? Przy wyborze pompy bierze się pod uwagę strefy klimatyczne - Japonia to nie Polska, ze szczególnym uwzględnieniem wilgotności powietrza. Cena energii w Japonii wynosi około 0,01 jena za 1 kWh, co przekłada się na około 0,0003 PLN za 1 kWh, przy założeniu stawki wymiany waluty na poziomie 0,03 PLN za 1 JPY. W Polsce natomiast cena 1 kWh wynosi 85 gr brutto. Nawet nie próbuję porównywać warunków termomodernizacji budynków, warunków klimatycznych i czasu trwania zimy.

PS.

W Polsce liczy się tylko złapać niezorientowanego klienta, za którym stoją nasze pieniądze - czyli niekontrolowane dotacje w programie Czyste Powietrze.

Edytowane przez DUNIA.MD

A co ma jakość pompy do tego, że się ją wciska tam, gdzie nigdy nie powinna być? Przy wyborze pompy bierze się pod uwagę strefy klimatyczne - ..

Podaj chociaż przykład wcisnięcia przeze mnie pompy tam gdzie jej nie powinno być. Nie tłumacz mi co sie bierze przy doborze pomoy bo znam ten temat lepiej niz Ty. Na klikaset obliczen i kilkadziesiąt montazy nikt nie zgłosił mi reklamacji odnosnie niedo czy przewymiarowania. Skoro temat badziewia oczywiscie rzekomego badziewia którze wciskam klientom upadł, to dalej udawadniasz ze jednak jestem oszustem. Oby tak dokladnie kazdy instalator liczył jak (chociaz nie liczy) ja to licze przed doborem. Naprawdę nie wiem czym sobie zasłuzyłem na twoje oszczerstwa i pomowienia. Podejrzewam ze to jest odpowiedz na to ze mam inne zdanie niz Ty. Nie przypisuj mi zbiorowej winy, to ze ktos wykorzystuje klienta nie oznacza ja tak postepuje. Zresztą co tu tłumaczyc, mądry by tak nie pisał, a nawet jakby, to by zrozumiał, ze nie tedy droga. Ty zrozumiec nie chcesz, dalsza dyskusja daremna, chyba ze znajdziesz przyklady mojego oszustwa. Jestem na forum 14 lat. Wiele razy mnie tu obrazano i wyzywano, ale oszustem nazwałes mnie tylko Ty. Naprawdę chcesz wyróznic tym pośród wielu normalnych uzytkowników tego forum?.

Pisząc "takich audytorów jak ty" miałem na myśli audytorów czy sprzedawców a nie konkretnie Twoją osobę.

Nie bedę udawał ze wierzę w Twoja szczerość, ale ok niech bedzie. Nawiasem mowiąc dziwne ze wybiórczo wyszukujesz linki dotyczace faktur grozy za ee przy PC.

A wystarczy poczytac wywiad z P Lachmanem przezesem PORT PC o zlym doborze i instalacji PC i wynikających z nich wysokich rachunków. Dokladnie to samo co ja pisałem. Oczywiscie tylko dostałem za swoje, a na temat słow prezesa było cicho. A przeciez mowimy to samo. Szkoda, a moze i dobrze, bo sporo osób czyta ten dział. Jezeli chociaż jeden sie zastanowi i nie podejmie decyzji o montazu PC w nieodpowiednio przygotowanym domu, a tym samym zaoszczedzi sobi wielu rozczarowan i strat to bedzie sukces.