Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale latem (bez włączonej podłogówki/grzejników) u mnie nie chcą schnąć, szczególnie jak ręcznik cały mokry po kąpieli.

Hmm... w bloku teraz mieszkam i ręczniki po kąpieli wysychają w łazience po 3-4ch godzinach a piszesz, że przy WM nie? W sumie latem to nie problem, bo można przecież na zewnątrz wywiesić, ale dziwi mnie to, że z WM gorzej niż z grawitacyjną ;/

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze, a ile garderób i pralni można zmieścić na 102 mkw?

A mając do wyboru dom bez garderoby albo brak domu?

Na naszych 102mkw zmieściła się kotłownia i spiżarnia, a praniem niestety będę przyozdabiać łazienkę. Może wytrzyma stylistycznie :lol: (patrz wątek o architektach wnętrz)

Ja mam suszarkę kondensacyjną do suszenia prania. Jest bardzo energooszczędna, szybko suszy, pranie nie niszczy się (przy pralko-suszarce miałam problem ze zbyt wysoką temperaturą suszenia, mimo ustawiania odpowiedniego programu)

Sądzac po wynikach ostatnich wyborów, to punkt 3. jest zadziwiająco popularny wśród ludu polskiego.
moderowanoErgo FM to chyba nie miejsce na politykowanie... a najlepsze to ogrzewanie podłogowe (czy inne płaszczynowe) najlepsze. Pomijając aspekt cieplny, likwidacja tradycyjnych grzejników jako fizycznych urządzeń daje dużego plusa do estetyki i ergonomii pomieszczenia.
Z części gniazdek i tak nie będziesz korzystał - wylądują za szafą, łóżkiem czy innym meblem. Warto przemyśleć gdzie będą stać meble.
Może niekoniecznie warto dawać gniazdka na każdą możliwą ścianę. Ale mimo wszystko warto przemyśleć też przynajmniej jedno alternatywne ustawienie mebli. Edytowane przez Tomaszs131
Usunięto treść niezwiązaną z tematem wątku.

Jaką masz wentylację w domu? Pytam, bo moja przyszła sąsiadka ma WM i drabinki elektryczne w łazience, których..nigdy nie włącza, bo jak mówi WM skutecznie wysusza ręczniki a jak włączy podłogówkę w okresie grzewczym, to schną migiem.

Mam WM z reku , a grzejniki odpalam głownie latem , chociaż i zimą przy wilgotności względnej 45% odpalam aby przyspieszyć suszenie.

• 4 weeks później...
Próbowałem zmiękczać ale koszty przeważały korzyści. Poza tym osady z mydła, szamponów itd. No źle to wygląda po kilku dniach

O jakich osadach z mydła piszesz? I czemu koszty przeważyły korzyści? Ci co maja zmiękczacze chwalą sobie właśnie brak zacieków. Wiadomo, że i sam zmiękczacz i sól kosztuje, ale z opinii znajomych jest to worek 20kg chyba na dwa miesiące, więc tragedii nie ma imho.

Osady z mydła i szamponów, zostaną na armaturze, czy płytkach, niezależnie od jakości wody, jeśli ich nie zmyjesz na bieżąco wodą ;)

Osad z kamienia i innych związków zawartych w wodzie, będzie tworzył, trudne do usunięcia bez silnych środków czyszczących, zacieki. Zastosowanie zmiękczacza, nie spowoduje całkowitego pozbycia się osadów, ale sprawi, że staną się one łatwe do usunięcia, nawet zwykłą szmatką. Trzeba mieć tego świadomość, żeby nie być rozczarowanym działaniem zmiękczacza.

Osady z mydła i szamponów, zostaną na armaturze, czy płytkach, niezależnie od jakości wody, jeśli ich nie zmyjesz na bieżąco wodą ;)

Osad z kamienia i innych związków zawartych w wodzie, będzie tworzył, trudne do usunięcia bez silnych środków czyszczących, zacieki. Zastosowanie zmiękczacza, nie spowoduje całkowitego pozbycia się osadów, ale sprawi, że staną się one łatwe do usunięcia, nawet zwykłą szmatką. Trzeba mieć tego świadomość, żeby nie być rozczarowanym działaniem zmiękczacza.

Wydaje się oczywiste, że zastosowanie zmiękczacza nie zastępuje sprzątania łazienki ;) Ale może oczywiste nie jest.

O jakich osadach z mydła piszesz? I czemu koszty przeważyły korzyści? Ci co maja zmiękczacze chwalą sobie właśnie brak zacieków. Wiadomo, że i sam zmiękczacz i sól kosztuje, ale z opinii znajomych jest to worek 20kg chyba na dwa miesiące, więc tragedii nie ma imho.

Być może kolega Thaturne1975 próbował zmiękczać za pomocą wkładów do filtrów narurowych, np:

filtr.jpg

co rzeczywiście jest mało efektywne i dosyć kosztowne w porównaniu do zmiękczacza.

@Doli. sprzątanie łązienki codziennie to trochę za często jak na moje możliwości czasowe

@przemo1 właśnie coś takiego miałem.

Poszukajcie u znajomych czarnych lub ogólnie ciemnych płytek w łazienkach i zapytajcie się o utrzymanie tego

Mam wrażenie, że zmiękczacz z regenerowanym złożem ("na sól") ma zupełnie inną skalę działania niż przepływowy filtr zakładany na rurę. Właśnie obejrzałam film na yt pokazujące jak działa taki przepływowy filtr, poczytałam opinie ludzi i twierdzą oni, że nie widzą, aby filtr zmiękczający w ogóle działał.

No i nie mówię o codziennym sprzątaniu łazienki, chociaż jeśli się stosuje mydło w kostkach (moi rodzice używają; brak zmiękczacza) to osad powstaje niemal od razu. Jak u nich jestem to mimowolnie przecieram umywalkę za każdym razem kiedy wyczuję ten osad ;)

Edytowane przez Doli.

@Doli. sprzątanie łązienki codziennie to trochę za często jak na moje możliwości czasowe

@przemo1 właśnie coś takiego miałem.

Poszukajcie u znajomych czarnych lub ogólnie ciemnych płytek w łazienkach i zapytajcie się o utrzymanie tego

ro używałeś półśrodka ;) są zmiękczacze które działają na całą hydraulike w domu ale stawiam ze to wiesz? tyle ze koszt 2500pln ~~ do tego sól ale nie jest droga.