Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy to, że ja wspominam to znaczy, że wychodzę przed szereg?

Masz mi to za złe? Martwi Cię to?

Mnie interesuje prawidłowe wdrażanie i stosowanie regulusów.

Dziwne?

Stąd są takie teksty na stronie: http://www.regulus.com.pl/news/regulacja-hydrauliczna-instalacji-co

Zwróć uwagę na nagłówek: "Informacja edukacyjna"!!

Ja się nie czepiam, więc Ty też się nie czepiaj...

Kontekst Twojej wypowiedzi zrozumiałem, gdyż cechuje mnie wyłącznie dobra wola.

A może ad rem?

Jak wykazałeś "podłogówka" nie da potrzebnej Arturo72 mocy przy takich parametrach czynnika grzejnego.... Przy jakich da?

Czy wiesz o co mi chodzi z tą Japonią?

Pozdrawiam

Bogusław

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie dziwi mnie zadna Twoja wypowiedz w sprawie regulusów, Twój biznes, zawsze Bedziesz uwypuklał zalety a nie wady swoich wyrobów, jest działanie to całkiem normalne o ile nie zawiera niedomówień, półprawd, przeinaczeń.

Parametry podłogówki przeliczę pózniej i podam wyniki.

Świadomie nie nawiązuję do tematu Japonii gdyz nie jestem ekonomistą, a inżynierem, sprawy logistyki i inne zostawiam fachowcom. Nie chcę wchodzić w dalsze dyskusje nie wnoszace nic do meritum watku

Edytowane przez asolt

OK. Zajmijmy się pracą.

Rozważania zostawmy na czas wolny.

Nie jesteś też producentem jak mniemam. Inaczej widziałbyś sprawy w nieco innym świetle. Ciepło jako towar. Jako produkt.

Co do Japończyków. Moim zdaniem logistyka wnosi niezwykle dużo...

Optymalizacja produkcji, magazynowania i dystrybucji wpływa w istotny sposób na końcowy efekt ekonomiczny.

Japończycy wprowadzili tzw. zerowy stan magazynowy.

Bufor nie jest zlokalizowany w punkcie dystrybucji.

To na razie tyle.

Przyjemnej pracy.

Pozdrawiam

Bogusław

nie mam i nie bede mial - nie lubie drewna i nie stać mnie na drewno

gdyby bylo mnie stac i podobałoby mi sie naturalne drewno - podszedł bym do tego tak jak napisałem

ocywiscie drewna rownia się miedzy soba twardoscia i przepuszczalnościa ciepla - ale to nie znaczy ze nie mozna go stosowac przy podlogowce - no chyba ze ktos bedzie grzal w wysokich temperaturach

Liczyłem na zdanie praktyka, który ma parkiet, bo teoretyków w tym wątku jest większość. Zabawa jest zbyt droga żeby eksperymentować.

Łazienka rządzi się innymi prawami niż reszta pomieszczeń ;)

Liczę się z tym,że do łazienki będzie potrzebny grzejnik,będzie to raczej grzejnik/drabinka elektryczny,żeby nie zaburzać instalacji w innych pomieszczeniach.

Podłogówkę mam projektowaną na 28st.C przy -20st.C.

Zasilanie to powietrzna pompa ciepła :)

Jezeli masz projektowaną podłgówkę i dane dotyczyły twojego salonu to Twoja podłogówka przy takich parametrach nie da wystarczajączej mocy.

Jezeli te dane podałeś jako przykładowe to masz wyniki obliczeń wyżej

Łazienka rządzi się innymi prawami niż reszta pomieszczeń ;)

Liczę się z tym,że do łazienki będzie potrzebny grzejnik,będzie to raczej grzejnik/drabinka elektryczny,żeby nie zaburzać instalacji w innych pomieszczeniach.

Podłogówkę mam projektowaną na 28st.C przy -20st.C.

Zasilanie to powietrzna pompa ciepła :)

A po co, ludzie co wy macie z tymi grzejnikami ??? W łazience ustawia się 28 stopni (temperatura podłogi) i jest jak w łaźni. Jakie kaloryfery ? Ja mam kaloryfery i przy najbliższym remoncie łazienki znikają, bo zajmują miejsce i wiecznie coć na nich wisi. Zrozumcie, że podłogówka to nie jest ogrzewanie tylko stóp, to promieniuje w górę i czuć na całym ciele. Jak słyszę podkręcanie podłogówki, dodatkowe kaloryfery to się zastanawiam jak te podłogówki są wykonane i czy przypadkiem w zimie nie macie non stop otwartych okien.

Edytowane przez pilarzpk

A po co, ludzie co wy macie z tymi grzejnikami ??? W łazience ustawia się 28 stopni i jest jak w łaźni. Jakie kaloryfery ? Ja mam kaloryfery i przy najbliższym remoncie łazienki znikają, bo zajmują miejsce i wiecznie coć na nich wisi. Zrozumcie, że podłogówka to nie jest ogrzewanie tylko stóp, to promieniuje w górę i czuć na całym ciele. Jak słyszę podkręcanie podłogówki, dodatkowe kaloryfery to się zastanawiam jak te podłogówki są wykonane i czy przypadkiem w zimie nie macie non stop otwartych okien.

Arturo pisze o temp. zasilania podłogówki, a nie temperatury wewnątrz. Trzeba czytac ze zrozumieniem

Nie polecam i nie stosuję rozstawu mniejszego niż 10 cm przy dT=5 oC, a taki jest tu konieczny, Zmniejszenie rozstawu do 6-7 cm niewiele zwieksza moc grzejnika a to jest trudne do wykonania nie mówiąc o małych promieniach zagięcia rur.
Moc "grzejnika" zwiększa się o jakieś 60% przy odległości 6cm według mnie to nie mało. Przy tak niskiej temperaturze zasilania czas nagrzewania "grzejnika" dużo krótszy i nagrzewanie powierzchni bardziej równomierne. Ponadto jaki jest sens stosować dodatkowy grzejnik jak do łazienki trafia ciepłe "brudne" powietrze z innych pomieszczeń. Znajoma ma łazienkę z samą podłogówką. Łazienka jest na rogu domu parterowego (cztery zimne przegrody). W łazience są okna panoramiczne około 6 metrów kwadratowych, połączone w narożniku. Okna drewniane z dwiema szybami. Podłogówka ustawiona na 27 oC. Rury w podłogówce co 12cm i zasilanie 35oC. Komfort cieplny jak z bajki przy każdej temperaturze zewnętrznej.

Moc "grzejnika" zwiększa się o jakieś 60% przy odległości 6cm według mnie to nie mało. Przy tak niskiej temperaturze zasilania czas nagrzewania "grzejnika" dużo krótszy i nagrzewanie powierzchni bardziej równomierne. Ponadto jaki jest sens stosować dodatkowy grzejnik jak do łazienki trafia ciepłe "brudne" powietrze z innych pomieszczeń. Znajoma ma łazienkę z samą podłogówką. Łazienka jest na rogu domu parterowego (cztery zimne przegrody). W łazience są okna panoramiczne około 6 metrów kwadratowych, połączone w narożniku. Okna drewniane z dwiema szybami. Podłogówka ustawiona na 27 oC. Rury w podłogówce co 12cm i zasilanie 35oC. Komfort cieplny jak z bajki przy każdej temperaturze zewnętrznej.

Układałeś kiedy podłogówkę i zaginałeś rury ? Zrób to na promieniu 3-4 cm życzę powodzenia. Przy zmniejszeniu rozstawu z 10 cm do 6 cm moc wzrasta maksymalnie o ok 20 % przy niezmienionej temp zasilania. Nie warta "skórka za wyprawkę"

Nie wiem skąd masz takie dane ze moc przy 6 cm wzrasta o 60%, ale nie wiem z jakiego rozstawu.

Układałeś kiedy podłogówkę i zaginałeś rury ? Zrób to na promieniu 3-4 cm życzę powodzenia. Przy zmniejszeniu rozstawu z 10 cm do 6 cm moc wzrasta maksymalnie o ok 20 % przy niezmienionej temp zasilania. Nie warta "skórka za wyprawkę"

Nie wiem skąd masz takie dane ze moc przy 6 cm wzrasta o 60%, ale nie wiem z jakiego rozstawu.

Przelicznik prosty: 60% więcej rur. Moc oddawana przez podłogę może 20% ale jak by nie patrzeć 60% więcej powierzchni rur więc szybkość nagrzewania podłogi 60% szybsza, prosty rachunek. Jeżeli chodzi o rozstaw to sam o takim pisałeś. Ponadto wydaje mi się, że jeżeli będziemy układać w tzw. "ślimaka" i zaginać rurę pod kątem 90o to chyba gęstość ułożenia może być dowolna ? Według mnie przy zasilaniu wodą o temp. 28oC każdy kawałek rury ma znaczenie. A czy skórka nie warta to nie wiem ale nie raz słyszałem od fachowców: a po co tak gęsto, a po co taki gruby styropian, a po co taka gruba otulina. Wszystko sprowadzało się do jednego: chcieli mieć jak najmniej roboty, a mój interes mieli głęboko w poważaniu.

Przelicznik prosty: 60% więcej rur. Moc oddawana przez podłogę może 20% ale jak by nie patrzeć 60% więcej powierzchni rur więc szybkość nagrzewania podłogi 60% szybsza, prosty rachunek. Jeżeli chodzi o rozstaw to sam o takim pisałeś. Ponadto wydaje mi się, że jeżeli będziemy układać w tzw. "ślimaka" i zaginać rurę pod kątem 90o to chyba gęstość ułożenia może być dowolna ? Według mnie przy zasilaniu wodą o temp. 28oC każdy kawałek rury ma znaczenie. A czy skórka nie warta to nie wiem ale nie raz słyszałem od fachowców: a po co tak gęsto, a po co taki gruby styropian, a po co taka gruba otulina. Wszystko sprowadzało się do jednego: chcieli mieć jak najmniej roboty, a mój interes mieli głęboko w poważaniu.

Przelicznik nie jest wcale prosty, 60% rur wiecej nie oznacza ze jest 60% wiecej mocy. Ta zalezność nie jest wprost proporcjonalna. Niezależnie od sposobu ułożenia rury

przy rozstawie 6 cm mamy promień giecia ok 3-4 cm. Zaręczam z własnej praktyki (gdy chcę troche rozprostować kosci po wielogodzinnym siedzeniu przy komputerze i projektowaniu to układam czasem podłogowkę) ze tak mały promień się cięzko układa i trzeba bardzo uwazać zeby za bardzo nie zagiąc rury. Łatwo jest o tym mówić nigdy tego nie wykonując. Jezeli przy rozstawie 10 cm brakuje mocy to niestety trzeba podnieść temp zasilania. Jej wzrost o 5 oC da nam duzo wiecej niź zmniejszenie rozstawu do 6 cm. Z pustego to i Salomon nie naleje. Miedzy temp. zasilania 28 oC i temp wewn. 24 oC (łazienka) to tylko 4 oC to zaden grzejnik nie da żadanej mocy chyba ze założymy bardzo małe przechłodzenie (dT) ale wzrastają wtedy znacznie opory hydrauliczne. Zmniejszenie rozstawu poniżej 10 cm jest drogą donikąd i trzeba się pogodzić ze wzrostem temp zasilania.

Co do tzw. fachowców to się zgadzam ze ich wiedza zatrzymała się na dość niskim poziomie a jezeli to połaczymy z niechecią do dokładnej i starannej pracy oraz maksymalizacją zysku to kazdy inwestor musi sie miec na baczności.

Ja tego problemu nie mam gdyż wykonuję podłogówkę wg mojego projektu, a sam ze sobą nie bedę sie przekomarzał i narzekał na siebie.

Przelicznik nie jest wcale prosty, 60% rur wiecej nie oznacza ze jest 60% wiecej mocy. Ta zalezność nie jest wprost proporcjonalna. Niezależnie od sposobu ułożenia rury

przy rozstawie 6 cm mamy promień giecia ok 3-4 cm. Zaręczam z własnej praktyki (gdy chcę troche rozprostować kosci po wielogodzinnym siedzeniu przy komputerze i projektowaniu to układam czasem podłogowkę) ze tak mały promień się cięzko układa i trzeba bardzo uwazać zeby za bardzo nie zagiąc rury. Łatwo jest o tym mówić nigdy tego nie wykonując. Jezeli przy rozstawie 10 cm brakuje mocy to niestety trzeba podnieść temp zasilania. Jej wzrost o 5 oC da nam duzo wiecej niź zmniejszenie rozstawu do 6 cm. Z pustego to i Salomon nie naleje. Miedzy temp. zasilania 28 oC i temp wewn. 24 oC (łazienka) to tylko 4 oC to zaden grzejnik nie da żadanej mocy chyba ze założymy bardzo małe przechłodzenie (dT) ale wzrastają wtedy znacznie opory hydrauliczne. Zmniejszenie rozstawu poniżej 10 cm jest drogą donikąd i trzeba się pogodzić ze wzrostem temp zasilania.

Co do tzw. fachowców to się zgadzam ze ich wiedza zatrzymała się na dość niskim poziomie a jezeli to połaczymy z niechecią do dokładnej i starannej pracy oraz maksymalizacją zysku to kazdy inwestor musi sie miec na baczności.

Ja tego problemu nie mam gdyż wykonuję podłogówkę wg mojego projektu, a sam ze sobą nie bedę sie przekomarzał i narzekał na siebie.

Słuszne argumenty. Dzięki za informacje, będę miał to na uwadze w przyszłości.

A propos fachowców od podłogówek. Kiedyś jeden niedoszły wykonawca zapronował mi oprócz podłogówki kaloryfery, gdyż podłogówka grzeje do wysokości pępka i jeżeli nie zainstalujemy kaloryferów to będzie mi zimno w korpus i głowę - całkiem logiczne :-).

Słuszne argumenty. Dzięki za informacje, będę miał to na uwadze w przyszłości.

A propos fachowców od podłogówek. Kiedyś jeden niedoszły wykonawca zapronował mi oprócz podłogówki kaloryfery, gdyż podłogówka grzeje do wysokości pępka i jeżeli nie zainstalujemy kaloryferów to będzie mi zimno w korpus i głowę - całkiem logiczne :-).

Faktycznie, bo jak chodzić po domu w krótkich spodenkach i grubym swetrze z czapką ?. Jak ci fachowcy dbają o swoich klientów.

Jezeli przy rozstawie 10 cm brakuje mocy to niestety trzeba podnieść temp zasilania.
Podnoszenie jeszcze bardziej temp. OP to nieporozumienie to dyskomfort dla użytkownika .Jeżeli przy rozstawie 10 cm brakuje mocy to trzeba zmniejszyć straty - zwiększyć izolację cieplną lub uzupełnić brak mocy innym rodzajem ogrzewania .

Podnoszenie jeszcze bardziej temp. OP to nieporozumienie to dyskomfort dla użytkownika .Jeżeli przy rozstawie 10 cm brakuje mocy to trzeba zmniejszyć straty - zwiększyć izolację cieplną lub uzupełnić brak mocy innym rodzajem ogrzewania .

Mowa o temperaturze zasilania, a nie podłogi.

@Arturo - to jaki masz ten rozstaw dla 26W/m2?

Pytanie do znawców dla opcji full hardcore, czyli rurek podłogówki uczepionych do górnego zbrojenia płyty - tej stali trochę jest i ma ona całkiem niezły współczynnik przewodzenia ciepła, dużo lepszy od betonu - czy można zakładać, że wpłynie ona pozytywnie na transport ciepła?

Drugie pytanie: wcale nie czuję potrzeby utrzymywania 25* we wszystkich łazienkach przez całą dobę. Czy dołożenie poza wodną elektrycznej bezpośrednio w kleju pod cienką terakotą może spełnić swoje zadanie, tzn. błyskawicznie podgrzewać podłogę na czas przebywania w łazience? Czy całe ciepło pójdzie w płytę?

Czy zwiekszenie temp zasilania z 28 oC do 33-35 oC spowoduje dyskomfort ? Przecież temp podłogi wzrosnie wtedy ok 1-1,5 oC. Cały czas mówimy o temp zasilania dla temp zewnętrznej obliczeniowej czyli np. -20 dla III strefy. Nie podajmy w paranoję super niskich temp. zasilania. Nie zawsze się da poprawić izolację termiczną lub tej poprawy nie zyczy sobie inwestor z róznych względów. Jezeli chodzi o uzupełnienie mocy innym rodzajem ogrzewania to dla łazienki zawsze zalecam i uwzgledniam w bilansie mocy grzejniki drabinkowe, ale i one dadzą niewiele mocy przy zasilaniu 28 oC i temp. łazienki 24 oC. Nawet dla duzych grzejników łazienkowych te moce w takim przypadku są rzedu 30-80 W. I moze dalej może brakowac mocy. Wtedy jedynie podniesienie temp zasilania o ok 5 oC lub instalacji grzałki w grzejniku łazienkowym powodują uzupełnienie bilansu mocy.