Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

Przez kilka lat mieszkałem w domu z WM, i muszę się przyznać że hałas wentylatora był dosyć uciążliwy.

To wada tego konkretnego wykonania WM, a nie WM jako takiej. :)

Czy wasze WM można ustawić w taki sposób, aby cyrkulować stare powietrze zamiast w 100% brać świeże z zewnątrz. Spotkałem się kiedyś za granicą z WM które w 100% cyrkulowało powietrze w domu, a dopiero po tym jak właściciel wymienił okna na szczelne, to ustawił WM aby pobierało 10% świeżego powietrza z zewnątrz.

100% cyrkulacji to IMHO bezsens, ale np. 50% przy dwukrotnie wyższej wydajności (aby żądana wymiana była zachowana) miałoby sens -- chciałbym sobie coś takiego zrobić do rozprowadzenia ciepła zamiast DGP. Podpinam się pod to pytanie. :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

100% cyrkulacji to IMHO bezsens, ale np. 50% przy dwukrotnie wyższej wydajności (aby żądana wymiana była zachowana) miałoby sens -- chciałbym sobie coś takiego zrobić do rozprowadzenia ciepła zamiast DGP. Podpinam się pod to pytanie. :)

Oczywiście gdy dom jest nieszczelny, świeże powietrze i tak do domu wejdzie.

Jest inna wada takiego rozwiązania: nieprzyjemne zapachy z łazienki momentalnie rozchodzą się po całym domu.

Technicznie sprawa prosta. Robisz bajpas między czerpnią, a wyrzutnią, lub „zapętlasz” na stałe.

Problemem jest to, że po drodze musi być „stacja uzdatniania powietrza” – „a to Panie nie są tanie rzeczy” (cytując Ferdka).

Dość powiedzieć, że bez tej „stacji” w ponownym obrocie znajdą się produkty zapachowe WC i kuchni.

Technicznie sprawa prosta. Robisz bajpas między czerpnią, a wyrzutnią, lub „zapętlasz” na stałe.

Problemem jest to, że po drodze musi być „stacja uzdatniania powietrza” – „a to Panie nie są tanie rzeczy” (cytując Ferdka).

Dość powiedzieć, że bez tej „stacji” w ponownym obrocie znajdą się produkty zapachowe WC i kuchni.

Chyba nawet da się to prościej zrobić.

Ja nie chcę recyrkulacji całości powietrza, tylko tego, które bym pobierał z salonu spod sufitu obok kominka. Mógłbym ten jeden kanał podłączyć do tego samego wentylatora, co powietrze z czerpni / GWC, tylko że wtedy ono trafiałoby też do rekuperatora pogarszając jego sprawność. Chyba, żeby dać wentylator już po rekuperatorze.

Generalnie i tak rozważam zrobienie tego własnoręcznie, a nie kupowanie gotowej centrali wentylacyjnej, więc sobie pogdybać mogę. :D

Co do ruchu powietrza to wolę jak z łazienki nic nie wychodzi a tak jest w dobrze zrobionej WM.

Kuchnia to co innego, zapach czuć jest w pomieszczeniach sąsiadujących.Przynajmniej u mnie kiedy nie mam żadnych drzwi wewnętrznych.Dla mnie to zaleta bo czuć "domem" :wink:

psztymucel nulek , u mnie jak staniesz koło centrali przy 25 % to będziesz się wsłuchiwał czy działa, przy większej wydajności słychać ją tylko w tym pomieszczeniu.

Do reszty domu nie dochodzi ŻADEN dźwięk nawet przy max obrotach.

Szlag mnie trafia jak się lodówka załączy, czasem nawet denerwuje tykający zegar w sypialni :-?

Kuchnia to co innego, zapach czuć jest w pomieszczeniach sąsiadujących.Przynajmniej u mnie kiedy nie mam żadnych drzwi wewnętrznych.Dla mnie to zaleta bo czuć "domem" :wink:

Zapachy kuchenne maja plusy i minusy jak wszystko :wink:

Jak się coś przypali, albo nie daj boże ktoś jest fanem płucek to tragedia,

ale jak się robi wypieki, albo jakieś inne smaczne żarełko to domowników nie trzeba skrzykiwać. Sami "wylezą" ze swych dziupli :lol: :lol: :lol:

Wracasz do domu, pierwszy wdech od progu, I JUŻ WIESZ ŻE JESTEŚ GŁODNY :wink: :D

A teraz coś z zupełnie innej beczki...

Audi zaprezentowało bardzo ekologiczną wersję A-trójki z silnikiem diesla. [...]

(fot. zdjęcie producenta)

Nowe A3 z jednostką 1.6 TDI emituje 99 g CO2/km i spala 3,8 litra ON na 100 km. Tak dobry wynik pomogło zastosowanie układów Common Rail, stop/start, rekuperatora oraz modyfikacji aerodynamicznych.

Źródło: http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Oszczedne-Audi-A3,wid,11831434,wiadomosc.html

Teraz to nawet w samochodach montuje się rekuperatory :-D

WM jakby nei patrzec robi spory ruch powietrza w domu i to sie chwali.

Ale pytanko do praktykow : jak sie czujecie np kapiac sie z takim ruchem powietrza w lazience ?

Bo mnie wkurza nawet jak wentylatory do grawitacyjnej mam wlaczony i mi ciagnie po mokrym ciele, a jak bedzie reku to mnie jeszcze bardziej to bedzie chyba wkurzac

Fantom

WM to nie przeciag ale ruch powietrza. Jak dzisiaj bez WM wlaczam sobie wentylatorek w lazience i siedze w wannie to czuje ten ruch na ciele bardzo mocno (mokre cialo). Tak samo bedzie z WM ?!?

Kolejny temat : mocno trzeba miec rozszczelnione drzwi przy WM ? Czyli np do pokojow wieksza szczelina na dole a do lazienek/WC sporo otworow lub duza kratka ?

Nie chce aby po zamknieciu drzwi mi powietrze swistalo przez jakas jedna szczelinke ktora gdzies tam tylko bedzie, bo reszta bedzie za szczelna

Fantom

Masz bardzo wybujala wyobraznie i chyba ktos Ci sciemek naopowiadal.Nie obraz sie,ale...wcale ,jak myslisz,z ta wm nie jest.

Nie ma zadnego pedu powietrza,swistow,przeciagow.Nie czuc tego na twarzy,chyba,ze podstawisz sie pod anemo nawiewny,masz maszyne na 2-4 biegu.Struge delikatnie czuc palacmi pod szczelina drzwi,wowczas wiadomo,ze ruch powietrza jest,taki ,jaki wlasnie ma byc przy sprawnie dzialajacej wm.Ja mam zwykle szczeliny ok. 1-1.5 cm cm pod drzwiami.U mnie z gornych anemostatow wieje chlodniejsze pow. niz z dolnych,totez wychladzanie pomieszczenia jest wyczuwalne,ale zmneijszam czas pracy wm ,troche w ten sposob likwidujac te niedogodnosc.Ale pamietaj:

reuperacja to odzysk ciepla potrzebnego do ogrzania powietrza ,jakie musisz dostarczyc do domu,by oddychac,by miec komfort w domu,by wywiac wilgoc.To o te kwestie chodzi,a nie zmniejszenie kosztow samego ogrzania domu.Dom jaki jest,tyle ciepla wciagnie,ale do oddychania,do nawiania powietrza i ogrzania go do wartosci komfortowych ma sprawe ulatwic i zapotrzebowanie na to cieplo zmniejszyc wlasnie rekuperacja.

Pomijam zupelnie w tym pytaiu watek rekuperacji. Chodzi mi o sama WM.

No jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nie czuc ruchu powietrza jak sie siedzi mokrym w wannie. Jezeli zwykly ciag wentylacji grawitacyjnej odczuwam, wentylatorek wlaczony mocno odczuwam , to WM nie czuje wogole ??

Bez przesady

Fantom

No jakos nie chce mi sie wierzyc, ze nie czuc ruchu powietrza jak sie siedzi mokrym w wannie. Jezeli zwykly ciag wentylacji grawitacyjnej odczuwam, wentylatorek wlaczony mocno odczuwam , to WM nie czuje wogole ??

Bez przesady

Fantom

wetylator wyciąga około 200m3/h :wink: WM kilka razy mniej.

Szczukot-nie odczujesz :-) serio,ale powiem tak.Jak wejdziesz do chalupy ,teraz w sezonie grzania,gdzie nie ma wm,gotuje sie,pali sie,siedzi kilka osob,spedzasz dzien,dwa,a wejdziesz do domu z wm,odczujesz od progu powiew komfortu :-))))))Chyba,ze masz wech do d....Najlepszym testerem takich rzeczy jest kobieta....Zona prawde powie,a kobieca atechnicznosc i azmyslowosc techniczna sa bezwzglednie czule i prawdziwe.....;-)[/u]

....., to WM nie czuje wogole ??

Bez przesady

Fantom

Hmmmm.. To było moje pierwsze zaskoczenie po uruchomieniu WM. Nastawiłem sie że bedzie choć delikatny powiew. Nic ku....a nic nie czuć :wink:

sprzyja temu kilka rzeczy:

1. stosunkowa mała wydajnośc WM żeby robić "wiater"

2. Konstrukcja anemostatu który nie dmucha pionowo w dół tylko rozprowadza zimnie powietrze pod sufitem.

Ot i cała tajemnica.

No okay, ale przykładowo w łazience efekt działania WM powinien być taki sam jak efekt działania wentylatorka, czyli wentylacji wywiewnej.

Jedyną różnicę widzę w wydajności WM i wydajności wentylatorka -- ta ostatnia będzie pewnie większa.

Bez przesady

Fantom

wetylator wyciąga około 200m3/h :wink: WM kilka razy mniej.

szczukot przy WM te wszystkie m3 wywiewane rozkładają Ci się na ilość anemostatów wywiewnych, więc ten "wiater" w łazience będzie dużo mniejszy niż przy wentylacji grawitacyjnej, która właśnie w okresie zimowym wywala tego powietrza ponad miarę.

Dodam jeszcze jeden aspekt. Przy wentylacji grawitacyjnej dla jej poprawnego działania potrzebny jest nawiew powietrza z zewnątrz. Jeżeli włączymy wentylator w łazience, to strumień tego chłodnego powietrza po najmniejszej linii oporu będzie dążył z nawiewników do kratki wylotowej w łazience. To powietrze po drodze nie jest w stanie się w pełni podgrzać, stąd odczucie wiania po plecach. Przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła nawiewane powietrze ma znacznie wyższą temperaturę i jest podawane w stałej ilości do ciepłych pomieszczeń, skąd równomiernie dociera do kratki wylotowej, m.in. w łazience. Efekt wiania po plecach jest więc znacznie mniejszy.