Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Próbuję stworzyć konto w AQUAREA Service Cloud.

Niby wszystko idzie ok, ale nie mogę się zalogować.

Jestem w stanie zmienić hasło (opcja 'Jeśli nie pamiętasz hasła, kliknij tutaj') - i to działa.

Ale nie mogę się zalogować - 'Autoryzacja użytkownika nie powiodła się. Sprawdź ID i hasło. (3001-0002)'

Możecie dziś się zalogować?

Miał ktoś taki problem?

I jeszcze inne pytanie: Gdzieś kiedyś na forum ktoś dość jasno tłumaczył algorytm kiedy włączana jest sprężarka - pamiętam, że była mowa o zapamiętaniu jednej temperatury i czekaniu na to aż o 3 st. będzie niższa inna temperatura, ale nie mogę znaleźć tego posta.

Czy ktoś mógłby przypomnieć ten wpis lub tę zasadę działania?

Delta t jest powiązana z krzywą zasilania , czym wyższa temperatura zasilania tym wiekszy parametr delta T będzie działał. Pompa ciepła ma minimalną i maksymalną moc pracy , jeżeli np minimalna moc ktorą pompa jest w stanie generować przy jakiejś temperaturze zewnętrznej 0 st to 4 kw a ty ustawisz krzywą tak że na grzejniki będzie szło 30 stopni to okaże się że moc instalacji grzewczej (w tym przypadku grzejniki) nie jest w stanie oddać mocy 3kilowatow bo grzejniki przy tak niskim zasilaniu mają moc 1500w i pompa będzie sie wyłączać i bardzo mocno taktować , jak podniesiesz temperaturę zasilania to zwiększy się moc instalacji i pompa zacznie pracować dlugodystansowo , to wszystko zaobserwowałem u siebie z buforem 86 litrów i na pewno nie będzie tak samo jeżeli bufor zwiększymy do np 300 litrów wtedy cały układ będzie bardziej włącz -wylacz i można będzie ustawić pompkę wtorną pod czujnik pokojowy żeby sterować temperaturą w domu .

Delta t jest powiązana z krzywą zasilania , czym wyższa temperatura zasilania tym wiekszy parametr delta T będzie działał. Pompa ciepła ma minimalną i maksymalną moc pracy , jeżeli np minimalna moc ktorą pompa jest w stanie generować przy jakiejś temperaturze zewnętrznej 0 st to 4 kw a ty ustawisz krzywą tak że na grzejniki będzie szło 30 stopni to okaże się że moc instalacji grzewczej (w tym przypadku grzejniki) nie jest w stanie oddać mocy 3kilowatow bo grzejniki przy tak niskim zasilaniu mają moc 1500w i pompa będzie sie wyłączać i bardzo mocno taktować , jak podniesiesz temperaturę zasilania to zwiększy się moc instalacji i pompa zacznie pracować dlugodystansowo , to wszystko zaobserwowałem u siebie z buforem 86 litrów i na pewno nie będzie tak samo jeżeli bufor zwiększymy do np 300 litrów wtedy cały układ będzie bardziej włącz -wylacz i można będzie ustawić pompkę wtorną pod czujnik pokojowy żeby sterować temperaturą w domu .

Kolego, wszystko się zgadza ale ja ogrzewam obiekt typu energetycznego- "sito" o zapotrzebowaniu z wynikiem ok 80-100kW/m2 przy -15/-20deg :)

Tutaj chyba trzeba wyjść na przeciw sytuacji typu- termostaty full open- pełen przepływ najmniejszą z możliwych temperaturą- delta dobrana na 7-8.

Każdy zamykający się termostat w grzejniku psuje zabawę w stabilną temp zasilania (przez spadek temp. powrotu) . Musi być stabilnie. Miałem wcześniej sterownik kotła na ekogroszek on line i widziałem jaka jest reakcja kotła na zamknięcie termostatu- obniżenie gwałtowne temp. powrotu.

Nie ma siły czy jest bufor czy go nie ma. PC trzyma deltę. Termostat się zamyka, spada temp.powrotu, delta daje o sobie znać i temp. docelowa rośnie- bez względu na krzywą grzewczą i jej ustawienia bo delta jest priorytetem ;)

Jak dla mnie nie ma problemu czy w powyższym przypadku (spadek temp. powrotu) pompa "dojdzie" powtórnie do zadanej w 10 czy 20 minut przy delcie 7 czy 8.

Znając mego Samsunga- lepiej wolniej= mniejsze zużycie.

Edytowane przez MartyyMcFly

A zawory termostatyczne masz ze skalą 1-7 i N ?

I wszyskie parter i piętro masz na N ?

A regulujesz temp tylko głowicą termostatyczną?

Chyba pytasz o wkładki zaworowe? Mam poustawiane różne kryzowania w zależności od odległości od PC. Najdalsze grzejniki mają N a im bliżej tym mniejszy przepływ ustawiony.

Kolego, wszystko się zgadza ale ja ogrzewam obiekt typu energetycznego- "sito" o zapotrzebowaniu z wynikiem ok 80-100kW/m2 przy -15/-20deg :)

Tutaj chyba trzeba wyjść na przeciw sytuacji typu- termostaty full open- pełen przepływ najmniejszą z możliwych temperaturą- delta dobrana na 7-8.

Każdy zamykający się termostat w grzejniku psuje zabawę w stabilną temp zasilania (przez spadek temp. powrotu) . Musi być stabilnie. Miałem wcześniej sterownik kotła na ekogroszek on line i widziałem jaka jest reakcja kotła na zamknięcie termostatu- obniżenie gwałtowne temp. powrotu.

Nie ma siły czy jest bufor czy go nie ma. PC trzyma deltę. Termostat się zamyka, spada temp.powrotu, delta daje o sobie znać i temp. docelowa rośnie- bez względu na krzywą grzewczą i jej ustawienia bo delta jest priorytetem ;)

Jak dla mnie nie ma problemu czy w powyższym przypadku (spadek temp. powrotu) pompa "dojdzie" powtórnie do zadanej w 10 czy 20 minut przy delcie 7 czy 8.

Znając mego Samsunga- lepiej wolniej= mniejsze zużycie.

Jeżeli masz bufor w układzie równoległym to zmiana delty powoduję zmianę średniej temperatury na buforze, zmiana delty T nie powoduję bezpośredniej zmiany na instalacji bo to są dwa oddzielne obiegu i tym drugim steruje druga pompa obiegowa, jeżeli masz dom o dużym zapotrzebowaniu a chcesz grzać niższą temperaturą to zmiana przepływów za dużo nie pomoże jeżeli nie będziesz miał OGROMNYCH grzejników, serio tak dużych że aż oczy bolą inaczej w moim zrozumieniu się nie da, musi być bardzo dużo wody która będzie mogła oddać temperaturę . Kolega kombunuje z ustawieniami ale to się da tylko do pewnego poziomu a ten wyznacza moc instalacji grzewczej w budynku dla danej temperatury zasilania, i żadne zabiegi typu zmiana prędkości przepływu wody nie zmienią tego w takim stopniu żeby grzejnik który ma moc 1000W dla temperatury zasilania 75/65 oddał te 1000W dla temperatury 45/35. Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników , wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową.

Jeżeli masz bufor w układzie równoległym to zmiana delty powoduję zmianę średniej temperatury na buforze...... żadne zabiegi typu zmiana prędkości przepływu wody nie zmienią tego w takim stopniu żeby grzejnik który ma moc 1000W dla temperatury zasilania 75/65 oddał te 1000W dla temperatury 45/35. Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników , wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową.

Oczywiście, że na buforze. Ale on bierze udział w sumarycznym odczycie temp. powrotu dla PC.

Przepływ wody w instalacji CO składa się także na moc takiego układu.

Dodatkowo- inaczej "odbiera" ciepło układ z grzejnikami a inaczej układ OP.

Moim zdaniem, ten pomysł z ostatniego zdania twego postu jest totalnie nie trafiony.

Zamiast grzejników powinieneś pomyśleć o klimakonwektorach wodnych. Można kupić 2700W za ok 1500pln.

Niższa temp. zasilania i latem chłodzenie :)

Chyba pytasz o wkładki zaworowe? Mam poustawiane różne kryzowania w zależności od odległości od PC. Najdalsze grzejniki mają N a im bliżej tym mniejszy przepływ ustawiony.

Tak wkładka, różnie ludzie nazywają, w tej chwili również mam na piętrze wszystkie grzejniki na N, na parterze na 5 lub 6.

Zastanawiałem się czy to w pewnym stopniu nie hamuje przepływu, nie robiłeś testu na kryzowane i wszystkie w domu na N ?

Czy pompa nie pobiera mniej kw i ogólnie jak się zachowuje? :)

Wtedy regulacja temp aby były zbliżone parter i piętro na samej głowicy

MartyyMcFly - a Ty jak masz wkładki ustawione, wszędzie na N czy też pokryzowane na parterze?

Mam pytanie w kwestii nieosiągania zadanej temperatury. Mam krzywa 29/10 34/-10 a przy obecnych temperaturach pompa ma max 28st. co powoduje defrosty z grzałki (uzbierało się 5h grzałki przez 1 tydzień). I jeszcze pytanie w tej sprawie - czy wylaczenie grzałki jako wspomaganie pompy przy defroscie wpłynie w negatywny sposób na pracę tejże pompy?

Panas 7kW J Delta 5.

Dlatego u siebie zwiększam sukcesywnie ilość grzejników, wymieniam na trzypłytowe aż uzyskam efekt,

bo jeżeli wyjdzie lipa to w przyszłym roku frezowania posadzek i zakładam instalację podłogową.

Zwiększaj moc cieplną grzejników;

- nie jesteś pierwszym, który tak postępuje,

- efekty masz murowane,

- frezowanie posadzek w tym przypadku - to pomysł ala PiS

Tak wkładka, różnie ludzie nazywają, w tej chwili również mam na piętrze wszystkie grzejniki na N, na parterze na 5 lub 6.

Zastanawiałem się czy to w pewnym stopniu nie hamuje przepływu, nie robiłeś testu na kryzowane i wszystkie w domu na N ?

Czy pompa nie pobiera mniej kw i ogólnie jak się zachowuje? :)

Wtedy regulacja temp aby były zbliżone parter i piętro na samej głowicy

MartyyMcFly - a Ty jak masz wkładki ustawione, wszędzie na N czy też pokryzowane na parterze?

O ile mnie pamięć nie myli to po uruchomieniu ogrzewania jeszcze na kotle gazowym wszystkie były na N. Efekt był taki, że najdalej położone grzejniki zaczynały grzać z dużym opóźnieniem. Po prostu woda płynęła tam, gdzie opory były najmniejsze. Spowodowane jest to zapewne kiepsko zrobioną instalacją (za małe przekroje). Zresztą po coś te kryzy są...

• Like 1

Mam pytanie w kwestii nieosiągania zadanej temperatury. Mam krzywa 29/10 34/-10 a przy obecnych temperaturach pompa ma max 28st. co powoduje defrosty z grzałki (uzbierało się 5h grzałki przez 1 tydzień). I jeszcze pytanie w tej sprawie - czy wylaczenie grzałki jako wspomaganie pompy przy defroscie wpłynie w negatywny sposób na pracę tejże pompy?

Panas 7kW J Delta 5.

Jak teraz ma problem z osiąganiem docelowej temperatury , to wyłączenie grzałki tego nie polepszy :)

A jesli nie osiaga zadanej temperatury no to kilka rzeczy może być tego powodem:

- jeśli w domu jest ciepło , to znaczy ,że krzywa jest za wysoko , można grzać niżej. ( może np masz termostat pokojowy i pompa się od termostatu wyłącza nie osiągając doceplowej temperatury).

- jeśli w domu teraz jest ok , to pompa jest za mała ( no albo dom się np dopiero wygrzewa).

- pompa jest popsuta i nie daje pełnej mocy.( np. zawór 4d przyblokowany).

Jestem w fazie testów i o ile dla OP jestem za możliwością termostatów i różnicowania temp. w różnych strefach domu (tak mam u siebie)- tak dla grzejników wydaje mi się, że optymalnie będzie wszystkie głowice termostatów otwarte na max.

Albo krzywa, albo termostaty- ale tutaj moc grzejników powinna być dobrana inaczej dla sypialni gdzie ma być chłodniej a inaczej w łazience czy salonie gdzie ma być cieplej.

Edytowane przez MartyyMcFly

- frezowanie posadzek w tym przypadku - to pomysł ala PiS

Pomijając wątek polityczny - co złego w tym pomyśle, przyznam że lekko się interesowałem tematem ale u mnie w grę wchodziła podłogówka tylko w wiatrołapie, pomieszczeniu gospodarczym, kibelku i kuchni - więc zawracanie dupy. Na reszcie i tak byłyby grzejniki, więc odpuściłem temat.

Ale gdyby dało się zrobić tak ogrzewanie na całej chałupie to czemu nie ??

Jestem w fazie testów i o ile dla OP jestem za możliwością termostatów i różnicowania temp. w różnych strefach domu (tak mam u siebie)- tak dla grzejników wydaje mi się, że optymalnie będzie wszystkie głowice termostatów otwarte na max.

Albo krzywa, albo termostaty- ale tutaj moc grzejników powinna być dobrana inaczej dla sypialni gdzie ma być chłodniej a inaczej w łazience czy salonie gdzie ma być cieplej.

Okej, ale żeby nie mylić pojęć wkładki i głowice (czyli te okrągłe do kręcenia), o czym mówisz? jak masz ustawione na wkładkach różne kryzy czy parter i piętro na N ?