Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

Prawdę mówiąc to już przygotowałem kanały na to aby latem wpompowywać chłodne powietrze, a zimą ciepłe. Różnica od wentylacji mechanicznej jest taka, że powietrze uciekałoby z domu przez kanały grawitacyjne.

To o co chodzi w końcu?

Albo nawiewniki albo system nawiewów z centralnym wyjściem pod które można GWC podpiąć !?

Te kanały to zrobiłem na wszelki wypadek, bo później byłoby trudno je założyć. Jeszcze się nie zdecydowałem na końcowe rozwiązanie. A może nawet, pomieszkam trochę z nawiewami higro-sterowanymi, i zobaczę czy zimne powietrze mi przeszkadza. I dopiero gdy tak będzie, wsadzę centralny nawiew z podgrzewaniem.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy WM sprawę załatwia GWC

a co broni przy tym rozwiązaniu również zrobić GWC ?

Brak jednego nawiewu?

Jeśli mają być nawiewniki higrosterowane, to nawiew będzie rozproszony.

Jeśli więcej nawiewników to tak jednak może być wentylacja grawitacyjna z centralnym nawiewnikiem o dużej "średnicy" a przed nim gwc rurowe, widziałem coś takiego i działa.

To mnie pocieszyłeś, bo do tej pory nie znalazłem nikogo kto by widział takie rozwiązanie.

My mamy w planach rekuperator niestety mam pewne wątpliwości co do możliwości zrobienia takowego przy ogrzewaniu domku kominkiem. Słyszałam, że ciężko to pogodzić i można nieźle sobie spartaczyć sprawę.

Czy ktoś ma podobnie u siebie? kominek + reku? Jak to się sprawuje i czy fachowcy i "fachowcy" nie kręcili nosem?

jednak może być wentylacja grawitacyjna z centralnym nawiewnikiem o dużej "średnicy" a przed nim gwc rurowe, widziałem coś takiego i działa.

A jak wygląda dystrybucja tego powietrza do poszczególnych pomieszczeń?

Poprowadziłem ze strychu oddzielne kanały wentylacyjne do każdego pokoju. Myślałem, aby zainstalować centralną klimatyzację na strychu. Nie jestem tylko pewny jak doprowadzić powietrze z zewnątrz. Cały czas rozważam GWC, bo jeszcze mam miejsce aby zainstalować rurę z piwnicy na strych.

My mamy w planach rekuperator niestety mam pewne wątpliwości co do możliwości zrobienia takowego przy ogrzewaniu domku kominkiem. Słyszałam, że ciężko to pogodzić i można nieźle sobie spartaczyć sprawę.

Czy ktoś ma podobnie u siebie? kominek + reku? Jak to się sprawuje i czy fachowcy i "fachowcy" nie kręcili nosem?

Zaprzęgnij do pracy Google. Było o tym już dużo. :)

Spartaczyć zawsze można, to fakt.

Kominek z zamknięta komora spalania (doprowadzenie powietrza do spalania bezpośrednio do paleniska) rozwiązuje problem.

Dla Ciebie, dla WM, i dla kominiarza.

Musi tylko być kumaty, żeby się orientował o co biega z WM :wink:

Ja mam taki system.

Działa ok. Kominek jest firmy TQD znany również pod nazwa Nordica, z dostarczaniem powietrza do paleniska z zewnątrz. Rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz ma średnicę 160. Kominek jest bez szybra. Załadowanie 3-4 kawałków buczyny starcza na ok3 godzin wolnego (mały płomień) palenia. Reku fajnie odbiera nadmiar produkowanego ciepła i rozprowadze je po domu. Dzięki reku w kazdym pomieszczeniu mam podobną temperaturę.System działa, a ja jestem zadowolony. Chyba dobrze wydałem kase na jego budowę.

Wow!

Jestem pod wrażeniem....

Kolega chce mieć dokładnośc 4 miejsca po przecinku.

Doradzam niezawracanie sobie głowy wentyalcją mechaniczną. Grawitacyjna w zupełności Ci wystarczy. Mniej rozterek.. Mniej rozczarowań jak coś sie nie zgodzi o 1,3565 zł/rok...

Czekamy z niecierpliwością na "model matematyczny" :wink:

No właśnie - im bardziej w las tym więcej drzew...

Zwolennicy JEDYNIE SŁUSZNEJ WMNW z rekuperatorem w iście bolszewickim stylu udowadniają, że "kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam".

Ja nie szukam 4-tego miejsca po przecinku tylko dociekam PRAWDY - natomiast ten "model matematyczny" powinniście już dawno wszystkim przedstawić - ale tego NIE POTRAFICIE !

Ja z oczywistych względów nie zawracam sobie głowy wentylacją mechaniczną.

czekaj na swoja kolej....

Dla jednych to wystarczy, a dla innych potrzeba zaawansowanej aparatury kontrolno-pomiarowej do precyzjnego potwierdzenia tego faktu :lol: .

Problem w tym, że to właśnie zwolennicy MWNW z rekuperatorem "udowadniają" wszystkim wkoło OLBRZYMIE zyski z zastosowania reku.

Kiedy ktoś taki jak ja spyta się o rzetelne wyliczenia to natychmiast zaczyna się przysłowiowe "odwracanie kota ogonem", wyśmiewanie liczenia do jakiegoś 4-tego przecinka i tym podobne bzdury - BO RZETELNYCH WYLICZEŃ NIE POTRAFI SIĘ PRZEDSTAWIĆ !

Śmieszni jesteście !

Ja nie szukam 4-tego miejsca po przecinku tylko dociekam PRAWDY

No i widzisz... Poszukiwanie obiektywnej prawdy czy dowodów na obiektywną wyższość WM nad WG jest bezcelowe.

Nie ma czegoś takiego jak obiektywna, zawsze słuszna, wyższość WM czy WG. Co do zasady, WM pozwala się sterować, WG nie bardzo. Ale konkretne oszczędności da się policzyć w konkretnym przypadku.

Jak chcesz, na pewno możemy Ci policzyć oszczędności dla Twoich założeń.

Z czym jeszcze mozna polaczyc rekuperator ?

Bo slyszalem, ze np mozna wstawic na wlocie lampe UV do zabijania bakterii - przydatne dla alergikow itp.

Nie wiem jak z tym w praktyce, ale zawsze jakas idea "rozbudowy".

Cos mozna jeszcze ciekawego wymyslic ?

Fantom

To zależy od Ciebie :-)

Wstaw sobie zapach np. Ambi Pur i będziesz maił "fiołki w domu"

Kiedy ktoś taki jak ja spyta się o rzetelne wyliczenia to natychmiast zaczyna się przysłowiowe "odwracanie kota ogonem", wyśmiewanie liczenia do jakiegoś 4-tego przecinka i tym podobne bzdury - BO RZETELNYCH WYLICZEŃ NIE POTRAFI SIĘ PRZEDSTAWIĆ !

Śmieszni jesteście !

Pytałem Ciebie dwukrotnie o Twoje wyliczenia dla Twojego przypadku, nie raczyłeś odpowiedzieć, czyli sam jesteś śmieszny ?

No no cóż za samokrytyka :roll: :lol:

Z czym jeszcze mozna polaczyc rekuperator ?

Bo slyszalem, ze np mozna wstawic na wlocie lampe UV do zabijania bakterii - przydatne dla alergikow itp.

Nie wiem jak z tym w praktyce, ale zawsze jakas idea "rozbudowy".

Cos mozna jeszcze ciekawego wymyslic ?

Fantom

Jeśli jest taka potrzeba to może być i lampa UV.

Rozumiem że traktujesz rekuperator jako urządzenie odpowiedzialne za wentylację, a nie tylko za wymianę ciepła.

Możesz do niego podłączyć na przykład klimatyzator kanałowy, lub nawilżacz, albo jedno i drugie.

Klingenburg na przykład robi taki nawilżacz dedykowany właśnie do WM.

http://www.klingenburg.pl/bilder/befeuchter.jpg

Ze śmieszniejszych gadżetów to można podłączyć diody które zmieniają barwę świecenia w zależności od temperatury. Pożytek z tego żaden na poddaszu nieużytkowym, ale jak bajerancko wygląda :lol:

Zwolennicy JEDYNIE SŁUSZNEJ WMNW z rekuperatorem w iście bolszewickim stylu udowadniają, że "kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam".

Ja nie szukam 4-tego miejsca po przecinku tylko dociekam PRAWDY - natomiast ten "model matematyczny" powinniście już dawno wszystkim przedstawić - ale tego NIE POTRAFICIE !

Ja z oczywistych względów nie zawracam sobie głowy wentylacją mechaniczną.

czekaj na swoja kolej...

Oraz troszeczkę później

Problem w tym, że to właśnie zwolennicy MWNW z rekuperatorem "udowadniają" wszystkim wkoło OLBRZYMIE zyski z zastosowania reku.

Śmieszni jesteście !

Jakoś nie zauważyłem aby ktokolwiek pisał o jakiś „ogromnych oszczędnościach” – raczej przeważa zdanie że ważniejszy jest komfort, a ewentualne zyski na samym końcu.

Rzetelne wyliczenia przedstawiło Ci kilka osób, ale widać nie wiesz skąd one się wzięły i stąd Twoja nerwowość i żądanie „modelu matematycznego”.

Oto on:

Wzór matematyczny na wyliczenie energii potrzebnej do ogrzania powietrza wentylacyjnego:

E = c * m * T * h

gdzie:

E = energia potrzebna do ogrzania powietrza wentylacyjnego,

c = ciepło właściwe powietrza,

m = masa powietrza, w tym wypadku ilość powietrza „wymienianego” w ciągu godziny, wyliczona zgodnie z obowiązującą normą (prawidłowo) lub z ilości nie mniejszej jak ilość osób * 20m3/h lub zupełnie „dupiasto” z krotności kubatury budynku. Oczywiście m3 powietrza należy przeliczyć na kilogramy.

T = delta T czyli różnica temperatur między temperatura powietrza na zewnątrz, a temperaturą powietrza panującą wewnątrz przyjmowana dla danego obszaru.

h = ilość godzin sezonu grzewczego, czyli około 5.000 godzin

Wzór matematyczny na wyliczenie oszczędności dla rekuperatora:

Ez = (E * n) – Ew

Gdzie:

Ez = energia zaoszczędzona,

E = energia potrzebna do ogrzania powietrza wentylacyjnego,

n = sprawność rekuperatora dla określonej (przyjętej) wydajności,

Ew = energia zużyta przez wentylatory obliczana ze wzoru:

Ew = Pw * h

Gdzie:

Pw = moc zainstalowanych wentylatorów, dla określonej (przyjętej) wydajności

h = jak wyżej.

Pasi Ci? :lol:

Słuchajcie - jestem kobietą z musu budowlańcem, ale o reku i WMNW nie mam totalnie pojęcia. A i z matematyki jestem :roll: :oops: :oops: :oops:

Dlatego bardzo bym prosiła, żeby ktoś kto posiada takie urządzenie zastosował te wzory przedstawione przez sSiwy12 na podstawie swojego domku (podając jego podstawowe dane termoizolacyjne).

Interesuje mnie ile taki reku łyknie e.e. na podgrzanie tego powietrza łącznie z pracą wentylatorów...

Chcę to potem po prostu przełożyć jakoś magicznie na koszt opału/węgla/gazu/drewna...

Nie wiem... nie znam się... ale myślę i zastanawiam się...

Interesuje mnie ile taki reku łyknie e.e. na podgrzanie tego powietrza łącznie z pracą wentylatorów...

Całkowity koszt WM to właśnie te wentylatory.

Koszt rekuperacji jest równy zero.

A więc wentylatory pobiorą Ci prąd za kwotę np. 15 zł. Choćby nie wiem co to tą kwotę Ci reku odrobi, potem jeśli jest dobrze zrobiony odzyskuje więcej i to jest właśnie ten zysk o którym dyskutujemy.

Jeśli na podstawie tego ( zysk) chcesz decydować to napisz jaki zysk cię interesuje !?