Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam nadzieję, w kuchni Adam_mk radzi dać duże rury, żeby powierzchnia tej wywiewnej była równa powierzchni dwóch nawiewnych, żeby uniknąć sytuacji gdzie zapachy z kuchni będą w całym domu :)

a z czapy kominka ja nie robię wywiewu w salonie, całość idzie do DGP, stamtąd poprzez rury do pokoi

ktoś pisał o temperaturze w czapie 60 stopni, chyba kominek był słabo rozpalony, u mnie sądzę że temperatura sięga grubo ponad 100 stopni, jak dorwę pirometr zmierzę dokładnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dasz z kolei wywiew nad kominkiem (nad kratką) to z tego co pamiętam niektórzy forumowicze przestrzegali nad możliwością pozostawienia smugi na zabudowie kominka po ciepłym powietrzu zasysanym odrazu do wywiewnika.

Nie wiem czy byly to opinie posiadaczy tego rozwiązania czy osób przewidujących taki stan rzeczy :wink:

Wg mnie przy intensywnym paleniu chyba jest to bardzo mozliwe.

Stąd powstał pomysł umieszczenia wywiewu w środku.

Jakby ktos kto tak ma zechcial pare słow napisac troche by się w temacie rozjasniło. Sam nie mam 100% przekonania do takiego rozwiązania, tymbardziej że palił będe okazjonalnie... :roll:

 

Druga wątpliwość też często poruszana to wywiew z kuchni i skuteczna eliminacja zapaszków 8)

Jakie rozwiązanie się sprawdza u "użytkowników" WM, jeden porządny wywiew w pochłaniaczu (jaka średnica??) czy dodatkowo drugi wywiewnik w kuchni?

pzdr

Paweł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga wątpliwość też często poruszana to wywiew z kuchni i skuteczna eliminacja zapaszków 8)

Jakie rozwiązanie się sprawdza u "użytkowników" WM, jeden porządny wywiew w pochłaniaczu (jaka średnica??) czy dodatkowo drugi wywiewnik w kuchni?

pzdr

Paweł

Moim zdaniem nie da się całkowicie wyeliminować zapachów smażenia/gotowania. Jedne garnek owszem ale kilka rzeczy jednocześnie nie.

oczywiście komfort zapachowy jest znaczny, szybko znika, nie rozłazi się po całym domu.

Wynika to z wydajności samych pochłaniaczy vs centrala wentylacyjna.

Okap to min 300-400m3, wentyalcja w domu ma znacznie mniej na pełnym ciągu a jeszcze należałoby skierować wszystko do kuchni.

Przy takich ilościach m3/h to rura 150mm min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam wymiennik rekuperatora nie jest w 100% szczelny.

Przy idealnym zrównoważeniu, nie powinno być problemów z zapachami.

Ale, moim zdaniem, idealne zrównoważenie jest niemal niewykonalne – zwłaszcza jeśli mamy GWC.

 

Dlatego skłaniam się ku teorii, że idealna wentylacja powinna być projektowana jako „lekko” nadciśnieniowa.

 

 

Tak czy siak, dodatkowy wyciąg kuchenny daje dodatkowy „ciąg”.

Moim zdaniem przy długotrwałym użytkowaniu, bez rozszczelnienia okna w kuchni, nie ma co marzyć o „zrównoważonej” wentylacji w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam wymiennik rekuperatora nie jest w 100% szczelny.

 

Kurcze serio nie ma co liczyć na 100% szczelność dostępnych na rynku reku? :o Dla mnie szczelny wymiennik to warunek sprawnej wentylacji... :roll:

Producenci chwalą sie podwójnie zagniatanymi brzegami, wiec może nie jest tak źle??

no i teraz pytanie: czy warto podłączać WM do okapu z silnikiem? Ja myślałem dać wywiew na środku części kuchennej, a okap traktować tylko jako pochłaniacz

 

Jak to widzisz zarówno okap z silnikiem i dodatkowy wywiewnik w kuchni oba podłączone pod WM? Bo przyznam sie ze właśnie takie rozwiązanie ja własnie rozważam nie wiem czy słusznie....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

słyszałem że przy połączonym okapie do WM, gdy damy "czadu" w okapie, to może nam w innych wywiewach zacząć nawiewać to śmierdzące powietrze znad kuchenki ,lub zrobi się duża różnica ciśnień w reku, a gdy to nastąpi będzie na bank mieszanie się powietrza wywiewanego z nawiewanym (jak pisali przedmówcy, nie ma na 100% szczelnych reku na rynku)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...