Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

"Tak samo szkło 3mm stosowane zgodnie z wytycznymi nie pęka."

A gdzie te wytyczne.

Srodkowa hartowana to zalecenie producentow szyb

Wiec bzdur nie plote

ja wiem ze wy jak najtaniej chcecie produkowac - ciemny klient wszystko kupi.

Najchetniej szyby 3 mm w przeszkleniach o powierzchni po 3m2 - na dziesiatej kondygnacji -a okno w elewacji

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Natomiast szyba 4/18/4/18/4 jest szerokim pakietem szybowym.

Jak to zaszklic na ramie. Jak zalozyc prawidlowo podkladki jak producenci je maja na szyby 4/16/4 i na tych podkladkach szkla szerokie zestawy.

Piszesz o patologii okiennej! Systemy przygotowane pod pakiety trzyszybowe mają także akcesoria do ich szklenia czyli np. odpowiednio szerokie podkładki do dystansowania.

Ponadto z tego co wiem to szyba srodkowa powinna byc hartowana.

Już raz pisałem, że w przypadku zwykłego szkła float (a takie standardowo jest wewnętrzne szkło trzyszybówki) nie wymaga hartowania i nic się z nim nie dzieje. Przestań więc siać zamęt w tym temacie!

pchelek -

cząsteczki gazu przemieszczają się tak samo w przestrzeni 4-6-12-14-18 mm :)

Ruch cząsteczek uzależniony jest jedynie od temperatury i ciśnienia.

W przypadku okien, gdzie ciśnienie i temperatury nie sa jakieś skrajne można użyć do porównania uproszczonego modelu fizycznego gazu. Tak więc w większej objętości przestrzeni międzyszybowej jest proporcjonalnie więcej cząsteczek niż w mniejszej (bo przecież nie różnicuje się ciśnienia w przestrzeniach międzyszybowych)

A gdzie te wytyczne.

Proszę bardzo - dane firmy Effector:

Max powierzchnia [m2] 1,50
Max długość boku [mm] 1500
Maksymalny stosunek boków 1 : 6
Odstęp pomiędzy szybami [mm] 9-16

Podaję jeszcze źródło jakbyś miał problem z googlem:

http://www.effector2.com.pl/effector/index/download/id/2125

Strona 11.

ja wiem ze wy jak najtaniej chcecie produkowac - ciemny klient wszystko kupi.

Najchetniej szyby 3 mm w przeszkleniach o powierzchni po 3m2 - na dziesiatej kondygnacji -a okno w elewacji

Wstałeś lewą nogą czy ktoś ci na odcisk nadepnął? Do kogo właściwie kierujesz te mądrości? Kto to ci "wy"?

Edytowane przez bwojtek

pchelek -

cząsteczki gazu przemieszczają się tak samo w przestrzeni 4-6-12-14-18 mm :)

Nie do końca! Powyżej pewnej odległości pomiędzy szybami daje o sobie znać ruch konwekcyjny. I tak dla powietrza właśnie 16mm jest granicą, której przekroczenie powoduje więcej szkody niż pożytku. Dla argonu prawdopodobnie tą granicą jest 22mm (wierzę, że Charlie wie co pisze).

Zostały na wycenie 3 firmy i kazdy z innym profilem

Okna , rolety z silnikami, garaz segment z napedem...

Wszyskie ceny brutto z montazem:

1. MS Okna TYTANOWEtermo PVC z Wzmocnieniem Termiczne MS szyba Ug=0,5 W/m / CENA: 34tys

2. Dako VEKA ALPHALINE 90 Ug = 0,6 W/m2K / CENA: 35tys

3. Kapica Schüco SI 82 Ug = 0,6 W/m2K / Cena 35,500tys

Prosze o opinie ktory profil - producent "lepszy"?

Sklaniam sie do wziecia Dako VEKA ALPHALINE 90...

..Ponadto z tego co wiem to szyba srodkowa powinna byc hartowana. Ze wzgledow takich ze takie szyby sie przegrzewaja i srodkowa jako najslabsza ...

Słuchaj to nie tak + przeczytaj z uwagą poniższy text.

W standardowej szybie dwukomorowej czyli 3 szybowej występują dwa termofloaty jako szyby zewnętrzne i środkowa szyba float, której zadaniem jest SCHŁODZENIE pakietu w celu uniknięcia naprężeń destrukcyjnych wywołanych zmianą izoterm na powierzchniach termofloatów. Nadmiar Celsjuszy, środkowy float odprowadza swoimi krawędziami do wrębu ramy ( po to właśnie potrzebne są otwory dekompresyjne w ramiaku żeby odprowadzić nadmiar naprężeń - gdy ich nie ma to okna platikowe :) "strzelają" szczególnie jesiennymi wieczorami. Czyli de facto chroni ona termofloaty przed pęknięciem a głównie chodzi o ten zewnętrzny. Masz rację, że w przypadku 2 termofloatów w szybie, pakiet nagrzewa się bardziej niż z jednym termofloatem w standardzie U = 1,1. Natomiast konieczność hartowania środkowej czyli wewnętrznej szybki występuje wtedy kiedy jest ona kolorowa - absorbuje mocno celsjusze szcególnie zieleń i grafit i z pewnością pękłaby gdyby nie jej wzmocnienie liniowe w procesie hartowania.

Zostały na wycenie 3 firmy i kazdy z innym profilem

Okna , rolety z silnikami, garaz segment z napedem...

Wszyskie ceny brutto z montazem:

1. MS Okna TYTANOWEtermo PVC z Wzmocnieniem Termiczne MS szyba Ug=0,5 W/m / CENA: 34tys

2. Dako VEKA ALPHALINE 90 Ug = 0,6 W/m2K / CENA: 35tys

3. Kapica Schüco SI 82 Ug = 0,6 W/m2K / Cena 35,500tys

Prosze o opinie ktory profil - producent "lepszy"?

Sklaniam sie do wziecia Dako VEKA ALPHALINE 90...

Bierz DAKO z Alphaline - będziesz zadowolony.

Proszę bardzo - dane firmy Effector:

Max powierzchnia [m2] 1,50
Max długość boku [mm] 1500
Maksymalny stosunek boków 1 : 6
Odstęp pomiędzy szybami [mm] 9-16

Podaję jeszcze źródło jakbyś miał problem z googlem:

http://www.effector2.com.pl/effector/index/download/id/2125

Strona 11.

Wstałeś lewą nogą czy ktoś ci na odcisk nadepnął? Do kogo właściwie kierujesz te mądrości? Kto to ci "wy"?

W tematach technicznych to proponuję bazować na GLASPOL Saint-Gobain . To z tamtąd idą nowinki techniczne ( olbrzymie zaplecze doświadczalne) a reszta papuguje je po jakimś czasie.

Charlie - może byś założył wątek tylko o szybach? Pisałbyś tam to co podajesz w różnych miejscach, poprosił admina by nikt w twym wątku się nie wypowiadał - byłaby to taka wiedza o szkle w pigułce - chyba nie tylko klientom by ona była przydatna

Miałem podobną wizję zakładając swój ale przez zapytania powstał tam śmietnik ogromny :(

Witajcie,

Jestem kompletnym laikiem w temacie okien więc potrzebuje Waszej pomocy przy wyborze dobrych okien.

Postaram sie wskazać informacje na temat domu, do którego kupujemy okna - będę wdzieczna za podpowiedzi jakie parametry (moze też od jakiego producenta) powinny posiadac okna aby były odpowiednie dla nas.

Dom jednorodzinny -obecnie stan surowy

Ściany jednowarstwowe z Porothermu 44 si

ogrzewanie gazowe (podłogowe + standardowe grzejniki)

wentylacja grawitacyjna

okolica podmiejska, dom otoczony lasem (brak oświetlenia miejskiego)

planowany alarm

duże powierzchnie okien z ekspozycją południową i zachodnią, duże natężenie wiatru

okna jednokwaterowe 150x 150 oraz wysokie okna balkonowe i tarasowe: 150x240 oraz 300x240

okna PCV

Czy możecie podpowiedzieć jakie okna/jakiego producenta będą dla nas odpowiednie?

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Czy znacie jakiegoś przyzwoitego producenta okien na profilu Foris 601 (jestem z Górnego Śląska)?. Jakie macie zdanie nt. tego tego profilu?

Znajduję dla okien PVC coś takiego jak nakładki aluminiowe (u np. Aluplasta, Rehau) - tak nieśmiało zapytam jaki jest pi*oko koszt takiego dodatku? Czy (przy okazji) istotnie poprawia to gięcie od słońca w porównaniu do "zwykłego" okna kolorowego?

Olga, skoro w oknach jesteś raczej zielona i taka pozostaniesz, radzę producenta z niezłą marką (np. Oknoplast, MS, Jezierski, Heka, Avante, Vetrex, kolejność przypadkowa i pewnie niekompletna, jeśli lokalizacja: Polska) i sprzedawcę w miarę możliwości z dobrą opinią w okolicy, większa szansa na dobre doradztwo i montaż. Z grubsza sugeruję przeciętny (izolacyjnie) profil i pakiet 3-szybowy (jeśli dopłata >50zł/m2 to bym się zastanawiał). Estetyka wedle gustu. Jeśli ma być szpan to najdroższe, szkoda że nie drewno (żartowałem ;) ).

Ale ja się nie znam! :)

Edytowane przez grzeniu666

"dwa termofloaty jako szyby zewnętrzne i środkowa szyba float"

jak sa dwa termofloaty to nie musza byc dodatkowo ciemne by sie szyba srodkowa przegrzewala

juz samo zastosowanie dwu termofloatow niekorzystnie dziala na szybe w srodku - to taki obustronny termos

To nie oj wymysl o tej szybie srodkowej hartowanej.

A w kazdym razie na brak pracy nie narzekam

Dzieki takim producentom co dla oszczednosci stosuja szyby 3 mm

Albo 44.2/16/8 gdzie ta 8 nie jest hartowana

Albo szyby tylko hartowane na balustrady, barierki, zadaszenia.

Szklo to wdzieczny material - kocha sobie pekac tak bez "niczego". Ono nie znosi ignorantow.

"odpowiednio szerokie podkładki do dystansowania."

To nie patologia - to duza i znana firma.

Trzeba je miec - te podkladki - na magazynie. Lub szklarz w fabryce musi miec miedzy uszami szare komorki a pod reka odpowiednie podkladki.

Szkli jak mu leci i co w reke wpadnie. Potem kilkaset okien jest szklonych na waskich przekladkach. A sztyfty - te od listew- wbite prawie w szybe. Rygle sie chwieja bo mocowane wkretami po skosie [nie na przelot]. A listwy przyszybowe szerokie na 8 mm. Co jeszcze dodac ? Silikon szklarski polozony niezmiernie oszczednie - w rynienke na zbieranie wody. I uszczelka izolujaca szybe od wrebu - nie ma - bo zbyteczna. Jeszcze cos??. Przewrebowania poprzesuwane o 4 mm - chyba stare frezy - sto lat juz ostrzone. Seki, zakorki, owady, sinizna, pecherze zywiczne. Aha - lakier bez podkladu. A naroza i zlacza rygli bez kleju - na wcisk zlaczone trzyma je sila wyobrazni. Cos jeszcze ???? To nie patologia - to z zycia wziete.

Witam.Prosiłbym o radę które okienka wybrać mam trzy wyceny które z tych trzech byście polecili

1.Okna KNS 5 komorowe dwuszybowe szerokosc 70mm profil Veka Swingline kolor obustronny 14,600zł z montażem

2.Okna Witraż ten sam profil 14000zł z montażem

3.Okna Oknoplast 5 komorowe dwuszybowe kolor obustronny 16,100zł bez montażu

Edytowane przez wielki23

jak sa dwa termofloaty to nie musza byc dodatkowo ciemne by sie szyba srodkowa przegrzewala

Sprzedaję okna z wkładami o takiej budowie od ponad 5 lat. Sam mam takie w swoim domu. I jakoś dziwnie nic nie pęka... Na tysiące sprzedanych okien miałem może 1 czy 2 reklamacje na "samoczynne" pęknięcie wkładu...

A co do tych wadliwych okien to jak widzę piszesz o drewnianych a nie o PVC. Tam podkładki pełnią inną rolę niż w oknach PVC gdyż w drewnie skrzydło jest elementem konstrukcyjnym a szyba tylko wypełnieniem. W PVC to szyba jest elementem konstrukcyjnym. Jeżeli pękają wkłady w drewnie to prawdopodobnie są za ciasno zadystansowane. Może ktoś je rozpierał tak jak w oknie PVC a tak się nie robi. Może podasz jaka to firma?

Pytanie do forumowych Ekspertów:

Czy można wymienić w ramie sam słupek ruchomy bez wymiany ramy do której jest przyczepiony/przyklejony?

Dostaliśmy okno tarasowe z takim słupkiem, wszystko git tylko okienko jest w złotym dębie a sam słupek w orzechu (ciekawe swoją drogą czy mają tam jakąś kontrolę jakości bo coś mi się widzi, że chyba nie - no chyba, że kontroler jak i pracownicy są daltonistami)