Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słownik nowych wyrazów stworzonych na budowach

fighter1983

Recommended Posts

A tak sobie pomyślałem, że warto stworzyć taki słownik, słownik pojęć i wyrazów używanych potocznie wraz z genezą powstania.

W słowniku tym znajdą się słowa które nie występują w żadnym słowniku, lub których znaczenie jest zgoła odmienna.

Proszę o dopisywanie. Ja zaczne od:

"unigrunt" - każdy grunt stosowany w budownictwie, nazwa pochodzi od nazwy własnej produktu atlasa

"styrodur" - każdy polistyren ekstrudowany lub ekspandowany o zmniejszonej nasiąkliwości, nazwa pochodzi od nazwy własnej produktu BASF-a

"cekolowanie" - czynność polegająca na wykonaniu gładzi gipsowej, określenie czynności pochodzi od nazwy własnej produktu firmy Cekol, prawdopodobnie C45

"gipsarowanie" - j.w tyle, że znowu mamy produkt atlasa

"Rigipsy","Rygipsy", "Regipsy" - płyty karton gips, nazwa pochodzi od nazwy producenta

"Dysperbit" - czesto w ten sposob okreslana kazda masa bitumiczna sluzaca do izolacji fundamentow, wazne zeby byla czarna

"folia w płynie" - każda izolacja przeciwwodna stosowana w układzie podpłytkowym, do tej grupy również zaliczane są szlamy uszczelniające

Tak tak o wierzbie też słyszałam :D

Ja dorzucę "obrysówkę" czyli profil ud.

Kuzynka wysłana przez męża po wspomnianą obrysówkę wróciła do domu z niczym bo na składzie nie wiedzieli co to ;)

A trochę starsi fachowcy na profile mówią sztendery - to pozostałość po wyjazdach do pracy do Niemiec.

Edytowane przez Kwitko

"Ale to to już było....." :p

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124040-Słowa-poznane-dzięki-budowie-domu&highlight=słowa+poznane+dzieki+budowie

no prawie....ale też śmiesznie :)

Edytowane przez malka

Wypowiadałam się na taki temat w wątku o cekolowaniu, pozwolę sobie powtórzyć :)

Ha ha ha! Ja używam jeszcze słów:

- schodziarz, czyli pan robiący schody,

- gaziarz, ten od instalacji gazowej,

- prądziarz, to od prądu

i uwaga hit! WKŁADZIARZ, czyli jak sama nazwa na to wskazuje pan od wkładów kominowych.

"Cekolista" super mi się wpisuje w klimat fachowców