nydar 21.04.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A wracając do wentylacji wyporowej i jej wyższości nad tradycyjną WM to........... . A zwłaszcza,że wentylacja wyporowa w połączeniu z rekuperatorem nie zaoszczędzi zbytnio na ilości świeżego powietrza bo nie potrafi być samoregulującą,ale będzie skuteczniejsza.Z anemostatów będzie wyciągane powietrze w ilości zaprogramowanej przez wentylator i anemostat.W moim rozwiązaniu jest to możliwe bo warstwa powietrza ciepłego,wilgotnego i zanieczyszczonego jest różna w różnych pomieszczeniach i uzależniona od ilości przebywających w nich ludziach.Więcej ludzi -grubsza warstwa lekkiej warstwy mieszaniny gazów-większy napór na anemostat wyciągowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.05.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Zrobiłem małe doświadczenie (podłogówka od kilku dni wyłączona). Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC.Wydaje mi się że powietrze przy wentylacji wyporowej rozłazi się po całym domu w miarę równo.To jest chyba dowód na to,że to działa:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.05.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Zrobiłem małe doświadczenie (podłogówka od kilku dni wyłączona). Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC.Wydaje mi się że powietrze przy wentylacji wyporowej rozłazi się po całym domu w miarę równo.To jest chyba dowód na to,że to działa:). u mnie z centralnym nawiewem w hol tez rozchodzi się równomiernie ... na początku miałem obawy że w okolicach nawiewu zacznie być odczuwany chłód a tu niespodzianka przy małym nawiewie poniżej 100m3/h nie ma praktycznie różnicy porównując inne pomieszczenia obok ... pomierzyłem ostatnio temperatury wylewek na parterze i wszystkie mają praktycznie tą samą temperaturę + - 0,5* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.05.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Normalnie temperatura posadzki przy nawiewie 70m3 /h i temp.ok.17oc to 19,5oC.Przełączyłem w chłodny dzień wentylację na bajpas.Wlatywało wtedy 14,5-15oC.Po jakimś czasie temp.posadzki w całym domu spadła do 18-18-5oC.. Dla mnie taka temp. podłogi to masakra - lubię zaginać po domu w skarpetkach i jak wyłączam podłogówkę (np. 2 tyg temu) jak temp podłogi spadnie do 22stC to już dla mnie niekomfortowo;) Będę musiał tak zbudować coby całym rokiem grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2024 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia Czy jest jest na forum ktoś, kto ma taką wentylację wyporową u siebie? Czy może się podzielić wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts