Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplac teraz czy na wiosnę?

slawas86

Recommended Posts

Dziś w Wawie było rano minus 4 stopnie Celsjusza i .....co .....widziałem jak na luzie docieplali budynek wełną mineralną, (budynek przyległy do budynku straży pożarnej na końcu ul. Polnej koło rogatek przy Placu Unii Lubelskiej)

Jak widać instrukcje instrukcjami a życie życiem.....i tyle w kwestii, ma być cieplej za kilka dni podobno nawet ok 15"C

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jadąc dziś koło 13:30 widziałem budowę gdzie zaciągali siatkę na styro. Nie wiem jaka była temperatura, ale śnieg tak sypał, że musiałem jechać na ciągłych wycieraczkach.

Sam jestem na etapie ocieplania domu. W czwartek skończyłem 3-cią ścianę zaciągać klejem z siatką. Od piątku wznawiam prace.

Dziś w Wawie było rano minus 4 stopnie Celsjusza i .....co .....widziałem jak na luzie docieplali budynek wełną mineralną, (budynek przyległy do budynku straży pożarnej na końcu ul. Polnej koło rogatek przy Placu Unii Lubelskiej)

Jak widać instrukcje instrukcjami a życie życiem.....i tyle w kwestii, ma być cieplej za kilka dni podobno nawet ok 15"C

W lutym widziałem w Dąbrowie jak lecieli ze styro na jednym z osiedli.

Dziś patrzyłem na pogodę 2-tygodniową.

Od piątku przez ten okres temperatura ma nie spadać poniżej zera. Powinienem zdążyć z ociepleniem,zatopieniem siatki i pomalowaniem wszystkiego podkładem. Tynk mineralny w kwietniu.

Dla tych którzy są w trakcie, super. Dla rozpoczynających... duże ryzyko. Osobiście bym odpuścił.

Edytowane przez klaudiusz_x

Istnieje jeszcze inna opcja - ogrzewanie ścian w trakcie prac i po ich zakończeniu w celu wyschnięcia warstw. Ale to podnosi niestety koszty inwestycji.

Za 20-30 cm styro temperatura zbytnio nie podejdzie do góry. W przypadku klejenia styro, mogę się godzić Tylko klejenia). Stwierdzenie: klejenie styropianu rozumiem także nałożenie zbrojenia i pomalowaniu elewacji minimum podkładem zgodnie z technologią.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 2 months później...
Kolego - nie ma w 100 % prostego styro.

Przynajmniej teraz, na koniec sezonu.

Termoorganika platinium + też są krzywe płyty - ostatnio Chłopaki pokazali mi rekordowo krzywą ok. 10 mm łódka :)

A styro chyba najlepszy na rynku.

pozdrawiam

Mam pytanie do ociepleniowców, jaki styropian grafitowy 0,031 (20 cm) warto wziąć. Posiłkując się badaniami ITB wytypowałam Termoorganikę lub Knaufa. Pierwsze bardzo poleciało z jakością (bardzo krzywe płyty) drugie poszybowało .z ceną . Nie chodzi mi o cenę , ale o jakość. Jaki grafitowy jest rzeczywiście dobry jakościowo? Bądź odwrotnie, którego nie brać? :) Jak tylko zima puści muszę ruszyć z ociepleniem, więc bardzo proszę o podpowiedź.

Mam pytanie do ociepleniowców, jaki styropian grafitowy 0,031 (20 cm) warto wziąć. Posiłkując się badaniami ITB wytypowałam Termoorganikę lub Knaufa. Pierwsze bardzo poleciało z jakością (bardzo krzywe płyty) drugie poszybowało .z ceną . Nie chodzi mi o cenę , ale o jakość. Jaki grafitowy jest rzeczywiście dobry jakościowo? Bądź odwrotnie, którego nie brać? :) Jak tylko zima puści muszę ruszyć z ociepleniem, więc bardzo proszę o podpowiedź.

Myślę, że jak kupisz teraz termoorganikę to powinna być ok, w sensie: proste płyty :)

Knaufem robiłem chyba ze 2 razy - dobrze go wspominam, twardy, ciężki.

Austrotherm grafitowy - chyba nie lepiliśmy :) jeszcze,

Zwykłym kiedyś dużo ocieplaliśmy, ale zrezygnowałem bo nie był ok: krzywe płyty, frezy itp. Po przerwie znowu spróbowałem austrotherm - ta sama historia:)

I chyba w tym roku - wiosna - kupiłem ponownie i miła niespodzianka: było ok.

Trudno powiedzieć - ja po moich przejściach jestem trochę uczulony na austrotherm, inni chwalą.

Hej, w ramach ciekawostki - u mnie w pracy właśnie trwa remont - wymiana okien, nowa elewacja, firma (jedna z większych w Polsce) nie przejmuje się mrozami -10 i idzie ze styropianem i siatkami :) Nagrzewnic nie widziałam, czy oni mają jakieś swoje metody, używane przy dużych robotach, czy po prostu olewają sprawę (ocieplenie Alas)? Sposób osadzenia okien też wydaje mi się co najmniej dziwny - np. z jednej strony zakotwione do styropianu (chyba, że to jakiś patent), nie wiem, czy nie ma tam żadnego inspektora, czy ja jestem jakiś przewrażliwiony przez to forum... Okno szerokie na 2 metry (wys +-80cm) ma po jedej kotwie u góry i na dole.

• 2 weeks później...
Temp się podniosły u mnie w ciągu dnia +4..+8'C i rozpoczęliśmy ocieplenie ścian zewnętrznych. Styropian grafitowy 0,032 15cm na klej w piance Insta Stick. Ściany z gazobetonu 24cm. Robi się super. Czy powinienem jeszcze dać kołki ? Domyślnie 2 szt na 1 arkusz 100x50.

co do tych kołków to proponuję poszperać na forum - temat był wałkowany solidnie.

A konkluzja była jedna: chcesz kołkować - kołkuj, nie chcesz - nie kołkuj:)