imrahil 25.07.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 gdzie kupujesz oświetlenie? gdzieś w internecie, w marketach, czy może znasz jakąś sensowną hurtownię (duży wybór, niskie ceny, dobra jakość ) w okolicy Rybnika? najlepiej z możliwością wypożyczenia i przetestowania na budowie, tak jak pokazywałeś jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.07.2014 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Reflektorki LED kupiłem w necie, ale to akurat prosta sprawa. Część firmowych, o dźwięcznej nazwie OSRAM, część trochę mniej firmową, ale z możliwie wysokimi parametrami.Te z OSRAM są wyraźnie lepsze w oddaniu barw.Oprawki na reflektorki kupię chyba w markecie, lamp wiszących jeszcze nie oglądałem, zresztą poerwszeństwo oddaję tu projektantce.... Dopiero póżniej będe sprawdzał ceny, ewentualnie szukał zamienników. Źródła światła typu LED mozesz wypożyczyć ze sklepu przy ul. Wyzwolenia.Fajnie ludzie go prowadzą, przerabiają też tradycyjne kinkiety, czy plafony na zasilane LEDami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Koniec krotkiego urlopu, teraz tydzień na prace na budowie. Temperatura niestety nie pozwoli na ocieplenie domu, więc pozostanie plan B - wykonanie podłogi na strychu i wypłytkowanie pomieszczenia gospodarczego. Dostałem SMS (szkoda, że nie MMS) że drzwi wejściowe już wstawione. Jeszcze bez docelowych wkładek i klamki, ale ponoc prezentują się bardzo OK. Przyjedziemy, ocenimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.08.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Dostałem SMS (szkoda, że nie MMS) że drzwi wejściowe już wstawione. Jeszcze bez docelowych wkładek i klamki, ale ponoc prezentują się bardzo OK. Przyjedziemy, ocenimy Będzie niespodzianka drzwiowa na powrót . Moje drzwi już też wszystkie powstawiane W wejściowych popsuła się od razu wkładka , więc nie mogę się nimi w pełni cieszyć ( ale wyglądają super ) Fotohobby czy już kupowałeś tego Immergasa ? Czy może wybierasz coś innego ? Ja mam go zarezerwowanego ale coś tam czytam na forum że ludziom zaczął "tykać " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.08.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Drzwi są zamontowane, kolor dobrany idealnie do okien, zamek listwowy, jaki być powinien, podwojne uszczelki po obwodzie. Jeśli chodzi o kwestie techniczne, to niczym nie odbiegają od "fabrycznych" a plus był taki, że są wg mojej wizji. Czekam jeszcze na wkładki, no i klamki jeszcze nie zamontowne.Te z KMT też wygladają przyzwoicie, najważniejsze, źe montaż wyglada na profesjonalny.Jedyne, czygo żałuję, to faktu, że nie wyrownałem otworow przed momtażem, bo przed wytynkowaniem otworów chcę przykleić od wewnątrz taśmy paroszczelne. Jakoś to nadrobię w tym tygodniu. Jakie drzwi wybraliście ? Cal/KMT, czy Weissner/KMT ? Może jeszcze coś innego ? Kocioł chcę kupic w tym tygodniu. Wygrywa Immegras, choć ma się pojawić jakiś przyzwoicie wygladajacy Termet, w sierpniu.Nie wiem, na ile to "strzelanie" dokuczliwe, bo chyba na pracę kotła nie ma wpływu... Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.08.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Cal / kmt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.08.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 No to oby się dobrze sprawowały. Swoją drogą, to przypatrywałem się im dzisiaj pod kątem ocieplania elewacji (węgarki ) i widzę, że w moim przypadku (mam drzwi otwierane na zewnątrz) to bardziej skomplikowane, niż w przypadku okien - zawiasy trochę przeszkadzają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 03.08.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Dziękuję i nawzajem Mam ten sam problem bo moje też otwierają się na zewnątrz . Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.08.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Mierzę , mierzę i wychodzi mi że te węgarki to chyba trzeba będzie robić ze styropianu o grubości 6 cm Co planujesz przy oknie ? listwy plastikowe czy coś innego ? . Zostawiasz jakieś kieszonki dla rewizji z rolet czy zasłaniasz ? My myślimy zasłonić a jakby coś to się wytnie dziurę Priv poszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2014 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Na własńie wszystko zalezy od rolet.Można zrobić wegarki 3cm i nie zasłaniać klapy rewizji, albo 6, zaoszczędzic na tym pare złoty na sezon, a w razie awarii rozwalic elewację i ja naprawić za kilkaset zł. Moim zdamiem awaria w ciagu 10 lat jest nieunikniona...Na styku okno-tynk listwa z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 07.08.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Na własńie wszystko zalezy od rolet. Można zrobić wegarki 3cm i nie zasłaniać klapy rewizji, albo 6, zaoszczędzic na tym pare złoty na sezon, a w razie awarii rozwalic elewację i ja naprawić za kilkaset zł Moim zdamiem awaria w ciagu 10 lat jest nieunikniona.. Dziś znów przymierzaliśmy i wychodzi nam jednak styropian 4 cm , z czego nie więcej niż 3 cm wejdzie na ramę Awaria jest raczej możliwa , niestety Jaki chcecie zrobić kolor elewacji ? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 @modena: te 4 cm zakryją Wam klapkę, czy nie ?Kolor, o jakim myślimy to biel złamana szaroscią. Z reguly jest to pierwszy, albo drugi odcień szarosci we wzornikach producentow.Jedynie zastanawiamy się, czy ma być zimna, czy ciepła, bo takie niuanse pokazują wzorniki.Do tego imitacja desek (panele Rodeo ?) we wnece wejściowej i między oknami na frontowej elewacji. Ale to pewnie za rok-dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) A ma budowie przyjemny dzień urlopowego wypoczynku. W hałasie, pyle i oparach chemii: Przygotowuję deski będące podłogą na strychu. Oczywiscie sa to pozostałosci szalunków, przezimowaly pod folią. Na deskach bedę miał jeszcze 5cm grafitowego styropianu, na nim płytę MFP 12mm. Kanapka A wewnątrz ekipa wykańcza sufity. Z uwagi ma mnogość wkrętow padla decyzja o tym, że kladą gładż na całej powierzchni płyty. Jutro idzie druga warstwa, w sobote szlifowanie. Jutro też sąqdny dzień, przyjeżdza 36m3 styropianu. Padło na Austrotherm - 30m3 grafitu, 6m3 białego, na szczyty. Myślalem, ze wrzucę to wszystko do salonu, ale pewnie do poniedziałku poleżą obok domu. Chyba, ze rozlozę jedną warstwę na 60m2 domu, na to dam płyty OSB i karton-gipsy i szlifowanie będzie odbywało sie z takiego podestu. Tylko, co na to styropian ? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.08.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dlaczego taka kanapka? Tylko 5cm styro? I z jego powodu te dwie warstwy (deski i MFP)? Czym szlifujesz dechy z betonu?A to zielone to...? Styro jako podest, układany płaszczyzną 100x50 do góry/dołu powinien chyba przeżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Desek mam jakieś 12m2, powierzchnię strychu 24m2, czyli bede je kładl "w kratkę", w odstepach rownych szerokościom desek, aby wystarczylo na cały strych. Mają dlugośc 1,20-1.30m, będą na ite na belki. Na to 5cm styropianu podlogowego, klejonego do desek. Dlaczego tylko 5 ? Bo taki mi został po robieniu podłogi (i to dokładnie 24cm). A poza tym, pod tym jest 30 cm celulozy, więc nie przesadzaljmy już z ta izolacją Płyta MFP, jako wykończenie podłogi, chwycone wkrętami do desek. 12mm, bo najtaniej, a nośnosc i tak zapewnią deski... Szlifuję wiertarką z drucianą szczotką, maluję "wszystkomogącym":) (antygrzybicznym, owadobójczym, przeciwogniowym) impregnatem do drewna konstrukcyjnego Diall. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.08.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Też mnie zaskakuje ta kanapka. Izolacja termiczna ok, ale obawy miałby co do wilgotności. Jakoś tak dziwnie z tym zamykaniem od zewnętrznej przez dość szczelne styropian i MPF. Deski na wiązary pod OSB też pewnie zastosuję. To co mam, jednak raczej jest za rzadkie, a grube płyty sporo kosztują. Zastanawiam się czy dawać deski po prostej, czy po skosie i będą trochę rzadziej niż u Ciebie. Masz 24m2 strychu, to liczysz tylko otwartą przestrzeń bez krzyżulców? Podłogę robisz tylko na środku? Co po bokach między wiązarami? Tam tylko część kanapki, czy bez kanapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 08.08.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Ja na strychu kładłem płyty MFP bezpośrednio na deskach och sorry między deskami a płytą jest folia paroprzepuszczalna. Zastanawiam się czy ten styropian nie będzie miał negatywny wpływ na poziom wilgotności pod deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.08.2014 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Pomiędzy celulozą, a deskami i styropianem bedzie docelowo jakieś 6-8 cm pustki powietrznej. Te 24m2 lecą prostokątem, w przybliżeniu 4x6 od jednej ze scian szczytowych. Poki co nie będę zamykał tej przestrzeni (czyli na skrajach tej podłogi nie będe lączył jej z izolacją między belkami. Poza tym pamietajcie, ze celuloza to nie wełna, potrafi wchlonac wode z pary wodnej w prawie 12% swej wagi bez szwanku dla lambdy i trwałosci. Jest jeszcze wentylacja mechaniczna i folia alu...p Za jakiś czas mogę zresztą podnieść jedna płytę MFP, zajrzeć pod styropian i sprawdzić, czy coś tam żyje Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.08.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) ...bede je kładl "w kratkę", ... 1,20-1.30m, nabite na belki. Na to 5cm styropianu Płyta MFP, jako wykończenie podłogi, ... nośnosc i tak zapewnią deski... Szlifuję wiertarką z drucianą szczotką, maluję "wszystkomogącym":) (antygrzybicznym, owadobójczym, przeciwogniowym) impregnatem do drewna konstrukcyjnego Diall. Pomiędzy celulozą, a deskami jakieś 6-8 cm pustki powietrznej. Deski calowe? Jeśli tak, to nie sądzę aby _same_ zapewniały nośność, z MFP kręconym do nich i/lub do wiązarów (bez styro) OK. Skoro jest pustka to tym bardziej nie widzę sensu tego styro. Nie uważacie że deski na podłogę na strychu nieuż. "zaimpregnowane" cementem (z betonu) starczą? Nie chce mi się Mam na to deski 32mm. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.08.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Deska calowa miedzy wiazarami, jak na niej stanę, to zapewnia nośnośc mojej skromnej osoby. A styropian i płyta MFP, skrecone z deskami, przeniosa obciążenia na sąsiednie deski. Wiec nie ma problemu.Impregnacja betonem jest ok, ale to tylko jedna strona deski. Drugą (i krawędzie) po roku spedzonym pod folią warto odświeżyć. Co do tej "kanapki" - pewnie ją zamknę plytami z welny mineralnej, wpuszczonymi pionowo w warstwę celulozy. Po roku, kiedy wyjdzie wilgoć technologiczna.Zawsze moge umieścic tam czujkę temeratury/wilgoci ze stacji pogodowej (mam taką z trzema czujkami) i monitorować wilgotność.Jeśli okaże sie, że nie jest ok, to usunę płyty, choc wątpie, abym musiał to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts