fotohobby 22.12.2014 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 no tak bo meble też mogą stać. Co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 22.12.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 To może ja troszkę bo to poniekąd moje podwórko.Z panelami jest tak że jeśli chodzi o stronę techniczną, nie ma problemu, hdf jako materiał zniesie wiele.Podstawowa sprawa to higieniczność materiału, dedykowane na ogrzewnie podłogowe powinny zawierać mniej formaldehydu, bardzo szkodliwego składnika żywic i kleju.Bardzo często w przypadku nowych mebli,okładzin drewnopochodnych mówimy że czuć "nowością", a ta nowość.......Jeżeli są jakiekolwiek zapachy unikać przebywania w tym pomieszczeniu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.12.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Co masz na myśli ? To że jak mebel będzie stał bez nóżki to kable pod nimi by się przegrzały a wodna podłogówka już nie no chyba że źle coś rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 22.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 To że jak mebel będzie stał bez nóżki to kable pod nimi by się przegrzały a wodna podłogówka już nie no chyba że źle coś rozumiem. Raczej fotohobby chodziło o możliwość zastosowania różnych źródeł ogrzewania do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.12.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Raczej fotohobby chodziło o możliwość zastosowania różnych źródeł ogrzewania do podłogówki To tez prawda i jeden z plusow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 29.12.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Pytanie dot. szczeliny pomiędzy gresem, a panelami. Czy będziesz montował tam listwy maskujące ? A jeśli tak, to jak będziesz nawiercał otwory, skoro jest podłogówka ? Ryzyko uszkodzenia rurek !! ! Pytam, bo sam stanę przed taki dylematem rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 29.12.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Szczelina pomiędzy gresem, a panelami (ok. 3mm) zostanie uzupełniona korkiem w płynie, bądż DrewnoPlastem, czy podobnym materiałem. Stronę wcześniej pisał o szczelinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2014 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Chcę to zrobić bez listwy. Jeżli miałaby być listwa, to w kształcie litery T, klejona do gresu. Być może tego nie unikne, bo jeden róg podłogi trochę sie podniósł (od ciepla promieniującego z kominkai niewielkiej wilgotności wewnątrz)Zobaczę, jak się zachowa, kiedy ustawię meble i uzupełnię szczeliny kitem. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 03.01.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Zadowolenia z inwestycji, zdrowia dla rodziny i wielu cennych rad dla forumowiczów w tym Nowym Roku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 13.01.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 InstaStik firmy Dow Idealna na jesienne dni, bo utwadza się szybciej, niż Tytan EOS. Latem, to czasem jest nawet ZA szybko i stanowi problem, ale teraz jest idealnie. Jak obecnie zdaje egzamin pianka, którą kleiłeś styropian ? Wiatry, mróz, wilgoć ? Trzyma się ? Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.01.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 U nas cały dom ocieplony styropianem na klej w piance "Insta Stik". Minęło już dużo czasu od zakończenia prac i wszystko nadal jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2015 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Jak obecnie zdaje egzamin pianka, którą kleiłeś styropian ? Wiatry, mróz, wilgoć ? Trzyma się ? Rob Mrozu nie odczuwa, bo przeciez jest pomiedzy ciepłą ścianą z silikatu, a styropianem. Wilgoci w domu mam niewiele - wentylacja działa cały czas. Myślę, że warunki ma dobre. Co do wiatru - przy próbach na odrywanie, to styropian rozrywa się wcześniej, niz spoina. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 13.01.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Pociągnę temat - widzę, że w stopce masz Immergas Victrix 12kw i podłogówkę chyba po całości. Ja co prawda nie mam płyty tylko tradycyjny fundament, ale również przymierzam się do takiej podłogówki i tegoż kociołka z bardzo niską modulacją od 1.9 KW. Jakie koszty masz eksploatacyjne ? Zima co prawda słaba, ale chciałbym poznać kwoty,aby wiedzieć z czym się zmierzę. Więc wiem na pewno, że cała podłogówka z hydrauliką to ok 25 tys. ? tak ? No a jak te miesięczne opłaty za gaz wyglądają ? pozdr Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2015 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Nie mieszkam jeszcze, grzeję sobie tylko co 2-3 dni, zostawiając kocioł działający na 8-10 godzin.Utrzymuję 16C, zuzywam jakieś 45-55m3 na miesiąc. Instalacja podlogowki i kotlowni jest tansza, u mnie jakieś 12-13tyś zł. Podłogówka:Rury do podlogówki Kan 800m - 2000złRozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811złPerlit do zasypki, 2x125l - 56złFolia do podłogówki 110m -120złKlipsy 800szt - 50złTaśma dylatacyjna 125m - 125złDrobiazgi (złączki, śrubunki) - 200złRobocizna - 2100zł Kocioł z zasobnikiem 5500zł, kotlownia 1200zł Edytowane 14 Stycznia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 14.01.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Malutkie pytanko jeśli to nie problem.Zastosowałeś w tym rekuperatorze czujnik wilgotności lub spiąłeś go może z instalacją oświetleniową łazienek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2015 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie, nie miałem przygotowanej instalacji pod to. Myślę, że wystarczy te 30% na których bedzie działał w trakcie obecności domowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 15.01.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Instalacja podlogowki i kotlowni jest tansza, u mnie jakieś 12-13tyś zł. to kwota razem z kotłownią, zasobnikiem, podłączeniem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Masz przecież wszystko rozpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 16.01.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Nie, nie miałem przygotowanej instalacji pod to. Myślę, że wystarczy te 30% na których bedzie działał w trakcie obecności domowników[/quote Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, zamierzasz mieć włączone reku, tylko kiedy ktoś jest obecny w domu? Ja bardziej obawiam się wilgotności, w przypadku, gdy jak to u mnie dziś wygląda, idziemy serią pod prysznc. Pod czujnik wilgotności instalacji też nie mam, ale zastanawiam się nad zamontowaniem go bezpośrednio na wlocie do reku. Co do wyłączania podczas nieobecności, elektryk zaproponował i wykonał spięcie z centralą alarmową (uzbrojrnie alarmu=wyłaczenie reku), czytałem gdzieś że nie powinno się tego robić, ale mam -potestuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2015 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Raczej się nie zdaża, że chodzimy serią pod prysznic, jesliby już taka sytuacja wystąpiła, to rekuperator, znajdujacy się pomieszczeniu obok łazienki posiada przycisk, ktorego pojedyncze naciśnięcie powoduje wzrost wydajności do 50% na 30min.Łączenie reku z obwodem oświetlenia to dla mnie dośc kontrowersyjny temat - po pierwsze, co z porannymi, letnimi prysznicami ? Wtedy nie potrzebuję światła w łazience.Po drugie - po co rekuperator ma kilkanaście razy dziennie niepotrzebnie wchodzic na obroty, kiedy ktoś wejdzie zalatwić fizjologiczną potrzebę, albo umyc rece, czy zabrać rzeczy do prania ?Takie piłowamie wentylatorów raczej nie zrobi dobrze ich żywotności. Nie wyobrażam sobie wyłączania wentylacji podczas nieobecności. Zimą jest to wrecz niebezpieczne dla jednostki, a grzybki też mogą polubić stojące, wilgotne powietrzes w kanałach.Poza tym czasem resztki z kosza na śmieci, nie umyte naczynia daja o sobie znać - dlaczego mam je czuc po powrocie do domu ?Poniewaz prowadzimy dośc regularny trym życia po prostu zaprogramuję sobie obniżenie wydajności do 20% w godzinach 8-15 w dni powszednie.W weekendy normalna wydajnośc na 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts