Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki czajnik tradycyjny wybrać?

Adrian1224

Recommended Posts

Witam

W zeszłym roku kupiłem polski czajnik za 20zł w którym po 2-3 miesiącach odpadła rączka,potem kupiłem jakiś chiński który już jest prawie pół roku i działa dobrze ale po bokach jest cały w rdzy a nie w chromie.

Co myślicie o belgijskim Berghoff albo niemieckim Gipfel?

Edytowane przez Adrian1224

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...
  • 3 years później...
  • 4 weeks później...

Kupuje czajniki co jakis czas bo się przypalają albo coś się z nimi dzieje.

Im droższy tym gorszy. Naprawdę....

Jakiś rok temu kupił wg zapewnień pani w sklepie czajnik niemiecki za > 100 pln niezniszczalny z chromowaną rączką i gwizdkiem.

Niestety po krótkim czasie używania zaczął odchodzić na dole nałożony lakier, wygląda to fatalnie. Do tego jest strasznie "opalony" wręcz czarny.

Rączka tak się nagrzewa ze trzeba poczekać z 3 min aby ostygła, inaczej można się poparzyć, to samo gwizdek.

Proszę niech mi ktoś poleci porządny czajnik, niekoniecznie za 200 pln ;):)

dzięki !

• 1 month później...
Lepiej raz zapłacić więcej i cieszyć się długim użytkowaniem. Najlepiej kupić taki z grubym dnem, bardzo długo trzyma ciepło wody, super się sprawuje i nie brudzi tak jak emalia czy sprawdzone już "chińskie".

Ale czy czajnik musi trzymać ciepło? Jeśli ktoś lubi sobie dolewać ciepłej wody to ok, ale do zaprzenia kawy czy herbaty potrzebuje prawie wrzątku, więc po godzinie i tak wstawiamy wodę jeszcze raz - fakt szybciej się zagotuje bo jest ciepła.

Z tym drożej = lepiej w kwestii czajników też różnie jest - pare osób wyżej narzeka że kupiło dobry i drogi i jest lipa, po paru miesiącach do wyrzucenia.

Chyba bardziej trafić trzeba udany model.

My mieliśmy emaliowany z allegro - super się trzymał, bardzo ładnie wyglądał i był solidny- kosztował ok 50zł.

Co ważne - jeśli używamy za dużego palnika to bardzo łatwo okopcić boki czajnika, a ciężko to potem usunąć bez szkód wizualnych.

Obecnie mam jakiś za 15zł... i w sumie to co pół roku mogę taki kupować - wyjdzie na to samo.

To tylko czajnik, bardziej interesuje mnie co jest w środku - a tutaj nie ma zmiłuj co jakiś czas ocet plus cytrynka i trzeba odkamienić, i tutaj niestety żaden producent nie pomoże :bash:

Chciałbym pogratulować założycielowi wątku, pomysłu. Rozbawił mnie do łez. Wstawiam kilka cytatów - zajefajne.

"W zeszłym roku kupiłem polski czajnik za 20zł w którym po 2-3 miesiącach odpadła rączka,potem kupiłem jakiś chiński który już jest prawie pół roku i działa dobrze ale po bokach jest cały w rdzy a nie w chromie."

"My kupiliśmy czajnik w sumie też niezbyt znanej firmy Cilio z polecenia żony koleżanki (link). Nic mu jeszcze nie odpadło,a mamy go poł roku."

"To nie jest rdza tylko nalot który się zmywa i później ewentualnie poleruje, a najlepiej co pół roku kupić następny za 20..."

"ja mam amicę i śmiga "

"Ja lubię takie tradycyjne, emaliowane"

"ceramiczny albo żeliwny, reszta ma nikiel"

"Najlepiej kupić czajnik elektroniczny w tedy zaoszczędzisz na gazie"

"Kupuje czajniki co jakis czas bo się przypalają albo coś się z nimi dzieje.

Im droższy tym gorszy. Naprawdę..."

"Proszę niech mi ktoś poleci porządny czajnik"

"Lepiej raz zapłacić więcej i cieszyć się długim użytkowaniem..."

"Chyba bardziej trafić trzeba udany model..."

"Obecnie mam jakiś za 15zł... i w sumie to co pół roku mogę taki kupować"

"To tylko czajnik, bardziej interesuje mnie co jest w środku..."

Będę śledził uważnie, bo nieźle się rozwija, a temacie czajników wiem niewiele...

• 3 weeks później...