a.gwozdz 19.11.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Ja również nie mam na full odkręconych termostatów.Ustawiam stosownie do oczekiwanej temp w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 19.11.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Próbuję stworzyć konto w AQUAREA Service Cloud.Niby wszystko idzie ok, ale nie mogę się zalogować.Jestem w stanie zmienić hasło (opcja 'Jeśli nie pamiętasz hasła, kliknij tutaj') - i to działa.Ale nie mogę się zalogować - 'Autoryzacja użytkownika nie powiodła się. Sprawdź ID i hasło. (3001-0002)' Możecie dziś się zalogować?Miał ktoś taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 19.11.2022 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 I jeszcze inne pytanie: Gdzieś kiedyś na forum ktoś dość jasno tłumaczył algorytm kiedy włączana jest sprężarka - pamiętam, że była mowa o zapamiętaniu jednej temperatury i czekaniu na to aż o 3 st. będzie niższa inna temperatura, ale nie mogę znaleźć tego posta.Czy ktoś mógłby przypomnieć ten wpis lub tę zasadę działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 19.11.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Delta t jest powiązana z krzywą zasilania , czym wyższa temperatura zasilania tym wiekszy parametr delta T będzie działał. Pompa ciepła ma minimalną i maksymalną moc pracy , jeżeli np minimalna moc ktorą pompa jest w stanie generować przy jakiejś temperaturze zewnętrznej 0 st to 4 kw a ty ustawisz krzywą tak że na grzejniki będzie szło 30 stopni to okaże się że moc instalacji grzewczej (w tym przypadku grzejniki) nie jest w stanie oddać mocy 3kilowatow bo grzejniki przy tak niskim zasilaniu mają moc 1500w i pompa będzie sie wyłączać i bardzo mocno taktować , jak podniesiesz temperaturę zasilania to zwiększy się moc instalacji i pompa zacznie pracować dlugodystansowo , to wszystko zaobserwowałem u siebie z buforem 86 litrów i na pewno nie będzie tak samo jeżeli bufor zwiększymy do np 300 litrów wtedy cały układ będzie bardziej włącz -wylacz i można będzie ustawić pompkę wtorną pod czujnik pokojowy żeby sterować temperaturą w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 19.11.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Ja nie mam. Na full mam tylko w 2 kaloryferach w najzimniejszym pomieszczeniu. W pozostałych wg uznania. A zawory termostatyczne masz ze skalą 1-7 i N ? I wszyskie parter i piętro masz na N ? A regulujesz temp tylko głowicą termostatyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 19.11.2022 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Delta t jest powiązana z krzywą zasilania , czym wyższa temperatura zasilania tym wiekszy parametr delta T będzie działał. Pompa ciepła ma minimalną i maksymalną moc pracy , jeżeli np minimalna moc ktorą pompa jest w stanie generować przy jakiejś temperaturze zewnętrznej 0 st to 4 kw a ty ustawisz krzywą tak że na grzejniki będzie szło 30 stopni to okaże się że moc instalacji grzewczej (w tym przypadku grzejniki) nie jest w stanie oddać mocy 3kilowatow bo grzejniki przy tak niskim zasilaniu mają moc 1500w i pompa będzie sie wyłączać i bardzo mocno taktować , jak podniesiesz temperaturę zasilania to zwiększy się moc instalacji i pompa zacznie pracować dlugodystansowo , to wszystko zaobserwowałem u siebie z buforem 86 litrów i na pewno nie będzie tak samo jeżeli bufor zwiększymy do np 300 litrów wtedy cały układ będzie bardziej włącz -wylacz i można będzie ustawić pompkę wtorną pod czujnik pokojowy żeby sterować temperaturą w domu . Kolego, wszystko się zgadza ale ja ogrzewam obiekt typu energetycznego- "sito" o zapotrzebowaniu z wynikiem ok 80-100kW/m2 przy -15/-20deg Tutaj chyba trzeba wyjść na przeciw sytuacji typu- termostaty full open- pełen przepływ najmniejszą z możliwych temperaturą- delta dobrana na 7-8. Każdy zamykający się termostat w grzejniku psuje zabawę w stabilną temp zasilania (przez spadek temp. powrotu) . Musi być stabilnie. Miałem wcześniej sterownik kotła na ekogroszek on line i widziałem jaka jest reakcja kotła na zamknięcie termostatu- obniżenie gwałtowne temp. powrotu. Nie ma siły czy jest bufor czy go nie ma. PC trzyma deltę. Termostat się zamyka, spada temp.powrotu, delta daje o sobie znać i temp. docelowa rośnie- bez względu na krzywą grzewczą i jej ustawienia bo delta jest priorytetem Jak dla mnie nie ma problemu czy w powyższym przypadku (spadek temp. powrotu) pompa "dojdzie" powtórnie do zadanej w 10 czy 20 minut przy delcie 7 czy 8. Znając mego Samsunga- lepiej wolniej= mniejsze zużycie. Edytowane 19 Listopada 2022 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A zawory termostatyczne masz ze skalą 1-7 i N ? I wszyskie parter i piętro masz na N ? A regulujesz temp tylko głowicą termostatyczną? Chyba pytasz o wkładki zaworowe? Mam poustawiane różne kryzowania w zależności od odległości od PC. Najdalsze grzejniki mają N a im bliżej tym mniejszy przepływ ustawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Termostat się zamyka, spada temp.powrotu A to niby dlaczego? Co najwyżej może zmniejszyć się przepływ sumaryczny w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 20.11.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Kolego, wszystko się zgadza ale ja ogrzewam obiekt typu energetycznego- "sito" o zapotrzebowaniu z wynikiem ok 80-100kW/m2 przy -15/-20deg Tutaj chyba trzeba wyjść na przeciw sytuacji typu- termostaty full open- pełen przepływ najmniejszą z możliwych temperaturą- delta dobrana na 7-8. Każdy zamykający się termostat w grzejniku psuje zabawę w stabilną temp zasilania (przez spadek temp. powrotu) . Musi być stabilnie. Miałem wcześniej sterownik kotła na ekogroszek on line i widziałem jaka jest reakcja kotła na zamknięcie termostatu- obniżenie gwałtowne temp. powrotu. Nie ma siły czy jest bufor czy go nie ma. PC trzyma deltę. Termostat się zamyka, spada temp.powrotu, delta daje o sobie znać i temp. docelowa rośnie- bez względu na krzywą grzewczą i jej ustawienia bo delta jest priorytetem Jak dla mnie nie ma problemu czy w powyższym przypadku (spadek temp. powrotu) pompa "dojdzie" powtórnie do zadanej w 10 czy 20 minut przy delcie 7 czy 8. Znając mego Samsunga- lepiej wolniej= mniejsze zużycie. Jeżeli masz bufor w układzie równoległym to zmiana delty powoduję zmianę średniej temperatury na buforze, zmiana delty T nie powoduję bezpośredniej zmiany na instalacji bo to są dwa oddzielne obiegu i tym drugim steruje druga pompa obiegowa, jeżeli masz dom o dużym zapotrzebowaniu a chcesz grzać niższą temperaturą to zmiana przepływów za dużo nie pomoże jeżeli nie będziesz miał OGROMNYCH grzejników, serio tak dużych że aż oczy bolą inaczej w moim zrozumieniu się nie da, musi być bardzo dużo wody która będzie mogła oddać temperaturę . Kolega kombunuje z ustawieniami ale to się da tylko do pewnego poziomu a ten wyznacza moc instalacji grzewczej w budynku dla danej temperatury zasilania, i żadne zabiegi typu zmiana prędkości przepływu wody nie zmienią tego w takim stopniu żeby grzejnik który ma moc 1000W dla temperatury zasilania 75/65 oddał te 1000W dla temperatury 45/35. Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników , wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 20.11.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Jeżeli masz bufor w układzie równoległym to zmiana delty powoduję zmianę średniej temperatury na buforze...... żadne zabiegi typu zmiana prędkości przepływu wody nie zmienią tego w takim stopniu żeby grzejnik który ma moc 1000W dla temperatury zasilania 75/65 oddał te 1000W dla temperatury 45/35. Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników , wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową. Oczywiście, że na buforze. Ale on bierze udział w sumarycznym odczycie temp. powrotu dla PC. Przepływ wody w instalacji CO składa się także na moc takiego układu. Dodatkowo- inaczej "odbiera" ciepło układ z grzejnikami a inaczej układ OP. Moim zdaniem, ten pomysł z ostatniego zdania twego postu jest totalnie nie trafiony. Zamiast grzejników powinieneś pomyśleć o klimakonwektorach wodnych. Można kupić 2700W za ok 1500pln. Niższa temp. zasilania i latem chłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.11.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Chyba pytasz o wkładki zaworowe? Mam poustawiane różne kryzowania w zależności od odległości od PC. Najdalsze grzejniki mają N a im bliżej tym mniejszy przepływ ustawiony. Tak wkładka, różnie ludzie nazywają, w tej chwili również mam na piętrze wszystkie grzejniki na N, na parterze na 5 lub 6. Zastanawiałem się czy to w pewnym stopniu nie hamuje przepływu, nie robiłeś testu na kryzowane i wszystkie w domu na N ? Czy pompa nie pobiera mniej kw i ogólnie jak się zachowuje? Wtedy regulacja temp aby były zbliżone parter i piętro na samej głowicy MartyyMcFly - a Ty jak masz wkładki ustawione, wszędzie na N czy też pokryzowane na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 20.11.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Mam pytanie w kwestii nieosiągania zadanej temperatury. Mam krzywa 29/10 34/-10 a przy obecnych temperaturach pompa ma max 28st. co powoduje defrosty z grzałki (uzbierało się 5h grzałki przez 1 tydzień). I jeszcze pytanie w tej sprawie - czy wylaczenie grzałki jako wspomaganie pompy przy defroscie wpłynie w negatywny sposób na pracę tejże pompy?Panas 7kW J Delta 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników, wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt, bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową. Zwiększaj moc cieplną grzejników; - nie jesteś pierwszym, który tak postępuje, - efekty masz murowane, - frezowanie posadzek w tym przypadku - to pomysł ala PiS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Tak wkładka, różnie ludzie nazywają, w tej chwili również mam na piętrze wszystkie grzejniki na N, na parterze na 5 lub 6. Zastanawiałem się czy to w pewnym stopniu nie hamuje przepływu, nie robiłeś testu na kryzowane i wszystkie w domu na N ? Czy pompa nie pobiera mniej kw i ogólnie jak się zachowuje? Wtedy regulacja temp aby były zbliżone parter i piętro na samej głowicy MartyyMcFly - a Ty jak masz wkładki ustawione, wszędzie na N czy też pokryzowane na parterze? O ile mnie pamięć nie myli to po uruchomieniu ogrzewania jeszcze na kotle gazowym wszystkie były na N. Efekt był taki, że najdalej położone grzejniki zaczynały grzać z dużym opóźnieniem. Po prostu woda płynęła tam, gdzie opory były najmniejsze. Spowodowane jest to zapewne kiepsko zrobioną instalacją (za małe przekroje). Zresztą po coś te kryzy są... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.11.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Mam pytanie w kwestii nieosiągania zadanej temperatury. Mam krzywa 29/10 34/-10 a przy obecnych temperaturach pompa ma max 28st. co powoduje defrosty z grzałki (uzbierało się 5h grzałki przez 1 tydzień). I jeszcze pytanie w tej sprawie - czy wylaczenie grzałki jako wspomaganie pompy przy defroscie wpłynie w negatywny sposób na pracę tejże pompy? Panas 7kW J Delta 5. Jak teraz ma problem z osiąganiem docelowej temperatury , to wyłączenie grzałki tego nie polepszy A jesli nie osiaga zadanej temperatury no to kilka rzeczy może być tego powodem: - jeśli w domu jest ciepło , to znaczy ,że krzywa jest za wysoko , można grzać niżej. ( może np masz termostat pokojowy i pompa się od termostatu wyłącza nie osiągając doceplowej temperatury). - jeśli w domu teraz jest ok , to pompa jest za mała ( no albo dom się np dopiero wygrzewa). - pompa jest popsuta i nie daje pełnej mocy.( np. zawór 4d przyblokowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 20.11.2022 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) MartyyMcFly - a Ty jak masz wkładki ustawione, wszędzie na N czy też pokryzowane na parterze? Jestem w fazie testów i o ile dla OP jestem za możliwością termostatów i różnicowania temp. w różnych strefach domu (tak mam u siebie)- tak dla grzejników wydaje mi się, że optymalnie będzie wszystkie głowice termostatów otwarte na max. Albo krzywa, albo termostaty- ale tutaj moc grzejników powinna być dobrana inaczej dla sypialni gdzie ma być chłodniej a inaczej w łazience czy salonie gdzie ma być cieplej. Edytowane 20 Listopada 2022 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 20.11.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 - frezowanie posadzek w tym przypadku - to pomysł ala PiS Pomijając wątek polityczny - co złego w tym pomyśle, przyznam że lekko się interesowałem tematem ale u mnie w grę wchodziła podłogówka tylko w wiatrołapie, pomieszczeniu gospodarczym, kibelku i kuchni - więc zawracanie dupy. Na reszcie i tak byłyby grzejniki, więc odpuściłem temat. Ale gdyby dało się zrobić tak ogrzewanie na całej chałupie to czemu nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.11.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Jestem w fazie testów i o ile dla OP jestem za możliwością termostatów i różnicowania temp. w różnych strefach domu (tak mam u siebie)- tak dla grzejników wydaje mi się, że optymalnie będzie wszystkie głowice termostatów otwarte na max. Albo krzywa, albo termostaty- ale tutaj moc grzejników powinna być dobrana inaczej dla sypialni gdzie ma być chłodniej a inaczej w łazience czy salonie gdzie ma być cieplej. Okej, ale żeby nie mylić pojęć wkładki i głowice (czyli te okrągłe do kręcenia), o czym mówisz? jak masz ustawione na wkładkach różne kryzy czy parter i piętro na N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 20.11.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Okej, ale żeby nie mylić pojęć wkładki i głowice (czyli te okrągłe do kręcenia), o czym mówisz? jak masz ustawione na wkładkach różne kryzy czy parter i piętro na N ? Ach kryzy Nie mam piętra- parter. Kryzy wszystkie na N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.11.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Ach kryzy Nie mam piętra- parter. Kryzy wszystkie na N. A jak zrobiona instalacja? Rozdzielacz czy klasycznie trójnikowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts