Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

No i stało się ;)

Pierwsza poważna awaria od 2013r...

Błąd H95 i kupa zbita.

Pierwsza wstępna diagnoza to uszkodzona płytka PCB.

W piątek dokładne badanie.

A teraz odpiszę na temat pompy chociaż takiej nie mam jeszcze

W każdym swoim poście opisujesz i podkreślasz :

- że masz świetnie przemyślane wszystko

- że do wszystkiego doszedłeś sam czytając i projektując po swojemu

- że mieszkasz w Polsce A

- że na fajki idzie ci 5 stów ( w temacie o PV :rolleyes: )

- że pompa kosztuje tyle co Ty dałeś a każdy kto dostaje inną wycenę jest jeleniem

- innych wypocin nie przybliżam bo szkoda mi klawiatury i czasu

Myślałem ze takie guru pomp jak Ty , z taką awarią poradzi sobie w krótkim czasie, a tu proszę prawie 4 miesiąc i zima zapasem :D

Coraz bardziej skłaniam się ku wersji Kaizena że jednak pompa nie ma sensu jak mamy mały, dobrze zrobiony domek . Bo to co ona zaoszczędzi wydamy na serwis, wcześniej czy później , ewentualnie na jej wymianę.... W sumie to nawet nie chodzi o koszt , większym problemem jest awaria która uniemożliwia grzanie w środku zimy.... Jedyne co mi przychodzi do głowy to kupno jakiegoś taniego Haiera za 10k i tłuc nim bez serwisu aż sie rozleci . Najtańsza sensowna ( firmowa ) pompa na jaką dostałem ofertę to Panas all in one 5kW za 27k z montażem . Jeśli nawet przy dobrych wiatrach zwróciłby się po 10 latach względem COP1 to jest to marny interes . Bo jesteśmy na zero i czekamy aż coś sie zdupczy , a serwisanci na przykładzie Arturo mają nas w poważaniu, naszą pompę też

Tylko ,że zakładasz ,że pompa na pewno się popsuje po 10 latach. Fakt ,że Arturowi się popsuła ,to nie znaczy ,że każda zrobi to samo , a dwa , to ,że da 4500pln za naprawę to wcale nie oznacza ,że będzie do tyłu ( i musi kupować nową pompę) , tylko tyle ,że dwa sezony dłużej będzie czekał na zwrot ( oczywiście przy założeniu ,że to ostatnia awaria). Edytowane przez MiG25

Ja piszę o plycie głównej ( co robi i mierzy) , bo ty nie masz o tym pojęcia. Za to ty pisałes o podliczniku , który do tego w ogóle nic nie ma .( do różnic w pomiarach energii pomiedzy pompą a apką).

EDIT: Weź dopłać jeszcze swojemu instalatorowi , bo twoj poziom wiedzy jest zaden.

Skoro piszesz o płycie główniej to sobie pisz. Tylko nie przypisuj mi swych wywodów ,bo ja w ogole o tym nie pisalem i tym bardziej nie prosiłem nikogo o jakiekolwiek dane z owej płyty.

Każdy ma swe racje do których sie odnosi. Skoro mnie to nie interesuje i o tym nie pisałem powiem wiecej nikt tu od wczoraj nie pytal --CO ROBI I MIERZY PLYTA GŁÓWNA To twoje urojenia Tak sobie wymyśliłeś i już

EDIT: Już nic nikomu nie muszę dopłacać Czy mój poziom wiedzy jest żaden??????? Byc może nie mi to osądzać.

Za to wiem z całą pewnością --- że twe doradztwo no to naprawde POZIOM doradzać komus aby pracował na cichym aby zmniejszyć moc PC To dopiero wiedza że ho ho. Jak i wymyślone wzory na moc PC i przepływy nie wspominając o dodatkowym docieplaniu czujników.

Po prostu geniusz . Geniósz ( przez ó )

Weż wypij kawe i niech powróci pamięć bo ja o pomiary--- ( różnic w pomiarach energii pomiedzy pompą a apką) nigdzie ciebie nie prosiłem . A czy w ogóle cie ktoś o to prosił ???????????????????????

A teraz odpiszę na temat pompy chociaż takiej nie mam jeszcze

W każdym swoim poście opisujesz i podkreślasz :

- że masz świetnie przemyślane wszystko

- że do wszystkiego doszedłeś sam czytając i projektując po swojemu

- że mieszkasz w Polsce A

- że na fajki idzie ci 5 stów ( w temacie o PV :rolleyes: )

- że pompa kosztuje tyle co Ty dałeś a każdy kto dostaje inną wycenę jest jeleniem

- innych wypocin nie przybliżam bo szkoda mi klawiatury i czasu

Myślałem ze takie guru pomp jak Ty , z taką awarią poradzi sobie w krótkim czasie, a tu proszę prawie 4 miesiąc i zima zapasem :D

Coraz bardziej skłaniam się ku wersji Kaizena że jednak pompa nie ma sensu jak mamy mały, dobrze zrobiony domek . Bo to co ona zaoszczędzi wydamy na serwis, wcześniej czy później , ewentualnie na jej wymianę.... W sumie to nawet nie chodzi o koszt , większym problemem jest awaria która uniemożliwia grzanie w środku zimy.... Jedyne co mi przychodzi do głowy to kupno jakiegoś taniego Haiera za 10k i tłuc nim bez serwisu aż sie rozleci . Najtańsza sensowna ( firmowa ) pompa na jaką dostałem ofertę to Panas all in one 5kW za 27k z montażem . Jeśli nawet przy dobrych wiatrach zwróciłby się po 10 latach względem COP1 to jest to marny interes . Bo jesteśmy na zero i czekamy aż coś sie zdupczy , a serwisanci na przykładzie Arturo mają nas w poważaniu, naszą pompę też

Bardzo słuszne stwierdzenie. Sam mam PC drugi sezon lecz po doplatach wyszła mnie 16k Tak więc puki co może być

Powodzenia życzę i przemyślanych decyzji.

Tylko ,że zakładasz ,że pompa na pewno się popsuje po 10 latach. Fakt ,że Arturowi się popsuła ,to nie znaczy ,że każda zrobi to samo , a dwa , to ,że da 4500pln za naprawę to wcale nie oznacza ,że będzie do tyłu , tylko tyle ,że dwa sezony dłużej będzie czekał na zwrot ( oczywiście przy założeniu ,że to ostatnia awaria).

Może być raz na 10 lat , może być dwa razy na 15 lat , a może nie popsuć się wcale . To loteria . Każdy dodatkowy rok pracy pompy zbliża ją ku wywaleniu na hasiok, bo kolejne naprawy mogą być nieopłacalne lub może nie być części . A elektroników z powołania nam nie przybywa tylko ubywa. Zostają na rynku głównie "wymieniacze" :yes:

Ja w domku 86m zakładam klimę , kozę i na 90% kospela wepnę do podłogówki . Koza, bojler i kospel wyjdą kilka tysięcy. Różnicę przeznaczę na co innego.

Jaki pech Kolego????? Od 22r. mają być i na nowe domy dofinansowania na PC. Tak więc zagłęb sie w szczegóły i podejmij decyzję co do źródła ciepła.

https://wysokienapiecie.pl/42142-pompy-ciepla-z-dotacja-w-nowych-zielonych-domach/

zgłębiamy temat :yes:

Tylko czy nie trzeba mieć standardu wyższego od WT2021 ?

Ja niestety mam tego pecha ze budujemy nowy dom....

Wątek PC PW, więc tylko nieśmiało wspomnę, że istnieją jeszcze prostsze w budowie gruntowe PC, których niezawodność z przyczyn obiektywnych jest dużo większa, a ewentualna naprawa prostsza i tańsza. Z kolei na etapie budowy domu łatwiej podjąć decyzję o wykonaniu dolnego źródła, więc myślę, że warto się pochylić nad taką opcją.

https://wysokienapiecie.pl/42142-pompy-ciepla-z-dotacja-w-nowych-zielonych-domach/

zgłębiamy temat :yes:

Tylko czy nie trzeba mieć standardu wyższego od WT2021 ?

Odnośnie standardu to nie wiem jaki. Po prostu już mnie to nie interesuje to w tym nie siedzę.

Sprawa kolejna . Jaki to standard? czy chodzi o grubość docieplenia? Jeżeli to tylko grubość izolacji bo jak dobrze pamiętam ta obecna to min 15cm styro .Tak?

Jeżeli jest tak że - aby spełnić WT2021 wystarczy dać styro 20 lub 22cm to chyba warto. Trzeba policzyć za i przeciw i do dzieła.

Powodzenia . Melduj jak tam cos na rzeczy będziesz wiedział.

Na Ra

U mnie dziś tak 1,2--1,4kWh/h tak pracowała . O godz 21.00 obniżyłem jej parametry bo w domu przekroczone 23.4*C to pobiera 1kW A ile Hz? miała przy poborze 1kW? Cholera nie spojrzałem ale jak przy 1,2kW miała 23Hz to przy 1kW pewnie cos mniej.

1.2--1.4kw na godzine przy temp 0-1*C na dworzu??

Aż tak mało Ci pobiera przy takich temp??

Mógłbyś wrzucić screen z apki z wykresem i liną temp na dworzu please? chciałbym porównać ze swoim, fakt że u mnie jeszcze się nagrzewa dom.

Chodzi u Ciebie teraz 24h czy dalej harmonogram?

i na jakiej krzywej obecnie jedziesz powiedz?

Dzięki !! :D

//a zdjęcie wstawiasz przez ikonke "obrazu" - wstaw zdjęcie, tel zrobisz screen ekranu.

MI dziś w nocy od 22 do godz 12 w południe pobierała równo 1kw/h non stop bez wyłączenia żadnego, chodziła na 19-20Hz ale na mocno obniżonej krzywej - normalnie 15/36 i -15/48 d5 i na noc obniżam -5. 12-14cwu i pozniej normalna krzywa do godz 22.00

Na normalnej krzywej na razie pobiera średnio 2kw na godzine albo nawet 2.4kw...

Tryb Cichy 2 cały czas chodzi

Edytowane przez Fanek

1.2--1.4kw na godzine przy temp 0-1*C na dworzu??

Aż tak mało Ci pobiera przy takich temp??

Mógłbyś wrzucić screen z apki z wykresem i liną temp na dworzu please? chciałbym porównać ze swoim, fakt że u mnie jeszcze się nagrzewa dom.

Chodzi u Ciebie teraz 24h czy dalej harmonogram?

i na jakiej krzywej obecnie jedziesz powiedz?

Dzięki !! :D

//a zdjęcie wstawiasz przez ikonke "obrazu" - wstaw zdjęcie, tel zrobisz screen ekranu.

MI dziś w nocy od 22 do godz 12 w południe pobierała równo 1kw/h non stop bez wyłączenia żadnego, chodziła na 19-20Hz ale na mocno obniżonej krzywej - normalnie 15/36 i -15/48 d5 i na noc obniżam -5. 12-14cwu i pozniej normalna krzywa do godz 22.00

Na normalnej krzywej na razie pobiera średnio 2kw na godzine albo nawet 2.4kw...

Tryb Cichy 2 cały czas chodzi

Harmonogram tak jak podawałem. Wczoraj PC pracowała na 40-41*C temp 2--4*C wystartowała o 6.00 do 24.00

W tygodniu mam 4---11 i 15 ---23,50 krzywa -10/46 + 10 /38 1,4kW bylo przy 41*C układ rozgrzany tak więc sama modulacja jak zrobiło w domu 23,4*C obniżyłem na 39*C =1kW ( na PC ) bo zapewne w tym momencie podlicznik pokarze 1,2kW a tam gdzie było 1,4kW pewnie było 1,6 lub 1,8. No nie stałem z zegarkiem przy kręciole by to przeliczyć z tarczy, choć to tylko 1 min potrzebna . PC tak ok.15% zaniża ale to też dyskusyjny temat. Na rozgrzanym CO jest małe uchybienie.

PS. właśnie w tej chwili godz. 21.00 PC pobiera 1,8kW temp ( 0 do + 1 ) zasil 42*C

Wybacz lecz z lenistwa nie chcę się zabierać do zdjęć ,może mi kiedyś pomożesz w tym temacie. Zapewne wyjaśniło by to wiele sprzecznych problemów.

zwłaszcza tym co tak tu pyszczą, zamknął był jadaczki raz na zawsze. Ktoś zapewne inny by tak zrobił od razu aby mieć święty spokój . A mi sie nie chce. wolę pisać i mam to co mam.

• Like 1