modena 08.08.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Zakrywa klapkę rewizji .Rozważamy więc czy zostawiamy u góry jakąś małą kieszszonkę na otwieranie rewizji czy nie i ryzykujemy rozbiórkę w razie awarii . Kolor ładny Spotkałeś gdzieś w regionie wzorniki z Caparola ? Mamy zagwozdkę styropian Swisspor czy Austrotherm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2014 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Obydwa będą pewnie OK. Kleiłem Swisspora, docieplajac ściany szczytowe od wewnątrz. Był równy, jedyne moje zastrzeżenie to fakt, ze zdażały się paczki, w których jedna plyta była o 1-1.5mm ciensza od pozostałych. Na pewno łatwiej było dostrzec na powierzchni płyty puste przestrzenie między kuleczkami, w Austrothermie jest ich mniej. Daty produkcji (czy też cięcia) styropianu, który do mnie wczoraj przyjechal, to 05/08/14 w przypadku białego i 17/07/14 w przypadku grafitu. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2014 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Z jednej strony inwestor myśli już o wykończeniu wnętrz, z drugiej musi powrócić do grzebania w ziemi :/ Korzystając z możliwości taniego wynajęcia minikoparki, która pracowała w sąsiedztwie wziąłem się za instalację wody deszczowej. Deszczówka będzie magazynowana w zbiorniku o pojemności 1,75m3, z przelewem, z któego rurą drenarską o długości ok 10 metrów trafi do studni chłonnej, czyli dołu o wymiarach 1.2x1.2, głębokiego na 1m, wypełnionego żwirem 16-32, przykrytym geowłókniną. Magazynowana woda będzie dostarczona do pomieszczenia gospodarczego rurą PEX w peszlu i wykorzystana do podlewania i WC. Rów pod rurę doprowadzającą wodę: Zbiornik przed wypoziomowaniem i zasypaniem: dół do zasypania żwirem: Pod warstwą humusu (40-60cm) znajdują się piaski drobne i średnie, nieznacznie zaglinione, poziom wody gruntowej 1,9m. System powinien dać radę. Cena 1m3 wody z odprowadzeniem ścieków przekroczyła u nas 15zł (a nie wiem, czy nie zbliża się do 20zł). Koszt instalacji: Zbiornik: 1200zł Hydrofor: 250zł Tak więc inwestycja zwróci się po 55.napełnieniu zbiornika Jeden zbiornik to 350 spłukań WC. Jeśłi przyjmiemy, że średnio w domu wykonujemy 15 spłukań, to (nie licząc podlewania) zbiornik wystarczy na 23 dni. Biorąc pod uwagę okresy bez opadów można założyć, że 10 zbiorników w ciągu roku się wykorzysta, czyli zwrot po 5,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.08.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 U nas zbiornik na 3 tys litrów i trochę zawaliłem sprawę z wykorzystaniem tej wody do spłukiwania w sedesach. Tez czeka mnie zrobienie dołu chłonnego do odprowadzania nadmiaru wody z tego zbiornika. Jeden porządny deszcz i pusty zbiornik się zapełnia w 100% Planuję 2m x 1m na 1,5 m głęboki. Wysypany żwirem a na żwir dokupię i położę tunele graffa i przykryję geowłókniną a boki tuneli także zasypię żwirem do połowy wysokości i na to także geowłóknina - podobnie jak przy Pośce tylko na mniejszą skalę. U mnie wody gruntowe poniżej 2,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2014 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 A bez tych tuneli nie dałoby rady ?Jaką masz powierzchnię dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2014 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Sobota z łopatą... Na szczęście pod koniec dnia z odsieczą pojawiła się minikoparka i wszystko zostało zasypane. Kanaliza deszczowa spieta ze zbiornikiem: Doprowadzenie deszczówki do budynku. PEX16 w otulinie szarej 24mm, w osłonie z resztówek rur wentylacyjnych. Wszystko to dlatego, że przy domu i przy zbiorniku rura biegnie wyzej, niz strefa przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 16.08.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 hej. obecnie tez czekam na celuloze i szukam styropianu. potrzebna podobna ilosc jak twoja. ile placiles za m3? widze na fotkach ze nie masz frezu, ja chce frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Frez.... Ponoć przy takiej grubości niekonieczny, a na pewno klopotliwy i przysparzajacy wiekszej ilości odpadow. Ja zrezygnowałem. Austrotherm 0.031 po 217zł/m2 z transportem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.08.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 ale na laczenia plyt bedziesz dawal pianke? bedzie kleil na piance czy kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.08.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Na piance.Jeśli płyty będą przylegały idealnie, to nie będę dawał na styk, bo to tylko psuje efekt - pianka się rozpręża i odsuwa płyty od siebie, tworząc niewielką szczelinę, która w 100% wypełniona nie jestTa, gdzie z uwagi na docinki, czy ewentualną nierówność płyt będę widział szczelinę, będę nakładał piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 17.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 cześć za ten styro płaciłeś 217 zł m2 czy m3 . jaka grubość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.08.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 polecasz jakas konkretna pianke? ja mialem kilka i roznice ogromne. np tytan to totalny szajs jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.08.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 cześć za ten styro płaciłeś 217 zł m2 czy m3 . jaka grubość ? ta za m2 xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.08.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 cześć za ten styro płaciłeś 217 zł m2 czy m3 . jaka grubość ? oczywiście za m3 grubość 20cm polecasz jakas konkretna pianke? ja mialem kilka i roznice ogromne. np tytan to totalny szajs jak dla mnie. A co masz do Tytana ? Swoją drogą lepszy jest Tytan do XPS (szary) Mnie najbardziej przekonuje InstaStik i Szary Tytan właśnie. Ale wiele zależy od warunków pracy - temperatura, wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.08.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 co do styropianu - ja kupowałem dwa razy w Bednarku Swisspora za 203 zł /m3. transport w pierwszym przypadku gratis ze względu na ilość zamówionego towaru, w drugim przypadku tak zorganizowali, że mieli do mnie po drodze i też wyszło gratis . wspominałeś o wykończeniówce - masz już wybranego producenta i sprzedawcę/montażystę drzwi wewnętrznych? będzie coś typowego? zastanawiam się nad różnicą w jakości wykonania między najpopularniejszymi producentami (Porta, Pol-Skone, Erkado, DRE). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.08.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Są jedne drzwi z Classena, które tworzą pewną całość z drzwiami wejściowymi. Model Asteria: http://www.drzwi.pl/files/ProductGallery/e78gjvh0atid3c/1342105043_610_326_asteria-b_full.jpg Tanie nie są, więc... Zabaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 20.08.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Hej, mam pytanie, bo czytam i czytam w necie i sama już nie wiem jak ma być. Ogrzewanie podłogowe i panele - czy pod panele tylko jakiś podkład (oczywiście taki z otworami) czy podkład i folia? Czy tak samo mamy traktować parter i poddasze? Możesz coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.08.2014 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Z podkładów sprawdzony jest Pianomat 3mm. Pozbawia panele nieprzyjemnego odgłosu stukania.To chyba producent paneli określa, czy musi być folia - jak nie zastosujesz, tracisz gwarancję (nie wiem, jak na poddaszu)Ja folii nie daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 20.08.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Z podkładów sprawdzony jest Pianomat 3mm. Pozbawia panele nieprzyjemnego odgłosu stukania. To chyba producent paneli określa, czy musi być folia - jak nie zastosujesz, tracisz gwarancję (nie wiem, jak na poddaszu) Ja folii nie daję. Z tą gwarancją to nie wiem czy trzeba się tak przejmować. Co się może stać z panelami? (Mieliśmy 9 lat w mieszkaniu i wytrzymałyby jeszcze kilka spokojnie). Ten Pianomat widziałam, ale trochę drogi, potrzebuję ok 100mkw. A folia zasadniczo jest ochroną od wilgoci, tak? To na parterze jeszcze ma sens, ale na poddaszu, gdzie pod stropem jest ogrzewany parter? My pewnie też nie damy folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.08.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Z podkładów sprawdzony jest Pianomat 3mm. Pozbawia panele nieprzyjemnego odgłosu stukania. No aż tak dobrze nie jest Dałem pianomat 3mm i całkiem nieprzyjemnie stukają. Ten Pianomat widziałam, ale trochę drogi, potrzebuję ok 100mkw. W Komforcie 8,99 na allegro za 6,50 z darmową wysyłką przy większej ilości. Przy pianomacie ostrzegali mnie że nie zawsze jest liniowy i stosunkowo łatwo się rwie. I rzeczywiście tak jest, ale rwanie nie przeszkadza jak już pod panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts