grzeniu666 29.10.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Tak na szybko, wyniki dla celulozy dla "przegród na ruszcie drewnianym", poza tym oba teksty skażone chyba markjetingiem. Nie twierdzę że nie. Przy wiązarach (dół) i suficie GK problemem dla wełny może być pewnie szczelne ułożenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 zdecydowanie kobok jeśli planujesz nowoczesne wnętrze. Ten pierwszy trochę klasycyzujący A mnie sie właśnie BeF wydaje nowocześniejszy. Płaska fasada, ukryta rama, chromowana klamka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2013 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Tak na szybko, wyniki dla celulozy dla "przegród na ruszcie drewnianym", poza tym oba teksty skażone chyba markjetingiem. Nie twierdzę że nie. Przy wiązarach (dół) i suficie GK problemem dla wełny może być pewnie szczelne ułożenie... Nawet, jesli oba teksty sa skażone marketingiem, to widac, ze 50mm Rocktonu wypada lepiej, niz 100mm celulozy. Co do szczelności - jesli płyty beda wciśniete pomiedzy belki wiazarow, a na nie nadmuchana celuloza, to nie powinno byc źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.10.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 widac, ze 50mm Rocktonu wypada lepiej, niz 100mm celulozy. Ja bym (aż) takich wniosków a tych art. nie wyciągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2013 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 No, ale dlaczego ?Jeden i drugi producent podaje wsp R dla różnych przegród i welna ma ten wsp. wyzszy.Niby dlaczego ten od welny miałby oszukiwać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.10.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 No, ale dlaczego ? Jeden i drugi producent podaje wsp R dla różnych przegród i welna ma ten wsp. wyzszy. Niby dlaczego ten od welny miałby oszukiwać ? Nie twierdzę, żę oszukuje. To inne przegrody - przy celulozie to dla "przegród na ruszcie drewnianym", a dla wełny działówka (bez drewna rozdzielającego izolację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Nie sadzę, aby drewniany ruszt tak psuł efekt, a nie chce mi sie szukac innych przykładów, tym bardziej, że choćby malux szukal sposobu, by akustyke celulozy poprawić.Stąd też i moje rozterki co do warstw izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Też stanę przed podobnym wyborem z tym ze jak dotąd to wymyśliłem sobie dolny pas obić OSB a na to polecieć grubo z ekofibrem ( poddasze nie użytkowe - całkowicie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.11.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ja uzytkowego mam 21m2 wiec jakas podloge na legarach chcę tam zrobic. Miałbym wowczas malo miejsca na izolacje, gdybym startował od dołu wiazarów.A dlaczego nie chcesz startować z ekofibrem od sufitu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.11.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Przyznam szczerze że mam trochę cykora wiedząc ze to wszystko będzie leżeć na płytach GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.11.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Cześć chłopacy ja również dumam nad sufitem GK i ociepleniem. Mam wiązary w rozstawie 95cm, sufit planuję mieć opuszczony o jakieś 25cm względem dołu dolnego pasa wiązara, ocieplenie chcę tymczasem 40cm (te 25cm plus 15cm wysokości dolnego pasa). Chciałbym ekofiber, ale ze względu na cenę rozważam wełenkę (raczej granulat). Profile główne widzę prostopadle do wiązara, nośne równolegle do wiązara Koncepcję mam taką, aby (po ułożeniu peszli i rur np. WM) zasypać te ze 6cm wysokości rusztu granulatem, na to ułożyć wełnę z rolki grubości np. 10cm (fajnie byłoby jakby rolka szerokości 100cm upchała się do szerokości 95cm, czyli rozstawu wiązarów) aby ona i ocieplenie wyżej obciązały ruszt a nie płyty, i na to znów zasyp granulatem. Patrzę na tabele z Nidy, i tam dla krzyżowej/dwupoziomowej piszą o obciązaniu max. od 20kg/m2, więc chyba się spokojnie łapie zarówno ekofiber jak i granulat wełny). Napiszę może jutro osobny temat na forumie, w stosownym miejscu, z prośbę o opinie fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 05.11.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 To ocieplenie sufitów w parterówkach z niezamieszkałym poddaszem to jakiś gorący temat. Dobrze, że tak wiele osób się nad tym głowi. Czekam na okrzyk "Eureka". Gratuluję postępów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 To ocieplenie sufitów w parterówkach z niezamieszkałym poddaszem to jakiś gorący temat. A to jest tak prosta sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.11.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Prosta nie prosta ale roboty dużo. U mnie między wiązary poszła wełna 20cm. Sufit tj. płyty k-g mam obniżone o 33 cm względem dołu wiązarów tam też poszła wełna w 2 warstwach 15 cm i 18cm na zakładkę. Razem 53 cm wełenki. Profile sufitu mam ułożone krzyżowo dwupoziomowo. Profile nośne prostopadle do wiązarów a te do których kręcone były płyty równolegle do wiązarów. Nikt tego tu nie wspomniał ale pamiętajcie o oświetleniu szczególnie w przypadku opraw wpuszczanych w sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Może ktoś mnie kto oswieci, bo kompletnie jeszcze nie wgryzłem sie w temat, jaka jest różnica, czy prolile nośne sa prostopadle, czy równolegle do wiązarów ? Kwestia oświetlenia to właśnie jeden z powodów moich rozterek, co do sypania granulatu bezpośrednio na płyty g-k. Jakakolwiek zmiana koncepcji będzie utrudniona. Wymiana źrodeł światła też, choć te w suficie beda LED, wiec raczej długowieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Powoli kończy się instalacja elektryczna. Z uwagi na to, że w piątek wchodzą tynkarze, a mojemu elektrykowi pozostało jeszcze trochę pracy, postanowiłem mu pomóc i zająć się zrobieniem bruzd pod przewody. Najpierw miałem chęc wypozyczyć bruzdownicę, z którą byloby łatwiej, szybciej (i drożej), ale stanelo na zakupie kątówki firmy Makita, tarcz do betonu i nadziei, ze szlifierka przeżyje i przyda sie jeszcze przy szlifowniu powierzchni płyty. Co do bruzdowania mam dwojakie odczucia - działówki tnie się "jak złoto", za to pełne "18-tki" to juz wieęsze wyzwanie. Posiadaja wyższa klasę wytrzymalosci i mnostwo trobnych, twardych, krzesajacych iskry kamyczków. Dysponowałem tarczami 2 i 6mm, a optymalnie byłoby mieć 4mm, idealnie pod przewod. Ale pociagnąłem trochę robotę do przodu, jutro mój elektryk będzie mógł zająć się wyłącznie tym, na czym zna się najlepiej - czyli kabelkami Jak wspomniałem, tynkarze wchodza w piatek. Tynk gipsowy Knauf Diamant. Pogoda jeszcze przez trzy tygodnie ma być łaskawa, zamierzam na ten czas wypożyczyć (kupić ?) nagrzewnicę 6-9kW, aby podnieść temperature i osuszyć powietrze w budynku. Zamowilem też styropian na podłoge (Swisspor Podłoga Lambda 0.031), ktory na czas tynkownia znajdzie sie na belkach wiązarów, jako tymczasowe ocieplenie stropu. Edytowane 5 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 05.11.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Może ktoś mnie kto oswieci, bo kompletnie jeszcze nie wgryzłem sie w temat, jaka jest różnica, czy prolile nośne sa prostopadle, czy równolegle do wiązarów ? Konstrukcje GK mają swoje wymagania dot. rozstawów (wieszaków, profili). Różnica jest taka, że odwrotnie ich chyba nie spełnisz (ruszt dwupoziomowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Mariusz 06.11.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Witam, jesteśmy na etapie zamawiania materiałów : pustaki POROTHERM Dryfix - wśród 13 ofert ku naszemu zdziwieniu wybór padł na Tychy MERA zaproponowano najlepszą cenę z transportem HDS mam pytanko związane z dachówką, czy robiłeś większe rozeznanie na temat cen, gdzie można by kupić najkorzystniej taki rodzaj dachówki ,jaki Ty wybrałeś, ponieważ też się nam bardzo podoba. https://www.google.pl/search?q=Bogen+Reform+11&client=firefox-a&hs=27x&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=weB5Us_JFYSVhQeX94CwCQ&ved=0CDsQsAQ&biw=1280&bih=661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 06.11.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Koncepcję mam taką, aby (po ułożeniu peszli i rur np. WM) zasypać te ze 6cm wysokości rusztu granulatem, na to ułożyć wełnę z rolki grubości np. 10cm (fajnie byłoby jakby rolka szerokości 100cm upchała się do szerokości 95cm, czyli rozstawu wiązarów) aby ona i ocieplenie wyżej obciązały ruszt a nie płyty, i na to znów zasyp granulatem. Jeśli są obawy o obciążenie sufitu podwieszanego, to od dołu wiązarów można zrobić sznurkowanie, które przejęłoby ciężar części wełny na siebie. Wtedy na suficie mógłby leżeć sam granulat, a w wysokości dolnego pasa wiązara można dać wełnę z rolki. U mnie 20 cm wełny ma być na takim sznurkowaniu, a poniżej na sufit wsypuję granulat, tyle że styropianowy. O różne rzeczy mogę się w tym układzie martwić, ale nie o obciążenie płyt i rusztu. Może ktoś mnie kto oswieci, bo kompletnie jeszcze nie wgryzłem sie w temat, jaka jest różnica, czy prolile nośne sa prostopadle, czy równolegle do wiązarów ? Wielu na tym etapie rozważało profile główne wzdłuż wiązarów, bo co prawda jest większy rozstaw między nimi, ale można je zawiesić dowolnie często. Pamiętam że pytał o to Vafel i bitter, ja też się zastanawiałem. Ostatecznie chyba u wszystkich jest tradycyjnie, czyli profile główne prostopadle do wiązarów, a nośne równolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Witam, jesteśmy na etapie zamawiania materiałów : pustaki POROTHERM Dryfix - wśród 13 ofert ku naszemu zdziwieniu wybór padł na Tychy MERA zaproponowano najlepszą cenę z transportem HDS mam pytanko związane z dachówką, czy robiłeś większe rozeznanie na temat cen, gdzie można by kupić najkorzystniej taki rodzaj dachówki ,jaki Ty wybrałeś, ponieważ też się nam bardzo podoba. https://www.google.pl/search?q=Bogen+Reform+11&client=firefox-a&hs=27x&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=weB5Us_JFYSVhQeX94CwCQ&ved=0CDsQsAQ&biw=1280&bih=661 Cześć http://www.bogener-dachziegel.de/index.php?id=368&a=4 masz tu listę dystrybutorów w województwie śląskim, ja dostałem dwie, zbliżone oferty od Mury z Rybnika i z Handlobudu, z Wodzisławia Śl. Trzecia, z Gliwic byłą już wyższa. Dalej nie szukałem, wybrałem Handlobud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts