Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale ty jesteś głupi...przy spalaniu górnym cala procedura rozpałki trwa 5 minut i nic nie trzeba podkładać a za zębca zaplacilem 3000(są tańsze firmy):bye::bye::bye:puenta jest taka ze pieniądze zaoszczędzone to pieniądze zarobione (semickie przysłowie)... Edytowane przez jedrek188

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znajomy za śmieciuchem w kotłowni twierdzi, że od razu warto pod rant drzwi zamontować taką listwę szczotkową, bo pył z węgla przedostaje się każdą szczeliną. Dowóz worków przeprowadza na raty. Albo swoim samochodem, czego nie cierpi, albo zamawia transport. Na początku oszczędzał i z wysypanej pod domem hałdy sam pakował w jutę, ale potem stwierdził, że długo tak nie wyrobi i teraz przepłaca za konfekcję. Zapisał się do newslettera w casto i liroyu, bo tam można trafić okazyjnie kilka juli na kg extra.

Ale ty jesteś głupi...przy spalaniu górnym cala procedura rozpałki trwa 5 minut i nic nie trzeba podkładać.

A procedura opróżniania trzy minuty. Obsługiwałem kiedyś kocioł na wungiel - i wiem co to za przyjemność :sick:i jak wygląda kotłownia. Rzeczywiście trzeba być głupim żeby nie chcieć takiego kotła u siebie.

A swoją droga ile metrów ogrzewasz ?i ile cie kosztowała poprzednia zima ?pantograf?

Jądruś188 (jeśli już chcesz przekręcać nicki) - sezon grzewczy u mnie trwa ostatnimi laty 6 miesięcy. Przez pozostałe miesiące kocioł grzeje wodę użytkową i tu wychodzi mi (ostatnio mierzyłem) 5-7 kg dziennie pelletu czyli 150-200 zł na miesiąc co daje ok 1000 zł. (grzanie prądem w 2giej taryfie pewnie wyszłoby podobnie).

Sam okres grzewczy zamyka się w około 2000 zł (może 2500zł w zależności od zimy). Dom 150 m2, 15 cm styro na ścianach + 30 wełny na poddaszu.

Oczywiście pewnie jest to nieco drożej niż grzanie węglem, ale obsługa kotłowni i kotła na pellety jest prostsza i CZYSTSZA. I nie masz tego wszechobecnego pyłu węglowego. Mój kocioł także może spalać ekogroszek (czyli węgiel).

Ostatnio palę zrębką własnej roboty (mam przystosowany rębak). Na wiosnę sadzę u siebie wierzbę energetyczną (mam 1.5 ha nieużytku). Czy się opłaca? - raczej średnio. Czy warto? Jak ktoś lubi ruch na świeżym powietrzu - to całkiem fajna robota.

Edytowane przez panfotograf

Jądruś188 (jeśli już chcesz przekręcać nicki) - sezon grzewczy u mnie trwa ostatnimi laty 6 miesięcy. Przez pozostałe miesiące kocioł grzeje wodę użytkową i tu wychodzi mi (ostatnio mierzyłem) 5-7 kg dziennie pelletu czyli 150-200 zł na miesiąc co daje ok 1000 zł. (grzanie prądem w 2giej taryfie pewnie wyszłoby podobnie).

Sam okres grzewczy zamyka się w około 2000 zł (może 2500zł w zależności od zimy). Dom 150 m2, 15 cm styro na ścianach + 30 wełny na poddaszu.

Oczywiście pewnie jest to nieco drożej niż grzanie węglem, ale obsługa kotłowni i kotła na pellety jest prostsza i CZYSTSZA. I nie masz tego .

U mnie dom jak w podpisie od kilku lat zbliżone spalania , około 2,1-2,2 tony opału (średniokalorycznego) za CO + CWU czyli około 1400zł.

Sezon zawsze trwa u mnie od września do prawie końca kwietnia a czasami nawet trochę dłużej ...

Poza sezonem jak grzeję tylko CWU jeden załadunek 100kg starcza na prawie 2 miesiące grzania i dokładam opał . czyszczę kocioł , wywalam popiół wtedy co załadunek , czyli co około 2 miesiące ..

Trgedii nie ma , można paić tak by było czysto i ograniczyć do minumum syf , ale wymaga to trochę "poświęcenia" i pracy :)

W nowym domu na pewno nie dałbym kotła na paliwo stałe ...

Edytowane przez kaszpir007

Nie zamontowałabym pod prysznicem dysz do masażu - strata kasy a efekt mierny, zamontowałabym grzejnik w łazience na prąd, czasami poza sezonem grzewczym przydało by się podgrzanie łazienki, zapomniałam o nim :(, ogrzewanie mam wszędzie podłogowe i jestem baaaaardzo zadowolona, piec na pelet i również jestem baaaardzo zadowolona a małżonek jeszcze bardziej :yes:

Zmieniłbym obudowę kominka z zimnej na niewentylowaną ciepłą, z jakąś namiastką akumulacji.

Wentylowana obudowa dość szybko podnosi temperaturę w salonie/kuchni i to mimo wyprowadzenia części podgrzanego powietrza na korytarz.

@fotohobby poradzisz jak wykonać taką obudowę? Czy da radę ją wykonać bez akumulacji?

Ciekawa jestem czy z perspektywy czasu nie uwazacie, ze pewnych rozwiazan przy urzadzaniu wnetrz, gdybyscie urzadzali jeszcze raz, nie zrobilibyscie. Napisze prosze jakie bledy popelniliscie, na czym warto bylo oszczedzic, albo tego nie robic, a gdzie oszczednosc okazala sie bez sensu. pzdr.

wąskie przedpokoje to klaustrofobia w domu jak w blokach nigdy

wąskie przedpokoje to klaustrofobia w domu jak w blokach nigdy

Ja dałem przeszklone drzwi wejściowe i szklaną ściankę działową między przedpokojem a kuchnią. Efekt świetny, tym bardziej że drzwi są od południowej strony.

[ATTACH=CONFIG]320233[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320234[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320235[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320236[/ATTACH]