Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli deski przylegają bezpośrednio do folii wiatroizolacyjnej tak?
Tak.

Cholewka, pod kilkoma względami mi się to rozwiązanie bardzo podoba, ale wszędzie o tej pustce piszą, na jakiej podstawie z niej rezygnujesz (po prostu nie przewidujesz od strony ściany niebezpiecznej ilości wilgoci?)? U mnie układ "klasyczny", ocieplenie styro od zewnątrz, jakbym olewał tę pustkę to bym tam dał wełnę tak jak Ty (no i użył profilu Romb, tj. bez pióra-wpustu, o ile nabrałbym pewności że styk z wiatroizolacją załatwia sprawę zabezpieczenia desek od strony ściany przed owadami itp).

Cholewka, pod kilkoma względami mi się to rozwiązanie bardzo podoba, ale wszędzie o tej pustce piszą, na jakiej podstawie z niej rezygnujesz (po prostu nie przewidujesz od strony ściany niebezpiecznej ilości wilgoci?)? U mnie układ "klasyczny", ocieplenie styro od zewnątrz, jakbym olewał tę pustkę to bym tam dał wełnę tak jak Ty (no i użył profilu Romb, tj. bez pióra-wpustu, o ile nabrałbym pewności że styk z wiatroizolacją załatwia sprawę zabezpieczenia desek od strony ściany przed owadami itp).

Nie wiem czy o tym samym mówimy. U mnie elewacja z desek jest w układzie pionowym i mocowanie wygląda dokładnie tak:

http://elewacje-drewniane.pl/zdjecia/montaz/ScanImage001.jpg

Do wiatroizolacji dolegają tylko łaty poprzeczne. Deska elewacyjna jest zdystansowana.

Aaaa, no dobra, czyli jest szczelina na grubość tej listewki (u mnie w sumie one nie jest potrzebna, deski mogłyby stykać z folią). I rozumiem w żaden sposób nie zamykasz tej pustki, tj. nie lękasz się tam owadów :)

Mądre artykuły piszą o zamykaniu drobną siatką wlotów w tę pustkę (góry i dołu) przy typowej boazerii zewnątrznej, ale jakoś w przypadku profilu romb (z prześwitami) ani słowa o tym...

Edytowane przez grzeniu666

Łazienka - poradźcie !

Szukam podwójną umywalkę z szafką pasującą do mojej pseudo betonowej łazienki. 99% umywalek (tych w rozsądnych pieniądzach) jakie oglądałem nie podoba mi się ...

Jest jedna, którą chciałbym kupić:

http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/723/1673723/product/szafka-pod-umywalke-cadero-tiger-coram,main.jpg

http://www.leroymerlin.pl/meble-lazienkowe/zestawy-i-elementy-mebli-lazienkowych/serie-mebli-lazienkowych/szafka-pod-umywalke-cadero-tiger-coram,p277846,l529.html ale nigdzie nie ma do niej umywalki: https://www.tiger.nl/po/umywalka-pojedyncza-150-1214.html

Jeszcze będę atakował dystrybutora tej marki na Polskę (dziś się nie udało dodzwonić) ale gdybym nie znalazł to co robić ? Domawiać do niej jakiś blat i załatwiać jakieś umywalki wpuszczane ?

Może ktoś podrzuci jakąś ciekawą podwójną umywalkę ? Najlepiej o szerokości 150cm.

PS. Jedna ze ścian łazienki będzie malowana na biało, a na jej tle będzie prezentować się wolnostojąca wanna z czarną, wolnostojacą/podłogową baterią wannową.

Edytowane przez Barth3z

Aaaa, no dobra, czyli jest szczelina na grubość tej listewki (u mnie w sumie one nie jest potrzebna, deski mogłyby stykać z folią). I rozumiem w żaden sposób nie zamykasz tej pustki, tj. nie lękasz się tam owadów :)

Nie sądzę, żeby to był problem.

Mądre artykuły piszą o zamykaniu drobną siatką wlotów w tę pustkę (góry i dołu) przy typowej boazerii zewnątrznej, ale jakoś w przypadku profilu romb (z prześwitami) ani słowa o tym...

Zobaczymy co będzie. Jeśli będę miał jakąś plagę to będę kombinował :)

Nie sądzę, żeby to był problem.

Zobaczymy co będzie. Jeśli będę miał jakąś plagę to będę kombinował :)

Że się wtrące... Siatka czy też np. tzw. u nas wróblówka na dole pomiędzy deski i wiatroizolację plus siatka na szczeliny wentylacyjne w podbitce ewentualnie szparze na styku deski elw./podbitka to standard w budownictwie syst. kanadyjskim. Główny problem to myszy-wystarczy im 1,5cm - no i osy, Jedno i drugie łatwo zgryzie wiatroizolacje i narobi szkód w wełnie. Dedykowane siatki czy wróblówki kosztuje grosze od 1,30 zl za mb.

Ku przestrodze-ja zaraz po wykonaniu ocieplenia na poddaszu w grudniu 2015 zamówiłem ekipę do podbitki- bałem się kuny, bo dom stoi pusty, a teren sprzyja zwierzynie. okazało się, że majster który miał mi to robić, nie zrobił podbitki u siebie od razu i miał kunę teraz w zimie jak już mieszkał. Zrywał nawet gipsy na poddaszu ale i tak w duże mrozy ma "kominy" i widać gdzie zwierz zostawił dziury.:). Że o podziurawionej folii paroszczelnej nie wspomnę...

Łazienka - poradźcie !

Trzeba było nie pisać, teraz Ci namieszam :lol2:

Miałem w chacie bardzo podobną umywalkę, tylko jakby bliżej siebie komory. Wg mnie jest niepraktyczna, nie wiem jak to opisać niewygodna była, ciągle lało się na podłogę. Nie wiem chyba dlatego, że te komory licowały się ze ścianką przednią a może dlatego, że za małe były te komory. Kolejna, nablatowa, podobna kształtem też byłą porażką. Miałem poprzednio model Clio z roca i żałowałem, że nie zrobiłem takiej. Moja siostra też zrobiła taką u siebie i twierdzą, że nie zmieniliby jej na inną. Wystająca poza szafkę przednia ścianka (wąska) i duża komora. Wiem, że to nie jedyna praktyczna umywalka ale będę szukał teraz podobnej kształtem.

...folia nie powinna dotykać deski elewacyjnej, nic nie piszą bo po co to robić :)

Trzeba było nie pisać, teraz Ci namieszam :lol2:

Miałem w chacie bardzo podobną umywalkę, tylko jakby bliżej siebie komory. Wg mnie jest niepraktyczna, nie wiem jak to opisać niewygodna była, ciągle lało się na podłogę. Nie wiem chyba dlatego, że te komory licowały się ze ścianką przednią a może dlatego, że za małe były te komory. Kolejna, nablatowa, podobna kształtem też byłą porażką. Miałem poprzednio model Clio z roca i żałowałem, że nie zrobiłem takiej. Moja siostra też zrobiła taką u siebie i twierdzą, że nie zmieniliby jej na inną. Wystająca poza szafkę przednia ścianka (wąska) i duża komora. Wiem, że to nie jedyna praktyczna umywalka ale będę szukał teraz podobnej kształtem.

Nooo, to żeś pomógł ... :)

Robi się ciasno z czasem. Chcę (muszę) się wprowadzić do końca kwietnia, a umywalki z szafką nie mam jeszcze wybranej, a na niektóre podobno trzeba czekać po kilka tygodni...

...folia nie powinna dotykać deski elewacyjnej, nic nie piszą bo po co to robić :)

Przy elewacji rombowej ze szczelinami, nie jest to tak istotne jak przy deskach zapinanych na pióro-wpust.

Że się wtrące... Siatka czy też np. tzw. u nas wróblówka na dole pomiędzy deski i wiatroizolację plus siatka na szczeliny wentylacyjne w podbitce ewentualnie szparze na styku deski elw./podbitka to standard w budownictwie syst. kanadyjskim. Główny problem to myszy-wystarczy im 1,5cm - no i osy, Jedno i drugie łatwo zgryzie wiatroizolacje i narobi szkód w wełnie. Dedykowane siatki czy wróblówki kosztuje grosze od 1,30 zl za mb.

Ku przestrodze-ja zaraz po wykonaniu ocieplenia na poddaszu w grudniu 2015 zamówiłem ekipę do podbitki- bałem się kuny, bo dom stoi pusty, a teren sprzyja zwierzynie. okazało się, że majster który miał mi to robić, nie zrobił podbitki u siebie od razu i miał kunę teraz w zimie jak już mieszkał. Zrywał nawet gipsy na poddaszu ale i tak w duże mrozy ma "kominy" i widać gdzie zwierz zostawił dziury.:). Że o podziurawionej folii paroszczelnej nie wspomnę...

Sugerujesz, abym opędzlował całym dom dodatkową siatką ? To dość duży koszt wyjdzie (materiał i robocizna) ...

...folia nie powinna dotykać deski elewacyjnej,

nic nie piszą bo po co to robić :)

Ad1. Tak jest na pewno bezpiecznie, choć w zasadzie taka folia oraz wełna są paroprzepuszczalne, więc kłopotów bym się nie spodziewał. Niemniej u mnie jednak za mało miejsca, więc pustka będzie. Tutaj link do foto u forumowicza który (zdaje się) profesjonalnie zajmuje się drewnianymi domami:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207966-M%C4%99drcy-jak-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87-desk%C4%99-elewacyjn%C4%85&p=6027336&viewfull=1#post6027336

Ad2. Po co - z tym samych powodów, dla których piszą o zamykaniu deskowania pióro-wpust. Sądzę jednak że zwyczajnie nie ma dla tego sensownego rozwiązania (no chyba że siatkowanie po całości nierdzewką po 60zł/m2 to sensowne rozwiązanie).

Sugerujesz, abym opędzlował całym dom dodatkową siatką ? To dość duży koszt wyjdzie (materiał i robocizna) ...

Najtrudniejsze przy tym (aby było sdzczelnie) są jak sądzę i tak obróbki typu narożniki, wnęki okienne/drzwiowe, parapety itp. Ja się łamię między żaluzją rombową (jak u Ciebie) a deską Trendliner Kontrast (udającą romb).

@Barth3z, masz już ustalone co ile (mm) kolejna deska, lub (inaczej mówiąc) wielkość szczeliny między deskami?

Jeśli chodzi o blaty w łazience, nie wiem czy Cię to zainteresuje, ale moja siostra ma na szafce blat z płyty typu beton archtektoniczny, można to kupić zbrojone lub nie (ona ma bez zbrojenia, umywalka nablatowa, więc otwór był potrzebny). Nawet fajnie to wygląda, jeśli ciekaw to skołuję foto i namiary na ten "beton".

byggmolowi chyba chodzi o to, żeby zamykać dokładnie wszystkie szczeliny. Ja w poprzednim domu miałem niedokładnie zrobione przy jednym szczycie i rano ja szedłem się myć to mi pisklaki ćwierkały za kartongipsem :)

Najtrudniejsze przy tym (aby było sdzczelnie) są jak sądzę i tak obróbki typu narożniki, wnęki okienne/drzwiowe, parapety itp. Ja się łamię między żaluzją rombową (jak u Ciebie) a deską Trendliner Kontrast (udającą romb).

No właśnie "szczelnie". Architekt mi wrysował wstawki z drewna między oknami a żona się uczepiła. I teraz mamy od góry i dołu połączenia z tynkiem, po bokach z oknami. Jak to wykonać? Znacie jakąś stronę gdzie pokazują takie szczegóły?

Widział ktoś rozwiązanie, żeby deski dawać na styropian (nie wiem, wklejać jakieś profile?) czy raczej na tym małym kawałku elewacji pod drewnem dać wełnę. Że też dałem się w to wciągnąć .....:bash:

Edytowane przez zibuch

@Barth3z, masz już ustalone co ile (mm) kolejna deska, lub (inaczej mówiąc) wielkość szczeliny między deskami?

Jeszcze nie. Będę to ustalał organoleptycznie, czyli przykręcę kilka desek i zobaczę jak to wygląda. Chciałbym uzyskać efekt podobny do tego:

http://www.dombal.com.pl/elewacje/modrzew-syberyjski-fasada/profil-romb.html

Jeśli chodzi o blaty w łazience, nie wiem czy Cię to zainteresuje, ale moja siostra ma na szafce blat z płyty typu beton archtektoniczny, można to kupić zbrojone lub nie (ona ma bez zbrojenia, umywalka nablatowa, więc otwór był potrzebny). Nawet fajnie to wygląda, jeśli ciekaw to skołuję foto i namiary na ten "beton".

Myślałem nad tym blatem, żeby wykonać go samodzielnie, ale do kuchni. Jednak braknie mi czasu, żeby nad tym popracować ... Muszę się wprowadzić w tym miesiącu, a jestem jeszcze "w lesie". Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki blat wykonać później i podmienić z istniejącym. Jak możesz, to podrzuć kilka zdjęć tego betonowego blatu i namiary gdzie coś takiego można kupić.

byggmolowi chyba chodzi o to, żeby zamykać dokładnie wszystkie szczeliny. Ja w poprzednim domu miałem niedokładnie zrobione przy jednym szczycie i rano ja szedłem się myć to mi pisklaki ćwierkały za kartongipsem :)

Ja mam tylko 6cm wełny pod tą wiatroizolacją, więc sądzę, że raczej nie zagnieżdzą się tam ptaki. Szczelina miedzy deskami (również w podbitce) będzie na tyle mała, że żaden ptak tam nie wejdzie.

No właśnie "szczelnie". Architekt mi wrysował wstawki z drewna między oknami a żona się uczepiła. I teraz mamy od góry i dołu połączenia z tynkiem, po bokach z oknami. Jak to wykonać? Znacie jakąś stronę gdzie pokazują takie szczegóły?

Widział ktoś rozwiązanie, żeby deski dawać na styropian (nie wiem, wklejać jakieś profile?) czy raczej na tym małym kawałku elewacji pod drewnem dać wełnę. Że też dałem się w to wciągnąć .....:bash:

Sąsiad ma identycznie i będzie kleił deskę na styropian mamutem ;) Jak wykona to dam znać, czy się trzyma.

byggmolowi chyba chodzi o to, żeby zamykać dokładnie wszystkie szczeliny.

mamy od góry i dołu połączenia z tynkiem, po bokach z oknami. Jak to wykonać?

Widział ktoś rozwiązanie, żeby deski dawać na styropian (nie wiem, wklejać jakieś profile?) czy raczej na tym małym kawałku elewacji pod drewnem dać wełnę.

Ad1.

Przy deskach romb szczeliny między deskami wypadają co ca. 6-7cm, więc jeśli _wszystkie_ (szczeliny) to już można całą chatę "owinąć" siatką (zamiast każdą szczelinkę z osobna dłubać).

Ad2.

Masz już ocieplenie? Jeśli nie to możesz zrobić "po bożemu" z wełną i rusztem pomiędzy (mostki nie zrujnują przy małej powierzchni), a jeśli jest styro to może blachy w stylu fox-system.pl albo ruszt mocowany na kołki ślimakowe do styro?

Będzie na to jakaś wnęka w tynku? Chyba powinna (i okapnik, np. BP 14). Ja mam styro i podobne blachy, na większych powierzchniach będzie pustka, a zawinięcia na samych wnękach okeinnych będę robił raczej bez pustki. Na tych miejscach (cały parter) mam aktualnie styro zasiatkowany na biało, i jeśli będę robił profilem romb, to całość będę raczej malował na czarno (ciemno), aby mi ta biel nie "świeciła" spod desek.

Jeszcze nie. Będę to ustalał organoleptycznie, czyli przykręcę kilka desek i zobaczę jak to wygląda.

Jak możesz, to podrzuć kilka zdjęć tego betonowego blatu i namiary gdzie coś takiego można kupić.

Sąsiad ma identycznie i będzie kleił deskę na styropian mamutem ;) Jak wykona to dam znać, czy się trzyma.

Ad1. U siebie chyba będę się starał tak dobrać, aby deski "zawijały się" do wnęk okiennych bez docinania (mam dwie wysokości okien).

Ad2. Pytałem, tutaj kupowała (ponoć mają większe niż te 50x100cm w linku), ale czy to jest optymalny wybór to nie wiem, bo ona się tak nie wczuwa w budowlankę jak ja my :) :

http://olx.pl/oferta/beton-architektoniczny-plyty-betonowe-CID628-ID3w5IP.html#4eb3df1fbe

Ad3. Oj, na klej to bym się obawiał (większe długości), deska w roku pracuje chyba sporo i obawiam się że może pozrywać takie połączenie.

Edytowane przez grzeniu666

Witam ponownie kolegę :)

Mam pytanie do tych okien montowanych bez ram (same pakiety) odnosząc się do Twojej odpowiedzi sprzed jakiegoś już czasu:

Montaż pakietów jest ok. 2-3x tańszy od fix'ów. Nie mówiąc już o samodzielnym montażu, który jest banalny. Co do wejścia za pomocą noża to nie tak łatwo. Przynajmniej u mnie. Od zewnątrz będzie elewacja drewniana która będzie minimalnie nachodzić na pakiet szybowy. Aby go wyciąć należałoby najpierw poodkręcać deski. Poza tym będę miał jeszcze żaluzje zewnętrzne.

Możesz wskazać na jakich elementach mechanicznych je montowałeś i gdzie zamawiałeś same pakiety?

Bedę wdzięczny za podpowiedź :)

Ad2.

Masz już ocieplenie? Jeśli nie to możesz zrobić "po bożemu" z wełną i rusztem pomiędzy (mostki nie zrujnują przy małej powierzchni), a jeśli jest styro to może blachy w stylu fox-system.pl albo ruszt mocowany na kołki ślimakowe do styro?

Będzie na to jakaś wnęka w tynku? Chyba powinna (i okapnik, np. BP 14). Ja mam styro i podobne blachy, na większych powierzchniach będzie pustka, a zawinięcia na samych wnękach okiennych będę robił raczej bez pustki. Na tych miejscach (cały parter) mam aktualnie styro zasiatkowany na biało, i jeśli będę robił profilem romb, to całość będę raczej malował na czarno (ciemno), aby mi ta biel nie "świeciła" spod desek.

Nie mam jeszcze ale potencjalnie (bo jeszcze nie wiem czy nie zastąpić niektórych pól ciemniejszym tynkiem) mam sporo małych powierzchni do zrobienia w deskach. Jakoś nie mam przekonania czy dobrze wyjdą te połączenia styropian/wełna (mnóstwo potencjalnych szczelin dla wody), dodatkowo chciałbym uniknąć wchodzenia deskami na szpalety. Jakbym zrobił w styropianie, znalazł okapnik grubości deski i dał go w pionie to po prostu robię tam tynk.

Z tym malowaniem masz rację, biały by na pewno raził z odpowiedniego kąta.

Po tym co piszecie Bart3z i grzeniu i po obejrzeniu tego (na samym dole) http://setri.pl/technologia myślę, że rozsądnym było by wklejenie profili (może ceowych, stopkami do środka, żeby było lepsze trzymanie. Albo i drewnianych bo łatwiej przykotwić śrubami) i do nich kręcenie desek.

Daj znać Bart jak co wyszło sąsiadowi. Lepiej się uczyć na cudzych błędach ;)

Barth3z mam nadzieję, że uzupełnisz dziennik, bo ostatnio bardzo mało w nim wpisów. Teraz pewnie nie masz czasu, ale jak już się wprowadzisz... zdjęcia mam nadzieję, że robisz.

Muszę się wprowadzić do końca tego miesiąca i nie mam czasu na robienie zdjęć i pisanie. Później zapewne uzupełnię dziennik.