Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:) Jeśli chodzi o mnie, to nie ma to dla mnie większego znaczenia.

Mnie tez bez roznicy z czego masz zlewozmywak, ale moze dla kogos innego to wazne ?

PS Aha! Nie polecam zlewozmywakow z konglomeratow rysuja sie i sa wciaz brudne.

:D

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze, ale co to jest w takim razie ten konglomerat i kto to sprzedaje :roll: Okazuje się że wszyscy znajomi, którzy myśleli, że mają z konglomeratu, mają kompozyt :-?
No dobrze, ale co to jest w takim razie ten konglomerat i kto to sprzedaje :roll: Okazuje się że wszyscy znajomi, którzy myśleli, że mają z konglomeratu, mają kompozyt :-?

Konglomerat, inaczej aglomarmur lub aglomerat to produkt przemysłowy będący połączeniem 95% kamienia naturalnego - łamanego i 5% żywicy poliestrowej jako łącznika o doskonałych właściwościach fizyczno mechanicznych. Produkt końcowy posiada parametry fizyczno mechaniczne podobne, a nawet często przewyższające kamień naturalny wchodzący w jego skład. Do tego dochodzą zalety takie jakie daje produkcja przemysłowa w sensie kontroli, jedności koloru i jakości. Konglomerat jest doskonałą alternatywą dla kamienia naturalnego, płytek ceramicznych i lastrika.

a kompozyt jest robiony (tak mi sie wydaje) z wysokiej jakości żywic akrylowych, trudnopalnych środków wypełniających i środków barwiących.

KOmpozyt ma bardzo szerokie zastosowanie, od blatów kuchennych, przez stomatologię i wiele innych dziedzin

na pierwszy rzut oka rózni sie od konglomeratow temperaturą :D jest cieply w dotyku, a konglomerat jest zimny, jak kamien

i na pewno Wojtek ma razje - zlewozmywakow konglomeratowych nie ma w sprzedazy - chociaz, na specjalne zamowienie - zaklad kamieniarski na pewno moglby taki zrobic :D

pozdrawiam

: Okazuje się że wszyscy znajomi, którzy myśleli, że mają z konglomeratu, mają kompozyt :-?

No wlasnie i stad nieporozumienia.

Jeden ma z konglomeratu i mowi "be" a drugi mysli ze ma z konglomeratu chociaz ma z kompozytu i mowi "cacy".

I komu tu wierzyc?

Konglomerat to zlepek - zywica/akryl,epoksyd/ +wypelniacz/kruszywo piaskowca, granituitp./ = udawanie jakiegos materialu bez jego wlasciwosci.Np nibygranit, nibymarmur ot ersatz.

Kompozyt to nowa sybstancja o nowych wlasciwosciach zazwyczaj lepszych niz skladniki np kevlar, stalian,zelbet, bakelit a z naturalnych np laka,a takze stopy np duraluminium.

Kompozyty to cala inzynieria /makro i nano kompozytowa/ konglomeraty w porownaniu z nimi to zupelnie przypadkowa i nieprzewidywalna mieszanka.

W takim razie Blanco produkuje zlewozmywaki z konglomeratow czy kompozytów?

I jak sie sprawują?

Spojrz na cene. Kompozyty sa drozsze od stali, konglomeraty sa tanie jak barszcz.

Sprawuja sie doskonale.

:D

: Okazuje się że wszyscy znajomi, którzy myśleli, że mają z konglomeratu, mają kompozyt :-?

No wlasnie i stad nieporozumienia.

Jeden ma z konglomeratu i mowi "be" a drugi mysli ze ma z konglomeratu chociaz ma z kompozytu i mowi "cacy".

I komu tu wierzyc?

Konglomerat to zlepek - zywica/akryl,epoksyd/ +wypelniacz/kruszywo piaskowca, granituitp./ = udawanie jakiegos materialu bez jego wlasciwosci.Np nibygranit, nibymarmur ot ersatz.

Kompozyt to nowa sybstancja o nowych wlasciwosciach zazwyczaj lepszych niz skladniki np kevlar, stalian,zelbet, bakelit a z naturalnych np laka,a takze stopy np duraluminium.

Kompozyty to cala inzynieria /makro i nano kompozytowa/ konglomeraty w porownaniu z nimi to zupelnie przypadkowa i nieprzewidywalna mieszanka.

Dziękuję za wyjaśnienie :) Chylę główkę i posypuję popiołem :oops:

Na moje usprawiedliwienie mam tylko to, że sprzedawca w sklepie też używał nazwy konglomerat :roll: A w końcu to on powinien lepiej wiedzieć co sprzedaje...........

Pozdrawiam :wink:

• 3 weeks później...

Po dwóch miesiącach mieszkania musiałam sie dośc długo zastanawiać, co bym zmieniła, czego nie zrobiła w nowym domu. I wymysliłam :

1. Okna fixy. Sa tańsze od otwieranych, sa zamotowane w miejscach, w których i tak by nigdy nie były otwierane, ale mycie ich to koszmar. Z zewnatrz bez drabinki dobrze sie nie domyje a rozstawianie się z drabinką i oprzyrządowaniem na zewnątrz od jesieni do wiosny nie jest zbyt przyjemnym zadaniem.

2. Terakota w holu. Niby antypoślizgowa a sliska jak diabli. Sasiedzi mają gres polerowany i wbrew pozorom on nie jet sliski.

W takim razie Blanco produkuje zlewozmywaki z konglomeratow czy kompozytów?

I jak sie sprawują?

My mamy Blanco - kompozytowy - Delta - jaśminowy czyli baaaardzo jasny, na razie - kilka miesięcy - sprawuje się bez zarzutu

http://www.comitor.com.pl/kuchnia/zlewozmywak.php?id=41

podrwiam

Witam!

To moj pierwzsy posta na tym forum, ale mysle ze bede go teraz odwiedzal czesciej :-)

Nosze sie z zamiarem kupienia dzialki i rozpoczecia przygody w budowanie domu.

Czego nie zrobie w moim domu na 100%?

Czarna podloga w kuchni! Mam w mieszkaniu... ogolnie zestawienie czarnego z pomaranczowym jest rewelacyjne, ale na czarnej podlodze widac nawet najdrobniejszy kurz, pylek, okruszek!

Nie polecam!

W ogóle ciemne powierzchnie są trudne do utrzymania w czystości, a raczej upierdliwe w ciągłym odkurzaniu.

Też teraz raczej dałabym wszędzie jasne podłogi, chociaż moje badi w salonie strasznie mi się podoba 8)

akurat ja ma inne doswiadczenie ,jesli chodzi o podlogi. Mam w domu jasna podloge i wszystko na niej widac ,Kolezanka ma czarne plytki w kuchni i kompletnie nie widac brudu.Wszystko zalezy z czego wykonana jest podloga

Nigdy wiecej wysokiej baterii w kuchni.

Okna zachlapane :evil: , woda na blacie i dookoła zlewu :evil: - mimo,że zlew jest głębszy niż standardowy.

Może i ona ładnie wyglada (wg mnie)- mi sie bardzo podobały takie grube wysokie krany w kuchni. Podobaja mi się nadal, ale w uzytkowaniu - koszmar.

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1856604_348.ts1150114664382.jpg

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Kasia zrobiliscie jeden podstawowy blad :wink: zamontowaliscie dluga nablatowa baterie na zlewozmywaku. Jakby bateria byla zamontowana za zlewozmywakiem na blacie i wylewka siegala tylko ok 1/3 w glab komory, to efektu takiego rozchlapywania wody niet.

Ja mam swoja baterie zamontowano dalej i tez chlapie. Za kazdym razem jak sie cos w czasie mycia w gore podniesie to pryska dookola. :cry:

Też mam taką baterię i jest to moje największe (dotychcczas) niepowodzenie. Do tego architektki wymysliły mi zlew pod oknem, a ja głupia - nie sprawdziłam, tylko zaufałam i teraz żadna najbardziej składana bateria nie pozoli mi na otwieranie okna. Jestm wściekła, bo nie dość, że szyba pochlapana, to okno nieczynne. A miało służyć do podawania herbatki na tarasik :evil:

Odkrzacz centralny też średnia rewelacja. Wcale nie jest taki cichy, a rura sie pląta :cry: , chociaż i tak jest lepiej niż z tradycyjnym. Może miałam zbyt wygórowane oczekiwania?

W moim przypadku źle zaplanowana ciepła woda.

Teraz ciepłą wodę w umywalkach i w zlewie w kuchni dostarczałbym podgrzewacza zamontowanego pod umywalką i zlewem, a nie z pieca CW.

Z pieca tylko do wanny i kabiny.

Ekonomiczniej i wygodniej, nie trzeba się złościć, że od razu nie ma ciepłej wody.

Można załączyc cyrkulację cały czas, ale wtedy przy kiepsiej jakości otulin run ciepła woda się wyziębia i piec musi ją podgrzewać, co generuje puste przebiegi i koszty.

Mobby

Z pieca tylko do wanny i kabiny.

Ekonomiczniej i wygodniej, nie trzeba się złościć, że od razu nie ma ciepłej wody.

Ja mam wszystko z pieca. Łazienka nie najbliżej a kuchnia w ogóle daleko i jakoś nie ma tego dyskomfortu oczekiwania na ciepłą wodę. Za to podgrzewacze przeplywowe działają dobrze tylko przy odpowiednio wysokim ciśnieniu co nie zawsze jest takie proste.

Nigdy wiecej wysokiej baterii w kuchni.

Okna zachlapane :evil: , woda na blacie i dookoła zlewu :evil: - mimo,że zlew jest głębszy niż standardowy.

Może i ona ładnie wyglada (wg mnie)- mi sie bardzo podobały takie grube wysokie krany w kuchni. Podobaja mi się nadal, ale w uzytkowaniu - koszmar.

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1856604_348.ts1150114664382.jpg

Też mam taką baterię i jest to moje największe (dotychcczas) niepowodzenie.

Daliście mi do myślenia, bo też chciałam taką baterię... :-? A jeśli będzie miała wyciąganą wylewkę i do zmywania "chlapiących" rzeczy trochę się ją wyciągnie (tak żeby wylot był tuż nad zlewem)?

• 3 weeks później...