Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym imitacji belek nie robił - lubię jak coś jest tym na co wygląda .

Ten kamień na scianie to oryginał czy imitacja? ;)

http://images78.fotosik.pl/148/dbcd6e4738ce790f.jpg

A meble to lite drewno? :)

http://images78.fotosik.pl/148/4a8f9e6362068aaa.jpg

Edytowane przez Liwko

Ten kamień na scianie to oryginał czy imitacja? ;)

A meble to lite drewno? :)

To na ścianie to nie kamień, tylko panele ceglane o grubości 1-1,5cm naklejone na ścianę. Widać to w rogu, pełne cegły niejako "obejmują" narożnik ściany. Choć są też i takie "narożne" panele ceglane.

A czy ta dekoracja jest z glinki, czy betonu, to ze zdjęcie nie da się wywnioskować. Nieraz nawet na żywo, trudno ocenić z czego to jest.

Widzę że jednak ktoś ogląda moje zdjęcia :)

Krzesło i drzwi z litego .Meble będą - a jakże :rolleyes: Płytki to jakiś odlew z leroy - niestety za późno było na oryginał.

Liwko - bardziej mi chodziło o atrapy . Np straszydła na ścianach udające tylko kominek czy balkoniki bez wejścia , studzienki bez wody itp .

Jak możesz , dodaj tam w moim temacie , zdjęcia jaki masz układ salon - kuchnia- jadalnia . Nie żebym był wścibski jak mieszkasz - chodzi mi o układ jak to wygląda w realu , nie na projekcie . Mój c 118 będzie przerabiany :)

Edytowane przez Widmo80

To na ścianie to nie kamień, tylko panele ceglane o grubości 1-1,5cm naklejone na ścianę.

Dom, to nie muzeum, że trzeba robić ściany z prawdziwych cegieł. Bo - po pierwsze - przyklejenie połówek prawdziwej cegły do ściany jest trudne, ze względu na wagę, a po drugie, to i tak chodzi tylko o wrażenia estetyczne, czyli przyjemne dla oka.

Skoro było zapytanie, czy ta struktura to naturalny kamień, czy tylko jego imitacja?, to dobrze świadczy o odpowiednim dobraniu imitacji tegoż materiału.

Jest EFEKT i o to się rozchodzi :yes:

Dom, to nie muzeum, że trzeba robić ściany z prawdziwych cegieł. Bo - po pierwsze - przyklejenie połówek prawdziwej cegły do ściany jest trudne, ze względu na wagę, a po drugie, to i tak chodzi tylko o wrażenia estetyczne, czyli przyjemne dla oka.

Skoro było zapytanie, czy ta struktura to naturalny kamień, czy tylko jego imitacja?, to dobrze świadczy o odpowiednim dobraniu imitacji tegoż materiału.

Jest EFEKT i o to się rozchodzi :yes:

Było zapytanie, to odpowiedziałem co tam widzę. To tyle.

Czytając ten wątek jestem przekonany, że skosy to zło, które jest czasami nieuniknione. Byliśmy na wczasach w domku ze skosami. Dzieci mieszkały w na piętrze pod skosami i wyleczyły się na całe życie ze skosów. Córka znajomych ma pokoik, w którym tylko na środku może się swobodnie wyprostować. Robiliśmy projekt piętra bez skosów + dach 30°. To się mieści wysokością w MPZP. Wtedy wszystkie pokoje na piętrze pełnowymiarowe, żadnych skosów ani okien dachowych. Niestety mamy naciski, ze względu na "zły wygląd zewnętrzny", żeby zrobić skosy, bo budynek się ładniej prezentuje, chociaż jest mniej funkcjonalny. Szukam kompromisu: ściana kolankowa 14 dm + kąt dachu 35°. Przy wysokości piętra 25 dm płaski sufit zaczynałby się w odległości 19 dm od ściany zewnętrznej (mierzonej po podłodze). Czy takie rozwiązanie (14 dm+35°) jest już w miarę wygodne? MPZP pozwala na dach 30°-45°.

Lew patrz na swoją wygodę a nie na to jak Twoj budynek będą inni odbierać, jedna jedyna rada nie sugerować się gustami innych, to Ty będziesz mieszkać nie oni, budujesz dla siebie, ja mam piętrowy z dachem 30 stopni i nie wydaje mi się aby na wyglądzie tracił, być może innym się nie podoba i jest dziwny, ale to nie mój problem

życzę prawdziwych fachowców!

Dokładnie - Wygoda i funkcjonalność się liczy . Ja dzisiaj boję się pomyśleć ,co by było jakbym nie podniósł ścianki kolankowej .

Fakt , budynek stracił troche proporcje( wiadomo , wszystko z umiarem) , ale tak naprawde teraz , podczas mieszkania nie zwracam uwagi na to ,jak wygląda od zewnątrz. A to czy komuś się podoba , tym bardziej mało mnie obchodzi .. Zresztą ,co byś nie zrobił, to zawsze znajdą się tacy , co wypatrzą coś co im sie nie podoba , także czy warto się tym przejmować?

A w temacie to staranniej bym wybrał główne dzwi wejściowe . Moje , pomimo ceny i zapewnień o wysokiej izolacyjności cieplnej , w mrozy to super przewodnik ciepła .. Stając koło nich czuc wyraźnie zimno jak wnika do wewnątrz . Myślę że kupione teraz np w brico tanie ( 700 zł ) dzwi wejściowe miały by podobną izolacyjność , a nie wydane 2 K mógłbym przeznaczyć na coś innego .

Edytowane przez Widmo80

Większość lokalizacji ma dachy 30-45 stopni i niezbyt duże działki, stad domy z poddaszem i skosy. U Mnie dach 38 stopni, ścianka kolankowa 105 cm i pokoje 16-18 m2 i jest ok. Dużo zależy od powierzchni, przy mniejszych pokojach była bardziej uciążliwie.

Funkcjonalność ważna, ale dom musi się podobać. Mnie się podobają domy piętrowe z płaskim dachem albo kopertowym 20-25 stopni. Powyżej 30 stopni nie wyglądają fajnie. Druga kwestia to koszty, dwa piętra + dwa stropy + duży dach + duże poddasz...wg Mnie najdroższe domy to piętrowe z dachem dwuspadzistym lub kopertowym.

LEW ścianka kolankowa 140 cm trochę bez sensu. To już zrób 190 cm i dach 30-35 stopni i zrobisz w pokojach normalne okna. Pamiętaj, że okna dachowe są na wysokości +50 cm od ścianki kolankowej. Jak zrobisz 140 cm ściankę to okna nie otworzysz...

WIDMO jestem przed wyborem drzwi wejściowych. Dobre drzwi zaczynają się od 4-5 tyś zł. Nie ma co oczekiwać cudów za drzwi za 2 tyś.

Druga kwestia to koszty, dwa piętra + dwa stropy + duży dach + duże poddasz...wg Mnie najdroższe domy to piętrowe z dachem dwuspadzistym lub kopertowym.

Możesz rozwinąć myśl? Dlaczego piętrowy dom z dachem dwuspadowym ma być najdroższy? Moim zdaniem jest zupełnie na odwrót.

Większość lokalizacji ma dachy 30-45 stopni i niezbyt duże działki, stad domy z poddaszem i skosy. U Mnie dach 38 stopni, ścianka kolankowa 105 cm i pokoje 16-18 m2 i jest ok. Dużo zależy od powierzchni, przy mniejszych pokojach była bardziej uciążliwie.

Funkcjonalność ważna, ale dom musi się podobać. Mnie się podobają domy piętrowe z płaskim dachem albo kopertowym 20-25 stopni. Powyżej 30 stopni nie wyglądają fajnie. Druga kwestia to koszty, dwa piętra + dwa stropy + duży dach + duże poddasz...wg Mnie najdroższe domy to piętrowe z dachem dwuspadzistym lub kopertowym.

LEW ścianka kolankowa 140 cm trochę bez sensu. To już zrób 190 cm i dach 30-35 stopni i zrobisz w pokojach normalne okna. Pamiętaj, że okna dachowe są na wysokości +50 cm od ścianki kolankowej. Jak zrobisz 140 cm ściankę to okna nie otworzysz...

WIDMO jestem przed wyborem drzwi wejściowych. Dobre drzwi zaczynają się od 4-5 tyś zł. Nie ma co oczekiwać cudów za drzwi za 2 tyś.

Jeśli szukamy działki którą kupujemy , a nie dostaliśmy to tylko kwestia kosztów aby znaleźć odpowiednią.

Ja wybudowałam w tej samej gminie parterowy fakt działki małe ale wystarczyło kupić dwie obok siebie i parterówka się zmieściła, dla mnie priorytetem był brak schodów i skosów.To samo dotyczy domu jedne projekty są bardziej kosztowne inne mniej trzeba kalkulować , kompromisy nie tylko cenowe ale funkcjonalne.A najważniejsze wybrać to co komu pasuje.

Mieszkałam ze skosami wysoką ścianką, choć miałam tylko dwa okna dachowe i to w łazience nigdy więcej jak napadał śnieg to do niczego się nie nadawały.Ale może komuś odpowiadają...

Trzeba wybrać pod siebie, spotkałam się z opinią że dom bez schodów to nie dom....

Może dwupoziomowe mieszkanie to już dom?

Jeśli ktoś nigdy nie mieszkał ze skosami to proponuję na tydzień wynająć pokój czy domek pomieszkać i ocenić pasuje czy nie.

Moje zdanie takie jeśli skosy to dodatkowe okno oprócz dachowych konieczne.

Jeżeli ktoś chce np. dom parterowy a kupuje działkę bez sprawdzenia WZ to potem pretensje do kogo?

U mnie w gminie warunki zabudowy bardzo łaskawe - moglam budować co chciałam i zbudowałam dom z p.u . z wysoką ścianką kolankową,z duzymi oknami w ścianach szczytowych,bez okien dachowych,dach oczywiście dwuspadowy,pokoje na poddaszu duże i wygodne,rolety zewnętrzne w calym domu.Taki dom wybrała cala moja rodzina - nawet dzieci wówczas nastolatki miały prawo głosu i nikt nie chciał sypialni na parterze,mieszka nam się super,działka ma 2500m2.

W posiadaniu domu najważniejsze są trzy rzeczy - położenie,położenie,położenie.

Dokładnie, podpisuje się pod tymi słowami. Najważniejsza jest lokalizacja. Dużo ważniejsza niż wielkość i projekt domu.

P.S. Gratuluje wielkości działki. W mojej dzielnicy taka działka kosztowałaby niestety prawie milion złotych :/ Sąsiad za 920m2 ceni teraz 390tyś - ostatnia wolna działka w ulicy.