Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może ja troszkę bo to poniekąd moje podwórko.

Z panelami jest tak że jeśli chodzi o stronę techniczną, nie ma problemu, hdf jako materiał zniesie wiele.

Podstawowa sprawa to higieniczność materiału, dedykowane na ogrzewnie podłogowe powinny zawierać mniej formaldehydu, bardzo szkodliwego składnika żywic i kleju.

Bardzo często w przypadku nowych mebli,okładzin drewnopochodnych mówimy że czuć "nowością", a ta nowość.......

Jeżeli są jakiekolwiek zapachy unikać przebywania w tym pomieszczeniu......

Chcę to zrobić bez listwy. Jeżli miałaby być listwa, to w kształcie litery T, klejona do gresu.

Być może tego nie unikne, bo jeden róg podłogi trochę sie podniósł (od ciepla promieniującego z kominkai niewielkiej wilgotności wewnątrz)

Zobaczę, jak się zachowa, kiedy ustawię meble i uzupełnię szczeliny kitem.

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...
Jak obecnie zdaje egzamin pianka, którą kleiłeś styropian ? Wiatry, mróz, wilgoć ? Trzyma się ?

Rob

Mrozu nie odczuwa, bo przeciez jest pomiedzy ciepłą ścianą z silikatu, a styropianem. Wilgoci w domu mam niewiele - wentylacja działa cały czas.

Myślę, że warunki ma dobre.

Co do wiatru - przy próbach na odrywanie, to styropian rozrywa się wcześniej, niz spoina.

Pociągnę temat - widzę, że w stopce masz Immergas Victrix 12kw i podłogówkę chyba po całości. Ja co prawda nie mam płyty tylko tradycyjny fundament, ale również przymierzam się do takiej podłogówki i tegoż kociołka z bardzo niską modulacją od 1.9 KW.

Jakie koszty masz eksploatacyjne ? Zima co prawda słaba, ale chciałbym poznać kwoty,aby wiedzieć z czym się zmierzę. Więc wiem na pewno, że cała podłogówka z hydrauliką to ok 25 tys. ? tak ? No a jak te miesięczne opłaty za gaz wyglądają ?

pozdr Rob

Nie mieszkam jeszcze, grzeję sobie tylko co 2-3 dni, zostawiając kocioł działający na 8-10 godzin.

Utrzymuję 16C, zuzywam jakieś 45-55m3 na miesiąc.

Instalacja podlogowki i kotlowni jest tansza, u mnie jakieś 12-13tyś zł.

Podłogówka:

Rury do podlogówki Kan 800m - 2000zł

Rozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811zł

Perlit do zasypki, 2x125l - 56zł

Folia do podłogówki 110m -120zł

Klipsy 800szt - 50zł

Taśma dylatacyjna 125m - 125zł

Drobiazgi (złączki, śrubunki) - 200zł

Robocizna - 2100zł

Kocioł z zasobnikiem 5500zł, kotlownia 1200zł

Nie, nie miałem przygotowanej instalacji pod to. Myślę, że wystarczy te 30% na których bedzie działał w trakcie obecności domowników[/quote Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, zamierzasz mieć włączone reku, tylko kiedy ktoś jest obecny w domu?

Ja bardziej obawiam się wilgotności, w przypadku, gdy jak to u mnie dziś wygląda, idziemy serią pod prysznc.

Pod czujnik wilgotności instalacji też nie mam, ale zastanawiam się nad zamontowaniem go bezpośrednio na wlocie do reku.

Co do wyłączania podczas nieobecności, elektryk zaproponował i wykonał spięcie z centralą alarmową (uzbrojrnie alarmu=wyłaczenie reku), czytałem gdzieś że nie powinno się tego robić, ale mam -potestuje.

Raczej się nie zdaża, że chodzimy serią pod prysznic, jesliby już taka sytuacja wystąpiła, to rekuperator, znajdujacy się pomieszczeniu obok łazienki posiada przycisk, ktorego pojedyncze naciśnięcie powoduje wzrost wydajności do 50% na 30min.

Łączenie reku z obwodem oświetlenia to dla mnie dośc kontrowersyjny temat - po pierwsze, co z porannymi, letnimi prysznicami ? Wtedy nie potrzebuję światła w łazience.

Po drugie - po co rekuperator ma kilkanaście razy dziennie niepotrzebnie wchodzic na obroty, kiedy ktoś wejdzie zalatwić fizjologiczną potrzebę, albo umyc rece, czy zabrać rzeczy do prania ?

Takie piłowamie wentylatorów raczej nie zrobi dobrze ich żywotności.

Nie wyobrażam sobie wyłączania wentylacji podczas nieobecności.

Zimą jest to wrecz niebezpieczne dla jednostki, a grzybki też mogą polubić stojące, wilgotne powietrzes w kanałach.

Poza tym czasem resztki z kosza na śmieci, nie umyte naczynia daja o sobie znać - dlaczego mam je czuc po powrocie do domu ?

Poniewaz prowadzimy dośc regularny trym życia po prostu zaprogramuję sobie obniżenie wydajności do 20% w godzinach 8-15 w dni powszednie.

W weekendy normalna wydajnośc na 24h.