Daniel32 20.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Robiliście kiedyś nalewki na ziołach? Ciekaw jestem czy ciężko jest zrobić taką anyżówkę albo żubrówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 22.06.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Możesz jeszcze spróbować zalać trufle: http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/329/32982.jpg I wychodzi bajeczna czekoladówka Można do niej dolać mleko jak ktoś lubi Nefer, a możesz podać ile spirytusu (wódki?) trzeba na taką paczkę trufli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.06.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 dzisiaj nastawiam truskawkówkę .... Truskawkówka 1 kg dojrzałych truskawek25 dkg cukru0,5 l spirytusu lub 0,75l wódki 1 limetkaUmyte i suche truskawki zasypać cukrem. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie. nalewkę odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do butelki. dodać sok z limetki lub cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować. Zapomnieć na 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikkaB 25.06.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 dzisiaj nastawiam truskawkówkę .... Truskawkówka 1 kg dojrzałych truskawek 25 dkg cukru 0,5 l spirytusu lub 0,75l wódki 1 limetka Umyte i suche truskawki zasypać cukrem. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie. nalewkę odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do butelki. dodać sok z limetki lub cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować. Zapomnieć na 3 miesiące. Świetny pomysł z tą limetką. Swoją truskawkową już zalałam, teraz czekam.. ale sok i skórkę dodam na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.07.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Nastawiłem nalewkę z agrestu (u mnie na wsi mówią "angryst") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 02.07.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Najlepsza z owocowych- czyli wytrawna malinówka. Można dodać na litr nalewki łyżeczkę miodu , albo gałązkę mięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 02.07.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Najlepsza z owocowych- czyli wytrawna malinówka. Można dodać na litr nalewki łyżeczkę miodu , albo gałązkę mięty Panowie, a można prosić o przepisy na tę agrestówkę i wytrawną malinówkę! Wytrawna bardzo mi bardzo... Poproszę! Ja w tym roku znów nastawiam z czeremchy. Ta wcześniej robiona wydaje mi się najsmaczniejsza ze wszystkich moich nalewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.07.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) 1 kg dojrzałego agrestu1/2 kg cukrulaska waniliikawałek korzenia imbiru1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu 1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.2. Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy (filtruje się bardzo wolno). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Nie wiem jak smakuje bo to mój pierwszy raz. Edytowane 2 Lipca 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 02.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Malinówka jest bezprzepisowa Jakkolwiek zrobisz, będzie dobra. Zalać alkoholem maliny, po dwóch albo trzech albo czterech tygodniach zlać. Im więcej malin, tym bardziej esencjonalna nalewka. Żeby otrzymać wyrób finalny 40 % trzeba zalać mocniejszym alkoholem, jednak nie więcej niż 70% U mnie w stałym repertuarze jest też wytrawna miętówka . Nastaw trzeba zlać po trzech tygodniach, bo potem zmienia kolor z zielonego na bury. Do miętówki dobrze jest wlać kilka kropel olejku miętowego(allegro), który daje charakterystyczny chłodzący smaczek. Jako aperitif i do drinków. Mamy też ostatni gwizdek na zrobienie bardzo skutecznego domowego leku na dolegliwości żołądkowe, wrzody żołądka , czyli orzechówki z zielonych orzechów. Chyba już było ale link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 02.07.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Sterowiec40 bardzo dziekuję Malinówka jest bezprzepisowa No to super! Od siebie, tak przy okazji dodam, że od jakiegoś czasu robię malinowy ocet! Prościzna. Zalewasz maliny octem, kilka dni i gotowe. Stoi w lodówce i czeka na użycie. Ma bardzo wykwintny smak i aromat U mnie w stałym repertuarze jest też wytrawna miętówka . Ale...ale... to ile tych liści by mieć tak z litr nalewki? Bo chyba nie chodzi o cukierki mietowe? Orzechóweczkę wytrawną już mam! No właśnie jest idealna na dolegliwości żoładkowe. Potwierdzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 02.07.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Może być też na cukierkach, o ile znajdziesz wytrawne:D. Ja (ręcyma żony) robię mocną miętową esencję, potem rozcieńczam wg uznania. Też bezprzepisowo. Lepsze nalewki ( o łagodniejszym smaku) wychodzą na wódkach typu "brandy, grappa", a po naszemu bimber Wrzucam jeszcze budowlany patent na opisywanie nalewek i przetworów. Zwykła taśma malarska jest "the best" ! Bardzo dobrze i trwale się trzyma butelek, słoików, niepotrzebną łatwo zdjąć. Edytowane 2 Lipca 2012 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 03.07.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Forum budowlane to taśma malarska musi być No to zdrowie na budowie! Indy-k do czego używa się ocet malinowy? Kupiłem kiedyś "absynta" 70% - na żywca smakuje jak płyn do płukania ust. Czy nadawał by się do jakieś nalewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 03.07.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Indy-k do czego używa się ocet malinowy? A na przykład do sałatek, do sosów, do barszczu... niech Cię wyobraźnia nie ogranicza! Podobnie można robić inne smaki (np.truskawkowy) tylko... ile tych octów można mieć w domu? Kupiłem kiedyś "absynta" 70% - na żywca smakuje jak płyn do płukania ust. Czy nadawał by się do jakieś nalewki? Aaaa, to już mocno niebudowlany trunek. Artystyczny bym tak rzekła, bo był dla wielu prawdziwym natchnieniem Picie a zwłaszcza przygotownie to cały rytuał. Na specjalnej łyżeczce kładzie się 2 kostki cukru i przelewa 50 ml absyntu do szklanki tak by po nich spływał.Ostroznie podpala kostki czekając az cukier się stopi. Nastepnie należy dodać 50 ml chłodnej wody tak by cukier się w niej roztopił. Gotowe. Siadasz wygodnie i się relaksujesz, a absynt.... pobudza zmysły! Może tak spróbuj. Szkoda go do nalewek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 03.07.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Znam ten sposób picia , choć nie praktykowałem. Nie mam "dziurawej łyżeczki" Próbowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 03.07.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Znam ten sposób picia , choć nie praktykowałem. Nie mam "dziurawej łyżeczki" Próbowałaś? Ja swoją kupiłam razem z pasującą do niej szklaneczką - dołączone były do absyntu, ale tak myślę, że można by wykorzystać jakąś zwykłą, zdekompletowaną łyżkę... Spróbuj! Ja próbowałam i muszę przyznać, że... lubię takie dekadenckie napitki Lubię też anyżowy smak, więc absynt mi podchodzi Tylko trzeba uważać... może zakręcić On faktycznie działa silniej niż zwykły alkohol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 25.08.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 NALEWKA MORELOWA Ma ktoś sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 16.09.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 WitamA ja proszę o wasze doświadczenia z owocami cytryńca chińskiego. Zaowocował mi po 5 latach od posadzenia. Podobno niesamowicie zdrowa roślina. Czy ktoś z was robił z niego nalewkę?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko-ko 19.09.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Poszukuję pilnie sprawdzonego przepisu na miód pitny i nalewkę z malin. Własnie zaczynam przygodę w tym temacie, więc wszelkie wskazówki i rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawer96 11.11.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Zapraszam na kanał na YT gdzie docelowo będzie setki przepisów na nalewki. Narazie jest kilkanaście, ale kanał będzie rozwijanyhttp://www.youtube.com/user/przepisykulinarne1?feature=guide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 13.12.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Już trochę po sezonie na owoce - ale zaczyna się na degustację za to. W sumie w tym roku pierwszy raz robiłem malinówkę - i rozchodzi się jak ciepłe bułeczki; została ostatnia butelka, chlip chlip. Cytrynówko/imbirówka również ma powodzenie -a do zlania i dalszej obróbki szykuje się gruszkówka. Swoją drogą - jakieś sensowne nalewki na whisky? Takiej średniej typu Ballantines czy Red Label - miłośnikiem szkockiej nie jestem, wypiję i owszem chętnie irlandzką. Ta czekoladówka na whisky mogłaby nieźle wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.