Nefer 27.03.2012 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Możesz jeszcze spróbować zalać trufle: http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/329/32982.jpg I wychodzi bajeczna czekoladówka Można do niej dolać mleko jak ktoś lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 28.03.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 o fajny pomysł z tymi truflami kiedyś robiłam kukułczankę, zgniecione cukierki kukułki zalałam wódką, trochę trwało nim się całkiem rozpuściły, nawet dobre w smaku wyszło, ale nie wiem czy coś zrobiłam nie tak, czy te moje cukierki były złe, czy może tak ma być, bo faktura nie była jednolita, znaczy taki no nie wiem jak to nazwać "mączysty" smak miała, może nie do końca rozpuszczone było? planowałam jeszcze zrobic z cukierkami kapitańskimi, ale po kukułkach zrezygnowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.04.2012 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jeśli planujesz zrobienie nalewki z porzeczek to najwyższy czas na zebranie młodych listków porzeczkowych i zalanie alkoholem w celu otrzymania listkówki - potem będzie bazą do nalewki porzeczkowej.Tu ciekawy link : http://dziennik.lowiecki.pl/forum.php?f=14&t=5866&numer=236 A tu o co chodzi : Fantastyczny przepis na nalewkę, pochodzący z Wielkiej Księgi Nalewek. Sposób przygotowania: Około 1 kg umytych i osuszonych świe*żych listków i młodych pędów czarnej porzeczki zebranych w słoneczny dzień włożyć do gąsiorka. Wlać 1,5l 45 % wód*ki. Postawić w słonecznym miejscu na ty*dzień. Po tym czasie przenieść gąsiorek w cień i pozostawić na trzy tygodnie. Po tym czasie ziać, filtrując przez bibułę filtra*cyjną. Do każdego 1 l nalewki dolać łyż*kę stołową soku z cytryny. Wlać do czy*stego gąsiorka. Dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu. Na listki i pędy w gąsiorku nasypać około 1 kg cukru. Gąsior*kiem mocno wstrząsnąć i pozostawić w cie*płym miejscu, codziennie wstrząsając. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, a list*ki i pędy lekko wycisnąć. Dolać do nalew*ki. Dobrze wymieszać. Odstawić najmniej na pół roku. Składniki: listki i pędy czarnej porzeczki, cukier, wódka, cytryny. Czas oczekiwania: najmniej pół roku. Nalewka listkowa może być do*lewana do słodkiej nalewki z czarnej po*rzeczki w proporcji 1/4 szklanki na 1 l na*lewki. Nadaje wówczas nalewce z czarnej porzeczki szlachetniejszego smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piosk 30.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 A może jakiśdobry sprawdzony przepis na porterówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719508754 30.04.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Czekoladowy likier (coś dla Mai ) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotujemy w garnku utopioną w całości 2-3 h) pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżeczki ciemnego kakao rozprowadzone mała ilością wody 1/5 litra wódki Po ugotowaniu (na malutkim gazie) puszkę wyjmujemy i odstawiamy (lub wkładamy na kilka godzin do zimnej wody - uwaga - jeśli nie ostygnie całkowicie - wybuchnie przy otwieraniu ) Wrzucamy karmel, ktory zrobił się z mleka do miski. I miksujemy dodając mleko niesłodzone. Dolewamy rozpuszczone kakao (może to być też 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Powoli dolewamy wódkę miksując. Przelewamy do butelki (wyjdzie ok. 1 l) i do lodówki. Gotowe na drugi dzień :) Typowo babski likier Nefer bede robila likier z Twojego przepisu na urodziny i mam pytanie to moj pierwszy raz (nigdy nie robilam jeszcze nalewek/likierow) wiec przepraszam ze zadaje glupie pytania - potrzebuje tego likieru na 19 maja wiec jak go zrobie w tym tygodniu i postawie w lodowce to nic sie z nim nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.04.2012 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 NIe ma głupich pytań Spokojnie - nic się mu nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719508754 30.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Nefer bardzo dziekuje za pomoc i przepis w tym tygodniu zaczynam produkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 21.05.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Poproszę o przepis na nalewkę z młodych pędów sosny Taką "dla zdrowotności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.05.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Poproszę o przepis na nalewkę z młodych pędów sosny Taką "dla zdrowotności" nigdy jej nie robiłam ale może się skuszę .....jeszcze jest czas ....ponoć na przeziębienia i kaszel jest w sam raz http://www.radiownet.pl/publikacje/nalewka-na-majowych-pedach-sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 22.05.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 O to mi chodziło Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myname 01.06.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A ja mam pytanie o spirytus. Chciałabym zacząć robić nalewki, ale dopiero się wczytuję. Jaki jest najlepszy? Ile procent? A tak na marginesie nigdy bym nie wpadła, że można robić nalewki z mrożonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2012 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 95% wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2012 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nefer bardzo dziekuje za pomoc i przepis w tym tygodniu zaczynam produkcje Udało się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2012 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Sezon się zaczął - pora zalewać truskawki. Pamiętajcie, że truskawki wydzielają galaretkę, jeśli zbyt długo stoją zasypane cukrem. Najbezpieczniej max 2 dni. Potem nie sposób to cholerstwo przefiltrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myname 02.06.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 95% wystarczy A gdzie można taki zdobyć? Ewentualnie jak rozrobić? Ja widziałam tylko Soplicy do nalewek - miał 60%. Wystarczy tyle procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.06.2012 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Normalny spiryt rektyfikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 truskawkowy shot polecam szczególnie wielbicielkom truskawek .... wykonanie 5 minut ......doznania niezapomniane:rolleyes: zmiksowane -mrożone truskawki (600g) cukier puder (100g) sok z cytryny (100g ) woda niegazowana (100g) czysta wódka (330g) razem połączyć i pić mocno schłodzone ......paluszki lizać a w czasie Euro to bardzo patriotyczny element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.06.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 nigdy jej nie robiłam ale może się skuszę .....jeszcze jest czas ....ponoć na przeziębienia i kaszel jest w sam raz http://www.radiownet.pl/publikacje/nalewka-na-majowych-pedach-sosny ciekawa jestem czy próbowałyście ? Ja w zeszłym roku robiłam w ten sposób i niestety, po 10 dniach syrop sfermentował.. Może było za mało cukru.. Moja sąsiadka zalewa młode pędy od razu alkoholem i potem dosładza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel32 13.06.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 A gdzie można taki zdobyć? Ewentualnie jak rozrobić? Ja widziałam tylko Soplicy do nalewek - miał 60%. Wystarczy tyle procent? Robiłem nalewkę na bazie tego spirytusu, wyszła idealna więc śmiało możesz jej użyć. Kupiłem go w Carrefour za niecałe 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikkaB 13.06.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Też sprawdziłam Soplicę, wychodzi w sam raz . Wcześniej robiłam z wiśni teraz i ja zamierzam wyczarować coś z truskawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.