Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt dom za 90 000 z działką

Recommended Posts

Póki nie dojdzie do uwłaszczenia ogródka rekreacyjnego nie jesteś właścicielem ziemi. Naprawdę nic sobie nie robisz z tego że mogą Ci zabrać te 90 tysięcy?

A kto mówi o 90 000 ogródek pokazywałem za 20 000 - http://tablica.pl/oferta/sprzedam-ogrodek-dzialkowy-IDU2cW.html#c6ca3b16

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No mój banku niemój szkoda pary na miszkańca ogródka działkowego idę patrzeć na film pozdrawiam może zaproszę was na grylla na moją działeczkę kiedyś, tylko weście SWOJE WŁASNE kiełbaski bo WŁASNOŚĆ przecież jest naj,

Nie chodzi o własność tylko o pakowanie pieniędzy psu w d... :) Być może musisz jeszcze dorosnąć, żeby to zrozumieć :):):)

Nie chodzi o własność tylko o pakowanie pieniędzy psu w d... :) Być może musisz jeszcze dorosnąć, żeby to zrozumieć :):):)

Każdy ma prawo ze swoimi środkami robić to co mu się podoba, jak ktoś będzie chciał może palić setki w popielniczne (widziałem na własne oczy )

Uważam że pomysł Ogródka Działkowego jest Ok być może jest troszkę niepoprawny politycznie ale w swej prostocie genialny, zamieszkać na małej przestrzeni, jakie małe straty ciepła bilans strat/zysków ciepła genialny fajni sąsiedzi emeryci dużo zieleni, mało pomieszczeń do sprzątania kominek jako główne żródło ciepła a nie dodatkowe. media już podłączone i nie potrzeba POZWOLENIA NA BUDOWE na swojej WŁASNOŚCI - tez sprzeczność (to gdzie ta wielka własność jak na wszystko trzeba pozwolenia zezwolenia kwity pieczątki trzy zdjęcia i usmiech urzędnika bezcenne) mała powieszchnia działki kosiarka może być bez napędu mała nie trzeba sie nabiegać tyle. Rozumiem że wiele osób padło nie ze swojej winy ofiarą akcji kredytowej obcego kapitału pożal się Boże o tych co pogonili z Frankiem za 2zł (jak zawsze mówią mam i tak mniejszą ratę tylko spróbuj spienieżyć dom i spłacic kredyt gdzie domy poszły < a wartość zobowiązania 1,5 większa)

to ja już wolę działke - ogródek działkowy, dom altankę przynajmniej bank nie naśle na mnie komornika jak mi się znudzi drakońska marża + LIBOR chyba :)

Ile Ty masz lat ? Coś mi się wydaję,że poniżej 18 i chcesz pyknąć gigant,bo dorosły człowiek troszkę inaczej myśli...

Po pierwsze,przeczytaj regulamin POD a w szczególności o altankach i warunkach korzystania z nich,po drugie jak wyobrażasz sobie zimę ? Tzn.odśnieżanie,ogrzewanie,dojazd,wodę,kanalizację na działce ?

Latem to obok altanki za krzaczek ale zimą ?

Nie myślalem,że słońce aż tak mocno grzeje...

Taniej wyjdzie jak wynajmiejsz sobię przyczepę kempingową i zamieszkasz na nie strzeżonym parkingu przy Mc na zjeździe z A4 ;)

A najlepiej proponuję wziąść młotek i ...się w czoło :)

Zima jak zima to samo co w normalnym domku, na działce jest szamboo więc nie trzeba iść za krzaczek, woda olicznikowana, czoło wporzadku lat też

Chyba z emerytami nie mieszkałeś skoro tak chwalisz. Nigdy w życiu.

Będziesz mieszkał póki ktoś nie podkabluje, tydzień, miesiąc, może rok?

Na działkę u moich teściów można wjeżdżać tylko w określonych miesiącach. Czytałeś "swój" regulamin?

Masz dzieci??

Ja nie wiem skąd w was tyle JADU ludziska nie moja wina że się wpakowaliście/pakujecie w duże inwestycje ja tam wole skromnie mam wyrok sądu mogę się zameldować na działce zobaczcie sami:

http://www.rp.pl/artykul/231841,143914_Wolno_sie_zameldowac_w_ogrodzie_dzialkowym.html - zameldować znaczy mieszkać ŻYĆ FUNKCJONOWAĆ !!!

http://img513.imageshack.us/img513/441/140852toniedomekwdzieln.jpg]

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nadzor-budowlany-walczy-z-willami-na-dzialkach-n40834.html?vop=std

Edytowane przez Xmarek30
dodalem foto

Xmarek30 - wydaje się że ty jesteś w pełni przekonany do mieszkania w ogródku działkowym, więc zamieszkaj.

Pytanie było czy da się wybudować dom za 90 tys zł, odpowiedź jest - nie da się. Ale domek letniskowy w ogródkach działkowych się da, i można tam, z tego co piszesz nawet się zameldować. Go on.

Ja nie wiem skąd w was tyle JADU ludziska nie moja wina że się wpakowaliście/pakujecie w duże inwestycje ja tam wole skromnie mam wyrok sądu mogę się zameldować na działce zobaczcie sami:

http://www.rp.pl/artykul/231841,143914_Wolno_sie_zameldowac_w_ogrodzie_dzialkowym.html - zameldować znaczy mieszkać ŻYĆ FUNKCJONOWAĆ !!!

http://img513.imageshack.us/img513/441/140852toniedomekwdzieln.jpg]

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nadzor-budowlany-walczy-z-willami-na-dzialkach-n40834.html?vop=std

Nie jadu tylko rozsądku. Jeśli jest Ci ryba, czy będziesz tam mieszkał rok, dziesięć lat czy 3 miesiące to widać tak masz.

Nikt rozsądny nie wyrzuci kasy w błoto, bo to takie "ekscentyrczne". Mnóstwo ludzi mieszka na działkach - najczęściej takich co im się noga w życiu powinęła i NIE STAĆ ich na dom czy utrzymanie mieszkania. Palą sobie kozą albo kuchnią węglową i jest git. Taniej, a zimą im nikt nie przeszkadza. Przynajmniej tak jest w W-wie. I nie chodzi tu o żadne "pakowanie się". Jedni chcą mieszkać na działkach - inni na swojej ziemi. Więc zamiast udawać takiego "płynącego pod prąd" i oryginalnego człowieka wystarczy napisać, że nie stać CIę na budowę domu i chcesz mieszkać w kompleksie działek. Gratuluję, życzę szczęścia, przynajmniej teraz już wiesz w co się pakujesz.

A co do meldunku.

1. nie rodzi praw do gruntu/nieruchomości (w każdej chwili możesz być stamtąd wyrzucony - więc nie chodzi o "mieć" tylko o bezpieczeństwo)

2. obowiązek meldunkowy od 2013 roku będzie zniesiony, więc nie ma się co ekscytować.

A teraz się zdecyduj o czym chcesz rozmawiać : czy o "chcę wybudować własnymi rękami dom za 90 tys." czy "chcę być taaaki oryginalny i sobie kupię domek letniskowy".

W temacie nr. 2 odpowiedź brzmi : to se kup. Coś co nigdy nie będzie Twoje.

Edytowane przez Nefer

Xmarek30 - wydaje się że ty jesteś w pełni przekonany do mieszkania w ogródku działkowym, więc zamieszkaj.

Pytanie było czy da się wybudować dom za 90 tys zł, odpowiedź jest - nie da się. Ale domek letniskowy w ogródkach działkowych się da, i można tam, z tego co piszesz nawet się zameldować. Go on.

homecactus fajnie napisałeś Live goes ON pozdrawiam wszystki dziękuję za cenne uwagi i wsparcie i zrozumienie temat chyba wyczerpany klasy społeczne trzymają się mocno zawsze zwarci i gotowi...ps. stać mnie na wiele... "nie mówie o pieniądzach" i mam coś czego niestety niektórzy nie będą w stanie kupić szczęscie...

• 2 weeks później...

Witam, po pierwsze to nie wszyscy biorą straszne kredyty (jak Ci się to wydaje) na budowę własnych domów co poniektórzy ciężko pracują w kraju jak i za granicą z mnóstwem wyrzeczeń, przykładowo 3 lata ostrej pracy za granicą daje nam wymarzoną działkę i wokończony 150 m2 dom.

Znam kilku ludzi którzy w podobny sposób maja nasrane w głowie, czyli chcą sie w życiu przeslizgać tanim kosztem, w pracy to tylko aby przeleciało ale jak co to wszystkie prawa pracownika znają, a poza pracą są wszystkowiedzący....

Żal mi tak ludzi co to mają wyimaginowane pojecie o życiu...

A co do sedna sprawy to działka+dom za 90 tyś, mysle że jak najbardziej sie da, można kombinować na wiele sposobów zwłaszcza jak mówisz że masz szczęście.... np:... kupujesz działke gdzie jest dobra glina z której możesz sam wypalic cegłe, wtedy bedziesz miał tanie mury :) a na czesci dziłki gdzie bedzie nie zabudowana, możesz pozyskać słome (z jednego lub kilku plonów) na dach + ta oczywiscie glina, po co ? to juz u inni ci wytłumaczą...

pozdrawiam Z@K

Witam, po pierwsze to nie wszyscy biorą straszne kredyty (jak Ci się to wydaje) na budowę własnych domów co poniektórzy ciężko pracują w kraju jak i za granicą z mnóstwem wyrzeczeń, przykładowo 3 lata ostrej pracy za granicą daje nam wymarzoną działkę i wokończony 150 m2 dom.

Znam kilku ludzi którzy w podobny sposób maja nasrane w głowie, czyli chcą sie w życiu przeslizgać tanim kosztem, w pracy to tylko aby przeleciało ale jak co to wszystkie prawa pracownika znają, a poza pracą są wszystkowiedzący....

Żal mi tak ludzi co to mają wyimaginowane pojecie o życiu...

A co do sedna sprawy to działka+dom za 90 tyś, mysle że jak najbardziej sie da, można kombinować na wiele sposobów zwłaszcza jak mówisz że masz szczęście.... np:... kupujesz działke gdzie jest dobra glina z której możesz sam wypalic cegłe, wtedy bedziesz miał tanie mury :) a na czesci dziłki gdzie bedzie nie zabudowana, możesz pozyskać słome (z jednego lub kilku plonów) na dach + ta oczywiscie glina, po co ? to juz u inni ci wytłumaczą...

pozdrawiam Z@K

jeszcze jak ma kamienie na fundament na dzialce to mozna chyba powiedziec ze rzeczywiscie ma szczescie

Proszę zrezygnować z uwag personalnych i albo skupić się na temacie albo nie czytać.

Jak ktoś ma szczęście w życiu to nie wyda na dom nawet tych 90 tyś, bo niektóre z zawodów oferują czasem mieszkania w ramach wynagrodzenia, np. leśniczy, oficer wojska, ogrodnik przy rezydencji, nauczyciel w jakiejś wiejskiej szkole.

Smolarze (wypalacze węgla drzewnego) w Bieszczadach też mają kwaterunek gratis w przyczepach.

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich! To jest mój pierwszy wpis i myślę, że kontrowersyjny, bo uważam, że jest możliwe.: http://otodom.pl/atrakcyjna-dzialka-budowlana-id12756024.html, uzbrojona! cena wywoławcza ok. 23.000 PLN, projekt domu Z60 /44 m2 pow. użytkowej/, w/g kosztorysu budowa systemem gospodarczym to 50.700 PLN, więc zostaje mu 17.000 PLN na przyłącza, pozwolenia i inne duperele!!! a więc jest możliwe czy nie? Taki mały dom, to można /jeśli grunt pozwoli/ zastosować "oszczędną ławę", ściany z pustaka Max o grubości 19 cm + 15 styro, wiazary lekkie,będące zarazem stropem, ondulina na dach ca 20PLN za m2, bez komina, ogrzewanie elektryczne podłogowe itp, itd. Teraz możemy podyskutować , da się czy nie, jak sądzicie???

44 pow. użytkowej to altanka raczej ..Powierzchnia całkowita to ok. 56 mkw. Jeśli będzie większość prac wykonywał sam to może zejdzie do 1,5oo za metr. I jesteśmy bliżej 70.000 niż 50.000. Jeśli jest się gotowym na postawienie domku w dowolnym miejscu kraju to można łapać takie okazje..Choć ja w okazje nie wierzę ..

Wszystko zależy od potrzeb. Myślę, że 80% ludzi mieszkających w miastach /kamienicach, blokach/ posiada mieszkania o takim metrażu, a "ziemii" tyle co w doniczkach!!! Dla każdego z nich, jakikolwiek domek i działka dookoła to wspaniałe. Nie zabierajmy im marzeń.

Witam wszystkich! [.....................] da się czy nie, jak sądzicie???

Da się, pewnie, że się da, bo ja tak zrobiłem. Dom o wymiarach 5x7m postawiłem od zera do zamieszkania za 100 000 (liczone co do grosza), ale mam odbajerzoną piwnicę z kamienną elewacją za ponad 20 000 - zbędne w tanim domu - mam elegancką elewację drewnianą z imitacją mszenia (zbędne 4000zł). Kotłownię w piwnicy, CWU140l, oczyszczalnię ścieków, doprowadzenie wody z własnej studni, piec kozę w salonie, podłogówkę, sypialnię z dwoma łóżkami na poddaszu, taras, łazienkę 2x2m, kompletne AGD w tej kwocie, no i "wyrzuciłem w błoto" 15 000zł na ekipy partaczy. Mogłem to bez problemu zrobić sam plus tani pomocnik. Dodajmy, że wybudowałem w trudnym terenie, w drogim rejonie, daleko do składów bud., a w kosztach jest też rozbiórka starego domu, który stał w tym miejscu. Na zimę zużyłem 750kg węgla, i drewna własnego za może 300zł. Mieszkam sobie w ciszy i spokoju, na swoim.

Mając te doświadczenia, które zdobyłem na tym domu, jestem w stanie zbudować dom parterowy o powierzchni 60m ze skośnym dachem i poddaszem do zagospodarowania w przyszłości za 70 000 włącznie z meblami, AGD, instalacjami. Skromnie, ale stylowo i bez tandety. Naturalnie praca własna plus pomocnicy po 12zł/h na strop, dach, wylewki. Działkę 3000m kupiłem za 10 000zł 5 lat temu. Więc teraz liczmy 15 000 za 800m z prądem. Doliczmy 5 000 na papierologię i inne niespodzianki, i jeszcze mamy mikro zapas na droższą działkę. Kupienie działki z zabudowaniami jeszcze upraszcza sprawę, bo robiąc gruntowny remont, oszczędzamy na papierologi i czasie.