Pikadil 23.08.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Musial bym w niektorych pomieszczeniach szyby chyba powybijac, zeby miec taki rozstrzal temperatur. Ja w nieogrzewanym garazu w zimie mam 11-12*C. W pomieszczeniach w domu nie mam szans na takie roznice temperatury. BTW: Kiedys zakrecilem wszystkie petle podlogowki na stryszku i w garderobie. Temperatura po 2 dniach spadla o 3*C. To pomieszczenia na poddaszu i nad garazem. Tak to prawda jeżeli nie ma systemu regulacji strefowej nie da się zapanować nad instalacją i zróżnicować temperatury w pomieszczeniach dlatego tak istotna jest regulacja strefowa dla komfortu i oszczędzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tak to prawda jeżeli nie ma systemu regulacji strefowej nie da się zapanować nad instalacją i zróżnicować temperatury w pomieszczeniach dlatego tak istotna jest regulacja strefowa dla komfortu i oszczędzania . Czy calkowite odciecie zasilania podlogowki jest niewystarczajacym impulsem dla "regulacji strefowej"? Czy ona tez otwiera okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Tak to prawda jeżeli nie ma systemu regulacji strefowej nie da się zapanować nad instalacją i zróżnicować temperatury w pomieszczeniach dlatego tak istotna jest regulacja strefowa dla komfortu i oszczędzania . Jeśli ma się pensjonat z 10 pokojami to owszem,ale w domu,który użytkuje się normalnie i w którym straty ciepła są na "dzisiejszym" poziomie nie ma problemu zapanować nad instalacją grzewczą,w takim domu zróżnicowanie dobowe temparatur w pokojach większych niż 1-2st.C praktycznie nie występuje. Jeśli ktoś chce mieć zimno w pokoju to poprostu raz zakręca i po kłopocie,ot i pogorszenie komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 23.08.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Czy calkowite odciecie zasilania podlogowki jest niewystarczajacym impulsem dla "regulacji strefowej"? Czy ona tez otwiera okna? Jeżeli jest taka potrzeba można automatykę rozbudować i będzie w odpowiednim czasie otwierała okna minimalizm nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jeżeli jest taka potrzeba można automatykę rozbudować i będzie w odpowiednim czasie otwierała okna minimalizm nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. Minimalizm to jedno a robienie czegos bez sensu to drugie. Ja bym tego nie mieszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ja będę miał kocioł gazowy kondensacyjny i hydraulicy także informowali mnie o tym, że można w każdym pokoju zainstalować regulator, ale ja raczej na to nie pójdę. Już jakiś czas temu zdecydowałem, że będzie jeden regulator wewnętrzny i pogodówka . Mam nadzieję, że top wystarczy. Ostatnie tygodnie na skonsultowanie tego z forumowiczami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ważne, by hydraulicy nie zrobili Ci wszędzie rozstawu 10cm, tylko wg zapotrzebowania na ciepło w konkretnych pomieszczeniach odpowiednio rozstawy. Wtedy będziesz miał prawidłowo działającą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.08.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Mam już projekt całej podłogówki robiony przez jednego osobnika z naszego forum:) Wszystko ładnie opisane i pokazane co ile rozstaw i w jakim pomieszczeniu, także mają się tylko skupić na wykonaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.08.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 No to musi dobrze działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5iatka 28.08.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Wszystkich, mam pytanie, bo trochę nurtuje mnie temat. Pętle podłogówki są wpięte w taki rozdzielacz: licząc od lewej ( będzie )pętla 1 - najpewniej będzie część salonu - rura do 100m ( realnie wyjdzie pewnie do 80 ) 2 - część salonu pewnie około 60-80 m 3. korytarz ( już jest, rury około 20m ) 4. łazienka ...nie pamiętam, ale pewnie ponad 30m Obecnie zmieniły się trochę założenia i będę chciał dołożyć jeszcze 2 małe pętle 5 - część ganku ( pewnie do 20m max ) 6 - kuchnia...też raczej krótki odcinek rury [ wszelkie obliczenia ile m i jakie odległości pomijamy ] - pytanie jak to włączyć? Wolałbym 2 dodatkowe pętle 'wpiąć' w istniejący rozdzielacz, nie np. do obiegu CO przez RTL'e Pytanie - czy np. z pętli 1 wyprowadzić pexa i pod niego podłączyć kolejną belkę 3 obwodową z rotametrami ( na wszystkie te krótkie obwody ) i analogicznie powrót ? Trochę 'karkołomny' pomysł, ale zastanawia mnie czy coś takiego ma prawo działać - bierzemy pod uwagę najkrótsze obiegi do podłączenia przez tego 'odszczepieńca' Najlepiej by było pewnie rozbudować układ odkręcając bypass'a, dokładając belkę, przelutować powrót i skręcić całość, ale skupmy się nad rozwiązaniem "kombinowanym" Ps. dlatego wolałbym pętle rozdzielić niż np. ciągnąć jedną dłuższą przez 2 pomieszczenia, by ewentualnie nią i tylko nią jedną sterować Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez 5iatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) wszelkie obliczenia ile m i jakie odległości pomijamy-pytanie jak to włączyć? Jeśli chcesz,żeby to wszystko działało jak należy nie możesz pomijać obliczeń.Każde pomieszczenie do wodnej podłogówki powinno być wyliczone tzn.obliczone zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia,następnie do określonej temperatury zasilania dobiera się rozstaw rur w każdym pomieszczeniu z osobna,żeby osiągnąć projektowaną temperaturę w danym pomieszczeniu. Skąd wiesz,że do tych sześciu pomieszczeń potrzeba 6 pętli a nie np.8 lub 4 a tym samym rozdzielacz 8 lub 4 ? Co chesz osiągnąć mając wodną podłogówkę ? Ja mam w salonie 3 pętle... Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5iatka 28.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 skupmy się na podłączeniu ustrojstwa - to mnie interesuje, resztę póki co pomijamy z różnych względów ( dom w remoncie i najłatwiej przerabiać / wykańczać pomieszczenie po pomieszczeniu + względy "technologiczne' )Ps.mają być rotametry by całość doregulować i siłownik z termostatem w newralgicznych miejscach.Podłoga ma być 'ciepła' a w pomieszczeniach są i będą grzejniki, więc może/ ma niedogrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 11.09.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Qurka, chyba nie przeczytałeś postu na który odpowiadałam. Pytanie było po co w niektórych pomieszczeniach ma być niższa temperatura. Natomiast powtórzę do czego używam niezależnego sterowania każdym pomieszczeniem, bo wygląda na to, że wszyscy to przeoczyli: Nie włączam jesienią od razu grzania wszystkich pomieszczeń, bo nie jest mi to potrzebne. Podobnie na koniec sezonu nie wyłączam wszystkiego na raz. Z tego powodu zabawa w kręcenie zaworami i ustawianie właściwej temperatury kilka razy na początku i kilka razy na końcu sezonu byłaby dla mnie kłopotliwa. Podobnie jak zabawa w "zgadnij jaką ustawisz temperaturę". Jak pewnie wiesz, podłogówka ma pewną bezwładność, więc dopiero po kilku godzinach od zabawy w "kręcenie" wiadomo co z tego wyszło. Z doświadczeń znajomych wiem, że takie celowanie w określoną temperaturę może trwać kilka dni. Niezależne sterowanie pozwala mi uniknąć tego i zająć się innymi, przyjemniejszymi zabawami Po prostu jest to dla mnie wygodne i tyle. Tak chciałam, tak mam i bardzo się cieszę, że przeforsowałam to rozwiązanie Bardzo rozsądna wypowiedz . Regulacja (automatyka) strefowa daje największy komfort i najkrótszy czas amortyzacji. Jest to najlepsza inwestycja w domu która zarabia na siebie .Szkoda że jeszcze jest taka mała wiedza na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Bardzo rozsądna wypowiedz . Regulacja (automatyka) strefowa daje największy komfort i najkrótszy czas amortyzacji. Jest to najlepsza inwestycja w domu która zarabia na siebie. Pierwsze zdanie nie ma zastosowania dla twojej wypowiedzi. Komfort rzecz względna, dobra automatyka (nie koniecznie ta którą zapewne handlujesz) go nie popsuje, ale i nie koniecznie poprawi. Co do amortyzacji to w większości przypadków bzdura, a wręcz nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 11.09.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Pierwsze zdanie nie ma zastosowania dla twojej wypowiedzi. Komfort rzecz względna, dobra automatyka (nie koniecznie ta którą zapewne handlujesz) go nie popsuje, ale i nie koniecznie poprawi. Co do amortyzacji to w większości przypadków bzdura, a wręcz nigdy się nie zwróci. To prawda że komfort to rzecz względna można żyć w jaskini przy ognisku. Automatyka strefowa jest najbardziej sensownym zakupem dla domu i zawsze się zwraca dając przy tym wysoki komfort, oczywiście im większy dom tym szybsza amortyzacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 To prawda że komfort to rzecz względna można żyć w jaskini przy ognisku. Automatyka strefowa jest najbardziej sensownym zakupem dla domu i zawsze się zwraca dając przy tym wysoki komfort, oczywiście im większy dom tym szybsza amortyzacja . Skoro brnesz dalej, to prosze Cie o przedstawienie planu "amortyzacji" takiej inwestycji. Chetnie popatrze jaka to oszcednosc mi przeszla kolo nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.09.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 To prawda że komfort to rzecz względna można żyć w jaskini przy ognisku. Automatyka strefowa jest najbardziej sensownym zakupem dla domu i zawsze się zwraca dając przy tym wysoki komfort, oczywiście im większy dom tym szybsza amortyzacja . Plepleple. Możesz swoje rewolucyjne teorie dot. oszczędności poprzeć jakimiś wyliczeniami, takimi dla współczesnych domów (powiedzmy 4-litrowych, a nie jaskiń bez drzwi) dla których wykonano obliczenia zapotrzebowania na ciepło i projekt podłogówki (które kosztują ułamek twojej automatyki a przydają się i zarabiają na siebie finansowo na wielu etapach)? Pewnie nie, bo tego nie ma w ulotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 11.09.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Plepleple. Możesz swoje rewolucyjne teorie dot. oszczędności poprzeć jakimiś wyliczeniami, takimi dla współczesnych domów (powiedzmy 4-litrowych, a nie jaskiń bez drzwi) dla których wykonano obliczenia zapotrzebowania na ciepło i projekt podłogówki (które kosztują ułamek twojej automatyki a przydają się i zarabiają na siebie finansowo na wielu etapach)? Pewnie nie, bo tego nie ma w ulotkach Czy mogę poznać cenę tej mojej automatyki oraz zestawienie ? Wchodzisz w polemikę a nie masz kompletnego pojęcia na ten temat. Co za bełkot , tylko zaśmiecanie forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 09.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam,Chciałbym trochę odświeżyć temat i poprosić o podpowiedź w kwestii optymalnego sterownia podłogówką. Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny, który poprzez sprzęgło hydrauliczne zasila dwa niezależne obiegi ogrzewania podłogowego. Pytanie brzmi czy lepiej (bardziej ekonomiczne) będzie sterować temp zasilania za pomocą pogodówki czy ustawiając stałą temp zasilania i np. wyłączać piec na noc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.02.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Lepiej jest włączyć kocioł w trybie 24h sterowany pogodówką. Ekonomicznie nie ma żadnego znaczenia czy to pogodówka, termostat czy sterowanie mieszane - gazu pójdzie tyle, ile dom potrzebuje na pokrycie strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts