Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja to wszystko wiem. Ale zakładając nawet zraszacz najlepszego producenta, który leje idealnie równo na swoim zasięgu nie da się tego zrobić (albo może właśnie brakuje mi wyobraźni) Zawsze dostaniemy powierzchnie podlane w stosunku 4:1 bo żeby pokryć dany obszar KOŁAMI to w jednym miejscu muszą się pokryć 4 kola a zaraz obok leje tylko jedno. Właśnie przejrzałem w google kilka projektów nawodnienia i potwierdza się to co piszę. Próbowałem kiedyś się z tym bawić (jak już odkryłem, że to co mam zrobione daje takie dysproporcje :p) i wychodziło mi jakoś, że możemy to poprawić dając minimum 2 zraszacze lejące na każe miejsce. Ale ja nie mam doświadczenia dlatego chętnie zerknąłbym na dobrze zrobiony projekt nawodnienia gdzie te dysproporcje są jak najmniejsze

Bo oprócz zraszaczy i ich rozmieszczenia ważne są jeszcze dysze jakie w zraszaczu zamontujesz :) Np. identyczne zraszacze ale jeden leje 180* a drugi już tylko 90*. Mało kto zwaraca na to uwagę- przy jednakowej dyszy w obu zraszaczach ten 90* będzie dawał tyle samo wody co ten 180* ale na dwa razy mniejszej powierzchni !!Nie da się idealnie równomiernie podlać całości, natomiast należy dążyć do tego żeby takich dysproporcji jak wskazałeś było jak najmniej. choć 4:1 to raczej ciągle źle zaprojektowany system. Często jest 4:3 lub 4:2 w najgorszym przypadku.

Witam przerabialem kilka lat temu temat nawadniania .I swoje oparlem na takim ustrojstwie ktore mierzy wilgotnosc gleby.Ja ciagle tego uzywam i jestem zadowolony .Nazywa sie to chyna irometr/ nie jestem tego na 100 % pewny /jak bede w domu to moge sprawdzic.Nic nie potrzeba programowac nie ma co sie popsuc .Jest to rurka ze spiekiem na dole .W rurce jest woda

Mamometr kontaktowy mierzy w niej cisnienie i przy malej wilgotnosci gleby zalacza nawadnianie.Rurka jest w ziemi na glebokosci gdzie chcemy mierzyc wilgotnosc

Przepraszam za brak polskich znakow taka klawiatura.

Edytowane przez jerzyka51

Bo oprócz zraszaczy i ich rozmieszczenia ważne są jeszcze dysze jakie w zraszaczu zamontujesz :) Np. identyczne zraszacze ale jeden leje 180* a drugi już tylko 90*. Mało kto zwaraca na to uwagę- przy jednakowej dyszy w obu zraszaczach ten 90* będzie dawał tyle samo wody co ten 180* ale na dwa razy mniejszej powierzchni !!Nie da się idealnie równomiernie podlać całości, natomiast należy dążyć do tego żeby takich dysproporcji jak wskazałeś było jak najmniej. choć 4:1 to raczej ciągle źle zaprojektowany system. Często jest 4:3 lub 4:2 w najgorszym przypadku.

ale ja dokładnie przestudiowałem parametry zraszaczy, dysz itd. wziąłem pod uwagę, że zraszacz 90* leje 4x w to samo miejsce w czasie gdy zraszacz 360* tylko raz. co ciekawe projekt, który dostałem od sprzedawcy systemu tego nie uwzględniał i były takie same dysze i modele zraszaczy :p

mi chodzi o to jak w miarę optymalnie (bo wiem, że idealnie się nie da) pokryć OKRĘGAMI działkę, która przeważnie jest PROSTOKĄTEM. nie wiem, może to właśnie chodzi o te trójkąty i kwadraty? wklej jeśli możesz jakieś zdjęcie gdzie jest to zoptymalizowane

Bart3z, jeszcze jedno, nie wiem jak głęboko masz wodę powierzchniową i jak dużą działkę. Ja w moim aktualnym domu analizowałem szambo 12m3 na deszczówkę i wyszło mi, że to się nie opłaca. Ale mieszkam na wsi i mam tanią wodę. W nowej miejscówce planuję studnię z kręgów bo mam płytko wodę. Warto to przeanalizować

Edytowane przez zibuch

Bart3z, jeszcze jedno, nie wiem jak głęboko masz wodę powierzchniową i jak dużą działkę. Ja w moim aktualnym domu analizowałem szambo 12m3 na deszczówkę i wyszło mi, że to się nie opłaca. Ale mieszkam na wsi i mam tanią wodę. W nowej miejscówce planuję studnię z kręgów bo mam płytko wodę. Warto to przeanalizować

U mnie nie wykryto wód gruntowych, dlatego też mam żwirowca pod domem. ;)

Na 10 arowy ogród i 300m2 połaci dachu myślę, że zbiornik 10m3 to dobry pomysł.

Witam

Obserwuje postęp prac i Ci dopinguje.U mnie dopiero stawiają ściany.

Mam do Ciebie dwa pytania .

Ten nóż do styropianu ,jest z drutem oporowym ,gdzie go kupiłeś i za ile?

Ten proszek wokół domu też będzie u mnie /ma przyjechać ok września/ .Interesuje mnie czy masz go u siebie wysypany w jakimś rękawie z agrowłókniny ,czy tak bezpośrednio styka się z piachem.Ubijałeś go jakoś,będziesz na górze dawał folie aby deszcz nie leciał na niego ?

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

Obserwuje postęp prac i Ci dopinguje.U mnie dopiero stawiają ściany.

Dzięki.

Mam do Ciebie dwa pytania .

Ten nóż do styropianu ,jest z drutem oporowym ,gdzie go kupiłeś i za ile?

Chodzi Ci o maszynę do ciecia styropianu ? To masz np. tu:

http://allegro.pl/maszyna-do-ciecia-styroduru-wycinarka-w30-128-i5530955338.html

Ten proszek wokół domu też będzie u mnie /ma przyjechać ok września/ .Interesuje mnie czy masz go u siebie wysypany w jakimś rękawie z agrowłókniny ,czy tak bezpośrednio styka się z piachem.Ubijałeś go jakoś,będziesz na górze dawał folie aby deszcz nie leciał na niego ?

Sypałem bezpośrednio na ziemię. Na górze będę krył membraną paroprzepuszczalną. Taras będę miał ze spadkiem, więc woda zostanie odprowadzona poza opaskę.

Też czytałem ich forum, ale oprogramowanie się rozwija. Poza tym chciałem przekonać się na własnej skórze. ;)

Ja czytałem że raczej się cofa (stabilność) ;)

Co to za oczyszczalnia (że taka tania)?

PS. Możesz poprawić linki w stopce, aby nie prowadziły do określonej strony tylko do tematu, tj. na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214769-Komentarze-do-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a

?

Ja czytałem że raczej się cofa (stabilność) ;)

No coż. W takim bądź razie zaryzykowałem.

Co to za oczyszczalnia (że taka tania)?

Jednokomorowy zbiornik z rozsącznikami.

PS. Możesz poprawić linki w stopce, aby nie prowadziły do określonej strony tylko do tematu, tj. na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214769-Komentarze-do-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a

?

Pierwsza strona dziennika prowadzi do innego projektu domu, którego zaniechałem. Dziennik obecnie budowanego domu zaczyna się od drugiej strony i takie jest przekierowanie.

Co do komentarzy, to chciałem wstawić przekierowanie zawsze do ostatniej strony, ale nie znam składni ...

Pierwsza strona dziennika prowadzi do innego projektu domu, którego zaniechałem. Dziennik obecnie budowanego domu zaczyna się od drugiej strony i takie jest przekierowanie.

Co do komentarzy, to chciałem wstawić przekierowanie zawsze do ostatniej strony, ale nie znam składni ...

Rozumiem, w takim razie może odsyłaj do wpisu (#21) a nie do strony (bo strony, w zależności od ustawień usera w profilu, numerują się od najnowszych lub od najstarszych, a ilość stron na stronę też może być różna), tj.:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6557275&viewfull=1#post6557275

ww. powinno działać u każdego dobrze. Sory że się czepiam :)

A tak na marginesie ;) pięknie Ci idzie ta budowa, jeden z (jak nie "naj") ciekawszych dzienników, szczególnie od ucieczki @kszha :D .

Rozważałeś sprawę pogłosu przy stuknięciu w ścianę przy ocieplaniu od wew.? Na typowej elewacji ze styro i tynkiem, taki pusty odgłos przy uderzeniu w tynk na mój gust jest jakiś taki niefajny ("niesolidny"?). Przy GK na styro jest podobnie? Jest to zależnie od klejenia GK-styro i/lub styro-mur (punktowo/powierzchniowo)?

Rozumiem, w takim razie może odsyłaj do wpisu (#21) a nie do strony (bo strony, w zależności od ustawień usera w profilu, numerują się od najnowszych lub od najstarszych, a ilość stron na stronę też może być różna), tj.:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6557275&viewfull=1#post6557275

ww. powinno działać u każdego dobrze. Sory że się czepiam :)

Masz rację. Już poprawiam.

A tak na marginesie ;) pięknie Ci idzie ta budowa, jeden z (jak nie "naj") ciekawszych dzienników, szczególnie od ucieczki @kszha :D .

Dzięki!

Rozważałeś sprawę pogłosu przy stuknięciu w ścianę przy ocieplaniu od wew.? Na typowej elewacji ze styro i tynkiem, taki pusty odgłos przy uderzeniu w tynk na mój gust jest jakiś taki niefajny ("niesolidny"?). Przy GK na styro jest podobnie? Jest to zależnie od klejenia GK-styro i/lub styro-mur (punktowo/powierzchniowo)?

Tak, wiem o tym, ale ja będę kleił płyty magznezowe. To coś innego niż G-K. Nie mniej jednak, jest pewna obawa. Sprawdzę to dopiero za ok. miesiąc.

Cześć. Mamy ten sam obiekt inspiracji. :) Będę niedługo startował z budową podobnego domu, czyli parterowego jamnika. Dziennik czytam od samego początku. Niemal na pewno będę montował pakiety szybowe w XPSie dzięki Tobie (no i wcześniej dzięki wpisom kszhu). Dzięki za wiedzę i doświadczenie, którym się dzielisz. Pozwolę się zapytać: gdzie zamawiałeś i na ile wycenili Ci wiązary z montażem? Zadowolony jesteś z jakości wiązarów i ich montażu?