Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ja takich zim przeżyłem już 26 czyli od momentu posiadania pierwszego auta :D

Nie mniej w tym roku wiata powstała przy garażu :D

No i luz. Ale nie będziemy chyba dyskutować o tym co jest bardziej wygodne i komfortowe - garaż/wiata czy jej brak.:)

Jedyny argument przeciw budowie garażu/wiaty to brak kasy ;)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Hmmm, co do rozmiaru salonu - mam 25 metrów i mi wystarcza, ale też nie mam dużej rodziny - największa impreza była na 14 osób wszyscy się zmieścili :-P Ale pewnie jakbym miała dużo kasy, to i dom byłby większy ;-)

A tam,ja mam salon 32m2 w domu o pow.uż.118m2.

Ale jak się wybrało poddasze zamiast parteru to m2 uciekają :D

Gość Arturo72
Duży garaż (na dwa samochody) często służy u mnie jako pracownia. Dla osób lubiących "majsterkować" to bardzo wygodne rozwiązanie.

Lub jedynie usprawiedliwienie ;)

Jaki problem wyprowadzic z garażu jednostanowiskowego auto i mieć cały garaż do majsterkowania ?

Chyba,że masz jedynie w głowie zakodowane że "zima jest to muszę majsterkowac" :D

Garaż dla auta przydaje się jedynie w zimie i to dla kobiety jedynie chyba że facet jest skobiecialy i boi się tipsow uszkodzić :D

Edytowane przez Arturo72

Jaki problem wyprowadzic z garażu jednostanowiskowego auto i mieć cały garaż do majsterkowania ?

W garażu dwustanowiskowym maż już sporą przestrzeń.

Garaż dla auta przydaje się jedynie w zimie

Oj - nie zgodzę się.

1. Jeśli samochód stoi na zewnątrz, to znacznie częściej trzeba go myć.

No chyba że komuś nie przeszkadza że jest brudny ;)

2. Na zewnątrz samochód szybciej się "starzeje" - deszcz i nocna rosa przyśpieszają korozję, słońce niszczy plastiki i lakier. Ptasie kupy potrafią zrobić wżery w lakierze.

Edytowane przez panfotograf

Bzdurne są te dyrdymały usprawiedliwiające brak garażu. Ja mam u siebie garaż 7x7m bo taki chciałem i tyle. Gdyby nie było mnie stać to po prostu bym nie robił takiego garażu i z pewnością nie wypisywałbym dyrdymałów dlaczego garaż mi nie potrzebny. Ja cenię sobie po prostu wygodę dlatego mam duży i wygodny garaż. Ktoś kto nie widzi dla siebie tej wygody to dla niego pieniądze wydane na garaż będą bez sensu. Ludzie są różni i różne mają potrzeby więc nie zaśmiecajcie tego wątku wywodami dotyczącymi garażu. Mieszkałem 8 lat w bloku z garażem podziemnym, teraz mieszkam w domu "przejściowym", gdzie samochód stoi pod chmurką i absolutnie wiem o czym piszę. Ta wygoda jest DLA MNIE kompletnie nie do przecenienia. Edytowane przez MD.

Bzdurne są te dyrdymały usprawiedliwiające brak garażu. Ja mam u siebie garaż 7x7m bo taki chciałem i tyle. Gdyby nie było mnie stać to po prostu bym nie robił takiego garażu i z pewnością nie wypisywałbym dyrdymałów dlaczego garaż mi nie potrzebny. Ja cenię sobie po prostu wygodę dlatego mam duży i wygodny garaż. Ktoś kto nie widzi dla siebie tej wygody to dla niego pieniądze wydane na garaż będą bez sensu. Ludzie są różni i różne mają potrzeby więc nie zaśmiecajcie tego wątku wywodami dotyczącymi garażu. Mieszkałem 8 lat w bloku z garażem podziemnym, teraz mieszkam w domu "przejściowym", gdzie samochód stoi pod chmurką i absolutnie wiem o czym piszę. Ta wygoda jest DLA MNIE kompletnie nie do przecenienia.

Dokładnie!

A ja uwazam, ze dom bez garazu wyglada ladniej.

Dlatego podwojny drewniany garaz postawilem za domem.

Finansowo wychodzi tak samo, a nie szpeci domu.

Nigdy bym tak nie zrobił. Garaż pełni u mnie funkcję nie tylko mieszkania dla samochodu (na to szkoda by mi było pieniędzy), ale też spiżarni, warsztatu, nad garażem mam graciarnie. W garażu jestem dziennie przynajmniej kilka razy i nie wyobrażam sobie żebym miał do niego wyłazić z domu. Tak miałem w rodzinnym domu i nigdy więcej.

Gość Arturo72
A ja uwazam, ze dom bez garazu wyglada ladniej.

Dlatego podwojny drewniany garaz postawilem za domem.

Finansowo wychodzi tak samo, a nie szpeci domu.

Nie zawsze,u mnie garaż jest w bryle domu i całość wygląda jako jedna ksztaltna bryła.

gdybym miała kasę i miejsce na działce nie wahałabym się nad garażem z przejściem do domu, bo to jest wygoda.

Ale w życiu nie ograniczyłabym wielkości pokoi dzieci czy salonu do ciasnych, klaustrofobicznych klitek, po to by samochód miał największe pomieszczenie ze wszystkich domowników :D

Ale w życiu nie ograniczyłabym wielkości pokoi dzieci czy salonu do ciasnych, klaustrofobicznych klitek, po to by samochód miał największe pomieszczenie ze wszystkich domowników :D

Nie mów, że w życiu, bo gdybyś miała taką działkę jak ja, to musiałabyś z czegoś zrezygnować, przynajmniej na parterze ;)

Mój garaż lewo co Skodę mieści.

No chyba, że w życiu byś takiej działki nie kupiła :rolleyes:;)

są projekty domów z dużymi pokojami i dużym garażem, wcale nie musi być coś kosztem czegoś:no:

oczywiście nie parterówki bo te nawet bez garażu mają małe pokoiki......

W mojej Planecie na poddaszu mamy z synem sypialnie ponad 20m2 po podłodze (wysoka ścianka kolankowa więc praktycznie cała powierzchnia jest użytkowana - pod skosami szafki), olbrzymią łazienkę i normalnej wysokości pokój 14m2 a nad garażem dodatkowo 48m2 w projekcie zwane pralnia+ garderoba ale z powodzeniem nadające się na mieszkalne:yes:

A ja bym nie zrobił:

- zwyklego fundamentu tylko plyte fundamentową bo koszt taki sam a na pewno płyta ciepliejsza

- wentylacji mechanicznej bo to przereklamowana sprawa i mega droga. Jasne że za komfort się płaci ale jeżeli jest on zauważalny. Generalnie naciaganie i mydlenie oczu. Nawet z wyłaczoną wentylacją okna mi nie parują, nie ma żadnej wilgoci a po otwarciu okna chociaż na chwilę mam cały dom przewietrzony

- deski warstwowej bo nawet upadająca poduszka na ziemie powoduje jej wgniecenie. Wciskanie kitu o mozliwosci cyklinowania mozna wlozyc miedzy bajki bo wgniecenia sa tak glebokie ze cyklinowanie tego nie usunie.

- podlogowki w calym domu bo jej bezwladnosc to "pain in ass". Takie np nasze lato sierpniowe. W nocy robi się kilkanascie stopni zimniej niż w dzień. Zanim się nagrzeje w domu jest juz dzień.

- nie robił pełnego deskowania bo zbyteczny koszt ktory nic nie daje

- nie dopłacał do ciepłego montażu okien bo to nic nie daje

- gdybym mogl to też nie robiłbym garazu w bryle budynku

- ceramiki na podlodze w kuchni i przedsionku bo się rysuje od wszystkiego

- drzwi frontowych drewnianych bo kazde stukniecie powoduje wgniecenia oraz nie da sie doczyscic

- podbitki plastikowej np Orobel i innej tandety bo sie odksztalca i zmienia kolor. Tylko deska albo tynk na plycie OSB.

- kupował droższej bramy Hormana bo nie rozni się niczym od innych tanszych firm

- wanny akrylowej

Generalnie mam wrażenie że wszystko co kupisz jest marnej jakości np:.lLodówka Samsunga np straszy stukami w nocy, przecieranie baterii Hansgrohe gabka i cifem rysuje je - widac micro rysy, farba kabe biala aquatec tak chwalona przez wielu wykonawców ma tak slabe krycie że musialem kupic inna, oczywiscie jest masa innych rzeczy których nie będę już wymieniał .... Nie dajcie się namawiać na droższe produkty bo to nic nie da.

Mimo wszystko mieszkanie w domu jest niebo lepsze niż w mieszkaniu :-)