Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tygodniowy przydaje się jak masz długie okresy w roku, że nie przebywasz w domu. W Mistralach Pro-Vent masz przykładowo program Pusty Dom, którego celem jest niedopuszczenie do zatęchnięcia pomieszczeń. Możesz też ustawić samodzielnie inne programy.

Centrala wentylacyjna może być sterowana przez internet przez Webmanipulator http://www.pro-vent.pl/manipulatory/sterowanie-zdalne/webmanipulator/

Tutaj jest panel, ale trzeba mieć dane logowania żeby coś zobaczyć http://www.pro-vent.pl/webmanipulator/

Tywent B3B WX-30 ...

Zamontować i zapomnieć...

No czasami filtry wymienić...:yes:

Jak wygląda faktyczna skuteczność odzysku ciepła? Jasiek znasz kogoś kto używa taki rekuperator? Producent zaleca nagrzewnicę wstępną, a to już świadczy że słabej sprawności.

Cena jest bardzo konkurencyjna względem Bartosza, tylko ta nagrzewnica i wielkość wymiennika mnie martwi.

• 6 months później...
Poszukuję informacji o temperaturze nawiewanego powietrza w takim okresie przejściowym. Np. ja w domu jest 21 st. a na dworze ok. 10 st.

Na rekuperatorze mniej więcej wyjdzie tyle samo co wyciąga (różnica około jednego stopnia) jednak powstają jakieś straty na kanałach wentylacyjnych a to już indywidualna sprawa.

Tu można pobawić się w symulacje http://www.recair.com.pl/pl/recuperator_models.php

Poszukuję informacji o temperaturze nawiewanego powietrza w takim okresie przejściowym. Np. ja w domu jest 21 st. a na dworze ok. 10 st.

Jakieś 19-19.5C

Za reku, zanim powietrze dotrze do nawiewow moze byc ogrzane, albo schlodzone, w zaleznosci jak poprowadzone masz kanały.

Hmm, to u mnie jest coś niższa temperatura jest (ok. 18,5-19 st). Nawet na dole, gdzie kanały przechodzą tylko przez ogrzewane pomieszczenia :/

Może tak być, że wyciąg na piętrze ochładza dodatkowo powietrze, ale raczej kanały są mocno docieplone (3 cm w ogrzewanej strefie i 10 cm w nieogrzewanej + przykryte wełną).

Z innego tematu dowiedziałem się, że mogę mieć źle ustawione przepływy nawiew / wywiew i to może być powodem. Co o tym myślicie?

Edytowane przez kerad85

• 2 weeks później...

Witam

Bardzo prosze o pomoc w doborze centrali wentylacyjnej do do domu rodzinnego o powierzchni uzytkowej 160m2 i zapotrzebowaniu min 360m3/h. Vmin to 300m3 a Vpom 464m3 . Jest 14 punktow+wyrzutnia i czerpnia.

Instalacja na peflexach

Pomijajac powyzsze wyliczenie jednej z firm i kierujac sie głownie wzgledem finansowym chcialbym wydac max 6500zl brutto za centrale.W tej cenie rozwazam:

Frapol Onyx Dream 400

Vents Vut 360 VB EC

i w cenie znacznie nizszej ok 4500zl

HRU-MinistAir-W-450

Przyznam ze cena za tego Alnora jest dosc kuszaca.Czytajac specyfikacje jako laik nie wiele jestem w stanie wyczytac ale na moje laickie oko nie prezentuje sie chyba zle.

Frapol Onyx Dream 400

Vents Vut 360 VB EC

HRU-MinistAir-W-450

Przyznam ze cena za tego Alnora jest dosc kuszaca.Czytajac specyfikacje jako laik nie wiele jestem w stanie wyczytac ale na moje laickie oko nie prezentuje sie chyba zle.

W tej cenie kupiłbym starszy model AirPack 300. Na drugim miejscu Onyx.

Z pozostałymi centralami miałbym taki problem, że producenci podają różne wykresy, ale ukrywają tak podstawowe informacje jak zużycie energii.

Minimalne zapotrzebowanie 360m3/h? Natychmiast zmień projektanta! Przesadza o 400%.

Witam

Bardzo prosze o pomoc w doborze centrali wentylacyjnej do do domu rodzinnego o powierzchni uzytkowej 160m2 i zapotrzebowaniu min 360m3/h. Vmin to 300m3 a Vpom 464m3 . Jest 14 punktow+wyrzutnia i czerpnia.

Instalacja na peflexach

Pomijajac powyzsze wyliczenie jednej z firm i kierujac sie głownie wzgledem finansowym chcialbym wydac max 6500zl brutto za centrale.W tej cenie rozwazam:

Frapol Onyx Dream 400

Vents Vut 360 VB EC

HRU-MinistAir-W-450

A co myślisz o takiej ?

http://allegro.pl/centrala-wentylacyjna-rekuperator-400m3-h-jonizato-i6914098842.html

plus sterownik

http://allegro.pl/sterownik-wifi-do-central-wentylacyjnych-ozonator-i6955989143.html

cenowo rewelacja, mały pobór prądu, wymiennik prosty i tani, możliwość docinania wkładów filtracyjnych samemu i robienia z nich "kanapki" która odfiltruje nawet większość dymu [spręż dmucha jest taki, że bez obaw to uciągnął], sterownik internetowy.

Sam się zastanawiam nad zamianą obecnego sterownika w swojej centrali na taki bo choć nie steruje bypassem to samo sterowanie wydajnością jest z zupełnie innej epoki niż to co mam u siebie.

ja ze swojej strony na pewno nie polecam Onyx Dream czy w ogóle produktów Frapol. konstrukcja taka, że wygląda jakby się uczyli jak to ma działać, do tego błędy montażowe, a na koniec awaryjny sterownik, którego wymiana po gwarancji kosztuje bardzo dużo. u mnie on jako tako jeszcze działa, ale kto wie co będzie dalej...

cenowo rewelacja, mały pobór prądu, wymiennik prosty i tani, możliwość docinania wkładów filtracyjnych samemu i robienia z nich "kanapki" która odfiltruje nawet większość dymu [spręż dmucha jest taki, że bez obaw to uciągnął], sterownik internetowy.

Sam się zastanawiam nad zamianą obecnego sterownika w swojej centrali na taki bo choć nie steruje bypassem to samo sterowanie wydajnością jest z zupełnie innej epoki niż to co mam u siebie.

Ten "sterownik" to zwykły przekaźnik sterowany z domowej wifi.

Do kupienia za około 30 PLN.

Oczywiście na allegro wystarczy stworzyć barwny opis i już można śmiało mnożyć cenę razy 3.

Edytowane przez _John

A co myślisz o takiej ?

http://allegro.pl/centrala-wentylacyjna-rekuperator-400m3-h-jonizato-i6914098842.html

plus sterownik

http://allegro.pl/sterownik-wifi-do-central-wentylacyjnych-ozonator-i6955989143.html

cenowo rewelacja, mały pobór prądu, wymiennik prosty i tani, możliwość docinania wkładów filtracyjnych samemu i robienia z nich "kanapki" która odfiltruje nawet większość dymu [spręż dmucha je

To jest przestarzały wymiennik krzyżowy. Takich się już nie kupuje, bo nie ma sensu.

Na dodatek producent KŁAMIE pisząc że ma sprawność do 90%.

Nie podaje marki wentylatorów czyli jakieś gówno.

Daj sobie spokój.

Nie podaje marki wentylatorów czyli jakieś gówno.

Możliwe że na foto majaczy naklejka EBM (na wentylu, tak się zdaje), wykres (charakterystyka) również łudząco podobny do tych z kart EBMa. Podejrzane tylko, że się tym nie chwalil, może tylko wizualki? Warto zapytać.

Wentyle mają trochę ciasno, powierzchnia filtrów trochę mała, ale stop - chyba jestem "skrzywiony" forumowymi customami :) (u mnie tak na oko 5x większa).

Edytowane przez grzeniu666