Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

XXI wieczna stodoła - komentarze

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rolet nie mam ale planuję "podokapowe" bo inne za bardzo ingerują w ocieplenie.

Właśnie ! W jamniku, przy izolacji od wewnątrz (nie wiem czy to dobre miejsce na ten wpis) można rolety nadtynkowe schować nad podbitką (w okapie). Mowa dokładnie o tym domku:

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2014/01/52cf3c7ee8e44e84960000b6_maison-simon-mathieu-no-l-lodie-bonnefous-architectes_img_5580-668x1000.jpg

Wystarczy szczelina nad oknem. Fajny pomysł podsunąłeś. Jeśli się zdecyduję to tak właśnie wykonam montaż rolet.

PS. Fajny tarasik. Ja bym go nie bejcował na ciemny kolor.

Edytowane przez Barth3z

A fakt. Teraz się przyjrzałem i zobaczyłem fugi.

Z czego masz dylatacje?

Wiem że są odpowiednie taśmy.

Pewnie u Ciebie jest coś innego :)

Z jakiego drewna masz taras?

Jak masz zabezpieczoną elewację by w trakcie mrozów taras jej nie uszkodził (dolnej części)? W sumie wystarczy minimalny luz.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 5 weeks później...

witam,

mam pytanie odnośnie GWC.

Z tego co widzę to maxy leżą na foli na ubitym piachu. nad nimi jest beton a wyżej 30cm styro i posadzka. stąd pytanie jak wykonany jest kanał doprowadzający pow jaki odbierający powietrze

proszę o wyjaśnienie `nawilżania jak jest realizowane od strony hydraulicznej oraz sterowania.

• 1 month później...

U mnie elektryk kończy instalację. Muszę dociągnąć skrętki, na początku nie chciałem, zmieniłem zdanie i przez to mam trochę trudniej.

Możesz napisać ogólnie jakie masz czujki i w których miejscach zamontowane? Ewentualnie gdzie dociągłeś dodatkowe kabelki?

U mnie mam przeszło 70 puszek (podwójna liczona jako 2szt).

Jeszcze jedno pytanie.

Skoro masz sieciówkę z ekranem, to jest kabel ftp (F/UTP).

Coś takiego:

http://allegro.pl/przewod-skretka-ftp-cat-5e-cca-drut-305m-i4427937338.html

EDIT.

Co do hdmi i kabli antenowych.

W tej chwili na dwóch tv puszczam sygnał po kablu internetowym.

Stąd wspomniałem o szybszej skrętce.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ja tam rozróżniam FTP i UTP.

Przy FTP trzeba pamiętać żeby go z jednej strony uziemić.

kszhu co tam u Ciebie lata po domu bo żeby na skrętce się coś podziało to już prawdziwy hardcore musi być, w jednej stacji transformatorowej mam normalnie wszędzie UTP i jakoś błędami nie sypie, a pola elektromagnetyczne jakieś tam są bo same dziewczynki się rodzą:p

klaudiusz_x radzę Ci nie pożałować tych 500 zł (strzelam ile może tej różnicy być...) i kupić normalny miedziany kabel, a nie miedziowany. Weź jakiegoś madexa albo coś innego certyfikowanego na cat5 zazwyczaj nie ma problemu z gigabitowym ethernetem więc tu by można oszczędzić.

Ja tam rozróżniam FTP i UTP.

Przy FTP trzeba pamiętać żeby go z jednej strony uziemić.

kszhu co tam u Ciebie lata po domu bo żeby na skrętce się coś podziało to już prawdziwy hardcore musi być, w jednej stacji transformatorowej mam normalnie wszędzie UTP i jakoś błędami nie sypie, a pola elektromagnetyczne jakieś tam są bo same dziewczynki się rodzą:p

klaudiusz_x radzę Ci nie pożałować tych 500 zł (strzelam ile może tej różnicy być...) i kupić normalny miedziany kabel, a nie miedziowany. Weź jakiegoś madexa albo coś innego certyfikowanego na cat5 zazwyczaj nie ma problemu z gigabitowym ethernetem więc tu by można oszczędzić.

Uziom do tej samej "ziemi" co elektryka?

W sumie tak jak pisze kszhu, dla sterowania wystarczy.

Dla ciężejszego formatu doprowadzić kat5 lub kat6 po jednej nitce dla każdego pomieszczenia na przyszłość.

Na zewnątrz żelowany kat5.

Taka opca podwyższa koszty, może się okazać że jednak trochę zabraknie.

... tam gdzie są skrętki (...) też na zewnątrz domu i poza nim wiele metrów od budynku (sterowanie podlewaniem ogrodu, oświetleniem itp.). Nie wszystko oczywiście jeszcze działa ale przydadzą się na przyszłość.

Te skrętki na zewnątrz masz już w ziemi (do konkretnych miejsc) czy tylko wyprowadzone na zewnątrz (zwinięte przy budynku, czy przeznaczone do późniejszego "dosztukowania" potrzebnej długości i zakopania pod ziemią w określone miejsca)?

Ja chciałem wypuścić różne okablowanie tylko na zewnątrz i zakończyć w skrytce instalacyjnej pod daszkiem nad drzwiami (zanim go wykończę i zaizoluję), i później w niej przyłączać zewnętrzne kable jak już będę pewien co/gdzie chcę nimi sterować... Ale może to głupi pomysł był...?