fighter1983 15.07.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 A tak sobie pomyślałem, że warto stworzyć taki słownik, słownik pojęć i wyrazów używanych potocznie wraz z genezą powstania.W słowniku tym znajdą się słowa które nie występują w żadnym słowniku, lub których znaczenie jest zgoła odmienna.Proszę o dopisywanie. Ja zaczne od: "unigrunt" - każdy grunt stosowany w budownictwie, nazwa pochodzi od nazwy własnej produktu atlasa"styrodur" - każdy polistyren ekstrudowany lub ekspandowany o zmniejszonej nasiąkliwości, nazwa pochodzi od nazwy własnej produktu BASF-a"cekolowanie" - czynność polegająca na wykonaniu gładzi gipsowej, określenie czynności pochodzi od nazwy własnej produktu firmy Cekol, prawdopodobnie C45"gipsarowanie" - j.w tyle, że znowu mamy produkt atlasa "Rigipsy","Rygipsy", "Regipsy" - płyty karton gips, nazwa pochodzi od nazwy producenta "Dysperbit" - czesto w ten sposob okreslana kazda masa bitumiczna sluzaca do izolacji fundamentow, wazne zeby byla czarna "folia w płynie" - każda izolacja przeciwwodna stosowana w układzie podpłytkowym, do tej grupy również zaliczane są szlamy uszczelniające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 15.07.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Ja się spotkałem z pod betonką - czyli chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.07.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 ...czyli podbeton Dorzucam od siebie wierzbę dachową, która mnie okropnie śmieszy, ale nie jest to jednostkowy przypadek, jak się okazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 15.07.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Tak tak o wierzbie też słyszałam Ja dorzucę "obrysówkę" czyli profil ud. Kuzynka wysłana przez męża po wspomnianą obrysówkę wróciła do domu z niczym bo na składzie nie wiedzieli co to A trochę starsi fachowcy na profile mówią sztendery - to pozostałość po wyjazdach do pracy do Niemiec. Edytowane 15 Lipca 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 15.07.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 moje parapety uszlachetniono "kampinosami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.07.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Błędy językowe to trochę co innego niż nowe słowa od nazw czy marek produktów, ale u mnie potencjalny cieśla mówił płatwia i krokwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 15.07.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 "sie poprawi później" i "to jeszcze nie skończone" na każdy etap spierd...nej budowy.Na moje najczęściej używane zwroty na budowie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 to tak jak "junkers" - każdy piecyk gazowy przepływowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 "Bosz"(od Bosha) - czyli wszystko co tnie z tarczą. Chociaż znałem ekipę, która na tanią kątówkę "rusek" mówiła,bo na targu od Ruska kupili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.07.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 sokoliki (cokoliki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 22.07.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Może nie z budowy ale przed remontem - "obśrupana" kamienica - kamienica ze zniszczonym tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.07.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) "Ale to to już było....." http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124040-Słowa-poznane-dzięki-budowie-domu&highlight=słowa+poznane+dzieki+budowie no prawie....ale też śmiesznie Edytowane 23 Lipca 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HSB 24.07.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Wypowiadałam się na taki temat w wątku o cekolowaniu, pozwolę sobie powtórzyć Ha ha ha! Ja używam jeszcze słów: - schodziarz, czyli pan robiący schody, - gaziarz, ten od instalacji gazowej, - prądziarz, to od prądu i uwaga hit! WKŁADZIARZ, czyli jak sama nazwa na to wskazuje pan od wkładów kominowych. "Cekolista" super mi się wpisuje w klimat fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts