Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie chciałabym prosić o radę. Rozpoczynam remont segmentu (rynek wtórny) - środkowy i szukam okien.

Przeczytałam wiele postów ale wciąż czuję że jestem totalnie zielona w temacie okien.

Dostałam jedną ofertę od zarekomendowanego sprzedawcy i montera w jednym. Ofeta jest na okna PCV firmy Schüco model / rodzaj Living MD Premium. Kolor antracyt wewnątrz i na zewnątrz.

Przyznam że ceny mnie mocno powaliły. Czy Schüco to dobry wybór czy może są inne dobre/ lepsze w korzystniejszej cenie?

Opis okien:

Najnowszy i najnowocześniejszy system okienny PVC firmy Schüco

· System 7-komorowy o zoptymalizowanej geometrii komór i głębokości

zabudowy 82 mm z szerokim 82 mm, prostym skrzydłem

· Potrójne uszczelnienie zapewnia optymalną ochronę przed wiatrem,

deszczem i hałasem, a także gwarantuje spełnienie wymagań w

zakresie budownictwa pasywnego

· Zastosowanie termozgrzewalnej uszczelki EPDM powoduje, że

uszczelka zachowuje swoje właściwości termoplastyczne przez długie

lata

· Klasyczna i prosta linia zewnętrzna spełnia najwyższe wymagania

dotyczące prostego wzornictwa

I wyposażenie:

Wyposażenie standardowe okna Schüco LivIng MD Premium :

- System 7-komorowy, trójuszczelkowy o głębokości zabudowy 82 mm z szerokim 82 mm, prostym skrzydłem

- Listwa przyszybowa klasyczna

- Dostępna wersja z jednolicie szarym korpusem, zapewniająca harmonijny wygląd stolarki, zwłaszcza w przypadku oklein szarych

- Dwukomorowa szara lub czarna oraz termozgrzewalna uszczelka z tworzywa EPDM

- Pakiet szybowy 4/18/4/18/4 z innowacyjną ciepłą ramką Swisspacer Advance o współczynniku Ug=0,5 W/m2K

- 2-punktowe zabezpieczenie antywyważeniowe w każdym skrzydle okiennym (w zależności od funkcji i wymiaru skrzydła) plus

mikrowentylacja i blokada błędnego położenia klamki z podnośnikiem skrzydła

- Klamki Schüco Acustik w kolorze białym lub w kolorze starego złota czy tytan do okien w okleinie obustronnej

- Profil wypełniający rowek w podstawie ramy zapewniający ochronę przed brudem i ułatwiający pielęgnację okna

- 4-komorowa listwa podokienna (montażowa) z uszczelką gwarantująca bezpieczny transport i ułatwiająca montaż parapetów

- Wzmocnienia stalowe o grubości 1,5-2,0 mm (w zależności od konstrukcji)

- Kotwy montażowe systemowe o grubości 1,5 mm

Opis jednego z okien:

ISchuco.jpg

@Finlandia jeżeli możesz zarekomendować jakieś okna wraz z dystrybutorem i montażem w Warszawie będę bardzo wdzięczna.

Wybaczcie przydługi wpis.

Edytowane przez kamlo84

Nie wiem kto i jak rekomendował tego oferenta, ale nawet nie wiemy jakiej firmy są okna, a podany opis składników jest bardziej przepisem (listą zakupu składników) okno niż deklaracją parametrów które to okno osiągnie. Jednym słowem: każdy producent na Schueco może napisać podobnie lub wręcz tak samo.

Ceny? To nie jest tani profil (wśród moich dostawców wręcz najdroższe wyceny a otrzymuję za to najmniej konkretów).

Nie pomogę. No i ten HS, którego kiedyś w takiej wysokości nikt nie chciał wykonać (z gwarancją) a teraz nikt nie mrugnie okiem, mimo iż okien nie robi się lepszych...

Finlandia dzięki za odpowiedź. Widzisz nawet nie wiem o co zapytać firmę. Czy możesz polecić producenta/ dystrybutora który może dobrać okna?

Nie mogę. Wielokrotnie już tu pisałem. Wystarczy - i tak mnie posądzają o promocję.

A o co pytać? Kolejna reklama:

https://oknorada.pl/

Jest tam film "jak wybrać okna do domu".

finlandia, czy montujesz nawiewniki i masz z tym jakieś problemy?

Bo dziś jeden montażysta przestraszył się moich zamontowanych już 3-szybowych okien PCV Vetrex V82 i powiedział, że on sie nie podejmuje frezowania szczelin w tych oknach.

Czy to jest tak niebezpieczne dla okna?

Nawiewniki to głównie Aereco EMM.

Nie montuję ale zamawiam czasem i nie widzę w tym problemów technicznych. Ale jakbym miał to wykonać na wstawionych oknach.....

Kolega wyżej pokazał dobry link profesjonalnej pracy.

Większość firm "montujących" nawiewniki zrobi kilka dziur wiertarką. Ew. widziałem też w internetach nacięcie szlifierką kątową.. ;)

Osobiście praktykuję w swoich oknach mikrowentylację.

Gość niby ma urządzenie do frezowania, bo swego czasu robił mi otwory w oknach w piwnicy, ale to były gorszej jakości okna, dwuszybowe, Oknoplast.

Teraz są okna 3-szybowe Vetrex V82. Gość mówił coś, że w tych oknach jest trzecia uszczelka i że trzeba ją wycinać i że on nie ma właściwego sprzętu do takich okien. Dziwne mi się wydaje to tłumaczenie.

A tutaj info z Vetrex:

Dzień dobry. W odpowiedzi na Pana pytania nie posiadamy wytycznej Vetrex do montażu nawiewników . Okna firmy Vetrex są to okna o najwyższych parametrach szczelności i z tego względu rzadkością jest montowanie w nich nawiewników. Do dopływu powietrza do wewnątrz budynku i wspomożenia wentylacji wykorzystywane są funkcję okna - uchył , mikrowentylacja lub czterostopniowy uchył . Montaż nawiewnika polega na frezowaniu ramy oraz skrzydła i wycięcia na długości frezu środkowej uszczelki co skutkuję drastycznym pogorszeniem parametru przenikalności cieplnej dla całej konstrukcji okiennej a w przyszłości brakiem kontroli nad dopływem powietrza z zewnątrz.

Niepokoi mnie zwłaszcza ten brak kontroli dopływu z zewnątrz w przyszłości. Skąd ten brak kontroli?

Edytowane przez Robinson74

• 3 weeks później...

Mam pytanie odnośnie okien, mam do wymiany w mieszkaniu, zrobione wyceny ale nie wiem co wybrać. Jako zielony w tej kwestii chce by się dobrze zamykały i otwierały bez walki, plus dobry montaż, obecne okna na rehau mają prawie 25lat i trzeba z nimi walczyć.

W wycenie mam wiśniowski na veka 82, Oknoplast, aluplast 7000 i petecki na veka 70, wszystkie z 3 szybami, plus muszą być nawietrzniki najtańsze ostatnio najdroższe oknoplast ale które wybrać nie wiem. Różnica na zestawie 4 okna plus balkonowe jest 9tys. Tylko czy warto brać najdroższe czy może tanie nie będzie złe.

Mam pytanie odnośnie okien, mam do wymiany w mieszkaniu, zrobione wyceny ale nie wiem co wybrać. Jako zielony w tej kwestii chce by się dobrze zamykały i otwierały bez walki, plus dobry montaż, obecne okna na rehau mają prawie 25lat i trzeba z nimi walczyć.

W wycenie mam wiśniowski na veka 82, Oknoplast, aluplast 7000 i petecki na veka 70, wszystkie z 3 szybami, plus muszą być nawietrzniki najtańsze ostatnio najdroższe oknoplast ale które wybrać nie wiem. Różnica na zestawie 4 okna plus balkonowe jest 9tys. Tylko czy warto brać najdroższe czy może tanie nie będzie złe.

Trochę za mało znaków interpunkcyjnych i nie wiem czy dobrze rozumiem:

- najdrożej wyszedł Oknoplast? Nie wiadomo, czy wysoki narzut, czy może najwyższe serie, nie koniecznie potrzebne do mieszkania w bloku.

- najtańszy Petecki? Może tanio wyceniony, bo tak jak Oknoplast to profile Veka, tyle że tańsza opcja. Jeśli zechcesz skorzystać z opcji "czyste powietrze dla mieszkań " (o ile to w ogóle działa) to ta propozycja nie spełni wymogów mimo iż trzyszybowe.

- Wiśniowski - też Veka, wyższa seria niż Veka 70, ale możesz wycenić też cieńszą (lub droższą z Peteckiego).

- Aluplast 7000 - ma korzystniejsze Uw niż Veka70, ale nie musi być cieplejsze (w sensie szczelniejsze). Do tego nie wiemy z jakiej firmy to okno - taniej czy dobrej.

Nawietrzaki - może masz wycenione takie po 20zł, a może po 200...

Rozstrzał duży, ale i oferty z różnych segmentów. Myślę że i w zakresie prac jest spora różnica..

• 2 weeks później...

Cześć, jestem na początku przygody zwanej budową domu. Aktualnie mam zakończony stan 0 i zabieram się za wznoszenie ścian, nadszedł więc czas na wybór okien. Ale wybór dość duży, oferty mocno się różnią, zdania na niektóre tematy są podzielona. Na papierze wszystkie oferty wyglądają podobnie pod względem przenikalności (0,72-0,82). Są drobne różnice jeśli chodzi o akustykę (najgorszy wynik z wszystkich ofert Rw 30 dB) ale okolica jest spokojna. Będę wdzięczny za uwagi, co wg Was jest kluczowe przy wyborze okien. Wszystkie firmy od jakich mam oferty są z polecenia i na rynku są od min.10 lat.

Kilka ogólnych informacji i kryteriów jakie przyjęliśmy:

- dom wolnostojący z poddaszem użytkowym

- rekuperacja

- okna PCV, 3 szybowe, 3 uszczelki

- ciepły montaż (taśmy)

- ciepłe parapety

- drzwi tarasowe HST

- purenit pod HST (parter) + okna balkonowe typu portfenetr na piętrze

- rolety zewnętrzne (przewody)

Poniżej 5 ofert jaki zebrałem, pierwsza najtańsza (ok 65k) i każda kolejna to ok 5k więcej. Wszystkie oferty spełniają kryteria wymienione powyżej. Czy którąś z ofert odrzucilibyście, a jeśli tak to z jakiego powodu lub wyjątkowo polecacie?

Oferta 1:

- AdamS - VEKA SL 82 - Premium-line; HST VEKAMOTION 82

Oferta 2:

- REHAU SYNEGO MD - PROFILU P-LINE; P-Line HST

Oferta 3:

- Team Plast - Team Balance MD 82

Oferta 4:

- Oknoplast na systemie PAVA lub PRISMATIC, zbliżona cena

Oferta 5:

- Krispol FEN 82; FEN82 HST

Z góry dziękuję za uwagi i wskazówki.

A poz 2 - Rehau - to jaki producent ? Bo podałeś samą nazwę profila.

Co do cen - 5 tys to całkiem spora różnica jak na zebrane firmy - moim zdaniem znane i wyróżniające się w branży.

Zakładam, że jednak masz jakąś rozbieżność w zakresie wyceny lub jest sporo do "ugrania" w kwestii rabatowej (np. jeszcze 2 tyg temu Krispol przy swojej promocji powinien wyjść najtaniej z wymienionych.

A poz 2 - Rehau - to jaki producent ? Bo podałeś samą nazwę profila.

Co do cen - 5 tys to całkiem spora różnica jak na zebrane firmy - moim zdaniem znane i wyróżniające się w branży.

Zakładam, że jednak masz jakąś rozbieżność w zakresie wyceny lub jest sporo do "ugrania" w kwestii rabatowej (np. jeszcze 2 tyg temu Krispol przy swojej promocji powinien wyjść najtaniej z wymienionych.

Dziękuję Finlandia za odp. Jeśli chodzi o ofertę 2 to producentem jest Dobroplast z Zambrowa. Chyba ważną informacją jest to, że oferty 1 i 2 są "dla znajomego znajomego" więc tutaj narzut pewnie niezawyżony. Właśnie w dniu pierwszego kontaktu z Krispolem wspominali, że mają mega ofertę, która się kończy i czy zdecyduję się w danym momencie. Murów nie było, i to był pierwszy kontakt więc nie nakręcałem się i podszedłem na chłodno.

Czy w takim razie wszystkie powyższe oferty są tak porównywalne, że głównym kryterium pozostaje cena? Czy są jakieś inne parametry, które warto porównać?

Czy są jakieś inne parametry, które warto porównać?

Zakres montażu, jakie materiały, czy/jakie poszerzenia, jakie wzmocnienia. I najważniejsze - profesjonalizm ekipy montażowej.

I porównaj sobie jeszcze cenę i końcowe parametry okien (konkretnych - w zależności od wymiarów U wychodzi inne).

Rozważ fixy (możesz użyć tego kalkulatorka - mnie zaskoczyła różnica w parametrach i cenie i podobnie to wygląda u innych producentów) uwzględniając to

I sama nazwa profilu nie stanowi o parametrach okien. Mi Oknoplast zaoferował pod tą samą nazwą pakiety 0,5 albo 0,6 (zależnie od wymiarów okna). Mieli też pod tą samą nazwą 4xglass pakiety 6/4/4 i 4/3/3.

Sprawdź też dokładnie inne parametry - np. przy tym samym U wyższa g zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=8176438#post8176438

Jeśli "znajomy znajomego" proponuje Dobroplast, to ja bym mu podziękował, bo okna tej marki to u mnie nr 1 na śmietniku.

Tak, wiem. Zmienili się właściciele (znowu), inny profil itp. Ale Dobroplast - zwłaszcza u sprzedawców to stan umysłu: byle sprzedać i jakoś to będzie.

Inna sprawa - ten minimalny, mityczny narzut po znajomości... to te okna powinny być wyraźnie najtańsze.

Co brać pod uwagę? Dokładnie przeanalizować zakres oferty, przyjęte rozwiązania, sposób montażu itp. Na tym potrafią być ogromne różnice..

Możesz zacząć od pytania o podwaliny pod okna balkonowe :)

Cześć,

chciałem się Was poradzić w 5 kwestiach, których jeszcze nie widziałem aby były poruszone: materiału uszczelek, żywotności wkładów hartowanych i otworach odwodnieniowych w Fix'ach:

1. Jeżeli chodzi o materiały uszczelek to przedstawia się to następująco:

Aluplast Ideal 8000 - EPDM

Scheuco Living MD - EPDM

Salamander 82 - TPE

Veka - EPDM + środkowa PCV-P

Gealan S9000 - PCV-P.

Z lektur internetu (1, 2) wychodz, że PCV-P jest gorsze od TPE, a TPE gorsze od EPDM (pewnie jest to zbyt duże uproszczenie). Czy z Waszych doświadczeń odczuję skróconą żywotność uszczelek (szczególnie przyszybowych których nie wymienię np. w Fixach)?

Patrząc po warunkach gwarancji Plastixal czy Domel (produkujących m.in Gealana na PCV-P), to na okna dają 5 lat, ale na uszczelki 3 lata.

Natomiast np. MS (Salamander) daje już 7 lat na całość.

2. W warunkach gwarancji MS widzę, że na szczelność szyb zespolonych jest 10 lat, a dla pakietów z szybami hartowanymi 5 lat. Czy faktycznie istnieje większe ryzyko rozszczelnienia szyb hartowanych?

3. Jak wymienia się uszczelki przyszybowe w FIXach, szczególnie na piętrze (tak, wiem perspektywa na za 5-10 lat)?

4. Czy zastosowanie STV w Gealan poza polepszeniem statyki może wydłużyć życie uszczelek przyszybowych w FIXach?

5. Jak wyglądają odwodnienia w oknach typu FIX - czy otwory odwodnieniowe nie pogarszają szczelności takiego okna?

z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez kamusial

z góry dziękuję za pomoc

Zanim odpowiem na pytania pozwolę sobie na stwierdzenie natury ogólnej, że jako nabywcy okien dajecie się Państwo zapędzić na pola... powiedzmy, że Dzikie Pola. Bez sensu, a teraz ad rem.

Nie warto analizować "trwałości" uszczelek, bo to zależy od warunków w jakich będą eksploatowane i mnóstwa innych zbędnych dla użytkownika szczegółów. Istotna różnica polega na tym, że uszczelki EPDM są łatwo wymienialne, a TPE i PVC-P, to uszczelki termozgrzewalne i z wymianą może być kłopot.

Udzielanie 5 letniej gwarancji na okna i 3 letniej na uszczelki, to... techniczna głupota. Jeżeli uszczelka straci swoje właściwości po 3 latach, to okno też je straci w zakresie tych właściwości, które zależą do uszczelek.

Nie znam przyczyn różnicowania okresu gwarancji na szyby zespolone ze standardowego szkła flot i jego wersji wzmocnionej termicznie. Z czystej ciekawości zapytałbym tego "gwarancjotwórcę", a co ze szkłem półhartowanym? Na ten typ szkła, to gwarancja na 6 lat, 6 miesięcy i 21 dni? Gwarancyjna mądrość producentów okien jest niezmierzona! Co więcej, jak można udzielać 7 lat gwarancji na okno, a 10 na szybę w oknie? Po co w ogóle udzielać gwarancji na rzecz wcześniej objętą gwarancją? Ta branża nigdy mnie nie przestanie zaskakiwać :-).

Żeby wymienić uszczelkę w plastikowych oszkleniach stałych trzeba wyjąć szybę. W oknach stałoszklonych, trzeba wyjąć skrzydło, żeby wymienić uszczelkę w ramie ościeżnicy oraz szybę, by wymienić uszczelkę w ramie skrzydła.

Poprawnie wykonane wklejanie szyb w technologii STV, jak i w każdej innej, nie ma żadnego wpływu na trwałość uszczelek.

Odwodnienia w oszkleniach stałych albo oknach stałoszklonych wyglądają... ładnie :-). Pod warunkiem, że są starannie wykonane, a nawet jak się trochę omsknie, to i tak znikają pod zaślepką. Każda szanująca się firma może wykonać otwory odwaniające w spodniej części ramy ościeżnicy, są wtedy nie widoczne, ale komplikują nieco montaż parapetów zewnętrznych.

Otwory odwadniające nie pogarszają szczelności okna zarówno w odniesieniu do przepuszczalności powietrza, jak i wodoszczelności, a to z tego względu, że ich wpływ jest od razu uwzględniony w badaniach, które stanowią podstawę deklarowania tych właściwości użytkowych. Normy badawcze PN-EN 1026 (powietrze) i 1027 (woda) nie przewidują zaklejania otworów odwadniających.

Życzę udanych zakupów, a na wszelki wypadek przypominam, że kupuje Pan okna, a nie poszczególne komponenty, z których je poskładano i dla Pana, jako użytkownika, liczą się przede wszystkim właściwości użytkowe okna jako konstrukcji określonego typu, przewidzianego do zastosowania w określonym miejscu i z zamierzonym celem.