Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna na ocieplenie poddasza ?

marsik32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podbije temat gdyż aktualnie również stoje przed wyborem najlepszej jakościowo wełny na ocieplenie poddasza użytkowego. Zależy mi przede wszystkim na jakości i jestem zdecydowany wykonać ocieplenie na bazie wełny. Pianę PUR już odrzuciłem więc proszę o merytoryczną dyskusję na temat doboru odpowiedniej jakościowo wełny. Ocieplenie z wełny szklanej/skalnej zamierzam wykonać sam z dbałością o zachowanie ciągłości izolacji. Początkowo zdecydowany byłem w zasadzie na Rockwool Toprock ale im więcej czytam na temat jakości tego produktu tym więcej mam wątpliwości. W oko wpadła mi wełna mineralna szklana Knauf 033 Unifit. Na pierwszy rzut oka produkt na papierze prezentuje się w porządku ale czy ktoś miał z nim już styczność i będzie mógł powiedzieć coś więcej na temat jakości?. Jeśli nie żadna z powyższych to może Ursa Amber 033 lub kompletnie egzotyczny dla mnie produkt Petralana Petralight 035 (najtańsza wełna z przedstawionych powyżej).

Dach skośny, dwuspadowy, bez deskowania. Krokwie i jętki po 18cm. Ocieplenie planuje wykonać w stropie jętkowym ale też w części szczytowej poddasza z uwagi na rekuperator umiejscowiony w tym miejscu (strych). Między jętki chciałbym dać 18cm, pod jętki myślę że wejdzie ok. 15cm wełny. Czy to dobry pomysł czy powinienem zostawić jakąś szczelinę wentylacyjną i zamiast 18cm upchnąć w jętki np. 15cm wełny?. W części strychowej pomiędzy krokwie 15 cm i 5 cm wełny pod krokwie.

Edytowane przez sagemini

Aktualnie też jestem na etapie wyboru welny z tym że do ocieplenia domu szkieletowego. Knauf robi niezłe wrażenie, jest puszysty i ma dobrą lambde. Petralana to nasz polski produkt. Ostatnio byłem ja ogladnac bo cena faktycznie dobra. W porównaniu z rockwoolem (acoustic) wypada niestety słabo. Niby to też skalna wełna ale w dotyku jest miękka. Ja pozostanę chyba jednak przy rockwoolu. Z ciekawostek Petralana ma jedną z najnowocześniejszych linii produkcyjnych w Europie.

P. Początkowo zdecydowany byłem w zasadzie na Rockwool Toprock ale im więcej czytam na temat jakości tego produktu tym więcej mam wątpliwości. W oko wpadła mi wełna mineralna szklana Knauf 033 Unifit. Na pierwszy rzut oka produkt na papierze prezentuje się w porządku ale czy ktoś miał z nim już styczność i będzie mógł powiedzieć coś więcej na temat jakości?. Jeśli nie żadna z powyższych to może Ursa Amber 033 lub kompletnie egzotyczny dla mnie produkt Petralana Petralight 035 (najtańsza wełna z przedstawionych powyżej). .

Kupując cokolwiek lepszego od standardowej wełny 0.039 dopłacasz około 30% albo i więcej aby otrzymać przegrodę o tym samym oporze cieplnym. Oszczędzasz za to na grubości ocieplenia ale nie zawsze to ma znaczenie. Jak kupisz wełnę 0,033 to przepłacisz więcej niź 30%. Inaczej mówiąc wydasz np 5000 na wełnę 0,039 a 6500 lub więcej na wełnę 0,035 uzyskując ten sam opór cieplny.

Budowa jest sztuką kompromisu ale od początku mam jedno założenie - to co idzie w ściany, podłogi i sufity tj. wszystko to czego pozniej nie da się łatwo, tanio i szybko wymienić musi być u mnie z wyższej półki. Na tych rzeczach staram się nie oszczędzać. Generalnie kusi mnie ta wełna Knaufa, jeśli nie 033 to może 035 w zależności co akurat będzie dostępne na składzie budowlanym. Rockwool też byłby super ale martwi mnie nietrzymanie jakości poszczególnych partii produkcyjnych. Jeśli pojawi się tutaj przedstawiciel producenta i zapewni mnie że dostarczy mi na budowę towar w I gatunku to ok, jeśli nie to raczej na Rockwoola się nie zdecyduje.

OK.

Na portalu aukcyjnym możesz zamawiać całe palety prosto z fabryki, zobacz też wełny Ursa no i oczywiście Isover

A tu masz historię klienta, który kupił bezpośrednio 10 palet topowego Rockwoola a co druga płyta była prawdopodobnie standardową wełną sprzedaną w cenie topowej - reklamacja nie uznana.

Jesienią wyrobiłem całą paletę Ursa Platinum lambda chyba 0,032 (to nie jest reklama, to są cechy produktu!), kupiona na składzie budowlanym.

Pylenie umiarkowane, sprężystośc jak dmuchany materac. Przycinasz rolkę na wymaganą szerokość, układasz na kierunku, rozcinasz folię, rozwija się i prawie gotowe. Deklarowane 15 cm osiaga, układałem dwie warstwy.

Ja kupiłem dla siebie wełnę Ursa Home 39 w popularnym markecie. To to samo co Ursa Silver lub też oznaczenie kodowe dla obu DF39.

Nie mam dużego porównania, ale ładnie się rozpręża, nie sypie się - ogólnie jestem zadowolony.

Z dostawą wyszła 10,50 brutto za metr kwadratowy grubości 15cm.

welna.jpg

Panowie a co myślicie o Rockwool Toprock Super 036 dostępnej chociażby w Castoramie "od ręki"?. Zaczynam brać ją pod uwagę bo mam ją na miejscu i bez czekania co niestety jak widzę nie jest tak oczywiste w przypadku innych producentów jak Knauf, Ursa, itp. Nie mogę sobie pozwolić żeby czekać na wełnę tygodniami. Jedyna rzecz która martwi mnie w przypadku Rockwoola to jakość czy też problemy z jej powtarzalnością no i fakt że rolki są w Castoramie trzymane pod chmurą.