Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

Niestety WM nie nadaje się do "rozprowadzania" ciepłego powietrza po domu.

Nawet jeśli wciągnie ten anemostat te 50 m3 to ile to da korzyści ?

Zyski zgubią się zanim dojdą do pokoi !

Ewentualne problemy z wysoką temp. pomijam !

Zrobić można i wypróbować, jeśli efektów nie będzie to zaślepić/zamknąć.

Tak bym chyba zrobił, drogą eksperymentu ,,,

Czemu sie nie nadaje ? Jaki problem nadmuchiwac np 25 stopni ?

A korzysci sa (mniejsze ubytki ciepla z domu) - szczegolnie, ze nic nie kosztuje zrobienie tego.

A zadne zyski sie nei zgubia, zanim dojda do pokoi - bo niby gdzie ? Ta energia i tak zostanie w domu.

Co do wysokiej temp, zakladam, ze to z kominka i tak zmiesza sie przeciez z kilkoma pozostalymi wywiewami z calego domu, i temp na wlocie do reku bedzie ok.

Fantom

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam firma zrobiła w salonie 2 nawiewy, natomiast obok kominka wywiew.Twierdzą, że podgrzane powietrze "wesprze"rekuperator.Nawiewy i wywiew są na ścianach przeciwległych.Odległość wywiewu od kominka ok 1,5m.Jak to będzie działało na razie nie wiem.

Są rekuperatory, które w centrali mają dodatkowy kanał wywiewny fi100, który odprowadza powietrze znad kominka do przewodów nawiewnych z pominięciem wymiennika (czyli jest to cyrkulacja a nie wymiana zużytego pow.).

Jak to się sprawdza nie wiem ale wydaje się, że przy takich wielkościach przepływu nie zastąpi to klasycznego DGP.

DGP pobiera powietrze gorące a nie tylko ciepłe i tłoczy je z większą wydajnością niż WM.

Stawiam na nawiewy wyższe o max 0,2 C !

Sprawność reku spadnie, do tego straty na kanałach i po oszczędzaniu :lol:

No ale próbuj, doświadczenia tu opisujemy ,,, :wink:

Ale jak "rozejda sie po kanalach" ?? To nie czarna dziura. Rozchodzac sie po kanalach i tak dogrzewaja dom przez sciany/podlogi itp - czyli energia wraca a nie ucieka.

A nawet przy zysku temp o 0,2 stopnie (choc mysle, ze bedzie sporo wiecej) to czemu nie ? Koszt inwestycj zerowy (a nawet taniej bo anemostatu nie trzeba wstawiac) - a zysk bedzie.

Fantom

Nam firma zrobiła w salonie 2 nawiewy, natomiast obok kominka wywiew.Twierdzą, że podgrzane powietrze "wesprze"rekuperator.Nawiewy i wywiew są na ścianach przeciwległych.Odległość wywiewu od kominka ok 1,5m.Jak to będzie działało na razie nie wiem.

Są rekuperatory, które w centrali mają dodatkowy kanał wywiewny fi100, który odprowadza powietrze znad kominka do przewodów nawiewnych z pominięciem wymiennika (czyli jest to cyrkulacja a nie wymiana zużytego pow.).

Jak to się sprawdza nie wiem ale wydaje się, że przy takich wielkościach przepływu nie zastąpi to klasycznego DGP.

DGP pobiera powietrze gorące a nie tylko ciepłe i tłoczy je z większą wydajnością niż WM.

Aha - czyli cos takiego wymyslono :) Jako DGP faktycznie raczej za malo, ale jako dodoatkowy "gratis" czemu nie. Choc ja bym wolal tego nie cofac do domu - zawsze jakies ryzyko zapachow, dymu, czadu itp w razie rozszczelnienia kominka.

Fantom

A nawet przy zysku temp o 0,2 stopnie (choc mysle, ze bedzie sporo wiecej) to czemu nie ? Koszt inwestycj zerowy (a nawet taniej bo anemostatu nie trzeba wstawiac) - a zysk bedzie.

O to to właśnie mam na myśli !

Jesteś "młodym wilkiem" i bardzo się angażujesz w budowę jak widzę.

Pytasz o wszystko co się da na FM.

To akurat dobrze :wink:

Ale nie wierzę że jeden anemostat i przeciętna wymiana powietrza da Ci wymierny efekt. Cudów nie ma.

Wyluzuj :)

U mnie z tego co kojarze mam miec 6 wywiewnych. Czyli jeden da mi 16 % calosci. A w sumie moze i wiecej, bo tam bedzie otwarta rura - bez zadnego domkniecia anemostatem. No to pozostaje pytanie - jaka temp tam moze byc za kominkiem ? Kazde 6 stopni za kominkiem wiecej niz temp powietrza w pomieszczeniach, bedzie powodowalo na wejsciu do reku temp o 1 st wieksza.

Pytaie wiec : jaka tem bedzie w obudowie kominka ? Potem bedzie wiadomo jaka tem bedzie na wejsciu do reku i o ile spadnie sprawnosc i bedzie znany zysk :)

Fantom

ps. Ale biorac pod uwage, ze inwestycja wynosi dokladnie 0 zl - warto zrobic

Choc ja bym wolal tego nie cofac do domu - zawsze jakies ryzyko zapachow, dymu, czadu itp w razie rozszczelnienia kominka.

Fantom

Niby tak.

Ale z tego co czytam Ty chcesz to powietrze zasysać z obudowy kominka.

To strefa z której gorące powietrze bez żadnej ingerencji jaką proponujesz normalnie się rozchodzi przez kratki nawiewne.

I to obojętnie czy grawitacyjnie czy przez DGP

Ryzyko oczywiście zawsze istnieje, ale takie ryzyko podejmują wszyscy co mogą kominki. :wink:

A jeszcze jedno.

Regulacja ilości powietrza kratką nawiewna która planujesz dołożyć może nic nie nie dać, bo powietrze będzie zasysane przez przez kratki którymi normalnie wydostaje się już ogrzane.

No chyba że planujesz całkowicie z nich zrezygnować :o

Wtedy będzie zasysane tylko szczelinami wokół kasety.

Zważywszy na wielkość strugi jakieś dziwne dźwięki nie powinny się przy tym pojawiać.

Ta dołożona przez Ciebie kratka nawiewna nie jest w stanie spełniać roli przepustnicy.

Logiczniejszym wydaje się umieszczenie przepustnicy na tym kanale wywiewnym który chcesz dołożyć.

Pozwoli Ci to na większa kontrole strugi powietrza trafiającej do rekuperatora. :wink:

Choc ja bym wolal tego nie cofac do domu - zawsze jakies ryzyko zapachow, dymu, czadu itp w razie rozszczelnienia kominka.

Fantom

Niby tak.

Ale z tego co czytam Ty chcesz to powietrze zasysać z obudowy kominka.

To strefa z której gorące powietrze bez żadnej ingerencji jaką proponujesz normalnie się rozchodzi przez kratki nawiewne.

I to obojętnie czy grawitacyjnie czy przez DGP

Ryzyko oczywiście zawsze istnieje, ale takie ryzyko podejmują wszyscy co mogą kominki. :wink:

A jeszcze jedno.

Regulacja ilości powietrza kratką nawiewna która planujesz dołożyć może nic nie nie dać, bo powietrze będzie zasysane przez przez kratki którymi normalnie wydostaje się już ogrzane.

No chyba że planujesz całkowicie z nich zrezygnować :o

Wtedy będzie zasysane tylko szczelinami wokół kasety.

Zważywszy na wielkość strugi jakieś dziwne dźwięki nie powinny się przy tym pojawiać.

Ta dołożona przez Ciebie kratka nawiewna nie jest w stanie spełniać roli przepustnicy.

Logiczniejszym wydaje się umieszczenie przepustnicy na tym kanale wywiewnym który chcesz dołożyć.

Pozwoli Ci to na większa kontrole strugi powietrza trafiającej do rekuperatora. :wink:

Wlasnie nie chce dawac tej kratki na gorze z ktorej leci cieple powietrze z kominka. :) Chce dac tylko na dole. Za jej pomoca robic ewentualna regulacje jako przepustnica (nie musi byc w 100 % szczelna - wystarczy jak np przytkne w 50% ten ruch - po co wiecej - tak naprawde ta regulacja wogole nie powinna byc uzyta).

Tylko czy ktos jest w stanie powiedziec jaka tem panuje srednio w obudowie kominka ? Bo to wazne do tego typu operacji. Jak bedzie za malo to bez sensu robic. Jak bedzie za duzo moa puszczac rury i reku pasc.

Fantom

U mnie z tego co kojarze mam miec 6 wywiewnych. Czyli jeden da mi 16 % calosci. A w sumie moze i wiecej, bo tam bedzie otwarta rura - bez zadnego domkniecia anemostatem. No to pozostaje pytanie - jaka temp tam moze byc za kominkiem ? Kazde 6 stopni za kominkiem wiecej niz temp powietrza w pomieszczeniach, bedzie powodowalo na wejsciu do reku temp o 1 st wieksza.

Pytaie wiec : jaka tem bedzie w obudowie kominka ? Potem bedzie wiadomo jaka tem bedzie na wejsciu do reku i o ile spadnie sprawnosc i bedzie znany zysk :)

Fantom

ps. Ale biorac pod uwage, ze inwestycja wynosi dokladnie 0 zl - warto zrobic

W obudowie mierzyłem tylko 1 raz temp. było niecałe 60 stopni (palenie nie było na maxa)

Witam

Rownież jestem zainteresowany tematem wywiewnika w obudowie kominka.

Czy jest ktos kto takie rozwiązanie użytkuje i jest w stanie ocenic korzyści ciepłego powietrza dogrzewającego powietrze zasysane w wymienniku?

Ktoś mierzył temperatury w nawiewnikach podczas palenia i nie palenia w kominku przy podobnych temp. na zewnątrz?

pzdr

Paweł

a ja mam nad kominkiem kanał nawiewny. jest w tym samym pomieszczeniu jeszcze jeden nawiew. instalator stwierdził, że to najlepsze rozwiązanie - powietrze nawiewane będzie od razu ogrzewane i cyrkulowane do pomieszczeń, z których powietrze jest wywiewane, tj. z kuchni.

co sądzicie o takim rozwiązaniu?

a ja mam nad kominkiem kanał nawiewny. jest w tym samym pomieszczeniu jeszcze jeden nawiew. instalator stwierdził, że to najlepsze rozwiązanie - powietrze nawiewane będzie od razu ogrzewane i cyrkulowane do pomieszczeń, z których powietrze jest wywiewane, tj. z kuchni.

ja również u siebie planuję dać jeden z dwóch wywiewów w salonie w okolicy kominka, myślę że to dobre rozwiązanie

ja również u siebie planuję dać jeden z dwóch wywiewów w salonie w okolicy kominka, myślę że to dobre rozwiązanie

ok. ale ja mam nawiewy...