kerado28 24.02.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Bardziej spotykałem się z wywiewami z czapy obok kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 mam nadzieję, w kuchni Adam_mk radzi dać duże rury, żeby powierzchnia tej wywiewnej była równa powierzchni dwóch nawiewnych, żeby uniknąć sytuacji gdzie zapachy z kuchni będą w całym domu a z czapy kominka ja nie robię wywiewu w salonie, całość idzie do DGP, stamtąd poprzez rury do pokoi ktoś pisał o temperaturze w czapie 60 stopni, chyba kominek był słabo rozpalony, u mnie sądzę że temperatura sięga grubo ponad 100 stopni, jak dorwę pirometr zmierzę dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Nie zrozumiełeś mnie, nie pisałem o czopuchu tylko o czapie powietrznej za obudową kominka.Ja kiedyś sprawdzałem przy średnio rozpalonym kominku i wyszło 60 stopni w czopuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 czekaj, co rozumiesz przez czapę? Może to co ja nazywam czopuchem Chodzi o miejsce nad obudową metalową kominka, gdzie wpływa powietrze z pomieszczenia pod kominkiem, i skąd ogrzane powietrze jest rozprowadzane do innych pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Czopuch jest to część zabudowana kominka, natomiast czapa powietrzna tworzy się za kratkami wywiewnymi kominka od strony salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 a jak nie ma kratek wywiewnych w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.02.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 To nie masz czapy powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 jak nie jak tak przecież ogrzewa mi się powietrze nad wkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.02.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Tak, ogrzewa ale w komorze kominka Czyli w czopuchu. A wywiewy najczęściej montuje się tuż przed kominkiem, aby reku zaciągał cieplejsze powietrze właśnie z miejsca gdzie jest tzw. czapa ciepłego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.02.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 aaa, to teraz już kumam o co Ci chodziło, czyli miejsce pod sufitem gdzie ciepełko sobie siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.02.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 przyznam że także brałem pod uwagę dania tam wywiewu, aby do reku leciało ciepłe powietrze, ale wtedy miałbym ryzyko, że z kuchni część zapachów będzie się kierowała do tego wyciągu i w salonie będzie nieprzyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jeśli w kuch dasz wywiew 125 lub 160, to spokojnie możesz montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 25.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jak dasz z kolei wywiew nad kominkiem (nad kratką) to z tego co pamiętam niektórzy forumowicze przestrzegali nad możliwością pozostawienia smugi na zabudowie kominka po ciepłym powietrzu zasysanym odrazu do wywiewnika. Nie wiem czy byly to opinie posiadaczy tego rozwiązania czy osób przewidujących taki stan rzeczy Wg mnie przy intensywnym paleniu chyba jest to bardzo mozliwe. Stąd powstał pomysł umieszczenia wywiewu w środku. Jakby ktos kto tak ma zechcial pare słow napisac troche by się w temacie rozjasniło. Sam nie mam 100% przekonania do takiego rozwiązania, tymbardziej że palił będe okazjonalnie... Druga wątpliwość też często poruszana to wywiew z kuchni i skuteczna eliminacja zapaszków Jakie rozwiązanie się sprawdza u "użytkowników" WM, jeden porządny wywiew w pochłaniaczu (jaka średnica??) czy dodatkowo drugi wywiewnik w kuchni? pzdr Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Druga wątpliwość też często poruszana to wywiew z kuchni i skuteczna eliminacja zapaszków Jakie rozwiązanie się sprawdza u "użytkowników" WM, jeden porządny wywiew w pochłaniaczu (jaka średnica??) czy dodatkowo drugi wywiewnik w kuchni? pzdr Paweł Moim zdaniem nie da się całkowicie wyeliminować zapachów smażenia/gotowania. Jedne garnek owszem ale kilka rzeczy jednocześnie nie. oczywiście komfort zapachowy jest znaczny, szybko znika, nie rozłazi się po całym domu. Wynika to z wydajności samych pochłaniaczy vs centrala wentylacyjna. Okap to min 300-400m3, wentyalcja w domu ma znacznie mniej na pełnym ciągu a jeszcze należałoby skierować wszystko do kuchni. Przy takich ilościach m3/h to rura 150mm min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.02.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Sam wymiennik rekuperatora nie jest w 100% szczelny.Przy idealnym zrównoważeniu, nie powinno być problemów z zapachami.Ale, moim zdaniem, idealne zrównoważenie jest niemal niewykonalne – zwłaszcza jeśli mamy GWC. Dlatego skłaniam się ku teorii, że idealna wentylacja powinna być projektowana jako „lekko” nadciśnieniowa. Tak czy siak, dodatkowy wyciąg kuchenny daje dodatkowy „ciąg”. Moim zdaniem przy długotrwałym użytkowaniu, bez rozszczelnienia okna w kuchni, nie ma co marzyć o „zrównoważonej” wentylacji w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 25.02.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Tak czy siak, dodatkowy wyciąg kuchenny daje dodatkowy „ciąg”. Moim zdaniem przy długotrwałym użytkowaniu, bez rozszczelnienia okna w kuchni, nie ma co marzyć o „zrównoważonej” wentylacji w domu. Chodzi Ci o dodatkowy kanał wentylacyjny, omijający rekuperator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no i teraz pytanie: czy warto podłączać WM do okapu z silnikiem? Ja myślałem dać wywiew na środku części kuchennej, a okap traktować tylko jako pochłaniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblo 25.02.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Sam wymiennik rekuperatora nie jest w 100% szczelny. Kurcze serio nie ma co liczyć na 100% szczelność dostępnych na rynku reku? Dla mnie szczelny wymiennik to warunek sprawnej wentylacji... Producenci chwalą sie podwójnie zagniatanymi brzegami, wiec może nie jest tak źle?? no i teraz pytanie: czy warto podłączać WM do okapu z silnikiem? Ja myślałem dać wywiew na środku części kuchennej, a okap traktować tylko jako pochłaniacz Jak to widzisz zarówno okap z silnikiem i dodatkowy wywiewnik w kuchni oba podłączone pod WM? Bo przyznam sie ze właśnie takie rozwiązanie ja własnie rozważam nie wiem czy słusznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.02.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 słyszałem że przy połączonym okapie do WM, gdy damy "czadu" w okapie, to może nam w innych wywiewach zacząć nawiewać to śmierdzące powietrze znad kuchenki ,lub zrobi się duża różnica ciśnień w reku, a gdy to nastąpi będzie na bank mieszanie się powietrza wywiewanego z nawiewanym (jak pisali przedmówcy, nie ma na 100% szczelnych reku na rynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.