Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Musial bym w niektorych pomieszczeniach szyby chyba powybijac, zeby miec taki rozstrzal temperatur. Ja w nieogrzewanym garazu w zimie mam 11-12*C. W pomieszczeniach w domu nie mam szans na takie roznice temperatury. :)

BTW: Kiedys zakrecilem wszystkie petle podlogowki na stryszku i w garderobie. Temperatura po 2 dniach spadla o 3*C. To pomieszczenia na poddaszu i nad garazem.

Tak to prawda jeżeli nie ma systemu regulacji strefowej nie da się zapanować nad instalacją i zróżnicować temperatury w pomieszczeniach

dlatego tak istotna jest regulacja strefowa dla komfortu i oszczędzania .

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to prawda jeżeli nie ma systemu regulacji strefowej nie da się zapanować nad instalacją i zróżnicować temperatury w pomieszczeniach

Czy calkowite odciecie zasilania podlogowki jest niewystarczajacym impulsem dla "regulacji strefowej"? Czy ona tez otwiera okna? ;)

Gość Arturo72

Jeśli ma się pensjonat z 10 pokojami to owszem,ale w domu,który użytkuje się normalnie i w którym straty ciepła są na "dzisiejszym" poziomie nie ma problemu zapanować nad instalacją grzewczą,w takim domu zróżnicowanie dobowe temparatur w pokojach większych niż 1-2st.C praktycznie nie występuje.

Jeśli ktoś chce mieć zimno w pokoju to poprostu raz zakręca i po kłopocie,ot i pogorszenie komfortu.

Ja będę miał kocioł gazowy kondensacyjny i hydraulicy także informowali mnie o tym, że można w każdym pokoju zainstalować regulator, ale ja raczej na to nie pójdę. Już jakiś czas temu zdecydowałem, że będzie jeden regulator wewnętrzny i pogodówka . Mam nadzieję, że top wystarczy. Ostatnie tygodnie na skonsultowanie tego z forumowiczami:)

Witam Wszystkich,

mam pytanie, bo trochę nurtuje mnie temat.

Pętle podłogówki są wpięte w taki rozdzielacz:

rozdzie.jpg

licząc od lewej ( będzie )pętla 1 - najpewniej będzie część salonu - rura do 100m ( realnie wyjdzie pewnie do 80 )

2 - część salonu pewnie około 60-80 m

3. korytarz ( już jest, rury około 20m )

4. łazienka ...nie pamiętam, ale pewnie ponad 30m

Obecnie zmieniły się trochę założenia i będę chciał dołożyć jeszcze 2 małe pętle

5 - część ganku ( pewnie do 20m max )

6 - kuchnia...też raczej krótki odcinek rury

[ wszelkie obliczenia ile m i jakie odległości pomijamy ] - pytanie jak to włączyć?

Wolałbym 2 dodatkowe pętle 'wpiąć' w istniejący rozdzielacz, nie np. do obiegu CO przez RTL'e

Pytanie - czy np. z pętli 1 wyprowadzić pexa i pod niego podłączyć kolejną belkę 3 obwodową z rotametrami ( na wszystkie te krótkie obwody ) i analogicznie powrót ?

Trochę 'karkołomny' pomysł, ale zastanawia mnie czy coś takiego ma prawo działać - bierzemy pod uwagę najkrótsze obiegi do podłączenia przez tego 'odszczepieńca'

Najlepiej by było pewnie rozbudować układ odkręcając bypass'a, dokładając belkę, przelutować powrót i skręcić całość, ale skupmy się nad rozwiązaniem "kombinowanym"

Ps.

dlatego wolałbym pętle rozdzielić niż np. ciągnąć jedną dłuższą przez 2 pomieszczenia, by ewentualnie nią i tylko nią jedną sterować

Edytowane przez 5iatka

Gość Arturo72
wszelkie obliczenia ile m i jakie odległości pomijamy-pytanie jak to włączyć?

Jeśli chcesz,żeby to wszystko działało jak należy nie możesz pomijać obliczeń.Każde pomieszczenie do wodnej podłogówki powinno być wyliczone tzn.obliczone zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia,następnie do określonej temperatury zasilania dobiera się rozstaw rur w każdym pomieszczeniu z osobna,żeby osiągnąć projektowaną temperaturę w danym pomieszczeniu.

Skąd wiesz,że do tych sześciu pomieszczeń potrzeba 6 pętli a nie np.8 lub 4 a tym samym rozdzielacz 8 lub 4 ?

Co chesz osiągnąć mając wodną podłogówkę ?

Ja mam w salonie 3 pętle...

Edytowane przez Arturo72

skupmy się na podłączeniu ustrojstwa - to mnie interesuje, resztę póki co pomijamy z różnych względów

( dom w remoncie i najłatwiej przerabiać / wykańczać pomieszczenie po pomieszczeniu + względy "technologiczne' )

Ps.

mają być rotametry by całość doregulować i siłownik z termostatem w newralgicznych miejscach.

Podłoga ma być 'ciepła' a w pomieszczeniach są i będą grzejniki, więc może/ ma niedogrzewać

• 2 weeks później...
Qurka, chyba nie przeczytałeś postu na który odpowiadałam. Pytanie było po co w niektórych pomieszczeniach ma być niższa temperatura.

Natomiast powtórzę do czego używam niezależnego sterowania każdym pomieszczeniem, bo wygląda na to, że wszyscy to przeoczyli:

Nie włączam jesienią od razu grzania wszystkich pomieszczeń, bo nie jest mi to potrzebne. Podobnie na koniec sezonu nie wyłączam wszystkiego na raz. Z tego powodu zabawa w kręcenie zaworami i ustawianie właściwej temperatury kilka razy na początku i kilka razy na końcu sezonu byłaby dla mnie kłopotliwa. Podobnie jak zabawa w "zgadnij jaką ustawisz temperaturę". Jak pewnie wiesz, podłogówka ma pewną bezwładność, więc dopiero po kilku godzinach od zabawy w "kręcenie" wiadomo co z tego wyszło. Z doświadczeń znajomych wiem, że takie celowanie w określoną temperaturę może trwać kilka dni. Niezależne sterowanie pozwala mi uniknąć tego i zająć się innymi, przyjemniejszymi zabawami :wiggle:

Po prostu jest to dla mnie wygodne i tyle. Tak chciałam, tak mam i bardzo się cieszę, że przeforsowałam to rozwiązanie :yes:

Bardzo rozsądna wypowiedz .

Regulacja (automatyka) strefowa daje największy komfort i najkrótszy czas amortyzacji. Jest to najlepsza inwestycja w domu

która zarabia na siebie .Szkoda że jeszcze jest taka mała wiedza na ten temat.

Bardzo rozsądna wypowiedz .

Regulacja (automatyka) strefowa daje największy komfort i najkrótszy czas amortyzacji. Jest to najlepsza inwestycja w domu

która zarabia na siebie.

Pierwsze zdanie nie ma zastosowania dla twojej wypowiedzi.

Komfort rzecz względna, dobra automatyka (nie koniecznie ta którą zapewne handlujesz) go nie popsuje, ale i nie koniecznie poprawi. Co do amortyzacji to w większości przypadków bzdura, a wręcz nigdy się nie zwróci.

Pierwsze zdanie nie ma zastosowania dla twojej wypowiedzi.

Komfort rzecz względna, dobra automatyka (nie koniecznie ta którą zapewne handlujesz) go nie popsuje, ale i nie koniecznie poprawi. Co do amortyzacji to w większości przypadków bzdura, a wręcz nigdy się nie zwróci.

To prawda że komfort to rzecz względna można żyć w jaskini przy ognisku.

Automatyka strefowa jest najbardziej sensownym zakupem dla domu

i zawsze się zwraca dając przy tym wysoki komfort, oczywiście im większy dom

tym szybsza amortyzacja .

Skoro brnesz dalej, to prosze Cie o przedstawienie planu "amortyzacji" takiej inwestycji.

Chetnie popatrze jaka to oszcednosc mi przeszla kolo nosa. :D

Plepleple. Możesz swoje rewolucyjne teorie dot. oszczędności poprzeć jakimiś wyliczeniami, takimi dla współczesnych domów (powiedzmy 4-litrowych, a nie jaskiń bez drzwi) dla których wykonano obliczenia zapotrzebowania na ciepło i projekt podłogówki (które kosztują ułamek twojej automatyki a przydają się i zarabiają na siebie finansowo na wielu etapach)? Pewnie nie, bo tego nie ma w ulotkach :)

Plepleple. Możesz swoje rewolucyjne teorie dot. oszczędności poprzeć jakimiś wyliczeniami, takimi dla współczesnych domów (powiedzmy 4-litrowych, a nie jaskiń bez drzwi) dla których wykonano obliczenia zapotrzebowania na ciepło i projekt podłogówki (które kosztują ułamek twojej automatyki a przydają się i zarabiają na siebie finansowo na wielu etapach)? Pewnie nie, bo tego nie ma w ulotkach :)

Czy mogę poznać cenę tej mojej automatyki oraz zestawienie ?

Wchodzisz w polemikę a nie masz kompletnego pojęcia na ten temat.

Co za bełkot , tylko zaśmiecanie forum.

• 1 year później...

Witam,

Chciałbym trochę odświeżyć temat i poprosić o podpowiedź w kwestii optymalnego sterownia podłogówką. Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny, który poprzez sprzęgło hydrauliczne zasila dwa niezależne obiegi ogrzewania podłogowego. Pytanie brzmi czy lepiej (bardziej ekonomiczne) będzie sterować temp zasilania za pomocą pogodówki czy ustawiając stałą temp zasilania i np. wyłączać piec na noc?