pracusele 18.12.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Stoję przed podobnym dylematem i czy kupować Isover SuperMata 0,33 czy Knauf Unifit 0,33. Kupiłem rolke tej i tej i zachowują się niemal identycznie - może lekko lepiej wydaje mi się że wypada Knauf. Do tego Knauf wychodzi w lepszej cenie ale nie ceną sie sugeruje. Odnoszę wrażenie czy wezmę tą czy tą czy chocby Ursa Amber efekt będzie ten sam.Wiec chyba kierować się tańszym kosztem zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.12.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Mam tą pierwszą wełnę i powiem szczerze, że się mocno jej jakością rozczarowałem. Spróbuj jeszcze Urse, jest gęstsza, bardziej zbita od SuperMaty. Mój fachowiec od poddaszy mówił, że Ursa jest jedną z lepszych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pracusele 23.12.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Zatem jeszcze ją przetestuje, ale widzę że jednak nie zdawało mi się ze isover wypada ciut gorzej przynajmniej z Knaufem. Znajomy jeszcze namawia mnie na pianę otwartokomórkową i już nie wiem co robić. Koszt ten sam co przy dobrej wełnie, ponoć do piany nie wchodzą kuny i to mnie trochę przekonuje. Jednak piany podobno maja przenikalność ok 0,37 wiec gorzej od wełny która zamierzałem kupić wiec jak 20-22 cm piany będzie lepiej izolować niż 30 cm wełny 0,33? Chyba że czegoś nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.12.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Niezaprzeczalną przewagą piany nad wełną jest jej szczelność izolacji w przegrodzie. Jeśli myślisz dobrze zaizolować dach to 22 cm piany nie wystarczy. U mnie właśnie tyle jest i cieszę się, że oprócz piany dołożyłem wełnę.P..S.Wracając do wełny to na Twoim miejscy wybrałbym inna niż I......a. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.01.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Chciałbym się doinformowac na temat izolacji poddasza użytkowego wełną.Dach dwuspadowy, kąt 50 stopni, więc stromo, bez deskowania tylko łaty i folia gruba niż standardowa Jaką wełnę zastosować, aby uzyskać przenikalność min 015 oczywiście w dwóch warstwach ???Wcześniej była chwalona ursa, jakiś konkretny model z jakimi parametrami??? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.01.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Chciałbym się doinformowac na temat izolacji poddasza użytkowego wełną. Dach dwuspadowy, kąt 50 stopni, więc stromo, bez deskowania tylko łaty i folia gruba niż standardowa Jaką wełnę zastosować, aby uzyskać przenikalność min 015 oczywiście w dwóch warstwach ??? Wcześniej była chwalona ursa, jakiś konkretny model z jakimi parametrami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 07.01.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja ocieplałem strop poddasza ursa 032 a teraz dach isover 040. Powiem tylko tyle że ursa przy isoverze to jak Bentley przy Fiacie. Fakt, że ursa była bardzo droga a isover bardzo tania więc można powiedzieć jaka jakość taka cena. Niemniej jak kogoś stać to polecam ursę o ile można tak powiedzieć o wełnie "aż miło dotknąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.01.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja ocieplałem strop poddasza ursa 032 a teraz dach isover 040. Powiem tylko tyle że ursa przy isoverze to jak Bentley przy Fiacie. Fakt, że ursa była bardzo droga a isover bardzo tania więc można powiedzieć jaka jakość taka cena. Niemniej jak kogoś stać to polecam ursę o ile można tak powiedzieć o wełnie "aż miło dotknąć" W jakiej cenie kupowałeś 0,32 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja ocieplałem strop poddasza ursa 032 a teraz dach isover 040. Powiem tylko tyle że ursa przy isoverze to jak Bentley przy Fiacie. Czy Ursa też robi "w zestawie" folię paroizolacyjną i taśmy do jej mocowania na zakładach i do przegród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 07.01.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 W jakiej cenie kupowałeś 0,32 ? Ja za 10cm Ursę df32 płaciłem 15zł/m2 w tamtym roku. Teraz to pewnie cena z 10-20% większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Ja ocieplałem strop poddasza ursa 032 a teraz dach isover 040. Powiem tylko tyle że ursa przy isoverze to jak Bentley przy Fiacie. Fakt, że ursa była bardzo droga a isover bardzo tania więc można powiedzieć jaka jakość taka cena. Niemniej jak kogoś stać to polecam ursę o ile można tak powiedzieć o wełnie "aż miło dotknąć" Hmmm..15cm szklanej Ursa Platinum 032 -27zł/m2 Isover Super Mata 032 - 28zł/m2 Czyli idąc tokiem myślenia cenowego to w tym wypadku Isover jest Bentleyem ? To "dotykanie" to też niezbyt miarodajne porównanie w temacie izolacji...chyba że ktoś będzie na owej wełnie spał Gdzieś w necie widziałem filmik i tam ktoś położył kilka rodzajów waty na grzejniku i miernikiem temperatury mierzył ją na wacie. To bardziej miarodajne niż porównania cenowe i dotykowe Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 26.01.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Mam pytanko, 15 lat temu w starym domu na poddaszu dałem 10 cm Isover, teraz chcę docieplić poddasze i mam zamiar dać dwie warstwy tej wełny, fajna cena ale czy to dobry wybór pomimo λD= 0,035 W/mK ? https://www.olx.pl/oferta/welna-knauf-035-unifit-10cm-100mm-welna-mineralna-ecose-na-poddasze-CID628-IDvSMos.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Wcześniej była chwalona ursa, jakiś konkretny model z jakimi parametrami??? Chwaliłem: Ursa Platinum 0,032 (nazwa wyrobu: DF32) grubośc 15cm, szer. 1,250 , długość 2,700. To jest opis cech zastosowanego wyrobu a nie reklama. Kupiona na składzie budowlanym. Nie w markecie ! Wyrobiłem paletę jesienia 2017 w najtańszych rękawiczkach z C......y, okulary jak zaparowały to poszły precz i żyję. Problemów z oczami nie miałem. Ocieplałem strop nad parterem ( obok poddasza mieszkalnego ), ułożyłem dwie warstwy czyli 30cm. Efekt zgodny z oczekiwanami. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych01 30.11.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) Odświeżam temat, stoję przed podobnym wyborem. Czy ktoś ma doświadczenie z wełną : Cena jest atrakcyjna, parametry na papierze nawet ok. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Tomaszs131 lokowanie produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 02.12.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Rozważyłbym jednak zastosowanie piany, jeżeli masz skomplikowane kształty na na poddaszu. Przycinanie wstawianie to jest kupa roboty, a tak wchodzi gość z agregatem i tworzy ciągła warstwę termoizolacji, bez niedoróbek. Jeżeli kształt dachu jest w miarę prosty to lepiej wełną. Jeżeli chodzi o parametry wełny to nie przejmowałbym się lambdą.To jest parametr badany w bardzo sprecyzowanych warunkach laboratoryjnych i wcale taki nie musi być na dachu. Ważniejsza jest ciągłość izolacji i ochrona jej przed wilgocią ( np: wentylacja). Co do stabilności wymiarowej to pewnie ważne ale za mało wiem aby się wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaroMagi 02.12.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Do wykonania izolacji z pianki pur potrzebny jest specjalny agregat i doświadczona w tym ekipa, natomiast z wełną będzie prościej. Ja bym się zdecydował na wełnę szklaną w postaci maty na rolce. Swój dom ocieplałem wełną - jest bardzo lekka i ma dość wysoką izolacyjność cieplną. Dobrze się z nią pracuje zwłaszcza na poddaszu, dzięki temu że jest bardzo elastyczna i można z nią wejść w praktycznie każdy kąt. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Tomaszs131 Lokowanie produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.12.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Kolego wełnę, która starałeś się zareklamować mam założoną na poddaszu. Muszę Ci powiedzieć, że nie poleciłbym jej nikomu.Ma tragiczna gęstość, pyli strasznie. Jej dwie warstwy nie potrafią powstrzymać małych przedmuchów z dołu. Całe szczęście, że oprócz wełny zainwestowałem w pianę OK.Nigdy więcej produktu na I.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.12.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 JA bym proponował wełnę Toprock Super . Większa gestość , dobra sprężystość. dodatkowo wełna ta jest hydrofobizowana dzięki czemu nie chłonie wilgoci z powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.12.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Czyli wełna TOPROCK SUPER jest idealna nad poddasze użytkowe? Mam mieć 18cm między krokwiami i 12cm pod krokwiami (lub jętkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.12.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czyli wełna TOPROCK SUPER jest idealna nad poddasze użytkowe? Mam mieć 18cm między krokwiami i 12cm pod krokwiami (lub jętkami). no to 30cm izolacji Toprock Super zapewni Ci parametr U przegrody na poziomie ok 0,13 W/m^2*K. Uzyskasz więc parametry lepsze niż będą wymagały tego Warunki Techniczne na rok 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts