Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam pytanie w kwestii zależności trybu pracy cichej pompy i niższej krzywej a taktowaniem i defrostami. Nie wiem czy dobrze myślę ale w trybie pracy cichej wentylator pracuje wolniej czyli rzadziej dochodzi do defrostu. Wolniejsza praca wentylatora powoduje że pompa potrzebuje więcej czasu na podgrzewanie wody na potrzeby CO, dłużej nagrzewa się powietrze w pomieszczeniach a więc pompa dłużej pracuje (w każdym bądź razie powinna) bez wyłączenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Prawie dobrze, ale nie chodzi o to ,żeby tylko wentylator się wolno kręcił ( bo tu akurat jest teoria , że jakby wentylator się szybko kręcił to lód nie zdążyłby się osadzić ,tyle ,że musiało to być śmigło samolotu :) )

W obu przypadkach moc pompy jest redukowana , w trybie cichym bezpośrednio poprzez zmodulowanie sprężarki , a w drugim pośrednio ,jak temperatura wody osiągnie temperaturę zadaną to też się zaczyna modulować.

A jak sprężarka jest zmodulowana , to parownik oddaje mniej energii do otoczenia ,przez co nie musi osiągać niższych temperatur od otoczenia ( w sensie bardziej niższych jak działa na full) i woda nie zdąża się na nim zamrozić.(oczywiście w praktyce z czasem i tak zajdzie lodem , ale są przypadki ,kiedy pompa jest tak zmodulowana ,że jest tylko lekki osad i pompa długo defrostu nie robi).

Stąd w pompie 9kW lepiej jest mieć dwa raz większy parownik i jednostkę zewnętrzną dwuwentylaorową.

Prawie dobrze, ale nie chodzi o to ,żeby tylko wentylator się wolno kręcił ( bo tu akurat jest teoria , że jakby wentylator się szybko kręcił to lód nie zdążyłby się osadzić ,tyle ,że musiało to być śmigło samolotu :) )

W obu przypadkach moc pompy jest redukowana , w trybie cichym bezpośrednio poprzez zmodulowanie sprężarki , a w drugim pośrednio ,jak temperatura wody osiągnie temperaturę zadaną to też się zaczyna modulować.

A jak sprężarka jest zmodulowana , to parownik oddaje mniej energii do otoczenia ,przez co nie musi osiągać niższych temperatur od otoczenia ( w sensie bardziej niższych jak działa na full) i woda nie zdąża się na nim zamrozić.(oczywiście w praktyce z czasem i tak zajdzie lodem , ale są przypadki ,kiedy pompa jest tak zmodulowana ,że jest tylko lekki osad i pompa długo defrostu nie robi).

Stąd w pompie 9kW lepiej jest mieć dwa raz większy parownik i jednostkę zewnętrzną dwuwentylaorową.

Dzięki za informację, czyli jednak coś tam kojarzę :D. Tylko czy pompa wytrzyma cały sezon na trybie cichym (zdaje się, że mam ustawiony poziom "2") bez szwanku dla swojego stanu? Bądź co bądź jest przyduszone jej normalne funkcjonowanie. Krzywą mam teraz ustawioną 38/-12 34/12 i wydaje mi się trochę za wysoka więc chciałbym zejść po ok. 4* w dół dla obu temperatur zewnętrznych bez zwiększenia taktowania i defrostów (wliczanych przecież w uruchomienia PC). Stąd moje nieśmiałe ;-) pytanie.

Mam pytanie w kwestii zależności trybu pracy cichej pompy i niższej krzywej a taktowaniem i defrostami. Nie wiem czy dobrze myślę ale w trybie pracy cichej wentylator pracuje wolniej czyli rzadziej dochodzi do defrostu. Wolniejsza praca wentylatora powoduje że pompa potrzebuje więcej czasu na podgrzewanie wody na potrzeby CO, dłużej nagrzewa się powietrze w pomieszczeniach a więc pompa dłużej pracuje (w każdym bądź razie powinna) bez wyłączenia. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Wentylator to pikuś, u mnie sprężarka jest głośniejsza w każdym przypadku od wentyli, które naprawdę cicho się obracają.

A podpowiedzcie mi w sprawie odpowietrznika u góry pompy - ma on być zakręcony czy lekko odkręcony? Spotkałem się z dwoma zaleceniami - gdzieś na yt widziałem informacje, że ma on być zakręcony (bo inaczej woda będzie kapać z pompy) a gdzieś indziej, że lekko poluzowany aby powietrze mogło na bieżąco być usuwane z instalacji CO.

A podpowiedzcie mi w sprawie odpowietrznika u góry pompy - ma on być zakręcony czy lekko odkręcony? Spotkałem się z dwoma zaleceniami - gdzieś na yt widziałem informacje, że ma on być zakręcony (bo inaczej woda będzie kapać z pompy) a gdzieś indziej, że lekko poluzowany aby powietrze mogło na bieżąco być usuwane z instalacji CO.

Jak sama nazwa wskazuje " odpowietrznik " jest odpowiedzialny za usuwanie powietrza z układu. A ciężko usuwać powietrze jak jest zakręcony.

Powinien być lekko odkręcony, tak aby usuwał powietrze ale nie ciekła z niego woda. Można ustawić ten zawór podczas grzania CWU.

Mniej YT więcej myślenia.

Nie wiem, nie znam się.

Serwismen to ja obarczyl o awarię i ją chce wymienić.

Zacząłbym od przemierzenia diod i poprawy wszystkich "podejrzanych" lutów. Następnie wymieniłbym "w ciemno" wszystkie kondensatory elektrolityczne (tylko nie "na pałę" ,ale na 105st i o odpowiedniej impedancji).Można jeszcze psiknąć specyfikiem na styki i sprawdzić obciążenie (tj rezystancję) na danym zasilaniu. I to chyba tyle co można na sucho w tym temacie zrobić.

Najczęściej w elektronice siadają kondensatory elektrolityczne i połączenia (w tym słynne "zimne luty").

Ogólnie ta płytka wygląda jakby była z końca lat 70-tych...

Powodzenia

PS

W serwisach nierzadko zdarzają się nietrafione diagnozy-mam nadzieję ,że tutaj tak nie jest...

Dla ciekawych, tak wygląda wyciagnieta płyta główna T-CAP 9kW warta 2,5tys.zl :)

Jutro wędruje do elektronika do przemierzenia....

4fdd2fb35f7162f7med.jpg

Od razu widać, że PC10-13 sfajczone. Obok nich C218 wygląda na spuchnięty.

Ale nawet, jak wszystkie elementy przewlekane z tej strony są sfajczone, to koszt naprawy będzie śmieszny.

Ale jeżeli to jest płyta główna, to "mięsko" musi być po drugiej stronie. Bo z tej nie ma żadnego procesora.

Przeglądnąłem jeszcze dtr -pytanie czy serwisant przemierzył napięcia zasilające sprężarkę i inne moduły ?

Na schemacie podawane są napięcia przez przekaźniki-po takim czasie pracy mógł się zrobić nagar na stykach.

Generalnie nie widać tam jakiś kosmicznych technologii-może być bardzo prozaiczna usterka...

Czekamy na info.