orko 18.08.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 budowlany_laik:Panujesz nad słońcem - a to już połowa sukcesu.Będziesz coś musiał zrobić z zyskami bytowymi - gdyż małe one nie będą i 21oC może się nie utrzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 22.08.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Dobrze masz docieplone przewody wentylacyjne? Którędy one biegną? Przewody biegną w większości na strychu, są ocieplone. Okna na razie odsłoniete, ale cos pomyslimy (mieszkamy trzeci tydzień). Mamy duże okno na południu oraz okno tarasowe na zachodzie. Ale dach jest sporo wysuniety i nie mam słonca w południe. Zauwazyłam, że słońce zaczyna wchodzić jak sie obniża , czyli koło 16, ale zrobi swoje-nagrzeje dom jak ch... Tak zachwalana była wentylacja mechaniczna, teraz nie wiem czy dobrze zrobiliśmy Zwłaszcza, że moi znajomi tez się budują. I wszyscy czekają na opinię wentylacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.08.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 To nie WM macie skopane. Latem WM nie schłodzi domu nawet przy pomocy GWC. Największe zalety WM powinny ujawnić się zimą i bynajmniej nie polegają na super odzysku ciepła a na kontroli ilości powietrza jaka dostaje się do domu. A swoją drogą skoro w domu alergicy to GWC żwirowe jest najlepszym możliwym filtrem - a tak zostaje wymieniać filtry w wentylacji w miarę często, skusić się na jakiś klimatyzator i zasłonić z zewnątrz okna przez które słońce nagrzewa dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Przewody biegną w większości na strychu, są ocieplone. Pytanie i odpowiedz na temat ocieplenia to troche za malo. Pytanie powinno brzmiec : jak sa ocieplone ? Stawiam na welne 2-3 cm + folia. Zadne ocieplenie. To tylko zabezpiecza przed skraplaniem wody. Zmierz temp na wylocie z reku i na anemostacie. stawiam, ze bedzie kilka stopni roznicy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.08.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A ja wczoraj po dwóch tygodniach wyłączyłam wentylację mechaniczną. Najpierw właczałam cały czas, ale w domu było duszno, mi brakowało powietrza. Potem właczalismy na noc, w dzień wietrzyłam otwierając okna. Po właczeniu i nie wietrzeniu oknami temperatura w domu wzrasta nawet do 30 stopni, nie da się tak żyć. Cos jest nie tak... U mnie WM chodzi cały czas. Nie mam bajpasu a jedynie działa odzysk chłodu (kanały mam utopione dosłownie w wełnie). W dzień okna mam zamknięte. Za to w nocy otwieram. Co znakomicie schładza dom w oczekiwaniu na następny gorący dzień. Wietrzenie w dzień przy temperaturach 30oC to podgrzewanie domu. Dom trzeba wietrzyć nocą po wygaszeniu świateł wtedy i owadów będzie mniej. No i oczywiście o czym już pisałem - zewnętrzne osłony na oknach w dzień! Dochodzenie do komfortowych temperatur może potrwać kilka dni więc nie należy się zrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.08.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Na okna to się siatki montuje przeciw komarom Koszt jak pamiętam ok 100zł/szt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.08.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 kathi, chałpupa sie od słońca nagrzewa a wm jest od wentylowania, chłodu z gorąca ci nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 23.08.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Przewody obłozone są wełną 3 cm, z folią Sami tego nie robiliśmy tylko fachowcy Połozone sa na podłodze na srtchu, równiez ocieplonym wełną (na podłodze również). autorus- dobra rada, tylko u mnie raczej niepraktyczna. Nie mam małych okien. Okno tarasowe ma 1,5 m szerokości, prawie 2,5m wysokości. Wiekszośc okien to stałki (własnie ze względu na wentylację). jedyne małe okno mam w kuchni, bo wysokie na 0,6m a szerokie na 1,3 m, jest uchylne, tylko tu siatka wchodzi w grę. Bo reszta okien to balkonowe , duże okna, chcąc dac siatkę trzeba robić z niej drzwi otwierane. Wiem, że dom nagrzewa sie od słońca i muszę rozwiązać ten problem. Zewnetrzne rolety nie moge zamontować : elewacja skonczona. Rolety montowane na elewację to kolejny daszek? Musze spróbować tego co pisze orko, czyli wietrzyć w nocy. Podczas wietrzenia oknami macie właczony reku? Wydawało mi się, że nie powinny być okna otwierane, jak jest rekuperator włączony. Wszystkim dziekuje za dobre rady, jak na razie jakoś walczymy.... I jeszcze jedno-wiem, że wentylacja jest od wentylowania powietrza, nie od mrożenia. Tylko, że ja do tej pory miałaś świeższe powietrze przy wentylacji grawitacyjnej. Nie mam na razie pozytywnej opinii i wentylacji mechanicznej. Nie mam świeżego powietrza, mam wrażenie, że powietrza nie mam wcale. W domach pasywnych tez są duże przeszklenia i wentylacja mechaniczna i chyba jakoś sobie z tym radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Przewody obłozone są wełną 3 cm, z folią Sami tego nie robiliśmy tylko fachowcy A nie mowilem To nie chodzi o to, ze to jest zle, ale to nie ociepla rur. To tylko zabezpieczenie od skraplania wody. Radze naprawde wykonac podstawowy pomiar temepratury na wylocie z reku a na wylocie z anemostatu (najlepiej tego najdalszego)i zobaczyc ile ucieka po drodze. Ja u siebie rury docieplilem okolo 10 cm welny. To tez nie jest duzo, ale juz "ocieplenie". A rury tez mam na strychu ocieplonym-nieogrzewanym. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.08.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Ja rolety zamontowałem na skończonej elewacji, konkretnie na styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 23.08.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 szczukot-muszę to męzowi zlecić, ale on rzadko jest w domu ja nawet nie wiem gdzie jest anemostat (nie śmiejcie się) autorus-porozmawiam z gościem od rolet, ile "daszku" wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.08.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Anemostaty to te wentylacje co sa na sufitach praktycznie w kazdym pomieszczeniu. Oczywiscie mierzymy tam gdzie jst nawiew (czyli najczesciej pokoje, a nie lazienki czy kuchnia) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 23.08.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Ok, dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 23.08.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Powiedzcie prosze jak przewody będą układane na ocieplonym stropie poddasza nieuzytkowego, to jak to zrobic prawidłowo. Dodatkowo jeszcze owijac, czy jakoś "włozyć " w te wełne rozkładaną na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 wg mnie technika dowolna. Wazne aby efekt byl. ale ukladanie w tej welnie co ma sluzyc jako izolacja poddasza raczej odpada. Bo w sumie robi sie mostek termiczny w miejscahc rur. Mozna wiec same rury owijac dodatkowo, lub oblozyc platami welny (ja tak zrobilem). Z ciekawosci zaraz wgram zdjecia jakies - moze nie zrobilm jakiegos cudu, ale te 10 cm welny z kazdej strony mam. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.08.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) No to ponizej to "tymi recami" ocieplone :1) Ocieplone rury welna 10 lub 15 (zalezy jaka akurat mialem pod reka). Na dole welna, posrodku rury i welna, i od gory welna. I wszytsko lezy sobie w sciance kolankowej strychu. A sam strych oczywiscie nie grzany, ale ma ocieplenie po skosie i na podlodze. http://images40.fotosik.pl/1046/1913c5d35d0e9fd1med.jpg 2) Zabudowa skrzynek rozdzielajacych. Od dolu polozne troche styropianu, a od bokow i gory plyty z welny szklanej (15-18 cm). http://images47.fotosik.pl/1055/36237ed591f0e0e7med.jpg http://images49.fotosik.pl/1028/969bd38a68316d59med.jpg 3) No i jakies zamkniecie tego aby sie nie syfilo i mozna bylo ze strychu korzystac. http://images35.fotosik.pl/868/962c8e99a480dffdmed.jpg Teraz najslabszy element systemu te dwa dwa 2-metrowe kawalki rury, idace do rekuperatora ze skrzynek rozdzielczych. Tam jest tylko te 3 cm welny w sreberku. Fantom Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Pięknie:)A powiedz mi, czy wentylujesz jakoś ten stryszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.08.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Wentylacja naturalna Czyli np wybite dziury w dwoch kominach wentylacyjnych gdzie ida mi jakies kable i rurki, a przez sama welne i szczeliny tez sobie oddycha. Jak widac, na stryszku welna jest tylko miedzy krokwiami. Od wewnatrz nie ma zadnej folii paroszczelnej itp. W sumie to sie zastanawiam, aby te dziury w kominach uszczelnic. Bo nie ma chyba takiej potrzeby wentylacji na strychu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tankredus 23.08.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Zdobyłem miernik CO2 po tym jak się naczytałem o bólach głowy... Po nocy w sypialni było 730 ppm CO2 (na zewnątrz 430-440 ppm). Odpowiada to wymianie ok. 80m3/h (2 osoby w sypialni). Okno uchylone w górnym położeniu, ale nie otwarte. W całym domu ok. 500-600ppm Wniosek: wentylacja grawitacyjna jednak działa latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.08.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 szczukot, co to za białe kanały masz tam, wrzuć link ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts