Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

 

MisterhEjt: tak jak podłogówka produkuje kurz ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

 

Kiepskiej baletnicy i rabek sukienki....

 

Powiedz mi, dlaczego nie da sie wyłączyć indukcji w jednej chwili ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

 

W dupie byłeś, g... widziałeś. Da się, da.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś gdzieś, żeby jakikolwiek poważny kucharz, z Magdą Gessler włącznie, gotował coś na indukcji?

Ano nie widziałeś, dlatego że gaz można zdusić w 1 sekundę, jak coś ci się zacznie dziać np. z jajecznicą, czy kawałkiem mięsa. A poza tym, wszelakie garnki i patelnie przeznaczone do indukcji, nagrzewają się różnie i po bokach również różnie...

Po prostu - nie masz kontroli nad patelnią.

Na indukcji, to co najwyżej, można zupę ugotować.

Indukcja jest dobra dla nowoczesnych gospodyń domowych, które lubią nowinki i niestandardowe rozwiązania, ale nie potrafią steka i piersi z kaczki usmażyć na półkrwisto. No bo się na tym sprzęcie nie da!

A ty „indukcje” widziałeś na obrazku, bo nie wierze, że można być tak ograniczonym żeby nie umieć używać płyty indukcyjnej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Misterhajt - na indukcji też możesz "zadusić" pole grzejne jednym uderzeniem palca w panel sterujący. I od razu zadziała.

Mylisz indukcję z płytą ceramiczną lub halogenową.

 

Profesjonalni kucharze gotują na gazie z innych powodów - stosunku kosztów do wydajności, gdy gotuje się w ilościach przemysłowych i na czas. Czyli w sytuacji, która w normalnym gospodarstwie domowym nie istnieje.

Ale są profesjonalne płyty indukcyjne, które stosuje się w restauracjach na statkach czy w luksusowych pociągach. Tam, gdzie gaz stwarza zbyt duże niebezpieczeństwo.

 

Wcale nie przeraża mnie myśl, że któreś dziecko że mną zostanie. Tak przeprojektowalam górę, że zostawiłam możliwość zrobienia drugiej kuchni. Oczywiście w tym wszystkim jestem egoistka. Chcę mieć dzieci koło siebie i święty spokój naraz. :)

 

Ciebie nie, bo to twój dom i twoje dzieci.To przeraża małżonków twoich dzieci, bo będą zawsze obcy i nie u siebie.

 

Płyta indukcyjna jest super :) Dopóki któremuś ze starszych domowników (lub bardzo częstych gości) nie zostanie wszczepiony stymulator serca :(

 

Teść ma i jakoś nie umarł od wizyt w naszym domu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomijając wcześniejsze przedszkolne połajanki, posiadaczom kuchni gazowych ( do których jeszcze się zaliczam) proponuję wykonanie testu. Sprzątnijcie wieczorem lub raniutko nim domownicy wstaną, podłoge w kuchni starannie na mokro. Potem wieczorem po całodziennym gotowaniu, proszę na mopa założyć mokry biały ręcznik i wytrzeć podłogę ciagnąc mopa w tylko jednym kierunku - tylko do siebie (a nie mazać tył- przod, lewo-prawo). Po zakończonym sprzataniu proszę delikatnie podnieść mopa i obejrzeć . Ten czarny szlaczek od Twojej strony, to jest sadza powstała podczas spalania gazu. Koniec testu. Są jakieś pytania?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomijając wcześniejsze przedszkolne połajanki, posiadaczom kuchni gazowych ( do których jeszcze się zaliczam) proponuję wykonanie testu. Sprzątnijcie wieczorem lub raniutko nim domownicy wstaną, podłoge w kuchni starannie na mokro. Potem wieczorem po całodziennym gotowaniu, proszę na mopa założyć mokry biały ręcznik i wytrzeć podłogę ciagnąc mopa w tylko jednym kierunku - tylko do siebie (a nie mazać tył- przod, lewo-prawo). Po zakończonym sprzataniu proszę delikatnie podnieść mopa i obejrzeć . Ten czarny szlaczek od Twojej strony, to jest sadza powstała podczas spalania gazu. Koniec testu. Są jakieś pytania?

 

A przy indukcji pewnie będzie czysto jak w laboratorium. Taki test niczego nie udowadnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co było uważać na lekcjach fizyki? Łatwiej poczytać o cudach, przynajmniej głowa nie boli od myślenia...:lol2:

 

Ciekawe, że w jakiś cudowny sposób dna garnków są tak samo czyste jak w dniu zakupu. A powinny być wręcz usmolone jak na fajerkach. Produkty spalania powstają bo trudno temu zaprzeczyć ale żeby zaraz udowadniać, że na podłodze pod kuchenką jest zauważalny syf to już moim zdaniem lekka przesada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cienkie blaszane patelnie powodują taki efekt przy smażeniu. Od czasy kiedy wszedłem w posiadanie konkretnej i ciężkiej patelni - problem zniknął.

Fiskars, Amway, Fissler, Ronic. Dwie patelnie różnych firm mogą być podobnej wagi ale nie oznacza to takiego samego grzania. Posiadam grillową kwadratową Fissler. Do steków - rewelacyjna. Dość droga ale na szczęście dostałem w prezencie. Tak czy siak nosiłem się z zamiarem jej kupna.

 

jeszcze jeden argument przeciw kuchniom gazowym - trzeba kupować drogie patelnie.

 

Potem mozna pochwalić się tym na forum - w sumie zawsze jakiś plus .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W domu mieliśmy kiedyś kuchenkę gazowo- elektryczną 2+2, po zużyciu elektrycznej (przełączniki), nowa była już tylko gazowa 4 palnikowa. Młodzi gdy wyprowadzali się na swoje i urządzali kuchnię, zaordynowali dwie płyty pełnowymiarowe obok siebie: gazową i indukcję. Po kilku latach zapytałem jak procentowo wygląda używanie obu płyt. Odpowiedź była zaskakująca: ZERO i 100% !! O rozrzutność ich nie posądzam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a co się nie zgadza?

Od czasy kiedy wszedłem w posiadanie konkretnej i ciężkiej patelni - problem zniknął.

 

Konkretna patelnia o której piszesz kosztuje 549 zł i jak piszesz dopiero ona rozwiązała nierównomiernego grzania na gazówce.

 

Ja mam patelnie ceramiczne za około 80 zł a do smazenia steków grilową za 130 zł - do płyty indukcyjnej są wystarczające.

 

Więc?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a co się nie zgadza?

 

 

Konkretna patelnia o której piszesz kosztuje 549 zł i jak piszesz dopiero ona rozwiązała nierównomiernego grzania na gazówce.

 

Ja mam patelnie ceramiczne za około 80 zł a do smazenia steków grilową za 130 zł - do płyty indukcyjnej są wystarczające.

 

Więc?

 

Mam ceramiczną Gerlach, niech ją szlag trafi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...