scotty 29.10.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dziś w Wawie było rano minus 4 stopnie Celsjusza i .....co .....widziałem jak na luzie docieplali budynek wełną mineralną, (budynek przyległy do budynku straży pożarnej na końcu ul. Polnej koło rogatek przy Placu Unii Lubelskiej)Jak widać instrukcje instrukcjami a życie życiem.....i tyle w kwestii, ma być cieplej za kilka dni podobno nawet ok 15"C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jadąc dziś koło 13:30 widziałem budowę gdzie zaciągali siatkę na styro. Nie wiem jaka była temperatura, ale śnieg tak sypał, że musiałem jechać na ciągłych wycieraczkach.Sam jestem na etapie ocieplania domu. W czwartek skończyłem 3-cią ścianę zaciągać klejem z siatką. Od piątku wznawiam prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.10.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Dziś w Wawie było rano minus 4 stopnie Celsjusza i .....co .....widziałem jak na luzie docieplali budynek wełną mineralną, (budynek przyległy do budynku straży pożarnej na końcu ul. Polnej koło rogatek przy Placu Unii Lubelskiej) Jak widać instrukcje instrukcjami a życie życiem.....i tyle w kwestii, ma być cieplej za kilka dni podobno nawet ok 15"C W lutym widziałem w Dąbrowie jak lecieli ze styro na jednym z osiedli. Dziś patrzyłem na pogodę 2-tygodniową. Od piątku przez ten okres temperatura ma nie spadać poniżej zera. Powinienem zdążyć z ociepleniem,zatopieniem siatki i pomalowaniem wszystkiego podkładem. Tynk mineralny w kwietniu. Dla tych którzy są w trakcie, super. Dla rozpoczynających... duże ryzyko. Osobiście bym odpuścił. Edytowane 29 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.10.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Istnieje jeszcze inna opcja - ogrzewanie ścian w trakcie prac i po ich zakończeniu w celu wyschnięcia warstw. Ale to podnosi niestety koszty inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Z własnego doświadczenia lepiej ocieplić. Jak nie ocieplisz i przyjdzie -20 to mróz przejdzie do środka. Potem tynki mogą okazać się do poprawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.10.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Istnieje jeszcze inna opcja - ogrzewanie ścian w trakcie prac i po ich zakończeniu w celu wyschnięcia warstw. Ale to podnosi niestety koszty inwestycji. Za 20-30 cm styro temperatura zbytnio nie podejdzie do góry. W przypadku klejenia styro, mogę się godzić Tylko klejenia). Stwierdzenie: klejenie styropianu rozumiem także nałożenie zbrojenia i pomalowaniu elewacji minimum podkładem zgodnie z technologią. Edytowane 30 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.11.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 A czy nie byłoby sensownym przy klejeniu styro "przejechanie" np. pianą szczeliny od góry najwyższego rzędu przy schodzeniu z budowy, aby zamknąć szczelinę przed ewentualnym deszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Kolego - nie ma w 100 % prostego styro. Przynajmniej teraz, na koniec sezonu. Termoorganika platinium + też są krzywe płyty - ostatnio Chłopaki pokazali mi rekordowo krzywą ok. 10 mm łódka A styro chyba najlepszy na rynku. pozdrawiam Mam pytanie do ociepleniowców, jaki styropian grafitowy 0,031 (20 cm) warto wziąć. Posiłkując się badaniami ITB wytypowałam Termoorganikę lub Knaufa. Pierwsze bardzo poleciało z jakością (bardzo krzywe płyty) drugie poszybowało .z ceną . Nie chodzi mi o cenę , ale o jakość. Jaki grafitowy jest rzeczywiście dobry jakościowo? Bądź odwrotnie, którego nie brać? Jak tylko zima puści muszę ruszyć z ociepleniem, więc bardzo proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Mam pytanie do ociepleniowców, jaki styropian grafitowy 0,031 (20 cm) warto wziąć. Posiłkując się badaniami ITB wytypowałam Termoorganikę lub Knaufa. Pierwsze bardzo poleciało z jakością (bardzo krzywe płyty) drugie poszybowało .z ceną . Nie chodzi mi o cenę , ale o jakość. Jaki grafitowy jest rzeczywiście dobry jakościowo? Bądź odwrotnie, którego nie brać? Jak tylko zima puści muszę ruszyć z ociepleniem, więc bardzo proszę o podpowiedź. Myślę, że jak kupisz teraz termoorganikę to powinna być ok, w sensie: proste płyty Knaufem robiłem chyba ze 2 razy - dobrze go wspominam, twardy, ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A jak z Austrothermem? na razie zaproponowano mi to zamiast Termoorganiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.01.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Austrotherm grafitowy - chyba nie lepiliśmy jeszcze, Zwykłym kiedyś dużo ocieplaliśmy, ale zrezygnowałem bo nie był ok: krzywe płyty, frezy itp. Po przerwie znowu spróbowałem austrotherm - ta sama historia:) I chyba w tym roku - wiosna - kupiłem ponownie i miła niespodzianka: było ok. Trudno powiedzieć - ja po moich przejściach jestem trochę uczulony na austrotherm, inni chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.01.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 No właśnie, rozmawiałam dzisiaj z ociepleniowcem i on bardzo polecał austrotherm ewentualnie knaufa a jechał po termo i swissporze. Chyba spróbuję termoorganikę platinum 0,032 różnica 2 tys. z knaufem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 17.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Hej, w ramach ciekawostki - u mnie w pracy właśnie trwa remont - wymiana okien, nowa elewacja, firma (jedna z większych w Polsce) nie przejmuje się mrozami -10 i idzie ze styropianem i siatkami Nagrzewnic nie widziałam, czy oni mają jakieś swoje metody, używane przy dużych robotach, czy po prostu olewają sprawę (ocieplenie Alas)? Sposób osadzenia okien też wydaje mi się co najmniej dziwny - np. z jednej strony zakotwione do styropianu (chyba, że to jakiś patent), nie wiem, czy nie ma tam żadnego inspektora, czy ja jestem jakiś przewrażliwiony przez to forum... Okno szerokie na 2 metry (wys +-80cm) ma po jedej kotwie u góry i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.02.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Temp się podniosły u mnie w ciągu dnia +4..+8'C i rozpoczęliśmy ocieplenie ścian zewnętrznych. Styropian grafitowy 0,032 15cm na klej w piance Insta Stick. Ściany z gazobetonu 24cm. Robi się super. Czy powinienem jeszcze dać kołki ? Domyślnie 2 szt na 1 arkusz 100x50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 01.02.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Temp się podniosły u mnie w ciągu dnia +4..+8'C i rozpoczęliśmy ocieplenie ścian zewnętrznych. Styropian grafitowy 0,032 15cm na klej w piance Insta Stick. Ściany z gazobetonu 24cm. Robi się super. Czy powinienem jeszcze dać kołki ? Domyślnie 2 szt na 1 arkusz 100x50. co do tych kołków to proponuję poszperać na forum - temat był wałkowany solidnie. A konkluzja była jedna: chcesz kołkować - kołkuj, nie chcesz - nie kołkuj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts