fotohobby 29.10.2014 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Mam tylko ręczny odpowietrznik na końcu belek. http://www.hydronetplus.pl/allegro/gorgiel/rs7pt.jpg - ja ma dziewiątkę.Odpowietrznik automatyczny jest w kotle i to on wypuszcza powietrze. Kocioł jest najwyższym punktem instalacji (chyba tylko naczynie wzbiorcze cwu jest wyżej) więc w rozdzielaczu nie ma powietrza. Teraz mieszkam w domu z dwoma kondygnacjami i piwnicą w której znajduje się kocioł i muszę odpowietrzać na rozdzielaczach. Próba szczelności co i cwu była robiona powietrzem. Przy okazji wykazała nieszczelność instalacji cwu, okazało się, że rurka biegnąca do kuchni została (30cm obok ściany) uszkodzona - najprawdopodobniej przez tynkarzy.Ponieważ wylewki były robione trzy tygodnie po tej próbie, instalatorzy pojawili się jeszcze raz, nabili podłogówkę powietrzem do 4bar na czas kręcenia posadzek.To powietrze zeszło po 2-3 tygodniach, ale z powietrzem to ponoć norma. Po uruchomieniu instalacji miałem chwilę zwątpienia - pięciokrotnie w ciągu czterech dni uzupełniałęm wodę z poziomu 1,1bar do 1,4 bar. Już nie wiedziałem - czy to jeszcze powietrze, czy nieszczelność.W końcu uruchomiłem Victrixowi tryb automatycznego odpowietrzania instalacji, w którym przez 18godzin mieli wodę, otwiera/zamyka zawory 3-dr i w ten sposób pozbył się powietrza Teraz od tygodnia stoi już na 1.4bar (1.5 przy pracującym kotle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) @fotohobby, rozumiem że z belek zasilania i powrotu u Ciebie rura do kotła idzie tylko w bok i w górę (a nie w dół>bok>górę)? Wtedy rzeczywiście może na belkach nie ma potrzeby odpowietrzać... Ja mam piętro, więc jak sądzę na górze odpowietrzników nie uniknę (na zasilaniu i powrocie). A szczypę się z tym bo mam 4 rozdzielacze (parter + piętro, razy 2 bo bliźniak) po dwie belki = 8 sztuk * 50zł (odpowietrznik auto z kranikiem). No i jeszcze muszę pomyśleć jak to napełniać. Może uda się tak zrobić, aby te odpowietrzniko-kraniki dać tylko na piętrach... EDIT: Jak tak patrzę w katalogi np. Prandelli czy Gorgiela, to oni w większości kompletne rozdzieacze mają z ręcznymi odpowietrznikami (a te to parę złoty)... Hmm PS. Jak czytam o Twoich bojach ze styrkiem elewacyjnym to (znów) jakbym siebie czytał Ja miałem rusztowania, ale na szczytach (nad piętrem) już peniałem... Edytowane 29 Października 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Od rozdzielacza rury idą dół-poziom-góra, ale wstepnie był odpowietrzany podczas napelniania instalacji (choc w przepływomierzach bylo jeszcze 3/4 powietrza), pózniej, po tym 18-godzinnym cyklu odpowietrzania przez kocioł powietrza było mniej (aktualnie prawie go w przepływomierzach nie widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Przeziebienie dopadło szefa ekipy, która ma dokończyc ocieplańie domu i położyc warstwę zbrojacą. Szkoda, bo pogoda idealna do takich prac. Ja cały czas dopieszczam obróbkę okien Postanowiłem też zmierzyć soę z parapetami: Kieszonka wycieta w węgarku - konieczna, aby otworzyc klapkę rewizji rolety: Węgarek zakrywa większą częsc prowadnicy rolety, klej i tynk zakryją jeszcze trochę: Ciepły parapet z XPS wyznacza spadek własciwego parapetu. Nie widac tego, ale nakleiłem na niego 1,5 cm paski styroduru, zeby podniesc poziom pod parapet stalowy: Osadzilem dwa. Wieczorami kiepsko się pracuje z pianką, bo z uwagi na niską temperaturę praca się wydluza. Tzn z Tytan EOS, bo Insta Stik radzi sobie lepiej - tyle, ze mi się skończył. A w środku, w przyjemnej temperaturze pracuje sobie glazurnik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 30.10.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 O widzę znajomy widok. Sam kładłem płytki przy pomocy tego samego systemu poziomującego. Bardzo ułatwia robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 30.10.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Ładnie , ładnie Fotohobby grzejesz w budynku fragmentami podłogi ( tzn wyłączasz te które są aktualnie klejone ?) Bardzo ładne wycięcia na rewizje Edytowane 30 Października 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Grzeje 2h dziennie z temperaturą zasilania 32C. Powrót startuje od 18C, po dwoch godzinach dochodzi do 22C.To wystarcza, żeby mieć 17,5 stopnia w momu.Glazurnik pytany o to grzanie machnał reką i powiedział, ze latem bardziej mu sie podłoga i płytki rozgrzewają od słonca wpadajacego przez okna, wiec nie widzi najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 30.10.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 wracajac do duzych plytek mam plytki 60x60 i fuge 1mm i podlogowke po pierwszym sezonie nic nie widac jakiegos pekania czy innych defektow a podloga ma 50m2 , domek super fajny teraz tez bym stawial mniejszy ale z tym tez nie jest zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2014 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 U Ciebie metraż jest imponujący, a przy okazji swietnie docieplony (co nieczesto idzie w parze) - jakiej mocy masz żródło ciepła i jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 31.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 no właśnie jakiej mocy źródło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2014 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Trzy projekty łazienki. Jest jeszcze parę błedow (okno powinno być węzsze), ale to tylko propozycje PROJEKT 1 Edytowane 31 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2014 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 PROJEKT 2 (fotografia ma ścianie moja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 PROJEKT 3 (ten najmniej przypadł mi do gustu) Myślę, że godne rozwinięcia są propozycje 1 i 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMeM1719511785 02.11.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ja bym wybrał projekt drugi. Najbardziej mi się spodobał (oczywiście, to zawsze jest subiektywne odczucie) - ale personalizacja w postaci własnoręcznego dzieła (tutaj zdjęcia) zawsze daje zupełnie inną osobowość mieszkaniu. Właściwie: daje ją w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 17.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Cześć, Jak rozwiązałeś kwestię parapetu zewnętrznego przy oknie tarasowym? Tak jak na schemacie który wstawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Nie, postanowilem założyć klasyczny parapet metalowy. Docelowo będzie chroniony deskami tarasu, ktore nad nim będą dochodziły do progu drzwi tarasowych. Parapet ma zas glównie odprowadzić wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 17.11.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 A ja się zastanawiam nad przyklejeniem parapetu z granitu bezpośrednio na Xps pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Jeśli masz zakolkowany ten XPS, to dlaczego nie, natomiast w przeciwnym wypadku obciążenia mogą go zerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 foto - na pewno chcesz płytkowac każdą wolną powierzchnię łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 foto - na pewno chcesz płytkowac każdą wolną powierzchnię łazienki? Nie, tam gdzie grafika będzie gładź A na poważnie, dlaczego nie ? De facto - nie muszę, ale mam ściany wykończone "na ostro" wiec musiałbym kłaśc gładź. Gładź, czy jasne płytki.... Efekt podobny, a malowania mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts