PaRa 17.06.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Mam pytanie techniczne, czy dawałeś jakąś folię pomiędzy płytę a styropian pod podłogówkę ? Dużo Ci poszło perlitu do zasypania przewodów i rurek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Folia pomiędzy płytę, a styropian na niej ? Nie ma takiej potrzeby. Perlitu kupowałem dwa worki 125 litrów. Zostało pol worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 18.06.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Folia pomiędzy płytę, a styropian na niej ? Nie ma takiej potrzeby.. Też tak myślę, ale wolałem się upewnić Perlitu kupowałem dwa worki 125 litrów. Zostało pol worka. Tyle dokładnie mam, 1,5 worka - dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Zmieszaj ten perlit z gipsem i delikatnie spryskaj wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 18.06.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Zmieszaj ten perlit z gipsem i delikatnie spryskaj wodą. Tak, widziałem jak to się robi u Ciebie w dzienniku. Właśnie ułożyłem styropian w 1 pokoju, 2 warstwy po 5 cm, układam tak aby styki płyt się mijały, nie wiem czy to duży problem że nie wszędzie płyty styropianu przylegają do siebie. No i mój " dach " nie do końca jest szczelny, boję się że będzie padało i trochę wody będzie na styropianie kiedy trzeba będzie położyć folię pod rurki od ogrzewania podłogowego, ta wilgoć będzie mogła wejść tylko w płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Trzy rzeczy były planowane do zrobienia w tym roku. Elewacja, taras i podjazd. Elewacja gotowa (tu jeszcze nie fo końca, bo brakuje płytek na cokole: Taras robię sam. Konstrukcja była gotowa w czerwcu: Deski przyjechały w lipcu. Niestety, nie były ani proste: ani dobrze wyszlifowane: Siedem najbardziej harcorowych desek reklamowałem, reklamacja została uznana. Z resztą musiałem wziąć się za bary i za pomocą wypożyczonego zestawu ścisków i dystansów, oraz mojej szlifierki oscylacyjnej doprowadzam deski do klasy A Póki co wygląda to obiecująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 27.07.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ile masz kanałów nawiew/wywiew w WM (rozumiem że taką samą ilość). Reku Kinetic 250 ma wyjście fi 125? U mnie wychodzi 6 kanałów i się zastanawiam czy reku z fi 125 czy fi 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ile masz kanałów nawiew/wywiew w WM (rozumiem że taką samą ilość). Reku Kinetic 250 ma wyjście fi 125? U mnie wychodzi 6 kanałów i się zastanawiam czy reku z fi 125 czy fi 160. Nawiew: 5 anemostatów, 7kanałow Wywiew: 5 anemostatów, 7kanałów Rekuperator na fi125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 27.07.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Rekuperator rozumiem że masz coś takiego http://instalszop.pl/do/item/wak/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic. Normalnie pracuje u Ciebie na 30%? Jeszcze mam jedno pytanie co do wyliczeń wyjścia z reku bo na forach spotkałem się ze stwierdzeniem że pole powierzchni rury wyjścia z reku powinno się mniej więcej równać polu kanałów, i tak pole dla fi 125 wynosi 122 cm2, natomiast dla 7 kanałów (rozumiem ze masz wew. 63 mm) wynosi 218 cm2 i jest bardziej zbliżone dla wyjścia z reku fi 160 (200 cm2). Sam nie wiem co już mam o tym sądzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 o rany, moja 3 klasa drewna na taras była bardziej prosta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Rekuperator rozumiem że masz coś takiego http://instalszop.pl/do/item/wak/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic. Normalnie pracuje u Ciebie na 30%? Jeszcze mam jedno pytanie co do wyliczeń wyjścia z reku bo na forach spotkałem się ze stwierdzeniem że pole powierzchni rury wyjścia z reku powinno się mniej więcej równać polu kanałów, i tak pole dla fi 125 wynosi 122 cm2, natomiast dla 7 kanałów (rozumiem ze masz wew. 63 mm) wynosi 218 cm2 i jest bardziej zbliżone dla wyjścia z reku fi 160 (200 cm2). Sam nie wiem co już mam o tym sądzić. No a co bedzie, jeśli przekrój kanałów bedzie większy ? Nic. Podobnie z kanałami do czerpni/wyrzutni Edytowane 27 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) o rany, moja 3 klasa drewna na taras była bardziej prosta! Na szczeście krzywizny nie przeszkodziły w równym ułożeniu desek. A już byłem podgotowany, źe wlasnoreczńie zrobiony taras bedzie karykaturalny Producent dosłał dodatkowe siedem idealnych 4m desek, pozostawił mi te wadliwe i rozstaliśmy się w zgodzie Edytowane 27 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.08.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Wypowiedzi TB można sobie odpuścić. Oszczędny Grześ - no cóż, pisze o ogrzewaniu nadmuchowym i centralnym w dodatku. Może to i tanie, ale czy komfortowe ? A czym grzać ? Zrób OZC, porównaj koszt inwestycyjny i eksploatacyjny kilku rozwiązań i wybierz. Wywołałeś mnie do tablicy więc odpiszę i sprostuję Nadmuchowe... tzn. pompa powietrze-powietrze wykorzystuję i do grzania i chłodzenia za jednym posiadem kolacja z obiadem . To rodzaj "centralnego" ale załatwia nam lato jak chcemy chłodzić oraz zimę by tanio dogrzewać/ogrzewać. Uzupełnione niecentralnym na prąd czyli podłogówka lub konwektory czy nawet promienniki. Nie mówię też że samo niecentralne elektryczne jest be Podstawa to dobre izolacje i szczelny dom. OZC jak ktoś lubi mieć papier to zrobić sobie można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbumblebee 04.08.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam:)Mam pytanie w temacie elementów 'drewnianych' na elewacji - jaką techniką zostały wykonane? Elastyczne klejone pasy czy odciskane w tynku? A może jeszcze inaczej? Jak oceniasz efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam:) Mam pytanie w temacie elementów 'drewnianych' na elewacji - jaką techniką zostały wykonane? Elastyczne klejone pasy czy odciskane w tynku? A może jeszcze inaczej? Jak oceniasz efekt? Alstyczne, klejone pasy. "Deski" mają wymiar 2,6 x 0,16m i 2-3mm grubosci, na czas transportu są zwinięte w rulon. Do tego dedykowany klej, lakierobejca do maskowania cieć i lakier. Dwie osoby przechodzące ulica zapytały mnie, czym zabezpieczałem drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Wywołałeś mnie do tablicy więc odpiszę i sprostuję Nadmuchowe... tzn. pompa powietrze-powietrze wykorzystuję i do grzania i chłodzenia za jednym posiadem kolacja z obiadem . To rodzaj "centralnego" ale załatwia nam lato jak chcemy chłodzić oraz zimę by tanio dogrzewać/ogrzewać. Uzupełnione niecentralnym na prąd czyli podłogówka lub konwektory czy nawet promienniki. Nie mówię też że samo niecentralne elektryczne jest be Podstawa to dobre izolacje i szczelny dom. OZC jak ktoś lubi mieć papier to zrobić sobie można... Czyli wszystkie elementy instalacji dobierasz "na oko" ? Jedyny plus tego, to chłodzenie (jeśli ktoś go potrzebuje) promienniki to też nieporozumienie - ani to piękne, ani tanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.08.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Czyli wszystkie elementy instalacji dobierasz "na oko" ? Jedyny plus tego, to chłodzenie (jeśli ktoś go potrzebuje) promienniki to też nieporozumienie - ani to piękne, ani tanie.... Promiennik nie musi być brzydki. Nie można kojarzyć odrazu z typową żarówą. Co do elementów na oko...z doświadczenia można wywnioskować co założyć. Dom trzeba znać jeżeli chodzi o izolacje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jasne, że można. Z doświadczenia panowie instalatorzy ładują kotły 6-24kWBez OZC nie jesteś w stanie oszacować z dokładnością do 1kW, a to oznacza ryzyko przepłacenie za większe urządzenie. I tyle. To nie jest wątek odpowiedni do tego, zeby dyskutować jakie systemy grzewcze polecasz i jak je dobierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbumblebee 04.08.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Widziałam takie paski w ofercie greinplasta, tylko, że oni mają do nich swoje dedykowane farby z których żaden kolor nie pasuje do mojej elewacji. Używałeś jakiegoś gotowego 'systemu' czy zakupiłeś białe pasy i sam dobrałeś kolor? PS. Lakier bardzo się na nich błyszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Kupiłem na Allegro próbki systemu Sysdecor firmy Prochem.Jeden z kolorów nam odpowiadał, więc go użyliśmy.Ale można zamówić też białe, pod malowanie. Lakier sie nie błyszczy zbytnio, mozna poeksperymentować z bardziej matowym zamiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts