Jani_63 06.01.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Spokojnie Dziewczyno To nie taka nowość. Wentylacja mechaniczna jest stosowana od lat. Przede wszystkim w obiektach użyteczności publicznej, choć amerykanie już w latach 70-tych stosowali ją powszechnie w budownictwie mieszkaniowym. Rekuperacja jest dziedziną znacznie młodszą, ale już całkiem spora ilość takich instalacji działa z powodzeniem, ciesząc użytkowników. To kwestia kilku lat, a jej udział w rynku będzie całkiem spory. To nie tylko gadżet, ale maszyneria przynosząca konkretne korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.01.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Z czym jeszcze mozna polaczyc rekuperator ? Bo slyszalem, ze np mozna wstawic na wlocie lampe UV do zabijania bakterii - przydatne dla alergikow itp. Nie wiem jak z tym w praktyce, ale zawsze jakas idea "rozbudowy". Cos mozna jeszcze ciekawego wymyslic ? Fantom Jeśli jest taka potrzeba to może być i lampa UV. Rozumiem że traktujesz rekuperator jako urządzenie odpowiedzialne za wentylację, a nie tylko za wymianę ciepła. Możesz do niego podłączyć na przykład klimatyzator kanałowy, lub nawilżacz, albo jedno i drugie. Wlasnie zastananawialem sia najbardziej nad klima, ale tak sobie na szybko wyliczylem, ze bedzie mnie to kosztowac z 2 zl/h. Przy 12 h dziennie to mam 25 zl. Razy 2 miesiace to mam 700 zl (w roku). No to pytanie czy ma to sens, czy jednak robic GWC. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.01.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 No cóż, albo komfort Full Wypas za określoną kasę, albo kasa GWC klimatyzacji w pełnym tego słowa znaczeniu nie zastąpi, ale spokojnie się plasuje tak gdzieś w połowie miedzy niczym, a klimatyzacją. I to praktycznie bez kosztów eksploatacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.01.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a czemu GWC klimy nie zastapi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.01.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 a czemu GWC klimy nie zastapi ? Bo nie ma aż takiej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.01.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dodałbym jeszcze ze klimatyzator dba o utrzymanie zadanej temperatury, dzięki właśnie swojej wydajności, a GWC będzie tylko, albo aż , w zależności od podejścia, schładzało nawiewane powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 07.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Całkowity koszt WM to właśnie te wentylatory. Koszt rekuperacji jest równy zero. A więc wentylatory pobiorą Ci prąd za kwotę np. 15 zł. Choćby nie wiem co to tą kwotę Ci reku odrobi, potem jeśli jest dobrze zrobiony odzyskuje więcej i to jest właśnie ten zysk o którym dyskutujemy. Do tego dochodzą filtry: 2-4 razy w roku od kilku do kilkudziesięciu (stukilkudziesięciu?) zł w zależności od typu centralki. Polecam te modele gdzie wystarczy kupić włókninę filtracyjną EU3/EU4 na metry i odpowiednią ją przyciąć. No i jeszcze ze 2 razy w roku wypada wymyć wymiennik - koszt ciepłej wody i 1 tabletki do zmywarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.01.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A jak się ma to do zdrowia ? , stałe używanie takiego urządzenia Wiedza społeczeństwa na temat WM jest bardzo niska a jak ktoś już potrafi wymówić słowo "REKUPERATOR" to i tak myśli że to jakieś cudo techniki do którego boi sie podejść blisko . Abc-bdje masz wiatraczek wyciągowy w łazience ? Wiele domów Go ma, często nawet 2 bo 2 łazienki. No to jest "prawie" to samo tylko bardziej skuteczne i wydajne . Teraz wiesz czym grozi stałe używanie takiego "urządzenia" ? Już się Go nie boisz? PS. Dlaczego wykasowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Taka refleksja. Sam cieszę się z faktu, że coraz częściej mówi się o wentylacji. Inwestorzy zaczęli dostrzegać, że jest coś takiego jak wentylacja, i że jest tak samo niezbędne w domu jak ogrzewanie i tak jak ogrzewanie może być „ręczna” (grawitacyjna) lub „automatyczna” (mechaniczna). Moim zdaniem mniej ważne jest jak postrzegają ten „problem” – ważne jest ze widzą. Nie jest ważna jaka wentylacja, ani jej aspekty ekonomiczne. Ważne, że będzie. Dlatego, moim zdaniem, należy pytającym odpowiadać, rozwiewać wątpliwości. Należy również walczyć z pewnymi stereotypami i mitami.Dla wyjątkowo upierdliwych – zastosować taryfę ulgową, jak się „naumią” to przestaną wypisywać dyrdymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dg1719505576 07.01.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 WitamCzy może mi ktoś polecić firmę z Poznania, która zaprojektuje i zrobi rekuperację? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja każdemu kto mnie odwiedzi prowadzę do kotłowni wykład przymusowy stosuję.Trwa z 15 minut i już w połowie wielu się gubi, pewnie i przestaje słuchać tylko przytakuję.Zdaję sobie sprawę że dla laika może to być bełkot.Ale się staram wytłumaczyć ,,,Niestety ciężko jest komuś udowodnić że sprawna wentylacja jest Mu potrzebna skoro z niesprawną można Żyć.sSiwy12 jak myślisz ile % z tych którzy interesują się tematem ma wiedzę a nie usłyszane bzdury w głowie ?Z czego biorą się mity o kurzu itd. ? Nie sądzę że z powodu źle wykonanych instalacji !Boimy się nowinek technicznych i czekamy aż ktoś to kupi, poużywa z 20 lat i wtedy jesteśmy przekonani że jest OK nie wchodząc w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.01.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 sSiwy12 jak myślisz ile % z tych którzy interesują się tematem ma wiedzę a nie usłyszane bzdury w głowie ? Będę bardzo wspaniałomyślny i „rozrzutny”. Oceniam na 0,5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.01.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Możesz wierzyć lub nie ale znam tylko jedną osobę, która przyznała mi rację co do WM, odzysku ciepła itd. To gość po 50-tce czyli ostatnia osoba, którą bym podejrzewał ! A kolega przed 30-stką na sama myśl o Rekucośtam śmieje się jak by się trawy najarał ! Tylko że wystarczy w reklamie aparatu Panasonica wykrzyczeć matryca 12 mln px i zoom optyczny 15x a już wszyscy kupują ,,, Też nie wchodząc w szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.01.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Jam jest deczko starszy. Przykład z aparatem – bardzo adekwatny. Ja tam wolę „5” ale z optyką Zeiss-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.01.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja każdemu kto mnie odwiedzi prowadzę do kotłowni wykład przymusowy stosuję. Trwa z 15 minut i już w połowie wielu się gubi, pewnie i przestaje słuchać tylko przytakuję.Zdaję sobie sprawę że dla laika może to być bełkot. Ale się staram wytłumaczyć ,,, Niestety ciężko jest komuś udowodnić że sprawna wentylacja jest Mu potrzebna skoro z niesprawną można Żyć. sSiwy12 jak myślisz ile % z tych którzy interesują się tematem ma wiedzę a nie usłyszane bzdury w głowie ? Z czego biorą się mity o kurzu itd. ? Nie sądzę że z powodu źle wykonanych instalacji ! Boimy się nowinek technicznych i czekamy aż ktoś to kupi, poużywa z 20 lat i wtedy jesteśmy przekonani że jest OK nie wchodząc w szczegóły. ....i zejść z tego świata np: czad pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 sSiwy12 jak myślisz ile % z tych którzy interesują się tematem ma wiedzę a nie usłyszane bzdury w głowie ? Będę bardzo wspaniałomyślny i „rozrzutny”. Oceniam na 0,5% Platonie czym że jest wiedza... ? Mówi się o wiedzy praktycznej i teoretycznej. Taka refleksja. Sam cieszę się z faktu, że coraz częściej mówi się o wentylacji. Inwestorzy zaczęli dostrzegać, że jest coś takiego jak wentylacja, i że jest tak samo niezbędne w domu jak ogrzewanie i tak jak ogrzewanie może być „ręczna” (grawitacyjna) lub „automatyczna” (mechaniczna). Moim zdaniem mniej ważne jest jak postrzegają ten „problem” – ważne jest ze widzą. Nie jest ważna jaka wentylacja, ani jej aspekty ekonomiczne. Ważne, że będzie. A najważniejsze żeby działała poprawnie. Grawitacyjna też może być automatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 WIEDZA o której pisaliśmy ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.01.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 A kolega przed 30-stką na sama myśl o Rekucośtam śmieje się jak by się trawy najarał ! ( Rozmawiałem z kilkoma znajomymi o WM. Tak coś koło dziesięciu sztuk. Tylko jeden zajarzył hasło GWC, kwitując to stwierdzeniem: - To ta rura w ziemi. Jak się mówi o rekuperacji to pada pytanie - co to jest? Dopiero wdając się w szczegóły znowu tylko jeden stwierdził, i o dziwo ten sam który rozpoznał termin GWC, że coś słyszał ale to się nie opłaca, więc go to nie interesuje. Już wolałby Solar. Kompletne pomieszanie pojęć, ale na tym przeważnie kończy się wiedza ludzi o urządzeniach poprawiających komfort i jakoś życia. Jak już ktoś coś mimochodem usłyszał, to i tak nikomu nawet przez myśl nie przeszło żeby zglebić temat. Taka ignorancja nie dotyczy zresztą tylko WN i rekuperacji. Takie samo podejście jest do ocieplenia. W okolicy wszyscy dają 10 cm, no w porywach 12cm, wiec i on się nie będzie wychylał. Bo i po co skoro inni nie mają. Solar ma tą przewagę, że widać go u sąsiada na dachu, więc jest to urządzenie w jakiś tam sposób namacalne. WM nie widać, wiec skąd większość ma w ogóle wiedzieć że jest i sprawnie działa, i że może też warto ją mieć. Zresztą spotkałem się gdzieś ze stwierdzeniem, że nawet architekci podchodzą po macoszemu do sprawy wentylacji. W dużych obiektach obliczenie wydajności wentylacji jest obligatoryjne, ale w budownictwie indywidualnym, to właściwie wystarczy żeby była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 07.01.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Przez kilka lat mieszkałem w domu z WM, i muszę się przyznać że hałas wentylatora był dosyć uciążliwy. Nie to że był głośny, ale po prostu brakowało kompletnej ciszy. Tak jakbym na okrągło słyszał chodzący wentylator komputera. Przypuszczam że wielu ludziom to nie przeszkadza, ale mi tak, także wolałbym aby WM był włączony w moim domu tylko jak jest na prawdę potrzebny (tzn. do ochłodzenia domu w czasie upałów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 07.01.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Pytanko:Czy wasze WM można ustawić w taki sposób, aby cyrkulować stare powietrze zamiast w 100% brać świeże z zewnątrz. Spotkałem się kiedyś za granicą z WM które w 100% cyrkulowało powietrze w domu, a dopiero po tym jak właściciel wymienił okna na szczelne, to ustawił WM aby pobierało 10% świeżego powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts