Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Wytłumacz mi proszę jaki sens ma kryterium Uw=0,8 a nie np. 1.0 przy wentylacji grawitacyjnej i nawiewnikach?

Nie wytłumaczę Ci, nie znam się.

Mam taki parametr w projekcie. Staram się szukać okien pod ten parametr i tyle.

Chętnie zapoznam się z Twoją opinią bo zapewne takową masz.

Może wzbogaci moją wiedzę i pomoże mi w podjęciu decyzji.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, szukam okien do domu i próbuję zorientować się w temacie.

Dom chcemy może nie pasywny ale zdecydowanie energooszczędny, z wentylacją mechaniczną i rekuperację.

Do kupienia i zamontowania mam HST 230x350 i kilkanaście okien z kategorii 180x150, 150x150, 70x150.

Wstępnie zainteresowałem się oknami Vetrex V82, TeamPlast TEAM BALANCE MD i Adams IDEAL8000/VEKA SL82 czy któreś z nich jest zdecydowanie lepsze, czy warto na jakąś inną firmę zwrócić uwagę?

Z tego co czytam wybór producenta okien jest ważny, jeszcze ważniejszy jest natomiast jest ich montaż.

Dlatego chciałbym zapytać jakie firmy możecie polecić w okolicach Piaseczno/Grójec?

Edytowane przez mleko

Może ja spróbuję.

Otóż dążenie do takiego UW jak podałeś ma sens w przypadku domu pasywnego z rekuperacją i innymi bajerami.

W przypadku wentylacji grawitacyjnej i nawiewników chcesz płacić dużo więcej za szczelne okna a i tak ciepło wypuścisz w komin od wentylacji.

Dziękuję

Wytłumacz mi proszę jaki sens ma kryterium Uw=0,8 a nie np. 1.0 przy wentylacji grawitacyjnej i nawiewnikach?

Uw wpływa na straty przez przenikanie, a WG na wentylacji. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Poza tym nie we wszystkich oknach masz nawiewniki - dla przykładu w łazience to głupota, bo wieje zimnym po mokrym ciele.

Czy przy WG, czy przy WM - Uw tak samo wpływa na straty przez przenikanie i globalne.

Może ktoś mógłby polecić inne okna w rozsądnej cenie które będą miały współczynnik przenikania ciepła wynoszący 0,8 W/(m2.K)

Wyciągnąć Uw średnio 0,8 przy oknach otwieranych to sztuka. Tu można się pobawić i orientacyjne parametry poznać

Dla mojego zestawu z fiksami (tylko drzwi tarasowe otwierane), z oficjalnej wyceny średnie Uw wyszło:

Winergetic - 0,81

MSLine - 0,87

MSLine+ - 0,75

Vetrex V82 - 0,7

Drzwi tarasowe, które mają stosunkowo duży % powierzchni szkła tylko Vetrexa zeszły poniżej 0,8 - a mniejsze okna otwierane będą miały większy % plastiku o gorszym U niż pakiet szybowy, to i Uw będzie większe.

Wszystkie oferty na pakietach U=0,5 - więc pewnie żeby przy otwieranych osiągnąć średnią 0,8 to trzeba lepsze pakiety a żeby każde okno było maks 0,8 to już będzie naprawdę wyczyn.

Dlatego odpuść - ceny okien otwieranych o takich parametrach będą nierozsądnie wysokie. Walka o takie Uw ma sens w domu (prawie) pasywnym, gdy wpłynie to na opłacalność ogrzewania prądem albo pozwoli zmieścić się w limicie EP.

Chyba, że zdecydujesz się na fiksy - wtedy da się wyciągnąć nawet wszystkie okna <0,8 bez windowania ceny w kosmos. Ale to odradzam przy WG.

Hmmm....zaskoczyłes mnie ta wypowiedzią

Jaki ma.sens?

Prosty

Okno to okno i odpowiada za straty całej przegrody natomiast nawiewnik jest elementem wymiany powietrza

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego

Poza tym zamiast nawiewnika okiennego może być ścienny i co wtedy? Też jak najniższe Uw okna jest zbędne?

Straty okna to straty okna

Wymiana powietrza to wymiana powietrza

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego

Chyba źle mnie zrozumieliście.

Nie neguję, że warto stosować jak najcieplejsze okna. Nawet przy wentylacji grawitacyjnej.

Zdziwił mnie tylko parametr Uw=0,8, który jest trudny (drogi) do osiągnięcia a skoro nie jest to dom pasywny ani nawet energooszczędny o czym świadczy rodzaj wentylacji to nie powinien być on głównym wyznacznikiem!

Uw wpływa na straty przez przenikanie, a WG na wentylacji. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Poza tym nie we wszystkich oknach masz nawiewniki - dla przykładu w łazience to głupota, bo wieje zimnym po mokrym ciele.

Czy przy WG, czy przy WM - Uw tak samo wpływa na straty przez przenikanie i globalne.

Wyciągnąć Uw średnio 0,8 przy oknach otwieranych to sztuka. Tu można się pobawić i orientacyjne parametry poznać

Dla mojego zestawu z fiksami (tylko drzwi tarasowe otwierane), z oficjalnej wyceny średnie Uw wyszło:

Winergetic - 0,81

MSLine - 0,87

MSLine+ - 0,75

Vetrex V82 - 0,7

Drzwi tarasowe, które mają stosunkowo duży % powierzchni szkła tylko Vetrexa zeszły poniżej 0,8 - a mniejsze okna otwierane będą miały większy % plastiku o gorszym U niż pakiet szybowy, to i Uw będzie większe.

Wszystkie oferty na pakietach U=0,5 - więc pewnie żeby przy otwieranych osiągnąć średnią 0,8 to trzeba lepsze pakiety a żeby każde okno było maks 0,8 to już będzie naprawdę wyczyn.

Dlatego odpuść - ceny okien otwieranych o takich parametrach będą nierozsądnie wysokie. Walka o takie Uw ma sens w domu (prawie) pasywnym, gdy wpłynie to na opłacalność ogrzewania prądem albo pozwoli zmieścić się w limicie EP.

Chyba, że zdecydujesz się na fiksy - wtedy da się wyciągnąć nawet wszystkie okna <0,8 bez windowania ceny w kosmos. Ale to odradzam przy WG.

Tak jak wspominałem Winergetic Premium Passive ma Uw dla każdego okna 0,8 +/- kilka setnych ale nie da rady w nich zamontować nawiewników.

Morlite + ma parametry cieplne bardzo podobne do Winergetic Premium Passive i nie ma problemu z montażem nawiewników ale cena dla mnie trochę za wysoka.

Wysłałem jeszcze wczoraj zapytanie do lokalnego dystrybutora Vetrexa.

Podpytałem się wczoraj 4 znajomych którzy zakończyli budowy w okresie 2013-2018, jakie mają rozwiązania w zakresie wentylacji. Wszyscy mają grawitacyjną i nikt się nie bawił w nawiewniki. Jak trzeba rozszczelniają okna i tyle.

Nie neguję, że warto stosować jak najcieplejsze okna. Nawet przy wentylacji grawitacyjnej.

Zdziwił mnie tylko parametr Uw=0,8, który jest trudny (drogi) do osiągnięcia a skoro nie jest to dom pasywny ani nawet energooszczędny o czym świadczy rodzaj wentylacji to nie powinien być on głównym wyznacznikiem!

Według pracowni architektonicznej dom jest rzekomo energooszczędny.

Nie wiem na ile mogę ufać stronie ciepło właściwe ale według wyliczeń ze strony dom jest średnio energooszczędny.

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/9qkx

Jestem w stanie zapłacić te 19 900 za Winergetic Premium Passive i dopłacić 1600 zł za ciepły montaż ale jak wspominałem sprzedawca mnie poinformował, że te okna nie nadają się do montażu nawiewników.

Według pracowni architektonicznej dom jest rzekomo energooszczędny.

Nie wiem na ile mogę ufać stronie ciepło właściwe ale według wyliczeń ze strony dom jest średnio energooszczędny.

Ta strona daje całkiem wiarygodne wyniki. Możesz też dzięki nie zasymulować jak wpłynie zmiana Uw okien z 0,8 na np. 0,9.

Przy twoich wynikach jest też bardzo ważna sugestia potwierdzająca moje wątpliwości:

Najbardziej opłacalne opcje modernizacji budynku

Zaznacz wybrane inwestycje, aby zobaczyć, jakie będą koszty ogrzewania po ich wykonaniu.

-22% wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

Tak jak wspominałem Winergetic Premium Passive ma Uw dla każdego okna 0,8 +/- kilka setnych ale nie da rady w nich zamontować nawiewników.

Również plus? Czy 0,8 max?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335655-Jak-liczy-U-Oknoplast-a-jak-MS&p=7422523&viewfull=1#post7422523

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631-Cieplowlasciwie-pl-czemu-wiedzie-na-manowce

Przemyśl jeszcze wentylację. Nie tylko zaoszczędzisz na ogrzewaniu przez drastycznie mniejsze straty na wentylacji, ale też na nawiewnikach (wymaganych obecnie prawem i kierbud bez nich nie powinien przepuścić domu - kiedyś wystarczało wyciąć kawałek uszczelki na górze), na samych oknach jak wybierzesz fiksy i na ich lepszym U. Do tego uzyskasz bezcenny komfort.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132531-Zalety-wentylacji-mechanicznej

Edytowane przez Kaizen

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631-Cieplowlasciwie-pl-czemu-wiedzie-na-manowce

Przemyśl jeszcze wentylację. Nie tylko zaoszczędzisz na ogrzewaniu przez drastycznie mniejsze straty na wentylacji, ale też na nawiewnikach (wymaganych obecnie prawem i kierbud bez nich nie powinien przepuścić domu - kiedyś wystarczało wyciąć kawałek uszczelki na górze), na samych oknach jak wybierzesz fiksy i na ich lepszym U. Do tego uzyskasz bezcenny komfort.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132531-Zalety-wentylacji-mechanicznej

Dom już stoi w stanie surowym zamkniętym. Mam dwa kominy, jeden ma jeden kanał wentylacyjny a drugi 6 kanałów. Teraz mam przerwę z pracami budowlanymi ale w marcu chcę je wznowić. Nie wiem ile zmiana na wentylację mechaniczną by kosztowała i czy nie musiałbym występować o zmianę pozwolenia na budowę.

Na fiksy bym się nie zdecydował nie wyobrażam sobie żebym nie mógł otworzyć okna, czułbym się jak w klatce, szczególnie, że dom położony jest praktycznie przy lesie.

• 4 weeks później...

Cześć,

na wstępie zaznaczę, że jestem bardzo początkującą osobą w sferze budownictwa, czy przeprowadzania "generalnego" remontu, który na mnie właściwie ciąży. Jednakże, w przypadku okien, nie chciałbym zostać oszukany, czy też trafić na niewłaściwą ekipę montującą okna (niestety, w domu rodzinnym na taką natrafiliśmy).

Do końca stycznia chciałbym zamówić okna do swojego mieszkania (blok z 1985 r. - już po ociepleniu styropianem). Obecnie posiadam okna drewniane - pamiętające lata budowy bloku. W związku z tym mam trochę pytań - pewnie, już wielokrotnie zadanych na tym forum. Interesują mnie okna PCV.

1. Czy ktoś poleci konkretną firmę z okolic Legnicy (woj. dolnośląskie), którym można powierzyć zadanie wymiany okien? Nie szukam najtańszej, chciałbym odpowiednią jakość w odpowiedniej cenie. Niekoniecznie muszą to być firmy stricte z Legnicy.

2. Czy naprawdę warto montować trójszybowe okna? Wszyscy znajomi bardzo sobie zachwalają.

3. Jakie profile oraz producentów polecicie? Nazwy mi nic nie mówią. Zrobiłem wstępne rozeznanie na stronach internetowych dealerów w Legnicy. Tabela poniżej.

4. Czy powinienem montować nawiewniki w oknach? Słyszałem bardzo wiele negatywnych opinii o hałasowaniu, zimnych mieszkaniach etc. Osobiście nigdy z takich rozwiązaniach nie korzystałem i nie wiem czy jest sens. W szczególności, że chyba większość okien posiada opcję mikrowentylacji.

Zestawieniefirm.jpg

PS. Zacząłem czytać temat od pierwszej strony, jestem aktualnie na ponad 100. Jednak przeczytanie całej dyskusji jest baardzo czasochłonne, a czas nagli...

Kiedyś z tamtych stron polecałem Langer Okna p. Marchewki, ale teraz absolutnie nie ręczę za niego, w jakiejkolwiek formie by ta osoba działała. Wręcz nie polecam. Nie za fachowość, bo tą ma. Ale za pozostałą formułę działalności.

Załącznik otwiera mi się w wersji miniaturowej, także nic nie widzę. Nie znam też lokalnych firm w okolicy, dlatego szukałbym po znanych z jakości markach: Oknoplast, Ms, Vetrex.

Nawiewniki - wymagane. Mikro nie każdy używa. Bo za zimno itp. Najważniejsze to być świadomym potrzeby wentylacji.

Okna 3 szybowe - dopłata jest tak nieznaczna że nie ma co się zastanawiać. Chyba że poza lepszym pakietem kupujemy także cieplejszy profil - wtedy już jest wyaźna różnica.

Edytowane przez finlandia
  • Like 1