Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

Tak, u nas mamy okno na połowie ściany południowej. Poza tym duże okno od zachodu. Nie ma GWC, teraz żałuję.... Czyli co? Robic jak do tej pory? W dzien wyłaczać , otwierac okna a w nocy właczac na 5 biegu?

jejku, co to bedzie zimą....

jeszcze czerpnia jest na południowej ścianie, co pewnie też powoduje ciągniecie ciepłego powietrza...

Miałam nadzieję na letnie świeże powietrze, bez kurzu i owadów, a tu cała masa much w domu i pyłki (jesteśmy alergikami).

Powiem wam, że jestem trochę zawiedziona, tyle kasy wydaliśmy... może jakbysmy się na tym lepiej znali i robili takie pomiary jak wy, a my mielismy nadzieję na łatwiejszą wentylacje ;)

Edytowane przez Kathi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, u nas mamy okno na połowie ściany południowej. Poza tym duże okno od zachodu. Nie ma GWC, teraz żałuję.... Czyli co? Robic jak do tej pory? W dzien wyłaczać , otwierac okna a w nocy właczac na 5 biegu?

jeszcze czerpnia jest na południowej ścianie, co pewnie też powoduje ciągniecie ciepłego powietrza...

Miałam nadzieję na letnie świeże powietrze, bez kurzu i owadów, a tu cała masa much w domu i pyłki (jesteśmy alergikami).

Powiem wam, że jestem trochę zawiedziona, tyle kasy wydaliśmy... może jakbysmy się na tym lepiej znali i robili takie pomiary jak wy, a my mielismy nadzieję na łatwiejszą wentylacje ;)

kathi, w dzień na rekuperatorze bez by-pasa a w nocy uchylać okna

uchylanie okien w nocy jest znacznie bardziej wydajne niż WM, a w dzień rekuperator spowolni wam nagrzewanie domu (w dzień jak jest gorąco nie otwierajcie okien sam reku)

na nasłonecznione okna pozakładajcie jakieś zewnętrzne markizy

pozdrawiam

Witam

Dokładnie tak jak napisał Jasiek wyżej - nocą otwierać okna, a w dzień na rekuperatorze bez bypasu.

Okna od strony południowej trzeba jakoś zacienić - albo zamontować markizy, albo jakiś daszek wymyślić, zacienienie okien daje więcej niż montaż klimatyzacji. Można też zamontować rolety w oknach, odbijające światło (i ciepło) na zewnątrz.

Dobrze zacieniony dom z WM utrzymuje stosunkowo niską temperaturę - u mnie są dodatkowo masywne ściany, żaluzje w oknach, okna naturalnie zacienione przez drzewo i w tym roku jeszcze ani razu nie było za gorąco, wprost odwrotnie - czasem żona mówi, że mogłoby być cieplej :-) W zeszłym roku, gdy były takie wielkie upały pod 40'C, to wtedy raz tylko przyniosłem z garażu wentylator. Dodam, że nie mam GWC, i odradzam.

Witam

Dokładnie tak jak napisał Jasiek wyżej - nocą otwierać okna, a w dzień na rekuperatorze bez bypasu.

Okna od strony południowej trzeba jakoś zacienić - albo zamontować markizy, albo jakiś daszek wymyślić, zacienienie okien daje więcej niż montaż klimatyzacji. Można też zamontować rolety w oknach, odbijające światło (i ciepło) na zewnątrz.

Dobrze zacieniony dom z WM utrzymuje stosunkowo niską temperaturę - u mnie są dodatkowo masywne ściany, żaluzje w oknach, okna naturalnie zacienione przez drzewo i w tym roku jeszcze ani razu nie było za gorąco, wprost odwrotnie - czasem żona mówi, że mogłoby być cieplej :-) W zeszłym roku, gdy były takie wielkie upały pod 40'C, to wtedy raz tylko przyniosłem z garażu wentylator. Dodam, że nie mam GWC, i odradzam.

Dlaczego odradzasz GWC (są ich przynajmniej 4 rodzaje) rurowy, glikolowy, żwirowy i mieszany - wszystkie są do niczego?

Kazjan :eek:

GWC... jako klima....

przy założonym przepływie 300m3/h i obniżeniu temp. przez GWC o 15 stopni wyjdzie jakiś 1,3 kW chłodu... minus to co nagrzeje wentylator.../straty na rurach... (przy założeniu, że GWC będzie odpowiednio duży....)

Słonko daje na równiku daje 1KW/m2 ... u nas trochę mniej... czyli ...

GWC da tyle co zasłonięcie większego okienka dachowego...

z tą darmową klimą... to kolejny marketingowy kit... :(

GWC... jako klima....

przy założonym przepływie 300m3/h i obniżeniu temp. przez GWC o 15 stopni wyjdzie jakiś 1,3 kW chłodu... minus to co nagrzeje wentylator.../straty na rurach... (przy założeniu, że GWC będzie odpowiednio duży....)

Słonko daje na równiku daje 1KW/m2 ... u nas trochę mniej... czyli ...

GWC da tyle co zasłonięcie większego okienka dachowego...

z tą darmową klimą... to kolejny marketingowy kit... :(

Nikt nie mówi tu o darmowej klimie. GWC zapewne nie schłodzi nam domu i nie jest panaceum na upały, ale na pewno opóźni jego nagrzanie. Czasami to wystarczy do przetrwania kilku dni upałów. Do tego należy pamiętać o zimie. Niby da tylko kilka darmowych stopni, ale każdy stopień to około 4-5% oszczędności na ogrzewaniu, a do tego komfort wpadającego cieplejszego powietrza przez anemostaty.

Niby da tylko kilka darmowych stopni, ale każdy stopień to około 4-5% oszczędności na ogrzewaniu

Tylko trzeba dodać, że to oszczędność na ogrzewaniu tylko powietrza wentylacyjnego. Np. przy strumieniu powietrza 150m3/h ten o ten 1 stopień cieplejsze powietrze pozwala zaoszczędzić ok. 50W ciepła. Tyle by było, gdyby nie było odzysku ciepła przez centralę wentylacyjną. Przy sprawności odzysku 70% zysk energetyczny z GWC spada dla w/w przypadku do 15W (reszta ciepła z GWC powoduje jedynie powstanie cieplejszego powietrza na wyrzutni).

Tak więc zimą podstawową rolą GWC jest zabezpieczenie wymiennika ciepła w centrali wentylacyjnej przed zamarznięciem.

Warto dodać, że nie jest to jedyny sposób ochrony rekuperatora przed zamarznięciem.

Zgodzę się z .... pierwszym zdaniem.

Skoro wentylacja działa ci bez wentylatorów to po co je uruchamiasz?

Chłodzenie przy pomocy GWC możesz sobie między bajki włożyć.

Ja nie mam GWC i temperaturę 21-22oC utrzymuję w domu bez większego problemu wykorzystując jedynie markizy i otwieranie okien od czasu do czasu.

Jedynie z ochroną przed zamarzaniem ci niemal wyszło.

Gdybys poczytal uwazniej to zapewne zauwazyl bys na czym rzecz polega.

Widac nie jestes tym zainteresowany skoro wyrwales z konteksu fragment i tylko do niego odnosisz sie.

Napisalem ze dziala "wentylacja" bez pradu ale nie jest to wystarczajace.

Nie powstanie grzybek bo wymiana nastepuje ale zbyt slabo zeby nazwac to normalna wentylacja, komfortowa.

Gratuluje temperatury 21-22*C w domu, nalezych do niewielkiej grupy ludzi ktorzy tak to sobie tlumacza - nie wierze w niskie temperatury w domu w ktorym sa okna od poludnia czy zachodu, chyba ze sa ciagle zasloniete. Moze jak ktos ma male okienka a duze od wschodu i polnocy to moze cieszyc sie latem niska jak na upaly temperatura.

Nie jest mozliwe uzyskanie temperatury nizszej niz temp. zewnetrzna w cieniu a jesli ona wynosi 26-30*C to jakim cudem masz 21-22*C w domu? Moze wieczorem mierzyles?

Ja nie musze wogole otwierac okien zeby miec temp. ponizej 25*C ale musze przyslaniac okna od poludnia i zachodu przynajmniej do polowy.

Jesli wlacze wentylacje na II bieg przez GWC na pare godzin to w miare sprawnie dom sie schlodzi, ale nie jest to klimatyzacja i nigdy nie miala takiej roli pelnic.

Widzisz, Ty jestes teoretykiem a ja praktykiem jesli chodzi o GWC zwirowe i nie jestem w stanie z Toba dyskutowac o dzialaniu czegos czego nie posiadasz a tylko naczytales sie -nie jest to proba obrazania ale stwierdzenie faktu.

Mam spore i sporo okien od poludnia i zachodu wiec dla mnie GWC jest przydatne latem i zima.

Jeszcze jedno, nagrzewanie przez okna polaciowe pomieszczen na poddaszu skutkuje niewielkim ale jednak podniesieniem sie temp. w calym domu - odczuwalnym

Pzdr.

Sorki ale gadasz głupoty. Piszesz, że nie jest możliwe uzyskanie wew. temp. ok 22 stopni gdy na dworze upał. A u mnie właśnie tak jest: 21-23 stopnie na parterze, dom zorientowany na południe, spore przeszklenia południe-zachód, 3 szybowe okna, ocieplenie 16 cm, rekuperator cały czas na 1 biegu, rolety zewn. zamykane tylko na noc. Poddasze cieplejsze o 1-2 stopnie, pewnie ze względu na południowe okna dachowe, może sytuacja się zmieni gdy zamontuję na nich rolety zewn. W każdym bądź razie na parterze panuje przyjemna temp., nawet podczas upałów.

Sorki ale gadasz głupoty. Piszesz, że nie jest możliwe uzyskanie wew. temp. ok 22 stopni gdy na dworze upał. A u mnie właśnie tak jest: 21-23 stopnie na parterze, dom zorientowany na południe, spore przeszklenia południe-zachód, 3 szybowe okna, ocieplenie 16 cm, rekuperator cały czas na 1 biegu, rolety zewn. zamykane tylko na noc. Poddasze cieplejsze o 1-2 stopnie, pewnie ze względu na południowe okna dachowe, może sytuacja się zmieni gdy zamontuję na nich rolety zewn. W każdym bądź razie na parterze panuje przyjemna temp., nawet podczas upałów.

A ile macie ocieplenia od spodu?

U mnie temp. wewnętrzna nie przekroczyła 21,3 st.C od początku lata. Do tego nie ma w zasadzie żadnych jej wahań w ciągu doby (może 0,5-0,8 st.C).

Zastanawiałem się skąd się to wzięło i wymyśliłem (do dalszej dyskusji):

- ocieplenie ścian 0,031 30cm i poddasza 0,032 51cm

- dobrze zaprojektowane okapy - zero słońca w domu 21 czerwca w południe

- rolety zewnętrzne (ale używałem w upaly tylko tych od wschodu)

- brak okien od zachodu - tam jest garaż

- reku (odzysk chłodu gdy przed reku temperatura większa niż w domu)

- GWC

- bypass automatyczny w reku - do niedawna nie zdawałem sobie sprawy, że on cały czas funkcjonuje. Miałem bowiem ustawioną minimalną temperaturę wewnętrzną załączenia bypassu 21 st.C. W efekcie bypass pracował cały czas gdy tylko powietrze przed reku było zimniejsze niż w domu (noc oraz dzień z GWC glikolowego), gdyż histereza ustawiona jest na 2 st.C (czyli wyłączenie po schłodzeniu do 19 st.C - nierealne)

EDIT: no i jeszcze:

- niewiele zysków bytowych, bo dom w fazie wykańczania

- brak okien dachowych

Aktualnie wyłączyłem bypass oraz GWC - może i tak za późno - chciałbym trochę podgrzać za darmo chałupę przed zimą :-)

Edytowane przez budowlany_laik
dopisek EDIT

Okna musisz koniecznie przysłaniać. GWC nie schłodzi powietrza w takim stopniu aby mówić o komforcie. Skoro nie możesz otwierać okien nocą - zainteresuj się klimatyzacją.

Widzisz, Ty jestes teoretykiem a ja praktykiem jesli chodzi o GWC zwirowe i nie jestem w stanie z Toba dyskutowac o dzialaniu czegos czego nie posiadasz a tylko naczytales sie -nie jest to proba obrazania ale stwierdzenie faktu.

Mam spore i sporo okien od poludnia i zachodu wiec dla mnie GWC jest przydatne latem i zima.

Fakt nie mam GWC ale mam 21-22oC (no teraz raczej 22-23) w domu więc 25oC to dla mnie upał. Odnoszę się do twojej wypowiedzi, że jakoby dzięki GWC masz "tylko" 25oC. Twierdzisz, że nie jest możliwe uzyskanie temperatur rzędu 22oC, ależ można - okna w cieniu, markizy na dachowych otwieranie okien nocą. Proste i bardzo skuteczne. Czasem mam w domu 2 muchy czy komara, ale ponieważ otwieram okna tylko nocą gdy na zewnątrz jest jaśniej to owadów jest bardzo mało!