Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwrotnica -inaczej sprzęgło hydrauliczne .jak jeszcze rozwinąć.To typowy element instalacji grzewczych
Używanie potocznych nazw wyjaśniając osobie, która nie ma do czynienia na co dzień z branżą jest mało pomocne. Dziękuję - O takie rozwinięcie mi chodziło. To, że jest typowy, to wiem - sam takowe posiadam. Edytowane przez CitroCerber

• Odpowiedzi 627
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podsumowując:

pompa z podłogówki jest wpięta do pieca i to piec ją uruchamia, a piecem steruje termostat, który jest na piętrze.

Nie. Kocioł chodzi 24h na dobę i nic go nie "steruje". Czynnik może mieć stałą t lub regulowaną w funkcji pogodówki - nie ma to znaczenia, choć przy pogodówce będzie stabilniejsza praca grzejników. Pompę od podłogówki uruchamia termostat umieszczony w tym pomieszczeniu z OP, w którym najszybciej spada temperatura.

jeżeli dobrze zrozumiałem to zostawiam termostat auraton 2005, ale zamiast sterować piecem powinien sterować pompą od OP a piec powinien być ustawiony na grzanie wg krzywej. czy dobrze myślę?

Tak, ale grzanie według "czystej" krzywej pogodówki- czyli t czynnika zależne wyłącznie od zewnętrznego czujnika, i praca kotła 24h.

Przeczytaj uważnie wcześniejsze posty malutek'a W pokojach spada mu szybciej, bo ma tam grzejniki, a w pozostałych pomieszczeniach OP.

Malutek, , jeśli nie chcesz/nie możesz zbyt ingerować w system, to przenieś termostat do któregoś pokoju z grzejnikami - ale wtedy będziesz musiał zmniejszyć przepływ na OP albo ograniczyć temperaturę na mieszaczu, bo będziesz przegrzewał pomieszczenia z OP.

Ale takie rozwiązanie trąci bryndzą...

Pomysł ze sprzęgłem, czy buforem jest drogi i skomplikowany. Najtańsze i najłatwiejsze będzie rozwiązanie problemu przez zamontowanie 2 termostatów. Jeden w reprezentatywnym pomieszczeniu z podłogówką, drugi w reprezentatywnym pomieszczeniu z grzejnikami. Włączenie któregokolwiek termostatu załącza grzanie kotła. Jeśli w pomieszczeniu z podłogówką zrobi się za ciepło, to podłogówka zostanie przez termostat odcięta. Odciąć ją można na 2 sposoby wyłączając obiegówkę podłogówki (o ile taka jest) lub zamykając sterowany elektrozawór, który trzeba by zamontować. Rozwiązanie bezinwazyjne, tanie i skuteczne. Zamontowanie siłowników na wszystkich pętlach podłogówki i wielu sterowników też jest dobrym pomysłem umożliwiającym precyzyjne sterowanie całością, ale jest droższe.

Pomysł ze sprzęgłem, czy buforem jest drogi i skomplikowany.

Cena sprzęgła to około 300zł... :)

Włączenie któregokolwiek termostatu załącza grzanie kotła. Jeśli w pomieszczeniu z podłogówką zrobi się za ciepło, to podłogówka zostanie przez termostat odcięta. Odciąć ją można na 2 sposoby wyłączając obiegówkę podłogówki (o ile taka jest) lub zamykając sterowany elektrozawór, który trzeba by zamontować. Rozwiązanie bezinwazyjne, tanie i skuteczne. Zamontowanie siłowników na wszystkich pętlach podłogówki i wielu sterowników też jest dobrym pomysłem umożliwiającym precyzyjne sterowanie całością, ale jest droższe.

To może trochę inaczej?

2 termostaty ale:

- termostat w pomieszczeniu z grzejnikami steruje pracą kotła

- termostat w pomieszczeniu z OP steruje tylko i wyłącznie pompą obiegową podłogówki lub zaworem odcinającym.

zamówiłem taki termostat:

http://www.elektrobock.cz/pl/termostat-z-komunikacj---opentherm-plus/product.html?id=238

wybrałem taki po chciałem mieć możliwość sterowania również obiegiem CWU - zobaczymy jak to się sprawdzi.

zamierzam ustawić sterowanie wg krzywych.

na początek też chciałbym spróbować wyregulować podłogówkę na rozdzielaczu ew zmniejszyć przepływy na pętlach. temperaturę w pokojach będę regulował głowicami na kaloryferach.

nie wiem czy uda mi się tak wszystko poustawiać, żeby temperatury w pomieszczeniach nie miały wahnięć.

no i co ?? skręciłeś ten termostat na rozdzielaczu od podłogówki ?? co konkretnie dało to obniżenie czynnika grzewczego OP ??

nie uruchamiałem jeszcze pieca przy obecnych temperaturach zew.

zaczekam też na termostat i wtedy zacznę testy.

http://www.elektrobock.cz/pl/termostat-z-komunikacj---opentherm-plus/product.html?id=238

wybrałem taki po chciałem mieć możliwość sterowania również obiegiem CWU - zobaczymy jak to się sprawdzi.

Jakbyś poczytał forum, to wiedziałbyś że ta wersja współpracuje nie do końca poprawnie z MCR 24 II...

Jakbyś poczytał forum, to wiedziałbyś że ta wersja współpracuje nie do końca poprawnie z MCR 24 II...

co to znaczy "nie do końca poprawnie"?

czytałem na forum, że w ogóle nie współpracuje, ale sprzedawca przekonywał że będzie działało.

poza tym mam 10 dni na zwrot towaru najwyżej zamienię na 59X, ale on jest prawie dwa razy droższy :(

Witam,

Problem jest banalny i dziwię sie nie którym wypowiedzią. Problem polega na tym, iż regulator znajduje sie w zlym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie regulatora bezprzewodowego. Regulator powiniem znajdować sie w najchlodniejszym pomieszczeniu w całym domu. Jezeli podlogowka jest na dole w pomieszczeniach tj: salon, jadalnia, kuchnia, wiatrołap to nie widze sensu dawania automatyki tj sterowniki i siłowniki. Druga kwestia to odpowiedni dobór grzejnikow. Jezeli grzejniki będą zle dobrane a w dodatku duże straty ciepła z pomieszczenia to nawet wysoki parametr mie pomoże. Jest jeszcze jedna wazna sprawa a mianowicie sama grupa mieszająca do podłogówki. Ciężko jest tak za pomocą postu rozwiązać problem, ponieważ czynników może być wiele. '

'

Pozdrawiam Tomasz Sulej

• 2 weeks później...

zamierzam ustawić sterowanie wg krzywych.

na początek też chciałbym spróbować wyregulować podłogówkę na rozdzielaczu ew zmniejszyć przepływy na pętlach. temperaturę w pokojach będę regulował głowicami na kaloryferach.

nie wiem czy uda mi się tak wszystko poustawiać, żeby temperatury w pomieszczeniach nie miały wahnięć.

nie uruchamiałem jeszcze pieca przy obecnych temperaturach zew.

zaczekam też na termostat i wtedy zacznę testy.

Witaj,

Czytam opis Twojego problemu i jest tak uderzająco podobny do mojego (który

to problem właśnie - przed drugim sezonem grzewczym - chciałbym rozwiązać).

Pytanie: czy instalacja sterownika coś pomogła ..?

Mój problem jest taki: dół wychładza się dużo wolniej niż góra (chyba przez okna

dachowe - jedyne bez zewn. rolet), sterownik PT55 mam na dole i w nocy temperatura na

dole spada za mało, żeby PT55 zareagował i mam na górze zimne kaloryfery.

Ja mam PT55 elektrobocka i wydaje mi się, że sterowanie według krzywych wcale nie wyłącza

czujnika temperatury termostatu - czy ktoś jest w stanie to potwierdzić ..?

Przenoszenie jednego termostatu do "najzimniejszego pomieszczenia" jest słabe bo w

różnych porach dnia (albo i tygodnia) to najzimniejsze jest najzimniejszym :-).

Też na to wpadłem, że najsensowniejszy scenariusz jest taki:

- CWU żeby było sterowane przez opentherm z PT55 (optymalizacja: noc, w ciągu dnia dom pusty - nie grzejemy),

- na każdym kaloryferze elektroniczna głowica termostatyczna - każde pomieszczenie ma inną

charakterystyke grzania,

- a piec powinien nastawiać temperaturę zasilania według pogodówki, a włączać się

w zależności od temperatury powrotu (jeśli jakieś głowice są otwarte to grzać).

Czy ktoś mógłby powiedzieć jak to wdrożyć na MCR 24 + jakiś sterownik opentherm ..?

Mam trochę podłogówki na dole tam gdzie podłoga jest w kaflach + w łazience na górze (bardziej po

to, żeby było przyjemnie w stopy niż do utrzymywania temperatury) i tę będę sobie włączał

sterownikiem czasowym (rano i wieczorem + weekendy) - jak podłogówka spowoduje dogrzanie

pomieszczeń to kaloryfery na pewno się zamkną. Jedyny problem jaki może powstać

to taki, że podłogówka będzie przegrzewać pomieszczenia - ale to kwestia ustawienia

temperatury jej zasilania na mieszaczu.

--

Bartek

witam,

na razie sterownik wrócił do dostawcy bo nie działał jak należy. o ile program CWU działał poprawnie to grzanie już nie. tzn sterownik nie wyłączał pieca ani w trybie off (3 st.) ani w trybie urlop. poza tym przy nastawieniu dowolnej krzywej sterownik wyliczał temp. zasilania a piec grzał powyżej tej temperatury.

nie wiem czy to wada sterownika czy jak ktoś już pisał na forum nieprawidłowej współpracy z moim piecem ale teraz czekam aż mi sprowadzą pt59 i zobaczymy jak to się będzie sprawować. mam nadzieję że uda mi się tak wyregulować układ żeby uzyskać w miarę jednakową temperaturę we wszystkich pomieszczeniach tylko przy pomocy odpowiednio dobranej krzywej oraz regulacji głowicami na kaloryferach i podłogówce. jestem dobrej myśli, ale zima to zweryfikuje ;)

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

koncepcja ogrzewania w moim domu opiera się na piecu kondensacyjnym Viessmann lub Vaillant /do przemyślenia/ oraz podłogówce w kuchni, salonie, łazienkach, korytarzach itp. Natomiast w sypialniach - szt. 3 - na parterze chciałabym zainstalować grzejniki kanałowe. Od chudziaka do zera budynku mam pozostawioną dziurę 55 cm, zatem głębokość kanału jest właściwie nieograniczona. Zapotrzebowanie na ciepło według projekt to średnio ok. 800 W dla sypialni, co zresztą potwierdził kalkulator doboru grzejników Regulus. A jeszcze 2 grzejniki wodne w garażu i 2 drabinki w łazienkach.

Moje dylematy:

1. Czy grzejnik kanałowy wskazany jest w sypialniach? Wiem, że wentylator odpada.

2. Czy będę zatem potrzebowała trzech różnych obwodów dla poszczególnych rodzajów ogrzewania - podłogówki, kanałowego i grzejników?

3. Czy taki o głębokości 45-50 cm, szerokości 25-35 cm i długości 170 cm wystarczy do sypialni? Zaznaczam, że lubię ciepło i 21 stopni to dla mnie zbyt mało.

4. I jeśli kanałowy to jaki? Vasco, Jaga, Purmo?

Dziękuje za opinie

Skorzystaj z programu doboru grzejników kanałowych.. Tam uzyskasz podpowiedzi przynajmniej co do części Twoich dylematów..

http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html

Podesty z drewna, w kolorze RAL, anodowane czy też z nierdzewki?

Z podestem posezonowym czy bez?

Będziesz widzieć tylko podest...

Pozdrawiam

Bogusław

• 4 weeks później...

Odkopię lekko temat.

Mam przeszklenie w salonie - 3,8 mb okna tarasowego.

Przy oknie nie ma niestety zagęszczonych rurek od podłogówki i jak łatwo się domyśleć przy -15 stC czuć przyjemny chłodek przy oknie.

Dlatego chciałbym zamontować grzejnik kanałowy na długości okna.

- co WAŻNE - wiem dokładnie gdzie są rurki od podłogówki i gdzie kuć koryto pod grzejnik. Planuję wymianę płytek, więc z bałaganem nie ma problemu.

PYTANIE - czy rozbudować rozdzielacz podłogówki i zrobić osobny obwód pod grzejnik, czy wpinać się w instalację grzejnikową (na piętrze mam normalne grzejniki, a dodatkowo, w pobliżu miejsca montażu grzejnika kanałowego mam doprowadzone rurki miedziane na potrzeby ogrzewania ogrodu zimowego (jeszcze nie używane).

Pozdrawiam