-voymar- 15.12.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) jakie grzejniki ma kuzynka? wysoka dość krzywa i jaką delte ogólnie polecasz na grzejniki? mam w tej chwili 5, inni rekomendują 7-8, instalator powiedział mi aby ustawić na 6 Ja dziś ze swych 5 przestawiłem na 9 no i zapitala na pełnym Power Ot tak dla zabawy.Do tego prosta 50*C A co tam niech komin przeczyści. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 15.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) @boian_koh , ta, 16.1l/min będzie przepływ , jeśli delta będzie 8 stopni , a moc będzie 9kW . Ale o pierwsze po co Ci delta 8 stopni , skoro taką samą moc da się "wygenerować" przy delcie 5 , i przy delcie 3 . Teoretycznie im niższą temperaturą pompa grzeje , tym ma lepsze COPy. W podłogówce duży przepływ nie jest stosunkowo dużym problemem , natomiast w grzejnikach mogą zacząć się szumy . Z drugiej strony w grzejnikach lepsze oddawanie ciepła jest przy wyższych temperaturach. Więc jest dużo zmiennych , każda instlacja inna , i nie ma jednego lekarstwa. Być może mylnie Ciebie wtedy zrozumiałem, dlatego dopytywałem "Sugerujesz, że jakbym ustawił np. 4 i zwiększył przepływ zgodnie ze wzorem, to mógłbym uzyskać większy COP? Jak to się będzie miało do czasów pracy sprężarki? " ale nie odpowiedziałeś. Chodziło mi wtedy o oszczędność zużycia energii. Spójrz na to: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ac3b61904d283a76 Tryb cichy zmniejsza prędkość wentylatora/ów. Sugerowałeś także (wielokrotnie, nie będę tego szukał), że przy mniejszej prędkości wentylatora parownik szybciej zamarznie. Spójrz na to: . Tu dla niecierpliwych proponuje przewinąć do "Omówienie samego doświadczenia". Wnioski wyciągnijcie sami... Edytowane 16 Grudnia 2021 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 15.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Bez delty ? Chodzi Ci chyba o krzywą grzewczą -bo jeśli bez delty , to nie wiem o co kamann... Wyłącz pompę Ustawienia instalatora Ust. Działania Grzanie Nast. temp zasilania grzania do wyboru krzywa kompensacji albo prosta Ja na grzejnikach mam regulatory, więc krzywa jest bez sensu, na prostej pompa się moduluje bez problemów. Inaczej nie mogę regulować temp per pokój, no tak ca Pompa przy tych ustawieniach trzyma temp zasilania ca 1-2 stopnie, a nie jak dla krzywej gdzie ma spaść o deltę Więksi wiedzą lepiej, ale działa Czy są plusy - nie wiem, inni wiedzą lepiej, ale grzeje, moduluje się i jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 15.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Dziś +3 na dworzu i pompa COP 3.5 produkowała 8-9kw ciepła i faktycznie przepływ był 25-26l/min, delta 5 (jak podejrzałem z ukrytego menu strzłka góra prawa lewa, pozycja nr 12) . Więc w tej kwestii chyba wszystko u mnie OK ? tylko to jest przepływ między jednostką wew, a buforem prawda? to ile pompa tłoczy wody na minute do bufora - correct? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 A jak ty robisz ludzi w balona to jest ok . Akurat krętactwo to twoja dziedzina. Wbij sobie to pod czerep-- ja nikogo w balona nie robię !!!!!!! Jak mówie np. że PC nie taktuje to tak jest. Ja to nie @Miki lub tam jak kto woli @Arturo Zejdź człowieku ze mnie bo mi sie duszno już robi Ja nie umię a raczej nie chcę tymi strzałkami sprawdzać aktualnych wartości PC to nie sprawdzam i o tym nie dyskutuję . Nie jest mi to potrzebne itd. Gdzie nie wkładam pazurów to o tym nie dyskutuję. A nie wkładam bo nie widzę takiej [potrzeby. A jak o czymś dyskutuję to Coś o tym Wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Wyłącz pompę Ustawienia instalatora Ust. Działania Grzanie Nast. temp zasilania grzania do wyboru krzywa kompensacji albo prosta Ja na grzejnikach mam regulatory, więc krzywa jest bez sensu, na prostej pompa się moduluje bez problemów. Inaczej nie mogę regulować temp per pokój, no tak ca Pompa przy tych ustawieniach trzyma temp zasilania ca 1-2 stopnie, a nie jak dla krzywej gdzie ma spaść o deltę Więksi wiedzą lepiej, ale działa Czy są plusy - nie wiem, inni wiedzą lepiej, ale grzeje, moduluje się i jest ciepło A widzisz...umknęło mi to gdzieś, nie doczytałem o tej funkcji ( w końcu nie posiadam takiego modelu:yes:)-fajnie, dzięki za info. Byłem przekonany ,że jak jest prosta to nadal mamy do regulacji deltę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.12.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Pompa przy tych ustawieniach trzyma temp zasilania ca 1-2 stopnie, a nie jak dla krzywej gdzie ma spaść o deltę Tu mnie zaskoczyłeś...delta przecież nie ma nic wspólnego z Tzasilania , tylko z Tpowrotu... Chyba ,że czegoś nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Odpoczynek dla MiG za obrażanie forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Tu mnie zaskoczyłeś...delta przecież nie ma nic wspólnego z Tzasilania , tylko z Tpowrotu... Chyba ,że czegoś nie rozumiem... Dziś ustawiłem na prostą i dałem deltę 9 Tak to sobie śmiga na prostej lecz i delte trzyma No chyba że wy o jakimś innym ustawieniu dyskutujecie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Kużwa faktycznie @bobrow na prostej ( byłem przed chwilą w maszynowni ) PC zapitala tak jak dawniej na Kopciuchu. Tak jak już pisałem dałem jej zasilanie 50*C dla jaj aby zobaczyć jak będzie i o dziwo PC trzyma 50*C a powrót jest 43*C czyli delty nie trzyma --NIE PATRZY NA DELTĘ . No to nowe doświadczenie PC zasuwa na naprawdę dużej mocy . Obserwowałem ją całe popołudnie i tak: była moc 9 10 i była też 11,2kW Kurde myślałem że układ mam zimny to podbija Trzeba to jeszcze doprecyzować. Tak sobie myślę -Nie wiem czy słusznie na tej podstawie ( tej pracy przy wygrzanym układzie -CO mozna idealnie dobrać delte ) Tu chodzi mi o tych użytkowników którym PC taktuje -też nie wiem czy słuszne wnioski wyciągam. Bo skoro różnica w zasilaniu to 7*C to można to jakoś dobrać aby było Git. Tylko ja tego nie sprawdzę bo ja już różne rzeczy robiłem aby zmusić PC do taktowania i NIC. Zawsze modulowała do zadanej delty. Taki test mogą zrobić ci którzy tak jak pisałeś wczoraj mają 110h pracy i 275 wył. Może ta prosta to złoty środek na wyeliminowanie taktowań. Tak więc panowie do dzieła!!!!!!!! Zwłaszcza ci co im PC taktują. Ustawcie sobie prostą na zasilaniu taką samą jaka wynika z krzywej. -Załączcie wasze PC - wejdźcie w Menu- Sprawdzenie Systemu - zróbcie zdjęcie ( ilość Wył -Zał i czas pracy PC ) -puśćcie PC na 24h lub tam 16h pracy Non Stop ( nikt przez to nie zbankrutuje ) i potem za 24h czy tam 16h Ponowny odczyt. Jak bedzie 1 Start stop + defrost + CWU to będziecie mieć -OK Czekam na wasze spostrzeżenia- Do Roboty Panowie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.12.2021 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Taką mi zmylke ta prosta zrobiła że jak popołudniu patrzyłem to akurat było 9*C ( powrót ) Na tej podstawie stwierdziłem że PC na prostej trzyma deltę. A tu oświecenie patrzę teraz a tam 7*C :D:D: PS. Tak ta PC mam 2 sezon i zawsze mnie zastanawiało po kiego grzyba ta prosta jak jest krzywa ktora zalezy od temp za zewnątrz. I ta krzywa raz ustawiona nie wymaga korekt. Na prostej ---Tak myślę idealnie sprawdzi sie termistat zewnętrzny np Salus taki jak mam. Powiem więcej jak pracowałem 4-lata na grzałkach ( czysty prąd z COP=1 ) to właśnie on spisywał sie idealnie . Ustawiłem na grzałce temp zasilania a Salus pilnował aby w salonie była zadana temp. komfortowa ( 23,4*C) Po osiągnięciu wyłączał całe sterowanie. Histereza do ustawienia na Salus -1*C lub 0,5*C Tak że czas przetestować PC+prosta+Salus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.12.2021 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Wbij sobie to pod czerep-- ja nikogo w balona nie robię !!!!!!! Jak mówie np. że PC nie taktuje to tak jest. Ja to nie @Miki lub tam jak kto woli @Arturo . Tobie już leki nie pomogą Mówi Ci to ten sam Arturo, z którym Murator robił 10 lat temu wywiady i którego budowa była w "korepetycjach" Muratora i który jest podpisany pod tymi zdjęciami i który grzeje bezpośrednio tą masę stali i betonu, która na poniższych zdjęciach jest właśnie wylewana A co się z tym wiąże to nie raz Ci mówiłem... Na pamiątkę ten egzemplarz Muratora sobie zostawiłem, był to nr.2 w 2012r A Miki ? Oszukał mnie i tyle... Coś dzwoniło ale nie wiadomo w którym kościele Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 16.12.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Taki test mogą zrobić ci którzy tak jak pisałeś wczoraj mają 110h pracy i 275 wył. Może ta prosta to złoty środek na wyeliminowanie taktowań. Tak więc panowie do dzieła!!!!!!!! Zwłaszcza ci co im PC taktują. Ustawcie sobie prostą na zasilaniu taką samą jaka wynika z krzywej. -Załączcie wasze PC - wejdźcie w Menu- Sprawdzenie Systemu - zróbcie zdjęcie ( ilość Wył -Zał i czas pracy PC ) -puśćcie PC na 24h lub tam 16h pracy Non Stop ( nikt przez to nie zbankrutuje ) i potem za 24h czy tam 16h Ponowny odczyt. Jak bedzie 1 Start stop + defrost + CWU to będziecie mieć -OK Czekam na wasze spostrzeżenia- Do Roboty Panowie. Powodzenia. Korci mnie przestawienie na prostą. Tym bardziej, że przy temperaturach z zeszłego tygodnia (-7*C +/- 1*C) było nawet ponad 30 wł/wył pompy (i miałem wrażenie, że co chwilę robiły się defrosty). Ktoś gdzieś zasugerował mi, że moja pompa (seria J, 7kW) nie moduluje poniżej pewnej temperatury (zdaje się, że od 5*C w dół). I to by się zgadzało, bo za każdym razem gdy sprawdzałem sprężarkę to częstotliwość nie schodziła poniżej 60Hz. Teraz, przy temperaturach w okolicach 4*C - 5*C mam po 8-10 włączeń. Jaką "startową" prostej temperaturę ustawić? I jak ewentualnie ją korygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 16.12.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) # Kalicgdziehttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8102965&viewfull=1#post8102965a jaką temp - nie wiem jaką potrzebujesz , mi styka przy kaloryferach teraz 42, nie mam podłogówki, ale pewnie taka sama jak przy delcie wcześniej miałeś.psteraz przy 8st na zewnątrz i wilgotności 96% pompa chodzi delikatnie na 19Hz a woda z jednostki cały czas kapie, bez defrostów Edytowane 16 Grudnia 2021 przez pawelszo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 16.12.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Voymar - jak tam dziś testy na proste? testowałeś coś? Ile pobierało na 1h jak grzałeś do 50* ? grzejniki pewnie mega ciepłe?Ile czasu tak trzyma 50 zanim się wyłączy pompa?Do ilu stopni T-CAP może zagrzać wode CO bez grzałek? do 55 ? - w ogóle grzejąc na prostej po czym pompa poznaje kiedy ma się wyłączyć? wdg delty? Na prostej w ogóle jest delta do ustawienia? Ja w sobote chce to sprawdzić jak bede cały dzień w domu, do tej pory cały czas był termostat wew, a pózniej sama krzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raddar 16.12.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Ludzie !!! czy jest możliwość sterowania pompą panasonica zdalnie ale inną aplikacją niż tym g..em co daje panasonic? To jakaś tragedia . Co chwilę to coś nie działa . ,błędne wskazania , harmonogram ustawiony na cloudzie mozna sobie ustawić ale i tak pompa tego nie widzi. Nawet te ubogie dane które dostarcza nie działają prawidłowo . Jak już zacznie działać to nie pobiera historii z pompy widnieją więc na wykresie białe plamy. jestem często poza domem i liczyłem na dobrą sterowalność.Mam chiński licznik rowerowy za 200 zł z aplikacją. Masa danych , wszyskie czytelnie przedstawione ,nigdy problemów z serwerem , nic nie ginie .Poziom o wiele klas wyżej . PANASONIC CZY CI NIE WSTYD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 17.12.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Ludzie !!! czy jest możliwość sterowania pompą panasonica zdalnie ale inną aplikacją niż tym g..em co daje panasonic? To jakaś tragedia . Co chwilę to coś nie działa . ,błędne wskazania , harmonogram ustawiony na cloudzie mozna sobie ustawić ale i tak pompa tego nie widzi. Nawet te ubogie dane które dostarcza nie działają prawidłowo . Jak już zacznie działać to nie pobiera historii z pompy widnieją więc na wykresie białe plamy. jestem często poza domem i liczyłem na dobrą sterowalność. Mam chiński licznik rowerowy za 200 zł z aplikacją. Masa danych , wszyskie czytelnie przedstawione ,nigdy problemów z serwerem , nic nie ginie .Poziom o wiele klas wyżej . PANASONIC CZY CI NIE WSTYD ? Oficjalnie nie ma Nieoficjalnie możesz ją podłączyć do dowolnego systemu inteligentnego domu i zrobić sobie wszystko czego potrzebujesz. No prawie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateok0 17.12.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Oficjalnie nie ma Nieoficjalnie możesz ją podłączyć do dowolnego systemu inteligentnego domu i zrobić sobie wszystko czego potrzebujesz. No prawie wszystko Coś więcej można prosić? Widziałem jakiś sposób na przerobienie tego panelu od sterowania poprzez wgranie mu innego softa, ale jednak chciałbym aby dane były i tu i tu. Jakieś inne możliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Ludzie !!! czy jest możliwość sterowania pompą panasonica zdalnie ale inną aplikacją niż tym g..em co daje panasonic? To jakaś tragedia . no niestety znowu Panasonic zaliczył awarię aplikacji, dzisiaj od rana. I co zauważyłem... jak się sypie ta aplikacja.. to PC wariuje, włącza się i zaczyna grzać nonstop, z grzałką :/ więc potrafi pożreć sporo energii dzisiaj na szczęście tylko 2h popracowała w tym dziwnym trybie. trzeba ją wyłączyć i włączyć z panelu i jest ok. Ktoś coś takiego też ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Witam,chyba najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest użycie przekaźnika sonoffa z czujnikiem temp.Można wtedy praktycznie z każdej sieci GSM mieć info o temp oraz oczywiście tym sterować ( z ręki oraz w automacie).Za niecałą stówkę można szybko i łatwo kontrolować temperaturę np taki :https://allegro.pl/oferta/sonoff-wifi-th16-z-czujnikiem-temperatury-ds18b20-11161924217Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts