perm 02.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Karaluchi i szczury się zalegają. Tak twierdzi wiekszość uzytkowników Legalletu mających w dorobku jeden post na forum muratora.Niezwykły to użytkownik, bo czekał z inauguracją werbalną 10 lat. Widocznie te biegające po kanałach stworzonka bardzo mu dogryzły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 17.02.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Obiecałam kiedyś, że pomieszkam i też podzielę się swoimi doświadczeniami. A więc podam suche fakty bo nie chce mi się dyskutować bo nie ma co gdybać tylko korzystać jak się ma z czego No więc przypomnę, że mam domek z półbala. Temperatura zimą ustalona już na stale na termostatach około 21.7 stopni. Parter z poddaszem użytkowym zabudowa około 11m na 9m albo więcej - nie chce mi się sprawdzać ;P W każdym bądź razie prosty domek w kształcie prostokąta z dachem dwuspadowym bez udziwnień. Mieszkamy jakoś tak od jesieni 2012. Palimy pelletem. Piec kostrzewa minibio (chyba taka to nazwa) ten mniejszej mocy. Z reguły włączamy piec na koniec października a wyłączamy w marcu. W trym okresie poza ogrzewaniem grzejemy też wodę bo w pozostałych miesiącach grzeją wodę kolektory. Kolektory grzeją też płytę od marca włącznie bo już jest wystarczająca ilość słońca. Przez okres kiedy włączony jest piec spalamy około 2,5 tony pelletu x 730 zł (ostatniej jesieni za tyle kupiliśmy)= 1825zł, + 50zł transport. Legalletu nie słyszymy - śpimy głowami około 20 cm od jednostki w podłodze - może mam twardy sen bo nie słyszę. Ale za to słyszę piec z kotłowni gdy się uruchamia i gaśnie mimo że odległy jest od łóżka o około 10m (po przekątnej domu na jednym końcu przekątnej jest kotłownia a na drugim końcu jest sypialnia). Ale cieszę się, że słyszę ten piec bo czasami mąż zagapi się i nie sprawdzi opału i załącza się alarm ;D Zauważyliśmy stałe podwyższone zużycie prądu w okresach grzewczych - najwidoczniej to zużywa legallet i kosztuje różnie zależnie od mrozów ale średnio na miesiące grzewcze wychodzi dodatkowo 80zł za sam prąd. Więc wliczam to w koszty ogrzewania za około 5 mieś, no można policzyć za 6 mieś to jest w sumie 480zł więc w sumie za ogrzewanie domu i ciepłej wody za okres grzewczy wydajemy 2355zł. Nie mam zielonego pojęcia czy to dużo czy mało za niecałe 200m2 po podłodze - sami sobie już to określcie według własnych portfeli. Aha - i co ważne, póki co na poddaszu nie mamy jeszcze grzejników i legalett grzeje cały dom do ustalonej temperatury ale właśnie kończymy meblowanie poddasza i zabudowy ścianek więc na drugi rok będą musiały być tam zamontowane grzejniki bo ciepło nie będzie mogło dotrzeć z parteru. Podejrzewam, że nie zmieni się zużycie pelletu a spadnie długość pracy legalletu bo nie będzie musiał ogrzewać tak dużej kubatury a więc spadną opłaty za prąd - co zawsze jest mile widziane Co do ciepłoty podłogi - muszę się przyznać że lubię gdy są mrozy bo to tak miło chodzić po grzejniczku A tak to podłoga jest letnia i tyle - w moim odczuciu oczywiście. Myślę że dla niektórych osób ważna będzie informacja, że najmniejszym pomieszczeniem mieszkalnym otoczonym ścianami jakie mamy w naszym domku to łazienka około 11m2 i tam zainstalowany jest grzejnik, który się włącza sporadycznie bo jednak wolę wychodzić spod prysznica na ciepłą posadzkę. W łazience jest temperatura ustawiona około 23 stopni ale przeważnie po kąpieli pierwszego członka rodziny już wskakuje wyżej i przekracza 24 stopnie (główny członek rodziny kąpie się w dużo wyższej temperaturze wody niż pozostali członkowie i pewnie dlatego tak szybko rośnie temperatura w łazience...). Co do gryzoni i karaluchów - żadnych nie odnotowaliśmy jeszcze ale ogólnie nie należymy do brudasów więc jak ktoś nie sprząta w domu to niech się nie dziwi, że mu się co lęgnie Około dwa lata temu odkopaliśmy ściany płyty i wsadziliśmy tam szczątki styropianu pozostałego po budowie bo śmieciarze chcieli od nas 20zł za worek za jego utylizacje więc niech spadają... No i po odkopaniu okazało się że nie ma norek gryzoni przy płycie więc tam nie siedzą a ogólnie mamy norniczki malutkie (wilekości kciuka), wyglądają jak mini kreciki na działce i są pod ochroną ale jakoś wolą kompostownik po przeciwnej stronie działki niż styropian - proponowałam im ale nie chciały jeść - chyba są dość wybredne - no cóż.... To chyba byłoby na tyle. Dodam jeszcze, że posiadamy kominek ale póki co, jest używany od święta dla zrobienia klimaciku - przyznam, że jest niepotrzebny ale tak pięknie wygląda a wiadomo, czego się nie robi dla wyglądu - w końcu wszystkie wykończenia w domu robi się dla oka i z estetyki a nie z konieczności więc się nie czepiajcie - jedni robią sobie facjatki i okrągłe kolumny a ja sobie zrobiłam kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 20.02.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Jeszcze zapomniałam dodać, że jeśli miałabym się jeszcze raz budować i wybierać fundament to wybrałabym to samo - dlaczego? powód prosty - okazuje się, że mamy trzy kolektory słoneczne i w sezonie zakrywamy jeden bo mamy nadmiar gorącej wody, ponadto przy działających tylko dwu, nadal dziennie osiągamy temperaturę 96 stopni i po południu kolektory już nie mają co robić. Efektywność nas zaskoczyła. Zatem planujemy jako kolejną inwestycję instalację paneli słonecznych. No a gdy je uruchomimy to prąd będzie za free a ciepła woda w podłodze nie będzie w ogóle potrzebna. Wydaje mi się, że całość podwójnej inwestycji czyli ogrzewanie podłogowe od legalettu + panele słoneczne razem nas mniej wyniesie niż innych podłogówka wodna + pompa ciepła. Ale to tylko moje własne wyliczenia - mogę się mylić. Tak samo jak legalett również pompy ciepła są przepłacone - znajomy z za zachodniej ścianki miał możliwość*pracować w firmie konstruującej... Marketing, marketing i jeszcze raz marketing. Więc nie ma co strzępić jęzora o cenę. Kiedyś w kolejce w aptece maż stał*za pewnym dziadeczkiem - aptekarz spojrzał na jego receptę i proponuje zamiennik - dużo tańszy lek niż ten na receptę a o tym samym składzie. Dziadunio pyta "a to ten co lekarz przepisał*to droższy? - acha no ale jak droższy to może lepszy. To wezme ten droższy". Śmieszne? ano tak. Badałam kiedyś w labie ilość paracetamolu w różnych tabletkach przeciwbólowych opartych na paracetamolu i co się okazało? wszędzie jest tyle samo ale paracetamol który nazywa się apppaaap (żeby nie było antyreklamy) czy ibbbuppprom są duuużo droższe na rynku niż zwykły paracetamol. No to po co przepłacać? Bo w czerwonym ładnym opakowaniu? Przecież działa tak samo. A więc czemu firma legalett? bo zamawiasz i dostajesz i się nie martwisz, bo musi działać i nie tracisz czasu na bieganie po innych aptekach za poszukiwaniem tego zwykłego paracetamolu bo i szkoda czasu i fatygi (no chyba, że nie masz kasy to biegasz). Cena jest względna - a produkt wart tyle ile klient jest w stanie za niego zapłacić - prawda absolutna. Ja kupiłam piec za 11k, moj sąsiad za 4k a ciocia za 2k. Ja kupiłam sobie autko za niecałe 30k, sąsiad za 50k a ciocia za 150k. No i czy to ważne? Inwestujemy w to co nam się w danym momencie podoba. Wystarczy pójść do kościoła i spojrzeć jak dużo dziesiątek lub wyżej ląduje na tacy - a przecież to symbol i grosz by wystarczył ale co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_kotecki 20.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Badałam kiedyś w labie ilość paracetamolu w różnych tabletkach przeciwbólowych opartych na paracetamolu i co się okazało? wszędzie jest tyle samo ale paracetamol który nazywa się apppaaap (żeby nie było antyreklamy) czy ibbbuppprom są duuużo droższe na rynku niż zwykły paracetamol. Zamiast badać wystarczyło przeczytać ilość substancji czynnej na opakowaniu Sorry, za off top. Poza tym post ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 21.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Zamiast badać wystarczyło przeczytać ilość substancji czynnej na opakowaniu Sorry, za off top. Poza tym post ciekawy. To co czytasz na opakowaniu jest dla konsumenta jako "ogólny" zarys. Tu chodzi o prawdziwą zawartość paracetamolu w pewnej zawartości tej substancji. Przecież nie zjadasz czystego paracetamolu a tabletka to mieszanka substancji - te substancje nie są wyliczane na opakowaniu a prawdziwa zawartość paracetamolu nie jest także opisana. Wiem, że moje wytłumaczenie także jest bardzo ogólne ale nie mogę tu opisywać biofizyki z tym związanej bo pisać trzeba wiele No i nigdzie nie znajdziesz takich informacji w necie Właśnie na tym polega marketing i reklama każdego produktu. Można to odnieść (poniekąd) do różnicy w cemencie dla różnych firm - dlaczego jeden lepszy od drugiego? Na opakowaniu nie przeczytasz - chyba , bo nie orientuje się w tym temacie ale zakładam, że dlatego ludzie mają problem z dobrym doborem gatunku betonu podczas samodzielnego rozrabiania na budowie i zapewne dlatego kupując z gruchy beton B20 legalett mając do wyboru trzy betoniarnie w naszej okolicy, wybrał tę z certyfikowanym wyrobem - a ja za to zapłaciłam więcej. Niedługo będziemy budować garaż i tam wlejemy pewnie jakikolwiek beton (ale też B20) no bo to tylko garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 17.03.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Dla szczególnie zainteresowanych uzupełniam swój post: Dziś rano wyłączyłam piec a temp na piecu trzymają kolektory - okolo 62 stopnie. Jeśli dobrze pójdzie to zamykam dziś sezon grzewczy i włączę piec dopiero w październiku bądź listopadzie Ale to się okaże, na pewno to co dziś się zagrzeje (300l + woda w piecu nie wiem ile) starczy na dwa dni z góry ale jeśli pod rząd będą trzy dni bez słoneczka to na trzeci dzień będzie musiał grzać piec. Taki mniej więcej tryb pamiętam z zeszłego roku ale mogę się mylić o +/- 1 dzień. Hydraulik od Legalletu powiedział, że temp nawet 70 st nie zaszkodzi urządzeniom więc puszczam pompkę od bojlera do pieca samopas - a niech tempka na piecu spokojnie rośnie. Czyli wada Legaletu to według mnie ograniczona temperatura - bo trzeba kontrolować by temp w obiegu nie była za wysoka. Ale da się przeżyć - słońce świeci więc witamina radości się produkuje (i gorąca woda...). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Badałam kiedyś w labie ilość paracetamolu w różnych tabletkach przeciwbólowych opartych na paracetamolu i co się okazało? wszędzie jest tyle samo ale paracetamol który nazywa się apppaaap (żeby nie było antyreklamy) czy ibbbuppprom są duuużo droższe na rynku niż zwykły paracetamol. No to po co przepłacać? Bo w czerwonym ładnym opakowaniu? Przecież działa tak samo. . Super, badaleś zawartość paracetamolu w ibupromie ?? Jaki był wynik ? Edytowane 17 Marca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 17.03.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 ... Zabawne, wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 19.03.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Ja nie mam legalleta (moj brat ma) wiec dla niektorych moja opinia sie nie liczy ale dyskfalifikujacym czynninkiem bylo to, ze jest nienaprawialny. Czy jest to wazne? Moj dom to ponad 100 letnia chalupa wybudowana z kamienia do ktorej dobudowuje nowa czesc na tradycyjnym fundamencie. Wazne jest to, ze dom stawiam na miejscu wyburzonego "nowszego" domu ktory nie przetrwal proby czasu.Dlatego buduje dom ktory za kolejne 100 lat ktos wyremontuje bo bedzie pewien, ze fundament po naprawie izolacji pionowej bedzie w 100% sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkwapcio 01.09.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ja grzeję już 5 lat i mamy dom na LEGALETT (rury z powietrzem ciepłym). Dom z poddaszem ocieplony ok 165 m2 pierwszy sezon grzałem tylko do 19 st a potem już 21stDom ogrzewany piecem gazowym kondensacyjnym (bufor 300l) za rok za gaz płacę ok 4000-4500 (przy czym jest parę niedoróbek w izolacji poddasza..)To tak dla zainteresowanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.09.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Ja grzeję już 5 lat i mamy dom na LEGALETT (rury z powietrzem ciepłym). Dom z poddaszem ocieplony ok 165 m2 pierwszy sezon grzałem tylko do 19 st a potem już 21st Dom ogrzewany piecem gazowym kondensacyjnym (bufor 300l) za rok za gaz płacę ok 4000-4500 (przy czym jest parę niedoróbek w izolacji poddasza..) To tak dla zainteresowanych....Ty Kwapcio tylko tym Legalettem żyjesz, nie? Nic innego w domu nie masz, nic cię nie martwi, nie cieszy oprócz Legalettu? Wszystkie posty o Legalett, Co za miłość! Mam nadzieję, że przeczytałeś cały wątek i już wiesz, że można taniej i lepiej? Edytowane 1 Września 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 01.09.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ja grzeję już 5 lat i mamy dom na LEGALETT (rury z powietrzem ciepłym). Dom z poddaszem ocieplony ok 165 m2 pierwszy sezon grzałem tylko do 19 st a potem już 21st Dom ogrzewany piecem gazowym kondensacyjnym (bufor 300l) za rok za gaz płacę ok 4000-4500 (przy czym jest parę niedoróbek w izolacji poddasza..) To tak dla zainteresowanych.... Ja grzeję swoją chałupę już 6 lat , podłogówka wodna na parterze i kalafiorami na poddaszu .Dom z poddaszem 140 m2 . Dom ogrzewany pc , cwu zasobnik 300l za prąd rocznie( tzn sezon grzewczy) płacę 600-800pln (przy czym jest parę niedoróbek w izolacji poddasza..) Jakbym za ogrzewanie miał płacić rocznie 4000-4500 to chyba bym się pochlastał -To tak dla zainteresowanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Ja grzeję już 5 lat i mamy dom na LEGALETT (rury z powietrzem ciepłym). Dom z poddaszem ocieplony ok 165 m2 pierwszy sezon grzałem tylko do 19 st a potem już 21st Dom ogrzewany piecem gazowym kondensacyjnym (bufor 300l) za rok za gaz płacę ok 4000-4500 (przy czym jest parę niedoróbek w izolacji poddasza..) To tak dla zainteresowanych.... O matko! jesteś pewny, że masz ocieplony dom? Mam klasyczną podłogówkę na gaz i płacę rocznie za ciut mniejszy metraż 1500zł/rok wraz z wodą do mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.08.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 ...Parati to firma utworzona prze byłych pracowników Legalett. Raczej ta sama technologia. Gwarancja 10 lat to i tak fikcja. Jak sprawdzisz, co się ze styropianem dzieje? Czy to co widać na krawędziach ma miejsce pod całym domem? Nie do wyegzekwowania. Równie dobrze mogliby ja dawać na 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 A teraz pytanie za 100pkt : jakiego styropianu (styroduru) używa Legalett, a jakiego Brinkmann ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.08.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Brinkmann xps 300.Legalett :LEG210(EPS), XPS lub łączonych w zależności od zaleceń konstruktora ujętych w projekcie konstrukcyjno wykonawczym Legalett lub zamówienia klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 No własnie. Skoro legalet stosuje takie same, lub gorsze materiały na izolacje płyty, to jaki sens brac pod uwage okres gwarancji na nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 A jak stwierdzić, że EPS/XPS pod plytą nie trzyma deklarowanych parametrów? Sprasował się i nasiąkł wodą, i ma już nie 20cm i lambda 0,033 a 17cm@0,05? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.08.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 No własnie. Skoro legalet stosuje takie same, lub gorsze materiały na izolacje płyty, to jaki sens brac pod uwage okres gwarancji na nie ? Mnie to rybka, bo zrobiłem sobie fundament, który w razie potrzeby (np wymiany ocieplenia itp) odkopię sobie łopatą bo mam piaseczek Dawaj te punkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts