Marek2504 09.10.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 U mnie jest taki przepływ w końcowej fazie grzania CWU. Na końcu 13.38 L/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 U mnie jest taki przepływ w końcowej fazie grzania CWU. Na końcu 13.38 L/min. Dzięki za info-jeszcze popatrzę na samym początku.Na pewno nie było to tylko pod koniec cyklu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 09.10.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Wydaje mi się ,że przepływ jest uzależniony od ustawionej temp. wody wyjściowej. U mnie np. przy grzaniu CO temperatura ustawiona na 34*- przepływ 24l/min, teraz mam ustawione 32* i przepływ max. 21L/min. Oczywiście jeżeli temp. dochodzi do ustawionej przepływ maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 09.10.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Przy CWU to przede wszystkim uzależniony jest od powierzchni wężownicy , u mnie cały czas ok 19,5l/min , o 16 pompa grzała CWU : https://snapshot.raintank.io/dashboard/snapshot/rUqxtdeGjm6dmpRKhc03lcw2qc1vB3Kv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 09.10.2021 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Być może to jest dobry trop. Ja mam 1.1 m2 wężownicę i nie ma wystarczającego odbioru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 12.10.2021 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mam pytanie w kwestii zależności trybu pracy cichej pompy i niższej krzywej a taktowaniem i defrostami. Nie wiem czy dobrze myślę ale w trybie pracy cichej wentylator pracuje wolniej czyli rzadziej dochodzi do defrostu. Wolniejsza praca wentylatora powoduje że pompa potrzebuje więcej czasu na podgrzewanie wody na potrzeby CO, dłużej nagrzewa się powietrze w pomieszczeniach a więc pompa dłużej pracuje (w każdym bądź razie powinna) bez wyłączenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.10.2021 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Prawie dobrze, ale nie chodzi o to ,żeby tylko wentylator się wolno kręcił ( bo tu akurat jest teoria , że jakby wentylator się szybko kręcił to lód nie zdążyłby się osadzić ,tyle ,że musiało to być śmigło samolotu ) W obu przypadkach moc pompy jest redukowana , w trybie cichym bezpośrednio poprzez zmodulowanie sprężarki , a w drugim pośrednio ,jak temperatura wody osiągnie temperaturę zadaną to też się zaczyna modulować. A jak sprężarka jest zmodulowana , to parownik oddaje mniej energii do otoczenia ,przez co nie musi osiągać niższych temperatur od otoczenia ( w sensie bardziej niższych jak działa na full) i woda nie zdąża się na nim zamrozić.(oczywiście w praktyce z czasem i tak zajdzie lodem , ale są przypadki ,kiedy pompa jest tak zmodulowana ,że jest tylko lekki osad i pompa długo defrostu nie robi). Stąd w pompie 9kW lepiej jest mieć dwa raz większy parownik i jednostkę zewnętrzną dwuwentylaorową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 12.10.2021 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Prawie dobrze, ale nie chodzi o to ,żeby tylko wentylator się wolno kręcił ( bo tu akurat jest teoria , że jakby wentylator się szybko kręcił to lód nie zdążyłby się osadzić ,tyle ,że musiało to być śmigło samolotu ) W obu przypadkach moc pompy jest redukowana , w trybie cichym bezpośrednio poprzez zmodulowanie sprężarki , a w drugim pośrednio ,jak temperatura wody osiągnie temperaturę zadaną to też się zaczyna modulować. A jak sprężarka jest zmodulowana , to parownik oddaje mniej energii do otoczenia ,przez co nie musi osiągać niższych temperatur od otoczenia ( w sensie bardziej niższych jak działa na full) i woda nie zdąża się na nim zamrozić.(oczywiście w praktyce z czasem i tak zajdzie lodem , ale są przypadki ,kiedy pompa jest tak zmodulowana ,że jest tylko lekki osad i pompa długo defrostu nie robi). Stąd w pompie 9kW lepiej jest mieć dwa raz większy parownik i jednostkę zewnętrzną dwuwentylaorową. Dzięki za informację, czyli jednak coś tam kojarzę . Tylko czy pompa wytrzyma cały sezon na trybie cichym (zdaje się, że mam ustawiony poziom "2") bez szwanku dla swojego stanu? Bądź co bądź jest przyduszone jej normalne funkcjonowanie. Krzywą mam teraz ustawioną 38/-12 34/12 i wydaje mi się trochę za wysoka więc chciałbym zejść po ok. 4* w dół dla obu temperatur zewnętrznych bez zwiększenia taktowania i defrostów (wliczanych przecież w uruchomienia PC). Stąd moje nieśmiałe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.10.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mam pytanie w kwestii zależności trybu pracy cichej pompy i niższej krzywej a taktowaniem i defrostami. Nie wiem czy dobrze myślę ale w trybie pracy cichej wentylator pracuje wolniej czyli rzadziej dochodzi do defrostu. Wolniejsza praca wentylatora powoduje że pompa potrzebuje więcej czasu na podgrzewanie wody na potrzeby CO, dłużej nagrzewa się powietrze w pomieszczeniach a więc pompa dłużej pracuje (w każdym bądź razie powinna) bez wyłączenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Wentylator to pikuś, u mnie sprężarka jest głośniejsza w każdym przypadku od wentyli, które naprawdę cicho się obracają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 12.10.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 A podpowiedzcie mi w sprawie odpowietrznika u góry pompy - ma on być zakręcony czy lekko odkręcony? Spotkałem się z dwoma zaleceniami - gdzieś na yt widziałem informacje, że ma on być zakręcony (bo inaczej woda będzie kapać z pompy) a gdzieś indziej, że lekko poluzowany aby powietrze mogło na bieżąco być usuwane z instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.10.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 A podpowiedzcie mi w sprawie odpowietrznika u góry pompy - ma on być zakręcony czy lekko odkręcony? Spotkałem się z dwoma zaleceniami - gdzieś na yt widziałem informacje, że ma on być zakręcony (bo inaczej woda będzie kapać z pompy) a gdzieś indziej, że lekko poluzowany aby powietrze mogło na bieżąco być usuwane z instalacji CO. Jak sama nazwa wskazuje " odpowietrznik " jest odpowiedzialny za usuwanie powietrza z układu. A ciężko usuwać powietrze jak jest zakręcony. Powinien być lekko odkręcony, tak aby usuwał powietrze ale nie ciekła z niego woda. Można ustawić ten zawór podczas grzania CWU. Mniej YT więcej myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.10.2021 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Dla ciekawych, tak wygląda wyciagnieta płyta główna T-CAP 9kW warta 2,5tys.zl Jutro wędruje do elektronika do przemierzenia.... Edytowane 12 Października 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ta płyta wygląda jakby była tylko od zasilania…nie widać żadnych procków… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.10.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ta płyta wygląda jakby była tylko od zasilania…nie widać żadnych procków… Nie wiem, nie znam się. Serwismen to ja obarczyl o awarię i ją chce wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Nie wiem, nie znam się. Serwismen to ja obarczyl o awarię i ją chce wymienić. Zacząłbym od przemierzenia diod i poprawy wszystkich "podejrzanych" lutów. Następnie wymieniłbym "w ciemno" wszystkie kondensatory elektrolityczne (tylko nie "na pałę" ,ale na 105st i o odpowiedniej impedancji).Można jeszcze psiknąć specyfikiem na styki i sprawdzić obciążenie (tj rezystancję) na danym zasilaniu. I to chyba tyle co można na sucho w tym temacie zrobić. Najczęściej w elektronice siadają kondensatory elektrolityczne i połączenia (w tym słynne "zimne luty"). Ogólnie ta płytka wygląda jakby była z końca lat 70-tych... Powodzenia PS W serwisach nierzadko zdarzają się nietrafione diagnozy-mam nadzieję ,że tutaj tak nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 No i niech ten serwisant porządnie umyje tę płyteczkę-to może więcej zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Dla ciekawych, tak wygląda wyciagnieta płyta główna T-CAP 9kW warta 2,5tys.zl Jutro wędruje do elektronika do przemierzenia.... Od razu widać, że PC10-13 sfajczone. Obok nich C218 wygląda na spuchnięty. Ale nawet, jak wszystkie elementy przewlekane z tej strony są sfajczone, to koszt naprawy będzie śmieszny. Ale jeżeli to jest płyta główna, to "mięsko" musi być po drugiej stronie. Bo z tej nie ma żadnego procesora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Przeglądnąłem jeszcze dtr -pytanie czy serwisant przemierzył napięcia zasilające sprężarkę i inne moduły ?Na schemacie podawane są napięcia przez przekaźniki-po takim czasie pracy mógł się zrobić nagar na stykach.Generalnie nie widać tam jakiś kosmicznych technologii-może być bardzo prozaiczna usterka...Czekamy na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Ale to jest płytka od jednostki zewnętrznej-myślałem ,że była mowa o wewnętrznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.10.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Od razu widać, że PC10-13 sfajczone.. Czasem jest to potraktowane lakierem-ale ok, może być też dziursko... To chyba transoptory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts