Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nalewki - cudowna metoda na zamknięcie smaku lata w butelce :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o fajny pomysł z tymi truflami :)

kiedyś robiłam kukułczankę, zgniecione cukierki kukułki zalałam wódką, trochę trwało nim się całkiem rozpuściły, nawet dobre w smaku wyszło, ale nie wiem czy coś zrobiłam nie tak, czy te moje cukierki były złe, czy może tak ma być, bo faktura nie była jednolita, znaczy taki no nie wiem jak to nazwać "mączysty" smak miała, może nie do końca rozpuszczone było?

planowałam jeszcze zrobic z cukierkami kapitańskimi, ale po kukułkach zrezygnowałam ;)

• 1 month później...

Jeśli planujesz zrobienie nalewki z porzeczek to najwyższy czas na zebranie młodych listków porzeczkowych i zalanie alkoholem w celu otrzymania listkówki - potem będzie bazą do nalewki porzeczkowej.

Tu ciekawy link : http://dziennik.lowiecki.pl/forum.php?f=14&t=5866&numer=236

A tu o co chodzi :

Fantastyczny przepis na nalewkę, pochodzący z Wielkiej Księgi Nalewek.

Sposób przygotowania:

Około 1 kg umytych i osuszonych świe*żych listków i młodych pędów czarnej porzeczki zebranych w słoneczny dzień włożyć do gąsiorka. Wlać 1,5l 45 % wód*ki. Postawić w słonecznym miejscu na ty*dzień. Po tym czasie przenieść gąsiorek w cień i pozostawić na trzy tygodnie. Po tym czasie ziać, filtrując przez bibułę filtra*cyjną. Do każdego 1 l nalewki dolać łyż*kę stołową soku z cytryny. Wlać do czy*stego gąsiorka. Dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu. Na listki i pędy w gąsiorku nasypać około 1 kg cukru. Gąsior*kiem mocno wstrząsnąć i pozostawić w cie*płym miejscu, codziennie wstrząsając. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, a list*ki i pędy lekko wycisnąć. Dolać do nalew*ki. Dobrze wymieszać. Odstawić najmniej na pół roku.

Składniki:

listki i pędy czarnej porzeczki, cukier, wódka, cytryny.

Czas oczekiwania: najmniej pół roku.

Nalewka listkowa może być do*lewana do słodkiej nalewki z czarnej po*rzeczki w proporcji 1/4 szklanki na 1 l na*lewki. Nadaje wówczas nalewce z czarnej porzeczki szlachetniejszego smaku.

Czekoladowy likier (coś dla Mai :))

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotujemy w garnku utopioną w całości 2-3 h)

pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

2 łyżeczki ciemnego kakao rozprowadzone mała ilością wody

1/5 litra wódki

Po ugotowaniu (na malutkim gazie) puszkę wyjmujemy i odstawiamy (lub wkładamy na kilka godzin do zimnej wody - uwaga - jeśli nie ostygnie całkowicie - wybuchnie przy otwieraniu :))

Wrzucamy karmel, ktory zrobił się z mleka do miski. I miksujemy dodając mleko niesłodzone. Dolewamy rozpuszczone kakao (może to być też 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

Powoli dolewamy wódkę miksując. Przelewamy do butelki (wyjdzie ok. 1 l) i do lodówki. Gotowe na drugi dzień :):):)

Typowo babski likier :)

Nefer bede robila likier z Twojego przepisu na urodziny :D i mam pytanie :) to moj pierwszy raz (nigdy nie robilam jeszcze nalewek/likierow) wiec przepraszam ze zadaje glupie pytania :hug:

- potrzebuje tego likieru na 19 maja wiec jak go zrobie w tym tygodniu i postawie w lodowce to nic sie z nim nie stanie?

• 3 weeks później...
Poproszę o przepis na nalewkę z młodych pędów sosny :) Taką "dla zdrowotności" :)

nigdy jej nie robiłam ale może się skuszę .....jeszcze jest czas ....ponoć na przeziębienia i kaszel jest w sam raz :)

http://www.radiownet.pl/publikacje/nalewka-na-majowych-pedach-sosny

• 2 weeks później...
Sezon się zaczął - pora zalewać truskawki. Pamiętajcie, że truskawki wydzielają galaretkę, jeśli zbyt długo stoją zasypane cukrem. Najbezpieczniej max 2 dni. Potem nie sposób to cholerstwo przefiltrować :)

truskawkowy shot

polecam szczególnie wielbicielkom truskawek ....

wykonanie 5 minut ......doznania niezapomniane:rolleyes:

zmiksowane -mrożone truskawki (600g)

cukier puder (100g)

sok z cytryny (100g )

woda niegazowana (100g)

czysta wódka (330g)

razem połączyć i pić mocno schłodzone ......paluszki lizać

a w czasie Euro to bardzo patriotyczny element

eur4.jpg

nigdy jej nie robiłam ale może się skuszę .....jeszcze jest czas ....ponoć na przeziębienia i kaszel jest w sam raz :)

http://www.radiownet.pl/publikacje/nalewka-na-majowych-pedach-sosny

ciekawa jestem czy próbowałyście ? Ja w zeszłym roku robiłam w ten sposób i niestety, po 10 dniach syrop sfermentował.. Może było za mało cukru.. Moja sąsiadka zalewa młode pędy od razu alkoholem i potem dosładza..