jiku 29.03.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Sprzedawczyni powiedziała mi cyt. " to są takie nasze zwyczajne brzozy, płaczące. Mamy szczepione i nie szczepione." A że wtedy szukałam tej pożytecznej , to już nie drążyłam tematu. Kwestia szczepienia brzozy wydała mi się dziwna, ale ja się nie znam. Nigdy bym też nie określiła brzozy jako płaczącej, bo płacze dla mnie tylko wierzba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 29.03.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 No i oczywiście że nie wpadłabym na pomysł wybierać brzozę, którą pokazujesz do mojego "lasku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Fajna i tania szkółka jest w Wysokiej koło Skoków i w Bąblinie koło Obornik Wlkp. Bez problemów brzozy pożyteczne do dostania sa w największych naszych szkółkach, czyli u Byczkowskich i Kierzkowskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.03.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Sprzedawczyni powiedziała mi cyt. " to są takie nasze zwyczajne brzozy, płaczące. Mamy szczepione i nie szczepione." Jak zyję, nie słyszałam żeby ktoś szczepił "zwyczajne" brzozy. Nie ma to sensu. Być może pani chodziło o Betula pandula 'Tristis' http://commons.hortipedia.com/images/thumb/2/23/Betula_pendula_TRISTIS_tree_winter_habitus_photo_file_783KB.jpg/400px-Betula_pendula_TRISTIS_tree_winter_habitus_photo_file_783KB.jpg Mozna ją określić jako "płaczącą", ma długie, cienkie, zwisające pędy. Ale nie wiem czy ją otrzymuje się przez szczepienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 dorota - brzoza brodawkowata zwana jest czasem brzozą płaczącą. I najprawdopodobniej sprzedawczyni chodziło o odmianę Youngii. W końcu to odmiana "zwyczajnej" brzozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.03.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 brzoza brodawkowata zwana jest czasem brzozą płaczącą. Chyba się z takim nazewnictwem nie spotkałam. Trudno tak w ciemno zgadywać co pani ze szkółki miała na myśli. Całe szczeście, że mamy nazwy łacinskie i zawsze można dopytać. Gorzej jak szkółkarz sam nie wie, a i takie przypadki nie są wcale rzadkie w przyrodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja miałam w jakimś starym podręczniku dendrologii tak opisaną, prawdopodobnie dosłowne tłumaczenie z łaciny - Betula pendula.I pamiętam też starą nazwę łacińską Betula verrucosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.03.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Pendula znaczy zwisła. Tristis to coś w stylu bolejący czy jakoś tak ( w odniesieniu do Maryi?)Ja doszukiwałam się analogii w nazwie (nota bene nieprawidłowo używanej) Salix alba 'Tristis' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 29.03.2012 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 No w takim razie będę musiała panią dopytać o ile skuszę się na nie. A powiedzcie mi proszę - znalazłam w okolicy ofertę sadzonek z odkrytym systemem korzeniowym , bardzo fajne ceny za około 1, 5 metrowe sadzonki np.Daglezja sina ‘’Glauca’’ Daglezja zielona ‘’Viridis’’Sosna czarna''Austriaca'' Czy ryzykować , tzn jak duża jest szansa że się przyjmą, niektóre rośliny wyszczególniono w cenniku także z bryłą - lepiej dopłacić?Te daglezje warte rozważenia? Uparcie szukam alternatywy dla świerków, no nie mogę się do nich przekonać. Ogólnie zastanawiam się nad tymi kopanymi sadzonkami - mają też kaliny koralowe, derenie, jarząby, robinie . Jakieś rady mi dacie w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 29.03.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Właściwie pytam o to , czy w ogóle próbować z drzewami z gruntu, bo jest tam np. brzoza brodawkowa 3 metrowa z bryła. No hmm fajnie ale czy ona ma naprawdę szansę?? Jakoś w krzewy to jeszcze uwierzę ale wysokie drzewa ?Jak to jest? Aaa a może określenie z bryłą to w doniczce po prostu? Edytowane 29 Marca 2012 przez jiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 30.03.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 jiku U mnie brzozy rosną bardzo szybko, nie wiem czy tak jest wszędzie. Mając jednak na uwadze ich tempo wzrostu wybrałabym mniejsze sadzonki z większym prawdopodobieństwem przyjęcia się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 30.03.2012 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Mogę mieć tylko nadzieję, że i u mnie będą rosnąć Zastanawiam się jeszcze nad tą moją ziemią - wszyscy sąsiedzi mówią że mamy ziemię gliniastą i kwaśną. Trawnik rósł mi nie najlepiej, był zawsze lekko zachwaszczony ( to już wina słabo przygotowanego podłoża) ale po tej zimie wyszło wszędzie peeeełno mchu. Wyczytałam, że to efekt zbitej mało przepuszczalnej gleby - bo słońca jest tam dużo. Drzewka które sadziłam do tej pory nie wykazywały chęci rośnięcia nawet jeśli się przyjmowały. Na przyszły tydzień mam zaplanowane roboty ziemne i teraz czy ja tą ziemię powinnam jakoś polepszyć, rozluźnić ? Jak dobrze pójdzie, to nie długo rośliny posadzę i przestanę zamęczać to forum pytaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 materiał kopany możesz sadzić tylko w krótkich okresach w roku. Na początek zbadaj odczyn gleby płynem helliga (do kupienia w sklepach ogrodniczych).Możesz się bawić w poprawianie gleby ale o wiele lepiej po prostu posadzić rośliny dobrane do gleby. Ile lat mają te drzewka, które posadziłaś? Jakie to drzewka? Bo w pierwszym roku to one się ukorzeniają a nie rosną wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 06.04.2012 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Elfir, Odpowiadając na twoje pytanie, dot. drzew , to myślę, że słabo mi rosną , bo mało o nie dbałam. Ale coraz więcej wiem , więc żywię nadzieję na zmiany Teraz zgłaszam się z kolejną prośbę szczególnie do Ciebie. Posadziłam jednak te moje sosny czarne, nie mogłam się do świerków przekonać . To było najłatwiejsze bo potraktowałam je jako tło i przyszłą, miejmy nadzieję zasłoną przed wiatrem i wzrokiem Teraz czekają mnie schody - czyli dalsze nasadzenia i tu bardzo proszę o Twoją pomoc , bo uparłam się na to swobodne liściaste nasadzenie, a większość otoczenia puka się w czoło, opowiada o grabieniu liści itp. No nie chcę nawalić Chciałabym stworzyć fajne kompozycyjne plamy z roślin. Nie chcę żeby było pstrokato. Marzą mi się malownicze chaszcze Co do drzew, które planuję - niestety nigdzie w odległości 50 km nie ma brzóz pożytecznych, są jedynie brodawkowe i chyba jednak odpuszczę sobie wyprawy po drzewa i kupię co jest. Myślałam też o jarzębie i hmm no nie wiem... coś generalnie z tej oferty http://www.szkolka-santocko.grt.pl/?co=11 Na pewno chciałabym posadzić derenie, te najczerwieńsze i żółte. Ale nie wiem jak je skomponować. Wiem, że powinno być ich sporo, kilkanaście (?) ale jak je sadzić względem siebie? Gdzieś komuś rysowałaś schemat jak obsadzać drzewa krzewami, zgubiłam to a może by mi pomogło. Poza tym zastanawiam się nad trawami. Kuszę mnie ekspansywne , ale czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 08.04.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem czy jeszcze szukasz szkółki w okolicach Szczecina, ale mogę polecić Zalesie (jadąc od Szczecina przez Głębokie w stronę Polic). My jeździmy tam i kupujemy rośliny, które wszystkie się przyjmują. Ostatnio kupowałam 2,5 metrowe jarzębiny po 19 zł. Poza tym mają ogromną ilość przeróżnych roślin. Każdy znajdzie coś dla siebie. pozdrawiam Anetta Ja mieszkam od tych miast w odległości 100km, więc wiesz , nie jest to najbliższa okolica. Zakupy internetowe ogólnie bardzo lubię , rośliny tez tak kupowałam i byłam zadowolona. Tylko, że teraz planuję większe ilości niż dotychczas i o ile krzaczków nie boję się kupować to już drzewa ...hmmm Kiedyś Elfir polecała jakieś szkółki w swojej okolicy ale nie mogę tego znaleźć teraz. No i wolałabym okolice Szczecina ze względu na dojazd autostradą Jak ktoś coś wie to ja nadstawiam uszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 08.04.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dziękuję , ale wystraszyłam się trochę transportu. Uświadomiłam sobie, że jeśli chciałbym jechać po drzewka, takie właśnie powyżej 2 metrów, no i krzewy w dodatku, to jednak musiałabym jakieś dostawcze auto pożyczyć czy jak. Waham się, bo ciągle myślę o tych brzozach pożytecznych. I już nie wiem czy to duża różnica w porównaniu do brodawkowych czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie da się porównać zwykłej brzozy i himalajską. Himalajska ma mniejszą wysokość, większe liście, nie ma płaczącego pokroju. derenie - czerwone pędy ma dereń biały. Można wybrać pstrolistną odmianę np. "Elegantissima" czy "Spaetii". Sadzisz tak, by korony zachodziły na siebie o 1/2 do 1/3. szerokość krzewu, gdzie regularnie usuwasz najstarsze pędy (nie są takie czerwone jak młode) to ok 1,8m-2,5m. Obejrzyj nasadzenia z derenia we wątku o ogrodach zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 09.04.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Dzięki za te cm szczególnie . Wątek zimowy oglądałam nie raz, to on mnie zainspirował w dużej mierze. Zdecydowana jestem na tą odmianę derenia o czerwieńszych pędach ale zawsze zapominam nazwę, za to na żywo już rozpoznaję. Teraz czytam o trawach.. Jeszcze raz dziękuję za rady. Nadszedł już chyba czas nauki na błędach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Ludzie cię straszą liśćmi, dlatego radzę na froncie ograniczyć trawnik do ok 3 m wstęgi dookoła domu (w moim planie - 3 m od łukowatej ścieżki do domu). A liście na rabacie są jak najbardziej pożądane. Radzę ci następnie krawędź trawnika obsadzić czymś gęstym, wysokim i ładnym, abyś nie widziała, co ci wyrasta pod drzewami i się nie stresowała Chodzi o to, że pod drzewami rządzić ma natura z małym wspomaganiem (np. poprzez dosadzenie derenia, kaliny, leszczyny, paproci, okrywowych) człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts