Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze masz docieplone przewody wentylacyjne? Którędy one biegną?

Przewody biegną w większości na strychu, są ocieplone.

Okna na razie odsłoniete, ale cos pomyslimy (mieszkamy trzeci tydzień).

Mamy duże okno na południu oraz okno tarasowe na zachodzie. Ale dach jest sporo wysuniety i nie mam słonca w południe. Zauwazyłam, że słońce zaczyna wchodzić jak sie obniża , czyli koło 16, ale zrobi swoje-nagrzeje dom jak ch...

Tak zachwalana była wentylacja mechaniczna, teraz nie wiem czy dobrze zrobiliśmy :(

Zwłaszcza, że moi znajomi tez się budują. I wszyscy czekają na opinię wentylacji....;)

To nie WM macie skopane. Latem WM nie schłodzi domu nawet przy pomocy GWC. Największe zalety WM powinny ujawnić się zimą i bynajmniej nie polegają na super odzysku ciepła a na kontroli ilości powietrza jaka dostaje się do domu. A swoją drogą skoro w domu alergicy to GWC żwirowe jest najlepszym możliwym filtrem - a tak zostaje wymieniać filtry w wentylacji w miarę często, skusić się na jakiś klimatyzator i zasłonić z zewnątrz okna przez które słońce nagrzewa dom.

Przewody biegną w większości na strychu, są ocieplone.

Pytanie i odpowiedz na temat ocieplenia to troche za malo. Pytanie powinno brzmiec : jak sa ocieplone ? Stawiam na welne 2-3 cm + folia. Zadne ocieplenie. To tylko zabezpiecza przed skraplaniem wody. Zmierz temp na wylocie z reku i na anemostacie. stawiam, ze bedzie kilka stopni roznicy.

Fantom

A ja wczoraj po dwóch tygodniach wyłączyłam wentylację mechaniczną.

Najpierw właczałam cały czas, ale w domu było duszno, mi brakowało powietrza. :(

Potem właczalismy na noc, w dzień wietrzyłam otwierając okna.

Po właczeniu i nie wietrzeniu oknami temperatura w domu wzrasta nawet do 30 stopni, nie da się tak żyć.

Cos jest nie tak...

U mnie WM chodzi cały czas. Nie mam bajpasu a jedynie działa odzysk chłodu (kanały mam utopione dosłownie w wełnie). W dzień okna mam zamknięte. Za to w nocy otwieram. Co znakomicie schładza dom w oczekiwaniu na następny gorący dzień.

Wietrzenie w dzień przy temperaturach 30oC to podgrzewanie domu. Dom trzeba wietrzyć nocą po wygaszeniu świateł wtedy i owadów będzie mniej.

No i oczywiście o czym już pisałem - zewnętrzne osłony na oknach w dzień!

Dochodzenie do komfortowych temperatur może potrwać kilka dni więc nie należy się zrażać.

Przewody obłozone są wełną 3 cm, z folią ;) Sami tego nie robiliśmy tylko fachowcy ;)

Połozone sa na podłodze na srtchu, równiez ocieplonym wełną (na podłodze również).

autorus- dobra rada, tylko u mnie raczej niepraktyczna. Nie mam małych okien. Okno tarasowe ma 1,5 m szerokości, prawie 2,5m wysokości. Wiekszośc okien to stałki (własnie ze względu na wentylację). jedyne małe okno mam w kuchni, bo wysokie na 0,6m a szerokie na 1,3 m, jest uchylne, tylko tu siatka wchodzi w grę. Bo reszta okien to balkonowe , duże okna, chcąc dac siatkę trzeba robić z niej drzwi otwierane.

Wiem, że dom nagrzewa sie od słońca i muszę rozwiązać ten problem. Zewnetrzne rolety nie moge zamontować : elewacja skonczona. Rolety montowane na elewację to kolejny daszek?

Musze spróbować tego co pisze orko, czyli wietrzyć w nocy. Podczas wietrzenia oknami macie właczony reku? Wydawało mi się, że nie powinny być okna otwierane, jak jest rekuperator włączony.

Wszystkim dziekuje za dobre rady, jak na razie jakoś walczymy....

I jeszcze jedno-wiem, że wentylacja jest od wentylowania powietrza, nie od mrożenia. Tylko, że ja do tej pory miałaś świeższe powietrze przy wentylacji grawitacyjnej. Nie mam na razie pozytywnej opinii i wentylacji mechanicznej. Nie mam świeżego powietrza, mam wrażenie, że powietrza nie mam wcale.

W domach pasywnych tez są duże przeszklenia i wentylacja mechaniczna i chyba jakoś sobie z tym radzą.

Przewody obłozone są wełną 3 cm, z folią ;) Sami tego nie robiliśmy tylko fachowcy ;)

A nie mowilem ;)

To nie chodzi o to, ze to jest zle, ale to nie ociepla rur. To tylko zabezpieczenie od skraplania wody. Radze naprawde wykonac podstawowy pomiar temepratury na wylocie z reku a na wylocie z anemostatu (najlepiej tego najdalszego)i zobaczyc ile ucieka po drodze.

Ja u siebie rury docieplilem okolo 10 cm welny. To tez nie jest duzo, ale juz "ocieplenie". A rury tez mam na strychu ocieplonym-nieogrzewanym.

Fantom

wg mnie technika dowolna. Wazne aby efekt byl. ale ukladanie w tej welnie co ma sluzyc jako izolacja poddasza raczej odpada. Bo w sumie robi sie mostek termiczny w miejscahc rur. Mozna wiec same rury owijac dodatkowo, lub oblozyc platami welny (ja tak zrobilem). Z ciekawosci zaraz wgram zdjecia jakies - moze nie zrobilm jakiegos cudu, ale te 10 cm welny z kazdej strony mam.

Fantom

No to ponizej to "tymi recami" ocieplone :

1) Ocieplone rury welna 10 lub 15 (zalezy jaka akurat mialem pod reka). Na dole welna, posrodku rury i welna, i od gory welna. I wszytsko lezy sobie w sciance kolankowej strychu. A sam strych oczywiscie nie grzany, ale ma ocieplenie po skosie i na podlodze.

http://images40.fotosik.pl/1046/1913c5d35d0e9fd1med.jpg

2) Zabudowa skrzynek rozdzielajacych. Od dolu polozne troche styropianu, a od bokow i gory plyty z welny szklanej (15-18 cm).

http://images47.fotosik.pl/1055/36237ed591f0e0e7med.jpg

http://images49.fotosik.pl/1028/969bd38a68316d59med.jpg

3) No i jakies zamkniecie tego aby sie nie syfilo i mozna bylo ze strychu korzystac.

http://images35.fotosik.pl/868/962c8e99a480dffdmed.jpg

Teraz najslabszy element systemu te dwa dwa 2-metrowe kawalki rury, idace do rekuperatora ze skrzynek rozdzielczych. Tam jest tylko te 3 cm welny w sreberku.

Fantom

Edytowane przez szczukot

Wentylacja naturalna :) Czyli np wybite dziury w dwoch kominach wentylacyjnych gdzie ida mi jakies kable i rurki, a przez sama welne i szczeliny tez sobie oddycha. Jak widac, na stryszku welna jest tylko miedzy krokwiami. Od wewnatrz nie ma zadnej folii paroszczelnej itp. W sumie to sie zastanawiam, aby te dziury w kominach uszczelnic. Bo nie ma chyba takiej potrzeby wentylacji na strychu.

Fantom

Zdobyłem miernik CO2 po tym jak się naczytałem o bólach głowy... Po nocy w sypialni było 730 ppm CO2 (na zewnątrz 430-440 ppm). Odpowiada to wymianie ok. 80m3/h (2 osoby w sypialni). Okno uchylone w górnym położeniu, ale nie otwarte. W całym domu ok. 500-600ppm Wniosek: wentylacja grawitacyjna jednak działa latem...