Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja Wyporowa

Recommended Posts

A wracając do wentylacji wyporowej i jej wyższości nad tradycyjną WM to........... . A zwłaszcza,że wentylacja wyporowa w połączeniu z rekuperatorem nie zaoszczędzi zbytnio na ilości świeżego powietrza bo nie potrafi być samoregulującą,ale będzie skuteczniejsza.Z anemostatów będzie wyciągane powietrze w ilości zaprogramowanej przez wentylator i anemostat.W moim rozwiązaniu jest to możliwe bo warstwa powietrza ciepłego,wilgotnego i zanieczyszczonego jest różna w różnych pomieszczeniach i uzależniona od ilości przebywających w nich ludziach.Więcej ludzi -grubsza warstwa lekkiej warstwy mieszaniny gazów-większy napór na anemostat wyciągowy.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłem małe doświadczenie (podłogówka od kilku dni wyłączona). Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC.Wydaje mi się że powietrze przy wentylacji wyporowej rozłazi się po całym domu w miarę równo.To jest chyba dowód na to,że to działa:).

Zrobiłem małe doświadczenie (podłogówka od kilku dni wyłączona). Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC.Wydaje mi się że powietrze przy wentylacji wyporowej rozłazi się po całym domu w miarę równo.To jest chyba dowód na to,że to działa:).

u mnie z centralnym nawiewem w hol tez rozchodzi się równomiernie ...

na początku miałem obawy że w okolicach nawiewu zacznie być odczuwany chłód a tu niespodzianka przy małym nawiewie poniżej 100m3/h nie ma praktycznie różnicy porównując inne pomieszczenia obok ...

pomierzyłem ostatnio temperatury wylewek na parterze i wszystkie mają praktycznie tą samą temperaturę + - 0,5* ...

Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC..

Dla mnie taka temp. podłogi to masakra - lubię zaginać po domu w skarpetkach i jak wyłączam podłogówkę (np. 2 tyg temu) jak temp podłogi spadnie do 22stC to już dla mnie niekomfortowo;) Będę musiał tak zbudować coby całym rokiem grzać :bash: :lol2:

• 10 years później...