Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SPIŻARNIA ZDECYDOWANIE TAK !!

Nie wyobrażam sobie domu bez tego pomieszczenia.Jesteśmy dopiero na etapie planowania budowy domy ,wybierając jednak projekt ,kieruję sie tym aby miał on spizarnię,jeśli jej nie ma w planie -odpada.

No bo gdzie bym dała jakieś przetwory,ciasto (jak jest chodziażby małe przyjęcie)wszystko lodówka nie pomieści.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i może ja dorzucę małe „conieco”, bo wątek jest super.

Na podstawie tego za zaobserwowałam w domu rodziców to mogę stwierdzic:

Minusy:

- panele ( 2 latach zaczynają robic się górki i miejscami odpryskują)

- brodzik ( nie sposób utrzymac tego w czystości, ponadto nie wygodnie się wchodzi i wychodzi – wtedy szczególnie łatwo o wypadek, bo można się łatwo pośliznąć, najlepszym rozwiązaniem byłby brodzik murowany z pojedynczymi drzwiami szklanymi „anty-kamiennymi”)

- drzwi przesuwane przy brodziku (łatwo osiada kamień, zacinają się przy przesuwaniu)

- schody do domu (niby to tylko dwa schodki, ale nie jest to wygodne rozwiazanie, zimą często schody są oblodzone, a i przy deszczu łatwo się posliznąc bo są płytki)

- jasne fugi w wiatrołapie (nie muszę tłumaczyc)

- drzwi wewnętrzne z duzymi przeszkleniami (sypialnie ze sobą sąsiadują i swiatło z sasiedniego pokoju przeszkadza tym co nie spią w danym momencie)

- brak szafy wnękowej w wiatrołapie

- sciany działowe zrobione z „cienkiego” materiału (słychać każdy szelest w sąsiednim pokoju)

- brak kafelków nad kuchenką gazową (sciana ochlapana tłuszczem)

- sąsiedzi od razu za płotkiem (podsłuchują....)

Plusy:

- kafelki w korytarzach i kuchni w „mazgaje” (łatwo utrzymać czystość i nie widać ewentualnych plam)

- pomieszczenie gospodarcze blisko wejścia do domu

- ciemne drzwi zewnętrzne (nie widać plam i kurzu tak bardzo jak przy białych)

- podwieszane umywalki

- zlew w pomieszczeniu gospodarczym

- dom położony trochę dalej od ulicy (komfort, bo nie słychać w ogóle przejeżdżających samochodów)

- domek parterowy z poddaszem służącym za suszarnio-graciarnie

Przydałoby się, a nie ma:

- garaż w bryle budynku

- ogrzewanie podłogowe w łazience i wiatrołapie przynajmniej

- garderoba w każdej sypialni

Ponadto, cytując mamę, warto poczekać i kupic rzeczy solidne niż zadowolic się „prowizorkami”, bo one zostaną niespodzianie na kilka następnych lat, czyli w skrócie - zrobić raz, a porządnie.

A tak w ogóle to warto wszystko zrobic solidnie i zainwestowac w porządne sprzęty, materiały i wykonawców już od samego początku.

I przypomniało mi się jeszcze coś:

minusy:

- kuchnia daleko od wejscia do domu (trzeba biegac zeby komus otworzyc drzwi i nie widac, kto przyszedł)

- male lustro w łazience

plusy

- z racji oddzielnej ubikacji jest tam mała umywaleczka i lustro (super!!!)

- kuchnia oddzielna (nie aneks) ale bez drzwi, szerokie wejście (wciąz ktos tam wchodz i wychodzi) - bardzo wygodne

Coś mi się jeszcze przypomniało

1. osobiście nie zrobiłabym pomieszczeń wyższych niż 2,70 byłam u znajomych ( ja mam 2,6) mają 2,8- bbbbbb. wysoko i jakoś mniej przytulnie niż np. u mnie -zresztą oni twierdzą tak samo

wydaje mi sie, że z ta przytulnoscia to jest roznie

na pewno w malych pomieszczeniech wysokosc 2,6 jest ok, ale w wiekszych juz nie bardzo

nasz salon z jadalnią bedzie mial 48 mkw i przy wys 2,6 byloby za nisko - bedzie 2,8 i mam nadzieje, ze bedzie ok

natomiast w malych pomieszczeniach (np lazienka) mozna zrobic podwieszany sufit

poza tym bardzo latwo jest optycznie obnizyc pomieszczenie (np pomalowac sciany nie do samej góry) a jesli jest ono za niskie, z optycznym podwyzszeniem jest juz wiekszy problem

widzialam wiele mieszkan w kamienicach (tam wysokosci siegaja nawet 4 metrow), w ktorych przy niewielkich pomieszczeniach wcale nie bylo wrazenia ze siedzi sie w "kominie"

Z tą wysokością pomieszczeń, to zależy od indywidualnych upodobań. Ile ja się namartwiłam podczas budowy, kiedy czytałam w "wymianie doświadczeń" że 2,6 to za nisko, że minimum 2,8 a najlepiej jak najwięcej, np pustka nad salonem.

Mam 2,65. Praktycznie cały dół otwarty, 27m holl + 43m salon + 12 m kuchnia. Wcale nie ma wrażenia tzw "spadającego sufitu". W hollu sufit jest obniżony, to obniżenie wchodzi cześciowo do salonu (nad kominkiem) dzięki temu w przeważającej części saloniu jest wyzej.......

Jak dla nas 2,65 jest w sam raz :wink:

mija prawie rok odkąd mieszkamy, czas więc na moje podsumowanie ;)

moje błędy:

- baterie zbyt drogie, przy zakamienionej wodzie, mimo filtrów i magnetyzerów na wejściu, osadza się wszystko szybciutko i pewnie po paru latach wszystko będzie do wymiany :( szkoda kasy :(

- prysznic z sufitu rewelka, gorzej z głowicą (słuchawką) prysznicową, niby porządna, bo troche kosztowała, a badziew taki, no i ta nasza twarda woda, po jednej kapieli 50% dziurek zatkane :-? i woda leci jakby chciała a nie mogła :-?

Dopisałbym: brak odkamieniacza wody - wtedy dwa powyższe błędy byłyby nieaktualne. Bardzo polecam to urządzenie!

Tylko trzeba to zaplanować podczas robienia instalacji wod-kan. Cała woda wchodząca do domu musi przejśc przez to urządzenie.

czyli po instalacji nie da rady juz zamontować?

mija prawie rok odkąd mieszkamy, czas więc na moje podsumowanie ;)

moje błędy:

- baterie zbyt drogie, przy zakamienionej wodzie, mimo filtrów i magnetyzerów na wejściu, osadza się wszystko szybciutko i pewnie po paru latach wszystko będzie do wymiany :( szkoda kasy :(

- prysznic z sufitu rewelka, gorzej z głowicą (słuchawką) prysznicową, niby porządna, bo troche kosztowała, a badziew taki, no i ta nasza twarda woda, po jednej kapieli 50% dziurek zatkane :-? i woda leci jakby chciała a nie mogła :-?

Dopisałbym: brak odkamieniacza wody - wtedy dwa powyższe błędy byłyby nieaktualne. Bardzo polecam to urządzenie!

Tylko trzeba to zaplanować podczas robienia instalacji wod-kan. Cała woda wchodząca do domu musi przejśc przez to urządzenie.

czyli po instalacji nie da rady juz zamontować?

przepraszam ,że sie wcinam - MOŻNA, da radę zamontować :wink: .

Nie zawsze wiemy jaka wode bedziemy mieć - wszystko "wychodzi" w trakcie mieszkanie i uzytkowania.

Można montowac podobnie jak odżelaziacze, zmiekczaczy czy odkamieniacze wody. Najlepiej zapytac firmy które sie tym zajmują :wink:

Pozdrawiam serdecznie :wink: ,

KasiaR :wink:

1. osobiście nie zrobiłabym pomieszczeń wyższych niż 2,70 byłam u znajomych ( ja mam 2,6) mają 2,8- bbbbbb. wysoko i jakoś mniej przytulnie niż np. u mnie -zresztą oni twierdzą tak samo

wydaje mi sie, że z ta przytulnoscia to jest roznie

na pewno w malych pomieszczeniech wysokosc 2,6 jest ok, ale w wiekszych juz nie bardzo

nasz salon z jadalnią bedzie mial 48 mkw i przy wys 2,6 byloby za nisko - bedzie 2,8 i mam nadzieje, ze bedzie ok

natomiast w malych pomieszczeniach (np lazienka) mozna zrobic podwieszany sufit

poza tym bardzo latwo jest optycznie obnizyc pomieszczenie (np pomalowac sciany nie do samej góry) a jesli jest ono za niskie, z optycznym podwyzszeniem jest juz wiekszy problem

widzialam wiele mieszkan w kamienicach (tam wysokosci siegaja nawet 4 metrow), w ktorych przy niewielkich pomieszczeniach wcale nie bylo wrazenia ze siedzi sie w "kominie"

Popieram Fasole 25 ! :D :D Przy powierzchni 48 m wysokość minimum 2.80.

Innaczej mam wrażenie, że nie mam czym oddychać i że sufit spada na głowę.

Przy mniejszych powierzchniach może i 2.60 wystarczy - jak ktoś lubi :-?

Ale osobiście poieram wyższe pomieszczenia, zdecydowanie powieksza to przestrzeń :D :D

Jak dla mnie to wyskość 2,60 nadaje się do pokoju 20 m kw.

A może u Ciebie jest przytulnie, bo po prostu masz ładnie urzadzony dom?

:wink:

Super wątek!

Z tego co dotąd wyczytałam a nie miałam i nie myślałam, że to takie potrzebne, napewno zrobię:-

-zlew w garazu

-prysznicw garażu dla mego psa

-spiżarkę pod schodami

-szafę wnękowa w wiatrołapie

-głośniki w łazience

pozdrawiam-będę bacznie śledzić ten temat :D

u mnie na pierwszym planie, gdy wybierałam projekt własnie kuchnia i jej okno musiała być od frontu :D niestety większośc wolnego czasu po przyjściu do domu, z pracy spędza się w kuchni i wówczas mozna zobaczyć np nieproszonego gościa, który się donas zbliża :wink: :lol: :lol: :lol: