Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WNIOSKI dla potomnych:

- GWC rurowe - fajny wynalazek ale jednak wymaga konserwacji

- spadki w GWC powinny być duuuże

- studzienka na skropliny jak największa

- na gruncie takim jak u mnie (do 1m piach a potem glina) nie robić rurowca bo trzeba rozbebeszyć pół hektara żeby jedną rurę zakopać - obrywanie i tąpnięcia co chwilę

- regularnie wpuszczać kamerkę dla kontroli stanu zagrzybienia

- zostawić pilota do czyszczenia wymiennika

No to muszę sprawdzić u siebie... , choć ja mam bezprzeponowca. Podobno na złożu żwirowym takie coś nie rośnie, ale mam jeszcze 30mb "rozbiegówki" z rur pomarańczowych...

MA.G.u rozumiem, że twoje GWC nie pracuje non stop ?

No to muszę sprawdzić u siebie... , choć ja mam bezprzeponowca. Podobno na złożu żwirowym takie coś nie rośnie, ale mam jeszcze 30mb "rozbiegówki" z rur pomarańczowych...

MA.G.u rozumiem, że twoje GWC nie pracuje non stop ?

GWC od tuningu pracuje non stop. Teraz leci z niego około 20,5*. Skroplin jest tyle o ile, myślę że do sprawy wrócę po zimie czyli w następne lato kiedy grunt wokół rur się wychłodzi przez zimę i faktycznie będzie się to powietrze schładzać i nastąpi kondensacja.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
M.A.G. nie wiem czy tu to już wspominałeś czy nie ale znalazłem program w którym w jednym z odcinków był Twój dom. Fajnie to wyszło i domek super wygląda.

Dzięki :) Może i faktycznie nie wspominałem :) poniżej link do YT

https://www.youtube.com/watch?v=vUbK4mmNViA

Witam, M.A.G kiedyś wspominałeś że masz w sypialni jasną wykładzinę. Jak się sprawuje? Jak na ogrzewaniu podłogowym? Pamiętasz co to za wykładzina i jaka gruba?

Generalnie świetnie, mamy wełnianą wykładzinę guzełkową na podkładzie z siatki a nie na filcu. Taka gumowana siatka bardzo dobrze przewodzi ciepło. NIe zauważamy jakichś niedogodności. Może poza taką że jak nam pies nasikał to plama jest do tej pory, ale zamówiliśmy na koniec miesiąca pranie wykładziny ;)

Gratuluję kolejnej publikacji z domem w roli głównej, kurcze, gdzie człowiek nie spojrzy tam dom Andrzeja :p

Dzięki :) no faktycznie trafiła się publikacja we wrześniowym muratorze. Chyba jest jeszcze dostępny w sprzedaży bo w kioskach ukazał się gdzieś końcem sierpnia. Facebook Muratora narazie reklamuje się naszym domem zdjęciem w tle :)

https://www.facebook.com/magazyn.murator/?fref=ts

Teraz wisimy chyba na Archinea a do końca roku jeszcze kilka publikacji będzie.

Świetny dom, już kilka razy czytałem wątek/ przeglądałem zdjęcia i cały czas jestem pod wrażeniem tego domu.

Czy mógłbyś napisać jaką masz trawę? bo szykuję sie do zakładania trawnika i ciągle szukam;)

Dzięki.

Trawnik to Kiepenkerl. Dopiero to lato pozwoliło na doprowadzenie go do docelowego wyglądu. Zabiegi:

Nawadnianie zgodnie z potrzebami względem pogody.

Nawożenie nawóz YaraMila Complex co dwa i pół tygodnia.

Koszenie co drugi dzień. NIe tydzień ! Dzień :)

Oprysków przeciw chwastom nie stosuję bo nie ma potrzeby. Chwasty są głuszone przez trawnik ale szczerze przyznam że co tydzień w niedzielę wychodzę sobie z nożykiem i wydłubuję zabłąkane owieczki :)

Jesienią nieco inny nawóz - Multigreen, dość drogi ale działa cuda.

Dzięki.

Trawnik to Kiepenkerl. Dopiero to lato pozwoliło na doprowadzenie go do docelowego wyglądu. Zabiegi:

Nawadnianie zgodnie z potrzebami względem pogody.

Nawożenie nawóz YaraMila Complex co dwa i pół tygodnia.

Koszenie co drugi dzień. NIe tydzień ! Dzień :)

Oprysków przeciw chwastom nie stosuję bo nie ma potrzeby. Chwasty są głuszone przez trawnik ale szczerze przyznam że co tydzień w niedzielę wychodzę sobie z nożykiem i wydłubuję zabłąkane owieczki :)

Jesienią nieco inny nawóz - Multigreen, dość drogi ale działa cuda.

O proszę i pełny przepis na piękny trawnik;)

bardzo dziękuję za odpowiedź

M.A.G czy Kiepenkerl to trawa z górnej półki?

Tak. Moim zdaniem w Polsce nie ma lepszych mieszanek. Porównywalny jest Barenburg. Natomiast jest dość czasochłonna w osiągnięciu docelowego efektu tj. długo kiełkuje, dość wolno się krzewi w początkowej fazie (pierwsze trzy miesiące).

Tak. Moim zdaniem w Polsce nie ma lepszych mieszanek. Porównywalny jest Barenburg. Natomiast jest dość czasochłonna w osiągnięciu docelowego efektu tj. długo kiełkuje, dość wolno się krzewi w początkowej fazie (pierwsze trzy miesiące).

Dzięki za odpowiedź, a czy koniec września- początek października to nie za póżno na jej sianie?

Poczytałam komentarze pod artykułem z twoim domem, który linkowałeś. Matko, co za zaścianek....

Nie masz brzoskwiniowych ścian i zasłonek z falbanką, tylko fabrykę/biurowiec/szpital :lol2:

Niestety... A jak już masz coś innego to jest be, bo jest inne i na pewno niepraktyczne, niefunkcjonalne i wogóle sp...dolone :) Tak chyba się nauczył naród mierzyć wszystkich swoją miarą :)

cóż, bywa.

Ale żeby nie było tak grobowo, mamy tysięcznego posta w dzienniku EcoHouse :)

[ATTACH=CONFIG]367454[/ATTACH

aIMG_4045.jpg

Niestety... A jak już masz coś innego to jest be, bo jest inne i na pewno niepraktyczne, niefunkcjonalne i wogóle sp...dolone :) Tak chyba się nauczył naród mierzyć wszystkich swoją miarą :)

cóż, bywa.

Ale żeby nie było tak grobowo, mamy tysięcznego posta w dzienniku EcoHouse :)

[ATTACH=CONFIG]367454[/ATTACH

Jakbym słyszał " swoich " doradców i znajomych, rób jak chcesz, ale ja na Twoim miejscu to :

- ogrzewanie na prąd, to Ty z torbami pójdziesz

- a po co tyle styropianu, 10 cm wystarczy

- tynk gipsowy, pełno pleśni będzie, dziecko kopnie i dziura będzie

- dach płaski, kto to będzie odśnieżał, wyglada jak garaż, nie zawali się od wody / śniegu

i wiele wiele innych, bo nie mam kolumienek, piwnicy, piętrowego domu, pieca.

Najważniejsze, że Wam wasz dom się podoba i pasuje, mieliście wizję i ją realizowaliście.